OPINIONS

Το μαχαίρι του Πογέτ

Το μαχαίρι του Πογέτ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το μήνα των αποφάσεων του Γκουστάβο Πογέτ, τους προβληματισμούς του για το ρόστερ, τη συμβολή του στις μεταγραφές που θα γίνουν και την αποκάλυψη του πλάνου που θα ακολουθηθεί μέσα από αυτές τις ενέργειες.

Ισχυρή ήταν η εντός ΑΕΚ δυσφορία όταν κάποιοι από εμάς (τους ρεπόρτερ που ασχολούμαστε καθημερινά με την ομάδα) υποστηρίξαμε ότι ο ποδοσφαιριστής Φαγέ έχει ατέλειες τέτοιου βαθμού ώστε να καθίσταται απαγορευτική η ενεργοποίησή του στο βασικό κορμό της ομάδας, ακόμα και στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Ειπώθηκε ότι η άποψη αυτή συνιστά απαξίωση ενός περιουσιακού στοιχείου της ομάδας, γράφτηκε επίσης ότι ο Δέλλας τον κακομεταχειρίζεται επειδή δεν τον χρησιμοποιεί!

Το παράδειγμά του συμπαθούς 21χρονου Σενεγαλέζου, μίας απολύτως θετικής και χαμογελαστής φιγούρας των αποδυτηρίων, το χρησιμοποιώ για να καταδείξω την υπερβολή που μπορεί να επικρατήσει όταν πρέπει σώνει και καλά να ταυτιστεί ένας ποδοσφαιριστής με κάτι που δεν είναι. Αλλά και για να συνδέσω την προηγούμενη κατάσταση με την τωρινή, στην οποία πλέον εμπλέκονται παίκτη με πολύ σημαντικότερη προσφορά και ισχυρό προφίλ εν συγκρίσει με τον Φαγέ.

Από την ημέρα που ο Πογέτ ανέλαβε την προπονητική ευθύνη, η ΑΕΚ διανύει περίοδο επαναπροσέγγισης του υλικού της, εκ νέου αξιολόγησής του και μετάβασης από ένα συγκεκριμένο πλάνο εμπιστοσύνης και ανάπτυξης ελλήνων ποδοσφαιριστών σε κάτι που ακόμα επακριβώς δεν γνωρίζουμε. Σε συζήτησή του με τους παίκτες, ο Ουρουγουανός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αρέσκεται στο να δουλεύει με 20-21 παίκτες, δηλαδή 11-12 λιγότερους από τους 32 που μαζεύονται καθημερινά στα Σπάτα περιμένοντας τις εντολές του.

Ασφαλώς τέτοιο ψαλίδι είναι δύσκολο να πέσει. Αν δεχτούμε όμως τη μέση λύση, σύμφωνα με την οποία ο προπονητής θα συμβιβαστεί με έναν αριθμό 25-26 παικτών και συνυπολογίσουμε ότι θα γίνουν τουλάχιστον 2-3 μεταγραφές κατά την περίοδο του Ιανουαρίου, τότε και πάλι ο αριθμός των παικτών που θα πρέπει να κοπούν είναι μεγάλος, τουλάχιστον 8-10 ποδοσφαιριστές θα κληθούν (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) να αποχαιρετήσουν. Είτε ως δανεικοί, είτε με μεταγραφή, ακόμα και με τον «υποβιβασμό» τους στη δεύτερη ομάδα, αρκούμενοι στο να προπονούνται υπό τις οδηγίες του Στέλιου Μανωλά.

Εν αναμονή της έκθεσης που θα καταδείξει το πλάνο

Ο Πογέτ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να παρουσιάσει την έκθεσή του. Αρχικά υπολόγιζε ότι θα ήταν έτοιμος στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ωστόσο στην ιδέα ότι μπορεί να αδικήσει κάποιον, αποφάσισε να την καταθέσει στη διοίκηση μετά το πέρας των κοντινών αγώνων (δύο την εβδομάδα) που έπονται εντός του Δεκεμβρίου. Από αυτή (την έκθεση) θα καταλάβουμε πολλά. Ποιο είναι το ακριβές σκεπτικό του προπονητή για την ΑΕΚ των επόμενων έξι μηνών ή αν όντως το πλάνο των προηγούμενων 2,5 ετών, διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη.

Θα διαπιστώσουμε επίσης αν θα τεθούν πραγματικά ζητήματα αμφισβήτησης περιουσιακών στοιχείων της ομάδας. Αν επί παραδείγματι ο Πογέτ εισηγηθεί ότι δεν του είναι απαραίτητοι ποδοσφαιριστές όπως ο Πλατέλλας ή ο Ανάκογλου (οι οποίοι δεν έχουν πάρει λεπτό συμμετοχής ως σήμερα στα τρία ματς με τον Ουρουγουανό στον πάγκο), η ΑΕΚ θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το τι θα πράξει μαζί τους.

Διότι ασχέτως με το τι πιστεύει ο κάθε ένας από εμάς, για τον πρώτο η ΑΕΚ προχώρησε σε σημαντική αύξηση αποδοχών προκειμένου να μην πάρει μεταγραφή στη Μπέρμιγχαμ, ενώ ο δεύτερος αποτέλεσε προσωπική επιλογή Μελισσανίδη προτού ακόμα αναλάβει τις τύχες της ποδοσφαιρικής Ενωσης καθώς ήταν εκείνος που τον έπεισε τον Ιανουάριο του 2012 να αρνηθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού για να υπογράψει στην ΑΕΚ που τότε βολόδερνε στις τελευταίες θέσεις της Α’ Εθνικής.

Εξυπακούεται ότι ουδείς αναντικατάστατος! Δεν τίθεται θέμα απωλειών που θα «σκοτώσουν» την αγωνιστική κατάσταση της ΑΕΚ, αναμφίβολα όμως θα τελειώσουν οριστικά και αμετάκλητα το προηγούμενο πλάνο της. Άλλωστε η στροφή στην ξένη αγορά είναι πλέον πασιφανής, έχει αξιολογηθεί ως μονόδρομος για την ομάδα.

Ο Πογέτ έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Είναι ξεκάθαρο ότι θα πάρει επάνω του και τα κοψίματα και τις προσθήκες. Θα αποφασίσει εκείνος για το ρόστερ που θέλει, χαράσσοντας την επόμενη ημέρα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Έχει ομολογουμένως ενδιαφέρον να περιμένουμε τις εισηγήσεις του και πως οραματίζεται τη δική του ΑΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ