OPINIONS

Ο Μανόλο και η τράπουλα

ΑΕΚ-ΚΕΡΚΥΡΑ (SUPER LEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΧΙΜΕΝΕΘ
ΑΕΚ-ΚΕΡΚΥΡΑ (SUPER LEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΧΙΜΕΝΕΘ ICON

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει ενόψει του αγώνα Κυπέλλου της ερχόμενης Πέμπτης και αναγνωρίζει τη μεγάλη απαίτηση που υπάρχει πλέον από τον προπονητή να βρει τη σωστή ενδεκάδα και το κατάλληλο σχέδιο.

Ως εδώ ο Χιμένεθ τα έχει καταφέρει περίφημα. Σχεδόν τέλεια. Μια μικρή συγκράτηση να είχε η ΑΕΚ στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι με τον ΠΑΟ, όταν την πρόδωσε η παρόρμηση για την επίτευξη ενός τρίτου γκολ και θα πορευόταν στο ματς της Μεγάλης Πέμπτης ούσα αήττητη στα 16 ματς παρουσίας του Ισπανού στον πάγκο της ομάδας.

Καλύτερη διαχείριση δεν θα μπορούσε να γίνει σε αυτό το διάστημα. Ένα φοβικό σύνολο, μια παρέα που πρώτη από όλους εκείνη υποτιμούσε τις δυνατότητές της, μεταλλάχτηκε σε μια ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο ρυθμού, έχει αυτοπεποίθηση και όλους τους ποδοσφαιριστές σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Χαρούμενους με αυτό που συμβαίνει και ικανοποιημένους με το ρόλο που ο κάθε ένας έχει στην ΑΕΚ. Δεν είναι μικρό επίτευγμα αυτό και ασφαλώς πιστώνεται όλο στον προπονητή.

Τώρα η τράπουλα απαιτεί το πιο γερό ανακάτεμα. Μόλις τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Μανόλο θα εισέλθει (θέλοντας και μη) σε ένα λαβύρινθο σκέψεων. Οι επιλογές του πρέπει να αποδώσουν διότι εδώ δεν πρόκειται για έναν αγώνα που διορθώνεται στον επόμενο. Μια κακή εμφάνιση, ένα λάθος σχέδιο, ένας αρχικός αιφνιδιασμός και βρέθηκες στα σχοινιά. Το ευχάριστο είναι ότι διαθέτει πληθώρα επιλογών. Το δύσκολο της ιστορίας είναι η σωστή στόχευση σε πλάνο και πρόσωπα.

ΒΕΒΑΙΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Για να παίρνει το βάρος και το κόστος των αποφάσεων. Η ΑΕΚ θα βρει απέναντί της έναν αντίπαλο που πλέον στηρίζεται σε ότι ποιο ποιοτικό διαθέτει έχοντας επαναφέρει στο προσκήνιο και σε ρόλους ενεργούς, ποδοσφαιριστές με εμπειρία και αδιαμφισβήτητες ικανότητες. Οι οποίοι ωστόσο υστερούν σε φρεσκάδα και ταχύτητα. Είναι μια πρώτη, επιδερμική κάπως προσέγγιση, αλλά σίγουρα καταδεικνύει την αλλαγή σε φιλοσοφία και πρόσωπα μεταξύ του ΟΣΦΠ που η Ενωση αντιμετώπισε στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα και εκείνου που θα βρει απέναντί της την Πέμπτη.

Οι μέρες που θα κυλήσουν μέχρι το ματς τους "Γ. Καραϊσκάκης" θα είναι οι πιο πιεστικές για τον Χιμένεθ από την ημέρα που αφίχθη στην Ελλάδα. Γνωρίζει καλά πόσο επιθυμούν οι οπαδοί της ΑΕΚ να δουν ένα σύνολο που θα σταθεί επαξίως και θα πάρει αποτέλεσμα. Ξέρει καλά πόσο το επιθυμεί ο Μελισσανίδης. Ασφαλώς και πόσο το θέλει ο ίδιος μετά από εκείνο το καταραμένο βράδυ της 20 Μαρτίου 2011 (6-0) το οποίο φέρει ακόμα φαρδιά πλατιά (και) την υπογραφή του.

Από χθες το βράδυ θα βασανίζεται. Δεν είναι και άνθρωπος που τα παίρνει αψήφιστα όλα αυτά, δεν είναι ο πιο ήρεμος τύπος στον κόσμο. Το άγχος του είναι κάποιες φορές ο βασικότερες εχθρός του και την Πέμπτη απαιτείται να είναι σίγουρος. Για τη διάταξη που θα έχει επιλέξει και τα πρόσωπα που θα εμπιστευθεί. Και ψύχραιμος στον πάγκο για να οδηγήσει την ομάδα με κοουτσάρισμα το οποίο θα μεταφέρει σιγουριά. Όχι αυτή την τρικυμία του Κετσπάγια στο ματς του πρώτου γύρου όταν οι παίκτες έτρεχαν να τον ρωτήσουν «τι παίζουμε;» και εκείνος τους κοιτούσε στα χαμένα.

ΣΤΑ ΑΜΙΓΩΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Διλήμματα σαφώς και προκύπτουν. Θα παίξει η ΑΕΚ με τρεις στόπερ στην άμυνα ώστε να θωρακίσει τον Τσιγκρίνσκι με τους Κολοβέτσιο και Βράνιες; Μήπως να παραμείνει προσκολλημένη στο 4-2-3-1 το οποίο τη βοηθά να βγάζει ωραίες μεσοεπιθετικές συνεργασίες, ψάχνοντας πιο επίμονα το γκολ;

Και στα πρόσωπα; Ο Βάργκας που έκανε «μαγικά» πράγματα κόντρα στην Κέρκυρα και γενικώς πιστοποιεί στις καλές βραδιές του ότι ίσως είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης της ΑΕΚ μεσοεπιθετικά, χωράει στην εξίσωση; Να θυσιαστεί κάποιος εκ των Αϊντάρεβιτς ή Γιόχανσον προκειμένου να κερδίσει η ομάδα σε ταχύτητα; Και ο Χριστοδουλόπουλος; Ο Μπακασέτας; Ο Πατίτο;

Το διάβασμα του αντιπάλου θα βοηθήσει τον Χιμένεθ να κατασταλάξει. Μέσες άκρες, ο Ολυμπιακός του Τάκη Λεμονή έχει ξεκάθαρες ποδοσφαιρικές αρχές και προσεγγίσεις. Δύσκολα θα καταφύγει σε απρόβλεπτες επιλογές για να αιφνιδιάσει. Πέραν των επιλογών όμως, για τον Χιμένεθ και τους παίκτες της ΑΕΚ, όλα είναι στο μυαλό. Να συνειδητοποιήσουν και να διεκδικήσουν. Είναι το μεγάλο στοίχημα της σεζόν. Για όλους!

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ