B. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ

Γυρίζει η σελίδα στην ΑΕΚ

Γυρίζει η σελίδα στην ΑΕΚ

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου καταπιάνεται με το βαθύτερο νόημα της επιλογής Μοράις και της μεταφοράς περισσοτέρων αρμοδιοτήτων στον Μαϊστόροβιτς. Μπορεί να συμβαίνει αργά, όμως το μοντέλο λειτουργίας σιγά σιγά αλλάζει.

Πίσω από την ιστορία μίας φωτογράφισης που δεν έγινε, ίσως να κρύβονται πολλά. Ίσως και τίποτα. Πολλοί αναρωτήθηκαν για τα αίτια της μη παρουσίας του Μπάγεβιτς στο πλευρό του νεοπροσληφθέντος Ζοζέ Μοράις όταν τα φλας άναψαν.

Σε όλες τις προηγούμενες ο εκτελεστικός διευθυντής έδινε κανονικά το παρών, στην περίπτωση δε του Κετσπάγια ο οποίος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του (και για την οποία επέμενε μέχρι τη στιγμή που ο Μοράις περπατούσε στο προαύλιο των κιτρινόμαυρων γραφείων) μίλησε με σιγουριά και απολυτότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μπάγεβιτς έμεινε έξω από αυτή την ιστορία. Αυτό ασφαλώς λέει πολλά περισσότερα από την επιλογή του να μην εμφανιστεί στο πλευρό του νέου προπονητή. Ίσως να ήταν ένας τρόπος έκφρασης της διαφωνίας του για την εξέλιξη της σχέσης με τον Γεωργιανό.

Και πάλι όμως, μικρή σημασία έχει. Σαφώς μεγαλύτερη κρύβει η απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη να μην ενστερνιστεί την άποψή του. Αυτό συμβαίνει σπάνια και από μόνο του είναι ένα γεγονός το οποίο καταδεικνύει μια διάθεση.

Έρχεται η στιγμή που όλες οι σελίδες γυρίζουν. Δεν θα συμβεί απότομα (αν και ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις το πως ένας άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει όταν θίγεται ο εγωισμός του ή αν νιώσει εκτός παιχνιδιού), όμως το πλήρωμα του χρόνου έρχεται για όλους. Όχι, δεν θα τα χαλάσει ο Μελισσανίδης με τον Μπάγεβιτς, ούτε θα τσακωθούν και δεν θα ξαναμιλήσουν.

Η στιγμή όμως που η ΑΕΚ πρέπει να προχωρήσει σε νέα πράγματα, καινούργιες ιδέες και αλλαγή φιλοσοφίας στη λειτουργία της πλησιάζει. Και αυτή, όπως κι αν το ερμηνεύσει κανείς, ήταν η πρώτη ήττα του Σέρβου εκτελεστικού διευθυντή από την ημέρα της αλλαγής. Και μάλιστα εις διπλούν. Έφυγε ο Κετσπάγια, ήρθε κάποιος για τον οποίο δεν ρωτήθηκε.

ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΜΑΪΣΤΟΡΟΒΙΤΣ

Ο ρόλος του Μπάγεβιτς θα είναι περισσότερο λειτουργικός και αποδοτικός για την ομάδα, εφόσον η ΑΕΚ απαγκιστρωθεί από τον υπερσυγκεντρωτισμό του. Το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει, σε κάποια πράγματα (γνώσεις αγορών, μάρκετινγκ, σύγχρονων δομών) τον έχει αφήσει πολύ πίσω και στην τελική, εν έτει 2016, απαιτούνται περισσότερες ελευθερίες σε νεότερους ανθρώπους, μεγαλωμένους σε ένα εντελώς διαφορετικό ποδόσφαιρο από εκείνο προ 30ετιας και με ανοιχτό μυαλό στις συνεργασίες.

Σημαντικό μέρος των αποφάσεων και επιλογών πρέπει να φύγει από τους ώμους του, γι' αυτό επελέγη ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς. Επιτρέψτε μου να γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ο Μιλοβάνοβιτς με τον Μαϊστόροβιτς δεν έχουν απολύτως καμία σχέση.

Ο πρώτος δεν έκανε βήμα δίχως ο Μπάγεβιτς να γνωρίζει το γιατί. Ο δεύτερος δεν ήρθε στην ΑΕΚ για να λογοδοτεί ή να φοβάται τις πρωτοβουλίες. Είναι πολύ πιο ισχυρή προσωπικότητα. Αφίχθη για να επιβλέπει, να κρίνει και να εισηγείται ψηλότερα. Ενίοτε ακόμα και δίχως να ενημερώνει τον εκτελεστικό διευθυντή εφόσον κρίνει ότι πρέπει να μιλήσει απευθείας με τον Μελισσανίδη.

Η συνεργασία των Μοράις - Μαϊστόροβιτς, έρχεται από ένα άλλο ποδοσφαιρικό σύμπαν από αυτό που ο Μπάγεβιτς δεν γνωρίζει. Ο ένας φέρνει παραστάσεις και εμπειρίες απορροφημένες από τη δουλειά που έκανε σε κάποια από τα μεγαλύτερα κλαμπ του πλανήτη. Τις γνώσεις του η ΑΕΚ φιλοδοξεί να τις αξιοποιήσει και πέραν της προπονητικής, αν και το πρώτο ζητούμενο είναι η εικόνα της ομάδας.

Ο δεύτερος κουβαλά το ηγετικό προφίλ που απέκτησε φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού σε όλες (!) τις ομάδες που αγωνίστηκε και τη μελλοντική καριέρα του την οραματίζεται σε συλλόγους σαν και αυτόν που γνώρισε ο Μοράις. Η νέα κατάσταση μοιάζει ραμμένη πάνω στους δύο, με τον Μπάγεβιτς να αποτελεί το συνδετικό κρίκο με τη διοίκηση. Όχι όμως πλέον αυτόν που θα έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι.

Όλα αυτά συνεπάγονται μια νέα κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται. Στην ΑΕΚ βέβαια όλα προχωρούν με βήμα αργό. Όμως είναι πλέον απόλυτα σαφές ότι η ρότα που θα ακολουθηθεί διαφέρει από την προηγούμενη. Η οργάνωση και η ευελιξία που απαιτούνται δεν σηκώνει άλλες αναχρονιστικές δομές.

Και σιγά σιγά η σελίδα θα γυρίσει. Άλλωστε ρόλοι υπάρχουν για όλους, αρκεί να υπάρχει και θέληση επίσης από όλους, να αντιληφθούν μέχρι που φτάνουν οι γνώσεις τους αλλά και οι αρμοδιότητες που θα έπρεπε να έχουν.

Photo credits: ACTION IMAGES

 

 
SHARE

Όποια αθλητική πέτρα κι αν σηκώσεις θα τον βρεις από κάτω! Λατρεύει το διεθνές ποδόσφαιρο, έχει κουσούρι με το ΝΒΑ και ξημερώνεται 60 νύχτες το χρόνο για να παρακολουθήσει αγώνες, πωρώνεται με το στίβο, όμως η μοίρα του επεφύλασσε να ασχοληθεί (και) με το ρεπορτάζ της ομάδας (ΑΕΚ) που υποστηρίζει από παιδί και με το οποίο κάποτε δεν ήθελε να καταπιαστεί για να μην παρασύρεται από το συναίσθημα. Ήταν το καλοκαίρι του 2004 όταν του «επέβαλαν» να το κάνει, ύστερα από δέκα χρόνια δημοσιογραφικής (παράλληλης ή αποκλειστικής) σταδιοδρομίας σε Ελεύθερο Τύπο, Τρίποντο, Alpha, Αθήνα 9,84, Men, Μaxim, Μen's Health, ΑΕΚ Empire (κ.α.). Εργάζεται στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1998 ενώ στην οικογένεια του SPORT24 έκλεισε... πενταετία καθώς έγινε μέλος της το Μάιο του 2005.

BEST OF NETWORK

Με F16 'καλωσόρισαν' οι Τούρκοι τον Κοτζιά

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών έφτανε στην Άγκυρα, στον απόηχο των επαφών Τσίπρα στις ΗΠΑ, στο Αιγαίο έβγαιναν τα τουρκικά μαχητικά. Ο Κοτζιάς έχει μαζί του και το φάκελο των Ευρωπαίων που ζητούν πάγωμα των διαπραγματεύσεων με Τουρκία

9 λόγοι για τους οποίους πιστεύουμε σε θεωρίες συνωμοσίας

Γιατί μας αρέσει να πιστεύουμε όσα λέγονται για τους Illuminati και τους Σιωνιστές;

Ο κόκκινος Οκτώβρης του '17

Η Οκτωβριανή επανάσταση, η βίαιη εξέγερση, η πορεία προς τη δικτατορία του προλεταριάτου, οι εσωτερικές φράξιες, η ρωσική πρωτοπορία και η σχέση του καθεστώτος με την τέχνη και τη διανόηση, τα αδιέξοδα της διαχείρισης του οράματος της σοσιαλιστικής ουτοπίας, η τυραννία, η ήττα και η πτώση

Η Νικολέττα Ράλλη έρχεται σπίτι σου μετά τα μεσάνυχτα

Η συμμετοχή της στο Late Night με τον Γιώργο Λιάγκα, που ξεκινάει Τρίτη 24/10 στις 24.00 στον Ant1, ήταν η αφορμή για να σου εξηγήσουμε γιατί ήταν και παραμένει σφοδρή αδυναμία μας.

 
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24