OPINIONS

Η ΑΕΚ θα είναι μπελάς

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΓΑΝΔΗ (EUROKINISSI SPORTS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΓΑΝΔΗ (EUROKINISSI SPORTS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου καταγράφει συμπεράσματα βάσει των όσων είδε στην προετοιμασία και όσων εξ αυτών η ΑΕΚ προσπάθησε να εφαρμόσει στο φιλικό με τη Γάνδη ενόψει της πρόκλησης των αγώνων με την ΤΣΣΚΑ.

Προσπερνώντας με σκέψη όλες τις λογικές και αμιγώς ποδοσφαιρικές παρατηρήσεις («η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση εκεί, εκεί κι εκεί», ανάλογα με το πως ο καθένας το αντιλαμβάνεται) και δίχως σπατάλη χρόνου στις αφοριστικές και μηδενιστικές προσεγγίσεις («παίκτες μικροί για ΑΕΚ,», «ο Λιβάγια είναι β’ επιπέδου» και τα ρέστα), ας δούμε πως έχει η κατάσταση στην Ένωση ενόψει του πρώτου αγώνα κόντρα στην ΤΣΣΑ Μόσχας.

Αρχικώς ας παραδεχθούμε ότι θα ήταν μη φυσιολογικό (και όχι καλό) αν αντικρίζαμε ένα σύνολο το οποίο θα παρουσίαζε ποδόσφαιρο κοντινό στο αψεγάδιαστο τέτοια εποχή, δίχως να εμφανίζει λάθη στις συνεργασίες, ατομικές ανορθογραφίες, έλλειψη ρυθμού για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Θα ήταν σαν είχε πιάσει ήδη ταβάνι.

Αντιθέτως, ενθαρρυντικό συμπέρασμα συνιστά το γεγονός ότι Ιούλιο μήνα, η καλή σε γενικές γραμμές ΑΕΚ, έχει μπροστά της ζητήματα τα οποία είναι βέβαιο ότι σηκώνουν βελτίωση, ακριβώς επειδή οι συντελεστές της είναι ικανοί να την υποστηρίξουν. Όπως επίσης το ότι αποδίδει ένα 65-70% αυτών που μπορεί να εμφανίσει στην πολύ καλή ημέρα της.

Έτσι το αντιλαμβάνομαι βάσει των όσων έχω δει να συμβαίνουν κατά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Πολωνία. Και εξηγούμαι: Σήμερα το πρωί να προέκυπτε απόκτηση ποδοσφαιριστών, αν κάποιος εξ αυτών δεν ήταν ο Αραούχο (δηλαδή ένας που να γνώριζε την ομάδα και τη φιλοσοφία του προπονητή), θα ήταν αδύνατον να χωρέσει στα πλάνα του Χιμένεθ για τα δύο ματς με τους Ρώσους. Απλούστατα διότι δεν θα είχε συμμετάσχει στην πολύ ειδική δουλειά που έγινε στην Πολωνία.

Γνωρίζοντας λοιπόν αυτά, ο Μανόλο δούλεψε με τους υπάρχοντες και κατέστρωσε το αγωνιστικό σχέδιο της σεζόν ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες προσθήκες ή αποχωρήσεις. Οι βασικές αρχές υπάρχουν και είναι εμφανείς. Όπως επίσης ξεκάθαρες θα είναι η σκληράδα και η ένταση που η ΑΕΚ θα βγάζει στο παιχνίδι της.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ

Επί 18 ημέρες στο Κίελτσε της Πολωνίας, ο Μανόλο Χιμένεθ δίδασκε την τεχνική (και τακτική) της πίεσης ψηλά. Με τρόπο και με σχέδιο, όχι στα κουτουρού και με άσκοπα τρεξίματα. Κάποιες φορές απότομα και αιφνιδιαστικά. Άλλες με το να εφαρμόζεται μόνο από συγκεκριμένα πρόσωπα και αυστηρά σε χώρους που έχουν υποδειχθεί. Το συγκεκριμένο στοιχείο του παιχνιδιού, έχει βαρύνουσα σημασία στην ταυτότητα της νέας ΑΕΚ.

Ασφαλώς δημιουργεί και έξτρα απαιτήσεις καθώς τα συνολικά τρεξίματα είναι περισσότερα και η προσπάθεια μεγαλύτερη, άρα και πιο επίπονη και επιβαρυντική για τον ποδοσφαιριστή. Είναι όμως και ένα πλάνο που ήδη εμφανίζει αποτελέσματα. Ήταν όντως πολλές οι φορές που η πίεση ψηλά, εξώθησε τους αμυντικούς και μέσους της Γάνδης σε λάθη. Και δεν πρόκειται για παίκτες της σειράς σαν μερικούς από αυτούς στο Κίελτσε, αλλά για δοκιμασμένους σε σοβαρό πρωτάθλημα και (μερικούς εξ αυτών) πρωταθλητές Βελγίου το 2015.

Το σχέδιο δούλεψε σε αρχικό στάδιο. Όχι το ίδιο καλά και στην τελευταία απόφαση, σαν κάτι να έλειπε εκτός κι εντός περιοχής. Σίγουρα, οι τόσες κλεμμένες μπάλες θα είχαν περισσότερη τύχη να καταλήξουν σε γκολ αν μέσα στους (άλλοτε όμορφους, άλλοτε ημιτελείς κι άλλοτε βιαστικούς) συνδυασμούς που δημιουργήθηκαν, υπήρχε ο Αραούχο. Ας μείνουμε όμως σε όσους είναι εδώ, διότι αυτοί είναι που θα κληθούν να διεκδικήσουν πρόκριση από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Με περισσότερη συγκέντρωση στις στιγμές της κρίσιμης πάσας ή της τελικής προσπάθειας, θα έρθουν και τα γκολ. Η ΑΕΚ θα πιέσει πολύ τους αργούς στην άμυνα Ρώσους και θα κλέψει μπάλες. Το θέμα είναι να τις εκμεταλλευτεί. Και κάτι ακόμα παιδιά… Για να κουνηθούν τα δίχτυα πρέπει και κάποιος να σουτάρει. Ο Αϊντάρεβιτς και ο Αλμέιδα έδειξαν το δρόμο στο β’ ημίχρονο

Ένα ματς (ή τα επιμέρους κομμάτια του) ίσως να μην αρέσει ιδιαίτερα στο κοινό. Ενδέχεται όμως να έχει αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο τον προπονητή σε βασικές για την περίοδο που διανύουμε λεπτομέρειες. Ακριβώς επειδή διαπιστώνει ότι όσα δουλεύει στην προπόνηση, τίθενται σε εφαρμογή στον αγωνιστικό χώρο. Η ΑΕΚ πρέπει να εμφανιστεί σκληρό καρύδι στα ματς με την ΤΣΣΚΑ. Και πιστεύω ότι εφόσον αποφύγει τα ατομικά λάθη (όπως το δώρο του Τσιγκρίνσκι στο γκολ της Γάνδης), θα είναι μπελάς!

ΥΓ. Επιπρόσθετος σχολιασμός για πρόσωπα, επιμέρους τακτικές αναλύσεις και συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης σε συγκεκριμένους χώρους, στο επόμενο TOP GUN.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ