OPINIONS

ΑΕΚ 2017-2018

ΑΕΚ 2017-2018
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου τρέχει μπροστά το χρόνο και γράφει για όσα συμβαίνουν στην Ένωση με την ενεργοποίηση του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς στο ρόλο του γενικού κουμανταδόρου, τις στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις και το μήνα της κρίσεως για τον Ζοζέ Μοράις.

Η ΑΕΚ αλλάζει. Και αυτή που θα παρουσιαστεί το ερχόμενο καλοκαίρι για την καθιερωμένη φωτογράφιση της ομάδας, θα περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά πρόσωπα από αυτά που σήμερα συγκροτούν το ρόστερ της.

Αλλάζει για δύο λόγους. Αφενός επειδή (εκ των αποτελεσμάτων) αποδείχθηκε ότι έπρεπε να βρει άλλη στόχευση στο μεταγραφικό σχεδιασμό της και αφετέρου διότι αποφασίστηκε ότι κάμποσοι ποδοσφαιριστές της, είτε έκλεισαν τον κύκλο τους, είτε το ταβάνι τους είναι σημαντικά πιο χαμηλό από αυτό που η ομάδα πρέπει να έχει.

Το ευτυχές και ελπιδοφόρο είναι ότι η ΑΕΚ απέκτησε ξανά συγκεκριμένο σχέδιο. Ναι μεν εξακολουθεί να παρουσιάζει συγκεκριμένες αδυναμίες σε σύγχρονες δομές λειτουργίας (επί παραδείγματι το εδώ και πολύ καιρό υπό σύσταση τμήμα σκάουτινγκ), όμως τουλάχιστον γνωρίζει τι ψάχνει στη μεταγραφική αγορά. Και τούτο συμβαίνει επειδή ο τωρινός τεχνικός διευθυντής της είναι ο πρώτος (μετά τους Λυμπερόπουλο και Μιλοβάνοβιτς) που απολαμβάνει τις ελευθερίες της οργάνωσης, της στόχευσης και της επιλογής που θα έπρεπε να έχει κάθε κανονικός Τ.Δ.

Όχι ασφαλώς ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν θα κάνει το κομμάτι του εφόσον το θελήσει. Άλλωστε στις σημαντικές προσθήκες ελλήνων παικτών που εντάχθηκαν στην ομάδα από το 2013 ως σήμερα (π.χ. Μάνταλος, Κολοβέτσιος, Αραβίδης, Μπάρκας, Μπακασέτας κι εσχάτως ο Γιακουμάκης), εκείνος ήταν που πρωτοστάτησε. Αποφάσισε και ενήργησε. Διότι στο δικό του μυαλό (και αυτό είναι απόλυτα ορθό) οι καλοί Έλληνες που ευδοκιμούν εντός των συνόρων, θα πρέπει να αποκτώνται εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Τούτη την περίοδο όμως, ο Τ.Δ. της ομάδας, εν προκειμένω ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, έχει αυτό που οι προηγούμενοι δεν απήλαυσαν. Την ευχέρεια να «οικοδομήσει» την ομάδα όπως εκείνος την οραματίζεται, παίρνοντας επάνω του όλες τις σημαντικές κινήσεις. Διότι τη διαφορά στην ΑΕΚ, πρέπει να την κάνουν οι ξένοι που έρχονται. Διαφορετικά δεν υπάρχει και λόγος να κινείσαι εκτός των συνόρων.

Ο Μαϊστόροβιτς είναι τυχερός…

… για έναν επιπρόσθετο λόγο. Η ΑΕΚ εισέρχεται σε μια περίοδο διάθεσης να ξοδέψει περισσότερα από ότι πριν. Μην φανταστείτε τρελά πράγματα, όμως είναι πολύ πιο ευέλικτοι οι χειρισμοί ενός Τ.Δ. όταν γνωρίζει ότι μπορεί να εκκινήσει τις διαπραγματεύσεις από τις 300.000 παρά από τις 150.000 ευρώ. Γίνεται πιο εύκολη η δουλειά του στο να πείσει ενδιαφέρουσες περιπτώσεις όταν ξέρει πως το ταβάνι των συμβολαίων (επαναλαμβάνω για συγκεκριμένες υποθέσεις) μπορεί να ξεπεράσει και τις 500.000 ευρώ.

Αναλογιστείτε απλά ότι στο ξεκίνημα της σεζόν 2014-15, ο Νίκος Λυμπερόπουλος δεν μπορούσε να προσφέρει σε ποδοσφαιριστή περισσότερα από 150.000 ευρώ το χρόνο (έσπασε το φράγμα τότε ο Μπαρμπόσα, αλλά με μπόλικα μπόνους στόχων). Επίσης σκεφτείτε ότι το επόμενο καλοκαίρι (2015) ο Μιλοβάνοβιτς προσπαθούσε να βρει σέντερ μπακ - κολόνα για να ηγηθεί της κιτρινόμαυρης άμυνας με ταβάνι τις 180.000 ευρώ. Και έτσι κατέφυγε στη λύση του Άρθο.

Γι αυτό και η ΑΕΚ αλλάζει. Διότι θέλει να αλιεύσει περισσότερους παίκτες από το εξωτερικό οι οποίοι θα είναι καλύτεροι από όσους έχει αποφασιστεί ότι θα απομακρυνθούν. Γι αυτό και αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους της με τον Πλατέλλα, πιθανότατα με τον Αραβίδη κι ενώ υπάρχουν κάμποσα συμβόλαια (Γκάλο, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Πέκχαρτ, Βάργκας, Ζόριτς, Βούρας) που σε μερικές ημέρες (από 1/1/2017) θα είναι επί της ουσίας στον αέρα. Ο κάθε ένας από τους προαναφερθέντες θα έχει το δικαίωμα να ψαχτεί και αλλού. Για κάποιους η ΑΕΚ δεν σκάει καθόλου, για 2-3 όμως κίνηση παραμονής θα γίνει.

Βέβαια, η ΑΕΚ πρέπει…

… να αλλάξει και αγωνιστικά. Ο Ιανουάριος αναμένεται ένας μήνας ζόρικος για την ομάδα, με πολλά διαδοχικά δύσκολα ματς. Εξίσου ζόρικος θα είναι και για τον Μοράις. Διότι πλέον δεν θα υφίστανται οι σοβαρές και υπαρκτές δικαιολογίες των πολλών απουσιών, ενώ οι προσθήκες (Αϊντάρεβιτς, Βράνιες και όποιοι άλλοι έρθουν) έγιναν για να παίξουν άμεσα και να κάνουν τη διαφορά.

Εξυπακούεται λοιπόν ότι ο προπονητής πρέπει να παντρέψει τις αποκτήσεις με τις επιστροφές (Λάζαρος, Πατίτο, Τσιγκρίνσι, Μπακασέτας, Βάργκας), να καταλήξει στο σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στα χαρακτηριστικά των παικτών της ομάδας, να βρει ένα σχήμα που θα νικά. Γνωρίζει καλά ότι αν θέλει να έχει συνέχεια στον πάγκο της ΑΕΚ, θα πρέπει να παρουσιάσει γρήγορα μια ομάδα περισσότερο αποτελεσματική. Βελτίωση υπάρχει, όμως κάποια παιχνίδια η ομάδα δεν τα παίρνει ακόμα και όταν είναι δικά της. Κι αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ