OPINIONS

Αλλάζει τη μοίρα της η ΑΕΚ

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ήταν μια ανατροπή που δείχνει στην ΑΕΚ το δρόμο μιας άλλης προοπτικής. Αρκεί, ασφαλώς, να έχει τη σωστή προσέγγιση. Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για όλα τα σημαντικά οφέλη που η Ένωση καλείται να διαχειριστεί και να καρπωθεί.

Από σήμερα θα αρχίσει η ΑΕΚ να συνειδητοποιεί πόσο σπουδαίο ήταν αυτό το γλυκό φινάλε σε μια ξινή (και κακή γενικά) σεζόν. Αν η σημερινή ημέρα είχε ξημερώσει με την Ένωση να έχει τερματίσει στη δεύτερη ή στην τρίτη θέση της ειδικής βαθμολογίας των playoffs, θα ήταν μια ακόμα σαν την αντίστοιχη περυσινή. Με μισή προοπτική για κάτι καλό στην Ευρώπη, καθώς η μία ευκαιρία και μετά... έξω από την Ευρώπη, σε περιορίζει σε όλα. Και πρωτίστως στο μυαλό. Το βλέπεις δύσκολο και στην πορεία σου προκύπτει το άγχος του «πρέπει» να περάσω. Και μετά πρέπει να ξαναπεράσω.

Εφέτος οι πρώτοι προκριματικοί αγώνες δεν θα είναι δίχως αύριο. Και πίσω από αυτούς θα κρύβεται η προοπτική συμμετοχής σε ομίλους. Με υπέρβαση και πρόκριση (π.χ. απέναντι στη Μπριζ) εξασφαλίζεις συμμετοχή στα γκρουπ του Europa League. Στον αποκλεισμό, έχεις ακόμα μία ευκαιρία να χωθείς σε αυτά. Σαφώς πιο βολική κατάσταση από τις απαραίτητες δύο προκρίσεις που έχουν μπροστά τους οι ΠΑΟΚ και ΠΑΟ εφόσον θέλουν να αντικρίσουν ομίλους.

Δίχως να μακρηγορήσω, συνοπτικά και τάχιστα, θα επιχειρήσω να σας εξηγήσω το εύρος των ελιγμών που προσφέρει στην ΑΕΚ αυτή η πρωτιά στα playoffs, εστιάζοντας ασφαλώς σε ένα πλαίσιο διαφόρων συνιστωσών που στο τέλος δίνουν τη γενική εικόνα. Έχουμε και λέμε:

Καλύτερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης: Ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν φτάσει στο επίπεδο του να απαιτούν (και βάσει ικανοτήτων τους να το δικαιούνται) συμβόλαιο σε ομάδα που θα αγωνίζεται στην Ευρώπη, θα προσεγγίζονται πιο αποτελεσματικά. Η Ευρώπη είναι το μεγάλο δέλεαρ και η απόδειξη ότι οι στόχοι δεν περιορίζονται, αντιθέτως μεγαλώνουν, είναι πλέον υπαρκτή. Ασφαλώς αυτό το κεκτημένο ψαλιδίζει την υπερκοστολόγηση που συναντούσες προσεγγίζοντας στόχους που σε κοιτάζαν αφ’ υψηλού, αντιλαμβανόμενος ότι δε δικαιούσαι να πλησιάσεις.

Εικόνα βελτίωσης και υγείας: Μετά από αρκετά έτη απώλειας της έξωθεν καλής μαρτυρίας της, η ΑΕΚ είναι και πάλι ένα κλαμπ το οποίο αποδεικνύει στη μαμά ΟΥΕΦΑ που ασφαλώς την περιεργάζεται μετά τα καμώματα του παρελθόντος, ότι αρχίζει να παράγει αυτή την (όποια) δυναμική είχε παλαιότερα, ακόμα και στις εγχώριες αναποδιές της, όπως φέτος με τις λάθος επιλογές στο θέμα προπονητή. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που ο κάθε ένας εκτός ομάδας κρατάει, είναι η επιστροφή σε προκριματική φάση Champions League, δηλαδή ένα βήμα μπροστά.

Δυνατότητα επένδυσης: Σύμφωνοι, όλοι θέλουμε τους καλύτερους στην ομάδα που ακολουθούμε. Αλλά πρέπει να το σκεφτόμαστε και λογικά. Πέραν του ότι δύσκολα σε παίρνουν στα σοβαρά αν δε διαπιστώσουν βελτίωση, δεν προκύπτει και για την ίδια την ομάδα η διάθεση να ξοδέψει περισσότερα όταν το αντίκρισμα αναγνωρίζεται εξ αρχής μακριά από τις δυνατότητες και δεν προκύπτει επιθυμία ξοδέματος επιπέδου ΠΑΟΚ (το οποίο πάντως ως σήμερα δεν αποδίδει). Κοινώς, πέρυσι η ΑΕΚ έπρεπε να κάνει δύο προκρίσεις για να δει ομίλους. Φέτος χρειάζεται μία γνωρίζοντας ότι έχει καπαρωμένη τη δεύτερη ευκαιρία αν θα χάσει την πρώτη. Άρα λαμβάνει και το έναυσμα να δώσει περισσότερα, όπως προέβλεψε και ο Χιμένεθ.

Είσοδος στο σύστημα αγοράς - πώλησης: Κακά τα ψέματα, το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί και πωλήσεις. Καλείσαι να μαντεύεις σωστά το ταλέντο παικτών, να τους εξελίσσεις και να προσδοκάς ότι θα σου φέρουν πίσω πολλαπλάσια κέρδη. Για να εισέλθει σε αυτόν τον κύκλο της ποδοσφαιρικής αγοράς, απαιτούνται ευρωπαϊκά ματς. Κάθε χρόνο, όσο το δυνατόν περισσότερα. Αν η ΑΕΚ μετατρέψει τα σίγουρα εφετινά 4 σε 10 συνολικά, θα παρουσιάσει καλύτερα και την πραμάτειά της. Καλοί οι ρομαντισμοί, αλλά οι ακριβές πωλήσεις βοηθούν τις ομάδες να κινηθούν πολύ πιο δραστήρια.

Δυνατότητα ορθότερου προγραμματισμού: Τα περυσινά καλοκαιρινά λάθη προκάλεσαν το φετινό κομφούζιο. Αυτή τη φορά υπάρχει προπονητής, ευτυχώς υπάρχει επίσης ιδιαίτερα ικανός και εξελίξιμος τεχνικός διευθυντής, όμως εξίσου σημαντικό είναι ότι κερδήθηκε χρόνος. Έχει σχεδόν 2 μήνες μπροστά της η ΑΕΚ προκειμένου να διαχειριστεί σωστά το ρόστερ της και να αξιολογήσει όπως πρέπει τους μεταγραφικούς στόχους της. Δεν αναφέρομαι στον Σκόκο και στον Αραούχο, αλλά στα υπόλοιπα σημαντικά κλειδιά που πρέπει να προστεθούν στην εξίσωση. Σε αυτούς που θα έρθουν για να «κουμπώσουν» στο σύνολο κάνοντάς το ομαδικό αρτιότερο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ