OPINIONS

Δύο οι δρόμοι για Μπαρμπόζα

Δύο οι δρόμοι για Μπαρμπόζα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το σοβαρό ενδεχόμενο παραχώρησης του 28χρονου ποδοσφαιριστή, τα όσα η ΑΕΚ καλείται να ζυγίσει και τις εξελίξεις που αναγκαστικά θα προκληθούν στο ρόστερ της ομάδας. Τι παίζει με το ποσοστό μεταπώλησης που έχει η Μπράγκα.

Όταν στα μέσα του Αυγούστου αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος να καρπωθείς ένα καθαρό ποσό κοντά στο 1,2-1,3 εκατ. ευρώ (δίχως να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το ποσοστό μεταπώλησης που έχει η πορτογαλική Μπράγκα, της τάξεως του 30%) από την πώληση ενός ποδοσφαιριστή που μένει ελεύθερος το ερχόμενο καλοκαίρι, είναι λογικό να μπαίνεις σε σκέψεις.

Έτσι συμβαίνει και στην ΑΕΚ με την περίπτωση του Μπαρμπόζα. Ο Πορτογάλος ήταν βασικό γρανάζι της ομάδας τα προηγούμενα δύο έτη και την καλή σεζόν του την πραγματοποίησε πέρυσι. Ως μέλος του αρχικού σχήματος λογίζεται και φέτος, οπότε η συζήτηση ξεκινά με ένα βασικό πρόβλημα. Υπάρχει μπροστά ικανός χρόνος προκειμένου να βρεθεί ο ιδανικός αντικαταστάτης του; Η απάντηση είναι « ναι υπάρχει, αρκεί να έχει προϋπάρξει και μια κατάλληλη προεργασία».

Τα χρήματα ασφαλώς και είναι πολλά (πιθανώς να γίνουν και περισσότερα αγγίζοντας τα 2 εκατ. ευρώ εφόσον ΑΕΚ και Αλ Βάσλ βρουν το τρικ να πετάξουν τη Μπράγκα έξω από το deal, πράγματα που συχνά συμβαίνουν με τη φόρμουλα ιδιότυπων δανεισμών), ωστόσο εξίσου ορατή είναι και η πιθανότητα του « τρέχω και δεν φτάνω και συμφωνώ με ότι βρω μπροστά μου, ρισκάροντας μέσα στην τούρλα του Αυγούστου».

Οι δύο δρόμοι

Αν η ΑΕΚ επιλέξει να πορευτεί με το χρήμα, τότε θα πρέπει άμεσα να βρει εξτρέμ έτοιμο να «εισβάλει» στην ενδεκάδα. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμα κι εφόσον δεν προκύψει αναβολή του πρωταθλήματος για 2 εβδομάδες (πιθανό σενάριο), θα κληθεί να αγωνιστεί στα πρώτα της παιχνίδια με βασικούς εξτρέμ τον Πλατέλλα και τον Βάργκας ή ίσως τον Αραβίδη. Δηλαδή αν σκεφτούμε ότι στο τέλος της σεζόν γινόταν συζήτηση για την απόκτηση δύο (και όχι ενός) εξτρέμ, η ΑΕΚ θα βρίσκεται στο -2 όσον αφορά στις αρχικές επιλογές του προπονητή, καθώς όπως ο ίδιος ο Κετσπάγια είπε, ο Πατίτο δεν είναι ακόμα έτοιμος για ολόκληρο ματς.

Προβληματίζει ασφαλώς και η χρονοκαθυστέρηση που χαρακτήρισε τις μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού, ασχέτως αν στο τέλος αποκτήθηκαν ο Ροντρίγκες και ο Αλμέιδα με μπόλικη δουλειά μπροστά τους προκειμένου να επανέλθουν σε επιθυμητά επίπεδα. Δύσκολα πείθεσαι ότι υπάρχει έτοιμη λύση ή ότι αυτή θα βρεθεί άμεσα και θα αφορά απόλυτα έτοιμο ποδοσφαιριστή. Οι καλοκαιρινοί χειρισμοί αν μη τι άλλο, προβληματίζουν.

Υπάρχει και ο δεύτερος δρόμος. Αυτός της ασφάλειας μέσω της απόφασης να μην παρθεί ένα ρίσκο το οποίο βάσει των υπαρχουσών συνθηκών, ίσως και να μην εξυπηρετηθεί. Αυτός ο δρόμος όμως δημιουργεί μια επιπρόσθετη όσο και απρόβλεπτη μέχρι πρότινος ανάγκη, αυτήν της αναπροσαρμογής του συμβολαίου του Πορτογάλου που σήμερα γνωρίζει ότι τον περιμένουν περίπου 700-750.000 ευρώ στο Ντουμπάι, περίπου τα τριπλάσια από όσα έχει λαμβάνει στην ΑΕΚ για τον τελευταίο έτος του συμβολαίου του.

Ως σήμερα η Ένωση δεν είχε δείξει τρομερή διάθεση να επεκτείνει το συμβόλαιο του Μπαρμπόζα που σημειωτέων, εκπνέει το ερχόμενο καλοκαίρι. Άρα ο ποδοσφαιριστής υπογράφει όπου θέλει τον Ιανουάριο του 2017. Σήμερα, εφόσον αποφασίσει να τον διατηρήσει στο δυναμικό της, η λογική λέει ότι θα πρέπει και να τον ανταμείψει με κάτι περισσότερο. Μια επέκταση ως το 2018 και κάποια έξτρα χρήματα.

Όλα είναι ανοιχτά σε αυτό το θέμα και παρόλο που σε πολλούς η περίπτωση φαντάζει ως απλή (πουλάμε και ξεμπερδεύουμε), αντιθέτως είναι ιδιαίτερα σύνθετη.

* Προς επίλυση πιθανής απορίας. Όταν η ΑΕΚ μπήκε σε διαδικασία απόκτησης του Μπαρμπόζα, ο Πορτογάλος είχε συμβόλαιο με την Μπράγκα η οποία πλέον δεν ήθελε να συνεχίσει μαζί του. Προκειμένου λοιπόν να τον αφήσει ελεύθερο χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, συμφωνήθηκε αυτό το 30% σε περίπτωση μεταπώλησης.

PHOTO CREDITS: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ