OPINIONS

Δεν θέλει την ΑΕΚ στα πόδια του

Δεν θέλει την ΑΕΚ στα πόδια του

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου ξετυλίγει το κουβάρι των τακτικών κατά του γηπέδου. Ο μόνιμα πολέμιος Βασιλόπουλος που δεν θέλει την ΑΕΚ στην «πόλη του» και οι ανεδαφικές προσεγγίσεις για την έλλειψη οικονομικού πλάνου και την ικανότητα χρηματοδότησης του έργου.

Μια ιστορία θα σας πω: Νέα Φιλαδέλφεια, Μάιος 2014. Η πόλη βιώνει την πολιτική μάχη χαρακωμάτων για την εκλογή της επόμενης δημοτικής αρχής και οι ΑΕΚτζήδες ακόμα πιο έντονα καθώς τα… μελλούμενα ανετράπησαν προ μερικών μηνών (Δεκέμβριο του 2013) και έφεραν άσχημα μαντάτα για το πολυπόθητο γήπεδο στα προσφυγικά χώματα.

Η περιπέτεια (που κατέληξε σε σύλληψη) του Χάρη Τομπούλογλου, επικεφαλής και σημαιοφόρου της (υπέρ του γηπέδου) παράταξης «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ» η οποία ήταν το γκραν φαβορί της εκλογικής μάχης (σε περίοδο που θεωρείτο ικανή να «τελειώσει» τον αγώνα δίχως να υπάρξει επαναληπτικός, δηλαδή από την πρώτη Κυριακή), έφερε αναστάτωση, προκάλεσε νέες ζυμώσεις και βοήθησε την ολοένα και αναπτυσσόμενη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την επικράτεια.

Κατ’ επέκταση και στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, όπου το μετέπειτα κυβερνών κόμμα είχε δώσει το χρίσμα στον σημερινό «σερίφη» της πόλης Αρη Βασιλόπουλο, ο οποίος πλέον απέχει ως υποστηρικτής των θέσεων Λαφαζάνη. Πολλοί ψηφοφόροι, ενοχλημένοι από το σκάνδαλο - Τομπούλογλου έψαξαν για νέα δημοτική στέγη. Η «αιμορραγία» ήταν σημαντική και την επωφελήθηκε κυρίως ο νυν δήμαρχος, ως ο πρόεδρος της κίνησης «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ». Ενας σκληρός και ανένδοτος πολέμιος ενάντια στην επιστροφή της ΑΕΚ στην πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και μεγαλούργησε.

Οι επί δεκαετιών γνώστες των δρώμενων στην περιοχή (μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων), όσοι μεγάλωσαν εκεί ξέροντας ποιος είναι, ποιες οι δράσεις που τον ακολουθούσαν, ποιοι οι πολιτικοί «πατέρες - μέντορές του» στην περιοχή και ποιες οι απόψεις του για το χώρο που άλλοτε στεγαζόταν το γήπεδο, υπερθεμάτιζαν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν εξ αρχής ταγμένο κατά της κατασκευής γηπέδου στην περιοχή με οποιαδήποτε μορφή κι αν αυτό θα ελάμβανε.

ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΗ ΒΓΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ

Αν είχε την ευχέρεια να το προσβάλει, θα το έκανε, οδηγώντας την προσπάθεια μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως εν τέλει και έγινε. Όταν λοιπόν εξελέγη Δήμαρχος, επί της ουσίας κατέστησε σαφές ότι το πρότζεκτ με το κωδικό όνομα «Αγιά Σοφιά» δεν θα περάσει ποτέ από την έγκρισή του, όσο εκείνος θα διαθέτει δύναμη και επιρροή προκειμένου να το αποτρέπει.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, η (ίσως και συντριπτική) πλειοψηφία των κατοίκων, μεταξύ των οποίων και πολλοί ψηφοφόροι οι οποίοι τον εμπιστεύθηκαν (παρασυρόμενοι από το όραμα της γενικότερης «αλλαγής» που θα έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ) και σήμερα μετανιώνουν, αναγνωρίζει ότι είναι πιο πιθανό να μη βγει αύριο ο ήλιος πάνω από την πόλη, παρά να δει η ΑΕΚ γήπεδο με δήμαρχο τον Βασιλόπουλο στο οικόπεδο που της ανήκει.

Διότι αυτή ήταν η πάγια άποψη και θέση του σε αυτήν την ιστορία, από τότε που ζούσε ως νέος στην πόλη, θεωρώντας ότι το γήπεδο της Ενωσης ήταν βλαπτικό για την περιοχή! Βέβαια, σε κάθε ευκαιρία που του δίδεται, διαλαλεί ότι τάχα μου είναι θετικός στην επιστροφή της ΑΕΚ, αρκεί να τηρηθούν αυτά που η δημοτική αρχή θεωρεί ότι δημιουργούν πρόβλημα στον αστικό ιστό της πόλης.

Μεταξύ αστείου και σοβαρού, στη Νέα Φιλαδέλφεια λένε ότι ακόμα και αν οι αρχιτέκτονες της «Αγιάς Σοφιάς» μείωναν τους συντελεστές τόσο πολύ ώστε να χωρέσει η Ενωση σε γήπεδο «5Χ5», εκείνος κάτι θα έβρισκε για να ορθώσει εμπόδια. Κι ας παίζει διπλό παιχνίδι λέγοντας ότι «δεν θα είμαι εγώ ο δήμαρχος που θα διώξει την ΑΕΚ από τη Νέα Φιλαδέλφεια». Αποδείχθηκε περίτρανα στο debate της περασμένης Πέμπτης στην ΕΡΤ. Οι μάσκες έπεσαν, άπαντες κατάλαβαν: Ο Βασιλόπουλος ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ την Ένωση πίσω. Και όσο έχει το συγκεκριμένω αξίωμα, θα είναι ένας πολέμιος στην επιστροφή της.

ΠΕΡΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ

Συμβαίνουν άραγε όλα αυτά επειδή είναι Ολυμπιακός, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι του καταλογίζουν; Μα δεν τον απασχολεί εδώ και δεκαετίες όπως τονίζει το συγκεκριμένα θέμα, παρόλο που στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι γνωστό ότι επί σειρά ετών κατηφόριζε συχνά στον Πειραιά για να παρακολουθήσει παιχνίδια της αγαπημένης ομάδας του. Και καλά έκανε, αλίμονο! Όμως γιατί τόσο πεισματικά το αρνείται;

Ο ίδιος, ανάμεσα στα πολλά που μηχανεύεται για να προτάξει ως μέρος του «πολέμου» που φαντασιώνεται ότι του γίνεται, ισχυρίζεται ότι σκοτεινές δυνάμεις «με κατηγορούν πως είμαι άνθρωπος του Μαρινάκη». Κι όμως, σε οποιοδήποτε σοβαρό (ή ασόβαρο) Μέσο κι αν ανατρέξει κάποιος, θα διαπιστώσει ότι ουδείς του έχει προσάψει κάτι τέτοιο, εκτός αν τα εντοπίζει σε κουτσομπολίτσικες ιστοσελίδες και οπαδικά forums.

Τελευταία, σχεδόν κάθε φορά που εισέρχεται σε διαδικασία προάσπισης των θέσεών του, κάνει λόγο για «πληρωμένα δημοσιεύματα». Ουδέποτε όμως υπέδειξε σε ποιους χώρους αυτά αναρτώνται, ποιοι τα υπογράφουν και από ποιον τα... παίρνουν. Προφανώς επειδή γνωρίζει καλά ότι μηνύσεις θα ακολουθήσουν, όπως επίσης ότι οι αποδείξεις για λόγια του αέρος, δεν περισσεύουν στα σούπερ μάρκετ της περιοχής, ούτε στη μπακαλίστικη μικροπολιτική του.

Η στάση του Δήμου λόγω της αδιαλλαξίας του επικεφαλής Αρη Βασιλόπουλου, είναι το τελευταίο εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά στην ΑΕΚ πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Το ΣτΕ έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της, όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Πολεοδομία, ΚΕΣΑ κλπ.) έχουν συναινέσει και η υπόθεση κολλά στην άρνηση υπογραφής των υψομέτρων την οποία αρνείται στηριζόμενος σε ένα κενό νόμου. Ηδη κατά του Βασιλόπουλου και μελών του διοικητικού συμβουλίου του Δήμου έχουν κατατεθεί μηνύσεις από ανεξάρτητη κίνηση πολιτών, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν η ΠΑΕ ΑΕΚ και προσφυγικά σωματεία. Ψιλά πράγματα για κάποιον που είναι ταγμένος σε ένα σκοπό.

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας/Χαλκηδόνας, επαίρεται για την ανάπτυξη της πόλης επί των ημερών του, η οποία με τόσες άδειες εστίασης που έχουν δοθεί, έχει εξελιχθεί σε ένα απέραντο σουβλατζίδικο και φαγοποτείο, έχοντας απολέσει πλήρως το χρώμα που παλαιότερα τη χαρακτήριζε. Δεν είναι πια γειτονιά, άλλά ένα κέντρο διασκέδασης κατοίκων των γειτνιαζόντων περιοχών οι οποίοι σπεύδουν σε αυτή κατά κύματα, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο. Ασφαλώς και αναγνωρίζεται η εμπορική επιτυχία. Τότε γιατί εχθρός της ατμόσφαιρας, της ησυχίας, του κυκλοφοριακού και συνάμα φίλος της ανεργίας θα είναι ένα γήπεδο που εκτός των άλλων, θα δώσει θέσεις εργασίες σε εκατοντάδες πολίτες;

ΤΟ ΑΕΚΤΖΗΔΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

Υπάρχουν ακόμα αρκετοί (και τούτο είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους) που παραμένουν δύσπιστοι, ωστόσο οφείλουμε άπαντες να παραδεχθούμε ότι από την πλευρά της ΑΕΚ και του ανθρώπου που ηγείται αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου Δημήτρη Μελισσανίδη, ουδέποτε παρατηρήθηκε διάθεση ή προσπάθεια λοξοδρόμησης από το αρχικό πλάνο. Να επισημαίνουμε τα λάθη, αλλά να αναδεικνύουμε και τα σωστά.

Αν και τα εμπόδια που ορθώθηκαν στην πορεία, ήταν μεγάλα και σημαντικά, τέτοια που ενδεχομένως θα μπορούσαν εκτός από αγανάκτηση να προκαλέσουν και απογοήτευση σε βαθμό απόσυρσης από την προσπάθεια (κάτι στο οποίο εις μάτην υπολόγιζε ο Δήμαρχος), η ΑΕΚ παρέμεινε συμπαγής και απτόητη. Σήμερα λοιπόν δικαιούται να αισθάνεται και περισσότερη σίγουρη, έχοντας στα χέρια της εκτός από το μεγάλο χαρτί ενός νόμου ο οποίος έχει αποκτήσει απόλυτη ισχύ και νομιμότητα, με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη δέσμευση για νομοθετική ρύθμιση; Θα την προσβάλει και αυτήν; Ας το κάνει! Κι άλλος χρόνος θα χαθεί, το δίκαιο όμως θα νικήσει. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Εν πολλοίς γνωστά όλα αυτά, καλό είναι να επισημαίνονται όμως όταν παρατηρούνται προσεγγίσεις περίεργες. Διότι ανεδαφικές συζητήσεις που προκύπτουν, μέσω των οποίων τεχνηέντως επιχειρείται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και σχετίζονται με την «αγορά» χρόνου από την πλευρά της ΑΕΚ ή την έλλειψη χρημάτων για την περάτωση του έργου, είναι στείρες. Κοινώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και εξηγούμαι:

Εκτός του ότι οι τρικλοποδιές δεν πτόησαν ποτέ τους ανθρώπους του πιο σοβαρού project που θα μπορούσε να αφορά μία ποδοσφαιρική ομάδα, είναι άδικο να σχετίζονται τα όποια λάθη που εντοπίστηκαν σε μεταγραφικούς σχεδιασμούς και αμιγώς αγωνιστικά ζητήματα. Πως μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι αυτό που προσπαθεί η «ομάδα γηπέδου» είναι να κερδίσει χρόνο, όταν συμβαίνει... πόλεμος προκειμένου να μην αποκτήσει την οικοδομική άδεια;

Πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ο οποιοσδήποτε ότι δεν υφίστανται τα κεφάλαια και γι αυτό προκύπτουν οι καθυστερήσεις, όταν ήδη έχουν καμφθεί οι πιο σκληρές τακτικές εναντίον του έργου, όταν η ίδια η ΑΕΚ τρέχει συνεχώς πίσω από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να τους ενεργοποιήσει στο παιχνίδι, όταν μόνη της... ανοίγει τη μπάλα και επιχειρεί με φουλ επίθεση να φτάσει στο γκολ; Στην τελική, με ποιο πάτημα μπορεί κάποιος να πει ότι δεν υπάρχουν χρήματα όταν η Ένωση δεν έχει πάρει την άδεια, ούτε καν το ελάχιστο δικαίωμα να περιφράξει το οικόπεδό της; Ας της ανοίξουν το δρόμο λοιπόν για να φανεί η αλήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ