OPINIONS

Ανανέωση περιμένει ο Τζανετόπουλος, σειρήνες ηχούν

Ανανέωση περιμένει ο Τζανετόπουλος, σειρήνες ηχούν
INTIME SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τις ομοιότητες και διαφορές στην υπόθεση του Άνταμ Τζανετόπουλου συγκριτικά με εκείνες των Παπασταθόπουλου και Κώστα Μανωλά.

Το καλοκαίρι του 2008, η ΑΕΚ αδυνατούσε να κρατήσει στο δυναμικό της τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο για δύο λόγους: Αφενός διότι είχε στερηθεί τον τίτλο στα χαρτιά χάνοντας έτσι το επιπλέον δέλεαρ της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφετέρου γιατί τα 3,8 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Τζένοα ήταν πολλά για να τους γυρίσει την πλάτη μία ομάδα που μόλις είχε στερηθεί τα πολλά περισσότερα που θα εισέρεαν στο ταμείο της από τη συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Δεν κρατιόταν ο 20χρονος τότε στόπερ. Ήταν αγωνιστικά έτοιμος να ανοίξει τα φτερά του, ενώ μόλις είχε χαθεί ο ένας και μοναδικός λόγος (αυτός της συμμετοχής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση) για να παρατείνει την εντός των συνόρων παραμονή του. Επίσης ο τότε πρόεδρος Ντέμης Νικολαΐδης, ουδέποτε υπήρξε ο χαρακτήρας που θα φρέναρε την εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή πατώντας πάνω στο υπάρχον συμβόλαιο προκειμένου να αποτρέψει τη φυγή του . Άλλωστε μόλις είχε απολέσει το μοναδικό σοβαρό διαπραγματευτικό ατού του: Το Τσάμπιονς Λιγκ…

Τον Μάρτιο του 2012, το πλήγμα ήταν πολύ πιο ενοχλητικό. Όχι απλώς επειδή η εξέλιξη του Κώστα Μανωλά δικαίωσε όσους πίστεψαν σε αυτόν και είδαν πιο μακριά από τον έντονο χαρακτήρα και τις αρκετές με τη φανέλα της ΑΕΚ γκάφες του, όσο διότι δεν είχε το παραμικρό οικονομικό αντίκρισμα για την Ενωση. Η α-μέτοχη και αφερέγγυα διοίκηση εκείνης της περιόδου ξεχείλιζε από μιζέρια και η επιλογή του Ολυμπιακού ήταν μάλλον εύκολη και διόλου έβαλε σε εσωτερικές αναζητήσεις τον Μανωλά. Οι Κιτρινόμαυροι δεν πήραν ευρώ τσακιστό…

Ο χαμηλόμισθος διεθνής

Γρήγορα η ΑΕΚ εμφάνισε στο προσκήνιο και τρίτο κεντρικό αμυντικό με θαυμαστή προοπτική. Είναι ο Άνταμ Τζανετόπουλος, το ντροπαλό παιδί που πέρασε πριν από τρία καλοκαίρια (2013) την πόρτα των Σπάτων και κέρδισε μία θέση στο ρόστερ ως ο πέμπτος στόπερ της ομάδας που θα αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Σήμερα ο 20χρονος Άνταμ είναι μέλος της εθνικής Ελλάδας, εκείνους δε που τότε είχαν ιεραρχικό προβάδισμα, δηλαδή τον Σταθάκη, τον Τσιρίλο, τον Ρόβα και τον Τσούπρο, δεν τους βλέπει μπροστά του.

Θα μου πείτε, εδώ σε χρόνο dt έγινε ο πρώτος στις επιλογές του Δέλλα για το κέντρο της κιτρινόμαυρης άμυνας στη Σούπερ Λίγκα, αν βάλουμε κάτω τα ματς, είναι μαζί με τον Γιόχανσον, τον Μπαρόχα και τον Γκάλο οι τέσσερις που έχουν αγωνιστεί από την αρχή σε όλα τα επίσημα ματς της Ένωσης. Ναι, ο Τζανετόπουλος μπορεί αυτή την περίοδο να αποκαλείται αναντικατάστατος. Ναι, είναι και ο πιο χαμηλόμισθος μεταξύ των παικτών της πρώτης ομάδας!

Ο μισθός του παραμένει κολλημένος στα 1.100 ευρώ το μήνα παρά την αλματώδη εξέλιξή του. Το επισημαίνω απλώς και σταματώ σε αυτό διότι υποδείξεις σε τέτοια θέματα και πως μία ομάδα θα τα χειριστεί δεν θέλω να κάνω. Απλά ας έχουν στην ΑΕΚ το νου τους διότι ο Γενάρης δεν είναι μακριά και ο παίκτης (εφόσον το αποφασίσει και προκύψει καταβολή της υπαρχούσης ρήτρας) φεύγει για 1,5 εκατ. ευρώ χωρίς δεύτερη κουβέντα ή περιθώριο διαπραγμάτευσης από την πλευρά της Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, το εξωτερικό είναι ο αναπόφευκτος μελλοντικός προορισμός του, αργά ή γρήγορα και εφόσον βέβαια έχει την εξέλιξη που όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα συνοδεύσει την καριέρα του (περισσότερο ακόμα όταν θα φύγει έξω), ο Τζανετόπουλος θα αρχίζει να κρυφοκοιτάζει την πορεία που άλλοι (όπως οι προαναφερθέντες) διέγραψαν νωρίτερα από εκείνον.

Για την ΑΕΚ το ζητούμενο θα πρέπει να είναι, όταν αυτό θα συμβεί, η εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους. Και αυτό επιτυγχάνεται όταν δένεις τον γάιδαρό σου, δηλαδή με καλύτερες αποδοχές για τον παίκτη και σοβαρή ρήτρα πώλησης, σαν και αυτές που έβαζε στα συμβόλαια ελλήνων παικτών (Σάμαρης, Μανωλάς κλπ.) ο Ολυμπιακός. Μεγαλύτερης και από εκείνης του Παπασταθόπουλου καθώς πλέον οι Έλληνες στόπερ είναι brand name στην Ευρώπη και όταν οι ομάδες αποφασίζουν να ξοδέψουν, τα δίνουν χοντρά.

Οι Ισπανοί της ΑΕΚ στην Αγιά Σοφιά

Κανονικά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ο Πλατέλλας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ