OPINIONS

Ησυχία! Την αξίζει ο Μάνταλος

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΑΕΚ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΑΕΚ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου ανοίγει το φάκελο του Πέτρου Μάνταλου και βρίσκει μέσα όλες τις απαντήσεις για τον αρχηγό. Για τη νέα θέση, τα γκολ, τις ασίστ, τον Χιμένεθ, τον Αραούχο και το "σσσσσ..." με τους διάφορους αποδέκτες.

Ο Πέτρος Μάνταλος θα είναι μόνιμα ο ποδοσφαιριστής από τον οποίο ο μέσος οπαδός της ΑΕΚ θα ζητάει πάντα κάτι παραπάνω! Δικαίως σε ένα βαθμό διότι είναι το ταλέντο του αυτό που δημιουργεί τις έξτρα απαιτήσεις. Αρκεί να μην ξεφεύγει το πράγμα, να μη οδηγούμαστε στην υπερβολή.

Δυστυχώς υπάρχουν συχνά στιγμές που αυτή (η εναντίον του υπερβολή) βρίσκεται σε έξαρση. Θα αναφέρω το πιο πρόσφατο παράδειγμα: Ενώ το παιχνίδι με τον Ατρόμητο βρισκόταν σε εξέλιξη, οι κραυγές εναντίον του στο Facebook προκαλούσαν σεισμό (και αναφέρομαι μόνο στις κομψές αντιδράσεις, προσπερνώ τα ακατάλληλα αναθέματα):

« Δεν τρέχει», « χάνει εύκολα τη μπάλα», « να βγει έξω, καθυστερεί την ομάδα», « γιατί όχι ο Μπακασέτας στη θέση του»... Όταν έβαλε το γκολ, οι περισσότεροι έτρεχαν να σβήσουν τα σχόλια για να μην ακούσουν τα «σιχτίρια» των άλλων. Νισάφι πια με τον Μάνταλο. Λένε πολλοί ότι δεν είναι ηγέτης. Μα ο ίδιος, περισσότερες από μία φορές, έχει πει ότι δεν θέλει να τον αποκαλούν έτσι. Τότε κατ’ άλλους γίνεται ευθυνόφοβος.

Γενικώς φίλοι μου, δεν σας πιάνει κανείς πουθενά. Διότι μέσα στην (καλώς εννοούμενη) ποδοσφαιρική τρέλα σας για την ΑΕΚ, λησμονείτε ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό παίκτη, στην καλύτερη (το λένε οι αριθμοί) σεζόν της καριέρας του, ο οποίος βοηθά ουσιαστικά την ομάδα. Δεχθείτε τον ως Μάνταλο, όχι ως τον Τσιάρτα (ή τον Οκόνσκι, ή τον Σκόκο ή δεν ξέρω εγώ ποιον έχετε στο μυαλό σας) που θα θέλατε να είναι και αναγνωρίστε αυτά που προσφέρει. Και επίσης, συνυπολογίστε τα εξής (πάμε στο φάκελο):

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΓΚΟΛ: Είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα με 7 τέρματα (ένα περισσότερο από τον Αραούχο), όλα σε αγώνες που η ΑΕΚ έφυγε με βαθμούς από το γήπεδο (συγκεκριμένα 5 νίκες και 1 ισοπαλία καθώς έχει σκοράρει δύο φορές κόντρα στον Πλατανιά). Πρόκειται για την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του σε επίπεδο Α’ Εθνικής, μετά τα 6 τέρματα που είχε σημειώσει με τη φανέλα της Ξάνθης τη σεζόν 2013/14, σε 8 ματς περισσότερα από όσα έχει αγωνιστεί ως σήμερα. Άρα έχει να δώσει ακόμα...

ΑΣΙΣΤ: Άργησε ομολογουμένως, όμως πήρε μπροστά. Είχε μόλις μία τελική πάσα που μετουσιώθηκε σε γκολ μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου (όταν «ξεμπούκωσε» κόντρα στη Βέροια) και ήδη έφτασε τις 4 στο πρωτάθλημα, όσες είχε πέρυσι σε όλη τη σεζόν μετά από 29 αγώνες (δηλαδή 6 λιγότερους από όσους έχει δώσει μέχρι σημέρα). Σκεφτείτε όμως και το εξής: Πόσο καλύτερα είναι δομημένη μεσοεπιθετικά η ΑΕΚ με τους Αϊντάρεβιτς και Αραούχο στη μηχανή της σε αυτό το διάστημα, ώστε ο Μάνταλος να βρίσκει περισσότερους χώρους για να περάσει πάσες; Εύκολη η απάντηση: Πολύ!

ΘΕΣΗ: Η εξοικείωση με το νέο ρόλο του (αριστερός μεσοεπιθετικός) αποτέλεσε σημαντικό (ανασταλτικό) παράγοντα ώστε να υπάρξει κοιλιά στην απόδοσή του, καθώς πριν από την άφιξη του Αϊντάρεβιτς (όταν ο Μοράις τον χρησιμοποιούσε στα άκρα), έπρεπε να επιστρέφει στη μεσαία γραμμή για να κάνει παιχνίδι. Τώρα όλα είναι πιο ξεκάθαρα για εκείνον καθώς έχει σαφή εντολή να παίζει πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή και να μην καταπιάνεται με το κουβάλημα της μπάλας. Όσο περνάει ο καιρός και μαθαίνει τη θέση, τόσο πιο αποδοτικός θα παρουσιάζεται.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Χιμένεθ του αναθέτει αυτά που πρέπει να γίνουν και τον απαλλάσσει από έξτρα ευθύνες οι οποίες θα τον αποσπούσαν από όσα καλείται να υπηρετήσει μεσοεπιθετικά. Είναι δεδομένο ότι ο Μάνταλος κινείται πλέον σε μέχρι πρότινος εντελώς αχαρτογράφητα νερά για εκείνον. Η εξοικείωση με την αλλαγή θέσης είναι επιβεβλημένη καθώς ο Αϊντάρεβιτς δεν βγαίνει πλέον από την ενδεκάδα, οπότε το δούλεψε στο μυαλό του. Πλέον δεν περισσεύει χώρος στη μεσαία γραμμή και ο Μάνταλος αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια ολική αλλαγή στην ποδοσφαιρική φύση του, η οποία πάντως συντελείται ομαλώς διότι πάνω από όλα το έχει συνειδητοποιήσει και αποδεχθεί ο ίδιος.

ΑΡΑΟΥΧΟ: Με έναν τέτοιας αξίας αλλά και ευφυίας επιθετικό σε κοντινούς χώρους για εκείνον, ο Μάνταλος είναι (και θα γίνεται ολοένα πιο) αποτελεσματικός και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς του εντός του 2017. Είναι αυτό που πολλές φορές επισημαίνω: Ένας καλός παίκτης θα φανεί περισσότερο όταν θα έχει ισάξιους ή και καλύτερους από εκείνον συμπαίκτες δίπλα του. Αυτό λοιπόν συμβαίνει για πρώτη φορά από την ημέρα που ο διεθνής μέσος αφίχθη στην ΑΕΚ. Μια ματιά στο ποιοι έπαιζαν γύρω του από το 2014 ως σήμερα, εξηγεί τις φετινές επιδόσεις του σε γκολ και ασίστ. Κι ενώ απομένουν ακόμα πέντε ματς πρωταθλήματος, έξι για τα πλέι οφς και σίγουρα δύο για το Κύπελλο.

ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ: Το διαβάζω και αυτό συχνά... Γιατί να μην παίζει ο Μπακασέτας αντί του Μάνταλου; Πρώτον διότι είναι εντελώς διαφορετικοί παίκτες, δεύτερον διότι ο Μπάκα είναι αδύνατον να σταθεί ως ακραίος επιθετικός, τρίτον διότι ο αρχηγός της ομάδας κάνει τα πάντα καλύτερα πλην του να σουτάρει εκτός περιοχής, τέταρτον διότι ο πρώην άσος του Πανιώνιου είχε στη Νέα Σμύρνη μια ομάδα να δουλεύει γύρω του για εκείνον, κάτι που στην ΑΕΚ δεν ισχύει ούτε καν για τον Αραούχο.

ΗΣΥΧΙΑ: Σσσσσσσσσ... Δεν είμαι μέσα στο μυαλό του, όμως το μήνυμα θα μπορούσε να έχει πολλούς αποδέκτες και να μεταφράζετε ως εξής: « Αποδεχθείτε με όπως είμαι (και όχι όπως θα θέλατε να είμαι), αντιληφθείτε αυτά που δίνω στην ομάδα και να είστε βέβαιοι ότι έχω πολλά ακόμα να προσφέρω». Δίκαιο...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ