OPINIONS

Είδαν φως και μπήκαν;

Είδαν φως και μπήκαν;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου αντικρούει όλες τις προσεγγίσεις που ρίχνουν το ανάθεμα αποκλειστικά στο ποδοσφαιρικό τμήμα και θυμίζει ότι όλοι όσοι βρίσκονται και εργάζονται σε αυτό, ήρθαν μέσα από επιλογή και όχι επειδή βρήκαν ανοιχτή μια πόρτα και μπούκαραν ετσιθελικά μέσα.

Υπάρχουν αλήθειες οι οποίες είναι τόσο γυμνές, ξεβράκωτες αν μου το επιτρέπετε, που οδηγούν σε γελοιοποίηση όσους επιχειρούν να τις ακυρώσουν. Όσο αστείο, ανεδαφικό και εμπαθές είναι το να υπαινίσσεται κάποιος ότι η ΑΕΚ κοροϊδεύει στο θέμα του γηπέδου (καθυστερήσεις υπάρχουν, όμως τεράστια αναπάντεχα εμπόδια ορθώθηκαν απέναντι σε αυτό το πρότζεκτ), άλλο τόσο αποκρουστικό και ανάλγητο είναι το να απευθύνεται όλο το ανάθεμα για την κακή πορεία της ομάδας αποκλειστικά σε ποδοσφαιριστές και προπονητές.

Σύμφωνοι (άλλωστε το έχουμε υπεραναλύσει), η παρουσία του Κετσπάγια στον πάγκο της ομάδας προκάλεσε μεγάλο κακό διότι δουλειά σωστή και στοχευμένη δεν έγινε. Επίσης υπάρχουν ποδοσφαιριστές που δεν θα έπρεπε να είναι βασικοί σε σύνολο το οποίο ισχυρίζεται ότι κάνει πρωταθλητισμό. Θέλετε να μιλήσουμε και για τον Μοράις;

Γιατί όχι… Ένα βουνό ανέλαβε ο άνθρωπος και ήδη οι τακτικές βελτιώσεις είναι ορατές, σε όσους τουλάχιστον θέλουν να βλέπουν κανονικά το ποδόσφαιρο, με διάθεση δικαιοσύνης. Φαίνεται όμως ότι με τις αλλαγές δεν το έχει. Ή τέλος πάντων, έχει λαθέψει ήδη δύο φορές. Το αν αυτή θα είναι μια μόνιμη κατάσταση ή δημιουργείται επειδή ακόμα δεν έχει κατασταλαγμένη άποψη για το ρόστερ, θα διαπιστωθεί στην πορεία.

Μια στιγμή όμως… Όλοι αυτοί πως βρέθηκαν στην ΑΕΚ που λέει ότι θέλει να πάρει το πρωτάθλημα; Αν λοιπόν αποδεχθούμε την άποψη ότι (αρκετοί, όχι όλοι) δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την αποστολή, τότε ποιος είναι ο υπεύθυνος για την παρουσία τους στην ομάδα; Τους τη βάρεσε ένα πρωί να περάσουν από τα Σπάτα και να εισβάλουν μέσα; Ποιος τους επέλεξε και με ποια κριτήρια;

ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μα είναι ξεκάθαρο το βασικότερο όλων! Να μην κοστίζουν πολλά. Κι όταν κινείσαι βάσει αυτής της λογικής δίχως ταυτόχρονα να υπάρχει η στοιχειώδης οργάνωση σε θέματα σκάουτινγκ και τεχνικής διεύθυνσης, δεν θα βρίσκεις συνεχώς Γιόχανσον και Σιμόες. Δίνω ελπίδα λόγω της ενεργοποίησης του Μαϊστόροβιτς, όμως κι αυτός θα καταποντιστεί αν δεν προχωρήσει η ομάδα σε δραστική αλλαγή σκεπτικού και οργάνωσης. Θα δυσκολευτεί πάρα πολύ αν δεν αποφασιστούν και κάποιες οικονομικές υπερβάσεις. Και προϊόντος του χρόνου, θα πληρώσει και αυτός το μάρμαρο των άλλων.

Σαφώς και οι ποδοσφαιριστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Αυτοί παίζουν, αυτοί χάνουν. Το ίδιο και οι προπονητές που στο τέλος την πληρώνουν. Και επιμένω ότι το ρόστερ της ομάδας δεν είναι για πέταμα και σίγουρα θα μπορούσε να είχε πάρει το λιγότερο τα δύο από τα τρία παιχνίδια του ΟΑΚΑ τα οποία οδηγήθηκαν σε τραγικές ισοπαλίες. Ναι, έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης, όμως το πρόβλημα εστιάζεται ψηλότερα:

Στις αποφάσεις που δεν πάρθηκαν για την ενίσχυση με περισσότερη ποιότητα σε τουλάχιστον 4-5 θέσεις. Τα ρίχνουμε στον Πέκχαρτ που όντως, είναι επιθετικός για τη Β΄ Εθνική Κύπρου. Αλλά για το ότι βρίσκεται στην ΑΕΚ ευθύνονται άλλοι, όχι ο Τσέχος. Και το ότι παίρνει λεπτά συμμετοχής ακούγεται (βάσει της ψυχρής λογικής) λογικό, για έναν προπονητή που γυρνά στον πάγκο και δεν βλέπει άλλον επιθετικό. Αυτόν του έδωσαν να έχει και με αυτόν πορεύεται.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ

Τρόμαξε ο Μοράις από τις αποδοκιμασίες και παρακάλεσε, ναι παρακάλεσε για στήριξη. Εδώ φτάσαμε. Ο άνθρωπος πιστεύει πολύ στη δουλειά του κι ας παραδεχθούμε ότι μέχρι και το 60 λεπτό, όταν ξαφνικά έσβησαν οι μηχανές και άρχισαν να στερεύουν οι δυνάμεις (άλλο και αυτό με τη φυσική κατάσταση) η ΑΕΚ ήταν η πιο ορθολογική που έχουμε δει φέτος στο ΟΑΚΑ. Με τις γραμμές της κοντά, τους παίκτες να λειτουργούν εναρμονισμένα, είδαμε κίνηση στο χώρο, συνεργασίες και πολλές τελικές προσπάθειες.

Τι άλλο έχει λοιπόν να πράξει η Ένωση πλέον από το να περιφρουρήσει τη δουλειά του Πορτογάλου ελπίζοντας ότι μέσα σε μια χρονιά που ξεκίνησε με τεράστιες προσδοκίες και μοιάζει ήδη χαμένη, θα της βγει τουλάχιστον ο προπονητής. Σαφώς βέβαια, πρέπει και να τον ενισχύσει με καλύτερα εργαλεία, να τον ακούσει σε αυτά που θα ζητήσει και να προσθέσει στο ρόστερ ποδοσφαιριστές από ψηλότερο ράφι. Όχι άλλα ημίμετρα, όχι άλλα λαχεία. Όχι άλλος ωχαδερφισμός σε κενά που είναι τόσο ξεκάθαρα ακόμα και σε ένα παιδάκι 5-6 χρόνων που μόλις αρχίζει να αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο.

Η αλήθεια σώζει. Αρκεί να θέλεις να τη δεις κατάματα, να την αποδεχθείς και να αλλάξεις. Είναι τουλάχιστον ανώμαλο ποδοσφαιρικά το να επιχειρείς να την αντιστρέψεις, να την αλλοιώσεις, να την ακυρώσεις. Δεν πάει έτσι, δεν είναι τίμιο. Άλλα πράγματα περιμένει να δει ο ΑΕΚτζής και άλλα βλέπει. Άλλο θέμα το γήπεδο το οποίο όντως είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ, άλλο όμως το αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι. Ας μην τα πλέκουμε αναζητώντας άλλοθι.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Στις πύλες του ανεξήγητου
Έντονες αποδοκιμασίες: "ΑΕΚ, ΑΕΚ, αυτό δεν είναι ΑΕΚ"
Ιδανική αυτόχειρας η ΑΕΚ, 2-2 με τον Ατρόμητο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ