OPINIONS

Ευρώπη, η ΑΕΚ είναι εδώ

Ευρώπη, η ΑΕΚ είναι εδώ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο απεσταλμένος του Sport24.gr και του Sport24 Radio 103,3 στο Σεντ Ετιέν, Βαγγέλης Αρναούτογλου, γράφει για την ξεχωριστή σημασία του αποψινού αγώνα για την ΑΕΚ που όπως και να το κάνουμε, κρύβει τη μοναδικότητά του.

Πέρα από τα συστήματα, τις επιλογές στα πρόσωπα και την κάψα του οπαδού να αισθανθεί χαρούμενος στο τέλος του ματς, ο αποψινός αγώνας της ΑΕΚ στο Σεντ Ετιέν είναι από μόνος του ένα ιστορικό γεγονός. Σίγουρα μοναδικό, ενδεχομένως και ανεπανάληπτο αν και με το ατελείωτο του χρόνου, ουδείς μπορεί να παίξει και να εικάσει.

Ωστόσο αυτό το «ποτέ ξανά» που κάθε φίλος της Ένωσης εκστόμιζε κρατώντας το χέρι της στο σκοτεινό πέρασμα από τις μικρότερες κατηγορίες, συναντά σήμερα τη λύτρωσή του. Και αν σε κάποιους (σε πολλούς) η σημερινή κατάσταση αντιμετωπίζεται ως αυτονόητη, η πορεία, οι θύμισες, η αγανάκτηση και η πίκρα του δύσκολου ταξιδιού, σίγουρα δεν λησμονούνται.

Ευρωπαία ξανά με την Equipe να υποκλίνεται στο πόσο γρήγορα κατάφερε η ΑΕΚ να βρεθεί από τη Νάξο της Γ' Εθνικής στο Σεντ Ετιέν του Europa League. Οι Γάλλοι, μακριά από το δικό μας μικρόκοσμο και τις κατά περιπτώσεις ακυρωτικές και μειωτικές προσεγγίσεις για αυτό που η ομάδα έχει καταφέρει από το καλοκαίρι του 2013 κι εντεύθεν, στέκονται απέναντι και θαυμάζουν.

Στο μυαλό όσων ξέραμε ότι εύκολα ή δύσκολα, η ποδοσφαιρική Ένωση θα έβρισκε το δρόμο της δίχως να χαθεί χρόνος, θεριεύει και η ανάγκη για μια δημόσια αναγνώριση σε αυτό που κατάφερε. Σε αυτό το «δεδομένο» που όμως έχει πίσω του σημαντική δουλειά και μπροστά του μέλλον που χτίζεται σε στέρεες βάσεις.

Τη στιγμή που η ΑΕΚ θα πατά το χορτάρι του «Geoffroy Guichard», πολλοί θα ανατριχιάσουμε. Και θα συγκινηθούμε. Τεσσερισήμισι (και πλέον) χρόνια μετά από την τελευταία φορά, έρχεται πάλι η πρώτη. Τότε ήταν η απαρχή της επερχόμενης καταστροφής, σήμερα υπογράφεται η συνθήκη της μονιμότητας.

Το ματς

Κάθε επιστροφή κρύβει και τις παγίδες της. Ο ενθουσιασμός ξεχειλίζει, μιλώντας με ποδοσφαιριστές το αντιλαμβάνεσαι ως και παρασύρεσαι σε σκέψεις! Εδώ είναι το μυστικό, να υπάρξει η άμεση προσαρμοστικότητα σε συνθήκες που απαιτούν συγκέντρωση και αποφυγή λαθών. Το όσα ένας προπονητής σχεδιάζει ή λέει σταματούν μένουν έξω από τις τέσσερις γραμμές όταν το παιχνίδι αρχίζει.

Εκεί πλέον το μυαλό πρέπει να τα εφαρμόζει χωρίς πολλή σκέψη. Ο Κετσπάγια έχει δαπανήσει ώρες ατελείωτες ξεψαχνίζοντας τον αντίπαλο. Έχει αναλύσει κάθε λεπτομέρεια Πλέον είναι ζήτημα αγωνιστικής και ομαδικής πειθαρχίας. Το λέει συχνά αυτό ο Τιμούρ: «ένας για όλους, όλοι για έναν».

Το τι μπορεί και τι όχι η ΑΕΚ απέναντι στη Σεντ Ετιέν θα έχει απαντηθεί στις 12 το βράδυ. Τα αμιγώς ποδοσφαιρικά θα αναλυθούν από αύριο, όταν θα συζητήσουμε για τον προορισμό. Σημασία όμως απόψε έχει το ταξίδι. Η κιτρινόμαυρη φανέλα με το Δικέφαλο θα παραστεί ξανά σε ευρωπαϊκό ματς.

Οι στιγμές θα έχουν τη μοναδικότητά τους, ασφαλώς θα μνημονεύονται περισσότερο αν το αποτέλεσμα θα είναι καλό. Έχει την αγωνία της η αποψινή βραδιά, αλλά είναι μια γλυκιά αγωνία. Αυτή που περίμενες χρόνια να αισθανθείς. Αξίζει η προσμονή...

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ