OPINIONS

Μανόλο, ο καλύτερος

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τον πρωταθλητή Ισπανό, τη win-win περίπτωσή του αλλά και την επόμενη ημέρα της ΑΕΚ που ήδη βρίσκεται υπό σχεδιασμό.

Θα προσεγγίσω την ταυτότητα και προπονητική ικανότητα του Μανόλο Χιμένεθ με γνώμονα τις προσωπικές εμπειρίες μου από τεχνικούς τους οποίους είχα την τύχη να παρατηρήσω από πολύ κοντά. Έχοντας παρακολουθήσει δια ζώσης θερινές προετοιμασίες διαφόρων τεχνικών που πέρασαν από την ομάδα την τελευταία 10ετία, μπορώ να πω με πάσα σιγουριά ότι είναι ο πιο άρτιος, ο πιο ολοκληρωμένος.

Ναι μεν συγκεντρωτικός, άνθρωπος που δύσκολα δείχνει εμπιστοσύνη και με συνεχείς αλλαγές αποφάσεων σε λειτουργικά θέματα, όμως ταυτόχρονα σκεπτόμενος, φιλαλήθης και προπάντων, γνώστης του υλικού και των δυνατοτήτων του. Είναι άξια ο πρωταθλητής προπονητής που η ομάδα έπρεπε να έχει στο τιμόνι της εδώ και χρόνια.

Παρόλο που δεν το είχε πετύχει σε κορυφαίο επίπεδο, απέδειξε ότι ήταν έτοιμος από καιρό γι αυτό. Ο Χιμένεθ είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της "Ενωσης" για τα χρόνια που έρχονται. Δεν θα πρέπει να κρίνεται σεζόν με τη σεζόν, τουναντίον η ομάδα πρέπει να επενδύσει σε εκείνον και να αφήσει στην πάντα τις παραπλανητικές φωνές εντός και εκτός ομάδας.

Η σχέση κόστους και προσφοράς αποδείχθηκε μια win-win κατάσταση για τον ίδιο και την ΑΕΚ. Στην Ελλάδα πολύ δύσκολα έρχονται προπονητές με ανάλογο προφίλ ή έστω ελαφρώς καλύτερο λόγω της δραστηριοποίησής τους σε ανώτερα πρωταθλήματα (δίχως να είναι και απαραίτητα επιτυχημένοι σε αυτά). Η Ένωση το έζησε στο πετσί της με τον Πογέτ ο οποίος ζητούσε μπάτζετ πολλών περισσοτέρων εκατομμυρίων από το διαθέσιμο, το βίωσε και με τον Μοντανιέ που μόλις πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, τράπηκε σε φυγή.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Για τον Μανόλο Χιμένεθ, η λέξη πρωταθλητής δεν είναι παντελώς άγνωστη! Βρίσκεται στο ποδόσφαιρο από το 1981 και ως ποδοσφαιριστής της Σεβίλλης, σε περίπου 400 αγώνες της ομάδας από την Ανδαλουσία, ουδέποτε πανηγύρισε κάποιον τίτλο. Ούτε πρωτάθλημα, ούτε Κύπελλο.

Αργότερα, ως προπονητής, βίωσε το συναίσθημα του να είσαι πρωταθλητής, όμως και τις δύο φορές σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Τη σεζόν 2006-07, οδηγώντας την Σεβίλλη Β’ από την τρίτη στη δεύτερη εθνική κατηγορία και την περίοδο 2014-15, όταν ως καθοδηγητής της Αλ Ραγιάν, κατέκτησε τον τίτλο στη δεύτερη κατηγορία, επιτυγχάνοντας την άνοδο στην πρώτη. Πρωταθλητής σε τοπ επίπεδο, ο Χιμένεθ δεν έχει αναδειχθεί ποτέ και στα 54 του πλέον, απέχει μερικές αναπνοές από την απόλαυση.

Όσο κι αν προσπαθούσε να εμφυσήσει στους ποδοσφαιριστές του ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί ανεξαρτήτως της εκκρεμούσης δικαστικής απόφασης (έφεση ΠΑΟΚ) που αφορά στο ματς με τον πλέον (διαιτητικά) ευνοημένο του φετινού πρωταθλήματος, άλλο τόσο μέσα του "καίγεται" για να υπάρξει η τελεσίδικη εξέλιξη που θα καταστήσει την ΑΕΚ επιβεβαιωμένη πρωταθλήτρια.

Αυτή η κούπα ίσως αλλάξει κάποια πράγματα και στην ψυχοσύνθεση του Χιμένεθ. Ενός προπονητή που έχει δεδομένη αξία, είναι "αλεπού" στον πάγκο, όμως πολλές φορές ενεργεί με τρόπους που τον καθιστούν παρεξηγήσιμο. Πολύς κόσμος σχηματίζει λανθασμένη άποψη λόγω των ξεσπασμάτων του και του καταλογίζει εμμονές, στην ουσία όμως, η φετινή ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα του Ισπανού τεχνικού σε τοπ επίπεδο οποιασδήποτε χώρας, που του παρουσιάστηκε η πραγματική ευκαιρία πρωταθλητισμού.

Γι αυτό και είναι πολλοί εντός ΑΕΚ εκείνοι που υποστηρίζουν τώρα που θα απαλλαγεί από αυτή την πίεση και το άγχος του απωθημένου, θα ξεδιπλώσει ακόμα περισσότερες αρετές του τεχνικού και τακτικού εαυτού του. Ο Χιμένεθ αναλογίζεται τις στιγμές που θα ζήσει μαζί με τους ποδοσφαιριστές του και δεν κρύβει ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος της καριέρας του, εφόσον φέτος στεφθεί πρωταθλητής με την "Ενωση", είναι να οδηγήσει την ΑΕΚ ως προπονητής της και στην "Αγιά Σοφιά". Κάπως μακρινό, ωστόσο και ενδεικτικό για το δέσιμο που έχει με την ομάδα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Ενώ η ΑΕΚ πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθληματικού τίτλου ύστερα από 24 χρόνια αποχής, παράλληλα δουλεύεται το σχέδιο της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα με αυτό, άμεσα θα υπάρξουν επαφές με ποδοσφαιριστές που η ομάδα επιθυμεί να διατηρήσει στο έμψυχο δυναμικό της και να επιβραβεύσει για την προσφορά τους. Το θέμα του Χριστοδουλόπουλου επείγει, υπάρχουν πιο άμεσα ανοιχτά ζητήματα με τους Κονέ, Αραούχο και Βράνιες, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει το σαφάρι αναζήτησης στόχων σε θέσεις που η ομάδα παρουσιάζει έλλειμμα.

Είναι δεδομένο ότι θα αποκτηθούν αριστερός εξτρέμ και ένας κεντρικός χαφ καθώς η συνεργασία με τον Μοράν δεν εξελίσσεται εποικοδομητικά και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρου διαζυγίου το ερχόμενο καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι ο αποκτηθείς από τη Λεγκανές Ισπανός μέσος, υπέγραψε τον περασμένο Ιανουάριο συμβόλαιο διάρκειας τρεισήμισι ετών.

Στην ΑΕΚ θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ο βασικός κορμός θα παραμείνει ο ίδιος αλλά και ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερες από τρεις-τέσσερις πινελιές ουσίας και ακόμα τόσες ανανεώσεις, για να παρουσιαστεί η ομάδα ακόμα πιο ισχυρή την επόμενη σεζόν.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πάρτι τίτλου στο ΟΑΚΑ, 2-0 η ΑΕΚ τον Λεβαδειακό
Χιμένεθ: "Το ποδόσφαιρο λέει πρωταθλήτρια η ΑΕΚ"
Σείστηκε η Νέα Φιλαδέλφεια από τους πανηγυρισμούς των οπαδών της ΑΕΚ
Συνεχάρη την ΑΕΚ ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας
Καραλής: "Μας αφανίσατε, αλλά η ΑΕΚ δεν πεθαίνει ποτέ"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ