OPINIONS

Η ζωή χωρίς τον Μάνταλο

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ / ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ / ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί αυτή την περίοδο στην ΑΕΚ, το να χάνει τον αρχηγό και πιο κομβικό ποδοσφαιριστή της στην πιο αληθινή ευκαιρία που της παρουσιάζεται εδώ και χρόνια να κάνει πρωταθλητισμό.

Κατ’ αρχάς, τις δύσκολες στιγμές τις περνάει μόνον εκείνος που τις βιώνει. Μαζί και οι κοντινοί σε εκείνον άνθρωποι. Ο Μάνταλος θα το ζήσει για δεύτερη φορά, σε μια περίοδο που μπροστά στα αχόρταγα και πεινασμένα μάτια του είχαν ξεδιπλωθεί όλα όσα ένας ποδοσφαιριστής ορέγεται να γευτεί: Αληθινός πρωταθλητισμός με την ΑΕΚ, ευκαιρία για Μουντιάλ με την Εθνική, ίσως και μεταγραφή σε σπουδαίο πρωτάθλημα του εξωτερικού. Τα ήθελε όλα γιατί πίστευε ότι τα μπορούσε όλα. Όμως αίφνης καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.

Ας έμενε υγιής ο Πέτρος και ας έπρεπε να λουστούμε μέχρι το τέλος του κόσμου τη συχνή εμπάθεια των υβριστών του, οι οποίοι ουδέποτε προσπάθησαν να κοιτάξουν λίγο πιο μακριά από την κοντόφθαλμη λογική τους, μήπως και αντιληφθούν πόσα ακριβώς δίνει σε αυτή την ομάδα.

Να λουστούμε ακόμα και τη μισανθρωπία εκείνων που του φώναζαν από τα επίσημα της Νέας Σμύρνης «να μην ξαναπερπατήσεις ποτέ» ή τη βλακώδη θρησκοληψία όσων χαλάστηκαν επειδή την ώρα του πόνου, έκανε λέει το σταυρό του «ανάποδα», οπότε «σα δε ντρέπεται, είναι Χριστιανός αυτός;». Το είδαμε και αυτό γραμμένο στο facebook, από περισσότερους του ενός!

Μπαίνει στα πιτς ο Πετράν, κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του αρχηγού στην καθημερινή απασχόληση των άξεστων. Προβλέπω από τώρα ότι ο Μπακασέτας θα είναι ο επόμενος εύκολος στόχος καθώς είναι δεδομένο ότι θα έχει περισσότερο χρόνο στα γήπεδα. Ισχυροί μνηστήρες επίσης θα είναι ο Αραούχο στο επόμενο ματς που δεν θα σκοράρει ή ο Λιβάγια ο οποίος άλλωστε, έχει ήδη διανύσει την απόσταση του «άχρηστος - παικταράς» με την ταχύτητα του φωτός.

Έχει πράγμα που προσφέρεται για ανάθεμα ο συγκεκριμένος μπαξές. Αυτός που δεν θα έχει για καιρό, είναι ο Μάνταλος. Και θα γίνω μάντης κακών: Προσωπικά αισθάνθηκα σαν να πέταξε ο μισός τίτλος στη Νέα Σμύρνη, ακριβώς εκείνη τη στιγμή του τραυματισμού. Διότι γεννήθηκε μια σειρά απαιτήσεων για διαδοχικές υπερβάσεις. Δίχως τον άνθρωπο που ηγείται εντός κι εκτός αποδυτηρίων.

Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΟ

Είναι εύκολο να ισχυριστεί κάποιος ότι «στον κατάλληλο χρόνο, μπαίνει ο Κονέ». Ξέχωρα από το ότι είναι αδύνατον να κάνει τη δουλειά του Μάνταλου στο κουβάλημα της μπάλας και στις αλλαγές κατευθύνσεις, σαφώς και αποκτήθηκε για να προσθέσει περισσότερη ποιότητα στη μεσαία γραμμή. Καλό είναι να θυμίσω όμως ότι ο διεθνής μέσος έπαιξε για τελευταία φορά σε επίσημο ματς, στις 4 Μαρτίου 2017. Δηλαδή το ερχόμενο Σάββατο συμπληρώνει 8 μήνες δίχως αγωνιστική δράση.

Θα συμφωνήσω πάντως με την άποψη ότι υπάρχει προπονητής που πρέπει να προσπαθήσει για τις λύσεις, να «μακιγιάρει το πρόβλημα». Ο Χιμένεθ έχει κουβαλήσει ένα κάρο αναθέματα και βλαστήμιες στο σπίτι του μετά από αγώνες της ΑΕΚ, του έχουν καταλογιστεί απρεπώς, αδίκως και (όπως ο ίδιος είπε, πιστέψτε με, κάτι παραπάνω θα ξέρει) με τρόπο «στημένο», ευθύνες που κρύβουν την πάσα αλήθεια, όμως εδώ, σίγουρα κάτι πρέπει να μηχανευτεί. Σας προετοιμάζω ότι στην πρώτη στραβή, οι «προπονηταράδες των Social Media» θα έχουν σκεφτεί (εκ των υστέρων) καλύτερα το τι θα έπρεπε να είχε πράξει.

Το καλό για την ομάδα είναι ότι, σε μια τόσο άτυχη συγκυρία για εκείνη, χάνοντας τον πολυτιμότερο και πιο κομβικό για το παιχνίδι της, ποδοσφαιριστή της, έχει στον πάγκο της έναν άνθρωπο πολυμήχανο και πανούργο. Ο Χιμένεθ είναι ο πλέον κατάλληλος για να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, ψάχνοντας να βρει την ιδανική απάντηση στο μεγάλο ερώτημα που ορθώθηκε για την ομάδα. Είτε αυτή θα αφορά σε πρόσωπο, είτε σε διάταξη. «Μπορεί η ΑΕΚ να συνεχίσει την πορεία πρωταθλητισμού δίχως τον Μάνταλο;». In Manolo we trust!

ΥΓ Τέτοιες ύβρεις (το «να μην περπατήσεις ξανά» ήταν το χαϊδολόγημα της υπόθεσης) από την εξέδρα των επισήμων σε έναν ποδοσφαιριστή που ζει την αγωνία του πόνου και των δυσκολιών που ήρθαν στην πόρτα του, δεν ξεπλένονται με μια ανακοίνωση περί ταχείας ανάρρωσης. Εκεί θα έπρεπε να αναφέρεται ότι θα βρεθούν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος για κάποια ματς, μην πω διαπαντός. Ή έστω ότι η ΠΑΕ καταδικάζει αυτόν τον οχετό από ανθρώπους που είναι γνωστοί στα κοινά της ομάδας για να βρίσκονται στις θέσεις που βρίσκονται. Μάλλον δεν θα άκουσαν...

ΥΓ1 Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη σε τέτοιες στιγμές. Και το καθαρό μυαλό επίσης. Η ΑΕΚ πρέπει πρωτίστως να δώσει τις μάχες της, τη μία μετά την άλλη με πάθος και πείσμα, μέχρι το Γενάρη. Και τότε να φέρει στον Χιμένεθ ποδοσφαιριστές ποιότητας, στις θέσεις που εκείνος θέλει και με τα χαρακτηριστικά που εκείνος ζητεί. Όχι ημίμετρα. Αν λοιπόν ζητήσει χαφ, ο προγραμματισμός θα πρέπει να αλλάξει. Αν υπάρχει...

ΥΓ2 Η κίνηση του Μελισσανίδη ήταν αναμενόμενη. Το είχε πράξει με τον Τσιγκρίνσκι, επίσης και με τον Λαμπρόπουλο. Ο πρώτος το είδε ως «ελεημοσύνη» και το προσπέρασε, ο δεύτερος το δέχθηκε δίχως δεύτερη σκέψη. Δεν θα μπορούσε παρά να κάνει το ίδιο και με τον Μάνταλο. Περισσότερο για λόγους δικαιοσύνης. Άλλωστε σε συζήτηση μαζί του για επέκταση της συνεργασίας, η ΑΕΚ είχε ήδη μπει.

ΥΓ3 Η βουβαμάρα στα αποδυτήρια φώναξε τόσο δυνατά για το τι σημαίνει Μάνταλος. Ο ήρεμος αρχηγός, ο παίκτης που δεν κρύβεται στα δύσκολα και τραυματίζεται σε φάσεις που κάθε παίκτης «δαντέλας», θα είχε απλά αποφύγει να εμπλακεί.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ