ΜΠΑΣΚΕΤ

Wild card τέλος-όποιος νικά, θα παίζει

Wild card τέλος-όποιος νικά, θα παίζει

Το Sport24 μίλησε με ανθρώπους της FIBA και αποκαλύπτει πώς θα είναι η νέα πραγματικότητα του παγκοσμίου μπάσκετ, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, από το 2017. Τέλος στις wild card, μεγαλύτερη... εντός έδρας δράση για όλους, έμφαση στις νέες αγορές.

Μια νέα πραγματικότητα περιμένει όσους ασχολούνται (με τον όποιο τρόπο) με το μπάσκετ, από το 2017, με τη FIBA να έχει αποφασίσει σύστημα που θα δίνει ένα καλοκαίρι -κάθε τέσσερα χρόνια- στους παίκτες να πάρουν μια ανάσα. Πώς; Πέραν του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξάγεται σε τετραετή κύκλο, κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και με τα πρωταθλήματα των ηπείρων (2017, 2021, 2025 κλπ).

Βέβαια, αυτή είναι μόνο η βάση πάνω στην οποία δομούνται τα νέα ήθη και έθιμα. Γιατί υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα που θα αλλάξουν, με στόχο να κάνουν το άθλημα αφενός πιο ενδιαφέρον, αφετέρου πιο προσβάσιμο σε περισσότερες χώρες του πλανήτη. Αλλά ας μην σας τα λέμε εμείς. Ας σας τα πουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι και πιο συγκεκριμένα ο Πάτρικ Κόλερ, υπεύθυνος του τμήματος επικοινωνίας στη FIBA.

Η νέα εποχή του παγκόσμιου μπάσκετ θα αφορά 1.680 παίκτες σε παράλληλη δράση, περισσότερους από 300.000 φιλάθλους στις εξέδρες γηπέδων στα οποία θα αγωνίζονται τα έθνη τους, 70 παιχνίδια σε όλη την υφήλιο, 140 εθνικές τηλεοπτικές συχνότητες που θα μεταφέρουν τις εξελίξεις και όλα αυτά... σε μία ημέρα. Την κάθε ημέρα που θα υπάρχει δράση.

H FIBA αποφάσισε (με ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής, στη σύσκεψη που συγκάλεσε στην Kuala Lumpur της Μαλαισίας -στην οποία μετέχει και εκπρόσωπος του ΝΒΑ πια) την μετάβαση στο νέο σύστημα από το 2017, αλλά και όλα όσα θα αφορούν την επόμενη ημέρα. Κίνηση που κρίθηκε απαραίτητη " γιατί είναι κάτι που έπρεπε να κάνει προκειμένου να τονώσει περαιτέρω την παγκόσμια ανάπτυξη του αθλήματος, όπως και να αυξήσει τον κόσμο που βλέπει το μπάσκετ σε όλον τον πλανήτη, μαζί και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των εθνικών ομοσπονδιών που συγκροτούν τη FIBA. Το νέο καλεντάρι θα δώσει μεγαλύτερη εμβέλεια και ενδιαφέρον στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με την τοποθέτηση του σε ένα χρόνο που θα απολαύσει περισσότερη αποκλειστικότητα".

Μόνο δύο παράθυρα, μέσα στη σεζόν

Η προκριματική περίοδος για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, θα διεξαχθεί μέσα σε ενάμιση χρόνο και θα έχει έξι "παράθυρα": τον Νοέμβριο του 2017, τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2019. " Οι ακριβείς ημερομηνίες αυτών των "παραθύρων" θα γίνουν συγκεκριμένες στους προσεχείς μήνες και σε συνεργασία με όλους τους εταίρους. Επί της ουσίας, μόνο δύο "παράθυρα" θα διεξάγονται μέσα στη σεζόν των συλλόγων, ενώ για την ιστορία οι εταίροι στο ποδόσφαιρο έχουν αποδεχθεί πλήρως τα δικά τους έξι "παράθυρα".

Για να διασφαλίσουμε πως οι αγώνες θα είναι ανταγωνιστικοί, θα δημιουργήσουμε δύο περιφέρειες -που θα αντανακλούν τα διαφορετικά επίπεδα και θα διασφαλίζουν τον ανταγωνιστικό τους χαρακτήρα-, με γκρουπ των τριών ή τεσσάρων αγώνων που θα ακολουθούν ένα "ανοιχτό" σύστημα πρόκρισης και υποβιβασμού. Τα παιχνίδια θα είναι εντός και εκτός έδρας, σε διοργάνωση που θα 'χει δύο γύρους και τα αποτελέσματα του πρώτου, θα μεταφέρονται στο δεύτερο. Συνολικά 32 εθνικές ομάδες θα προκριθούν: η διοργανώτρια, πέντε από την Αφρική, 7 από την Ασία και τον Ειρηνικό και επτά από την Αμερική, συν 12 από την Ευρώπη".

Η εκκίνηση θα δοθεί αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Για την ακρίβεια, το προκριματικό τουρνουά για το Eurobasket 2017 θα γίνει από τις 31/8 έως τις 17/9. Τα ματς θα διεξαχθούν σε δυο ημέρες κάθε εβδομάδα (Τετάρτη και Σάββατο).

Τι ίσχυε (και θα ισχύει έως το 2017)

Wild card τέλος-όποιος νικά, θα παίζει

Πώς θα είναι το μέλλον

Wild card τέλος-όποιος νικά, θα παίζει

Η FIBA κρίνει πως κατ' αυτόν τον τρόπο " θα αναπτυχθεί το σπορ με την παροχή κινήτρων σε νέες μπασκετικές χώρες. Θα επιτρέψει στις εθνικές ομοσπονδίες να διεκδικήσουν και να επιτύχουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Κάνει πιο εύκολη την κατανόηση και την ενημέρωση της διαδικασίας επί της οποίας επιτυγχάνεται η πρόκριση στις κύριες διοργανώσεις της FIBA, ενώ οι διεθνείς παίκτες θα δώσουν λιγότερα ματς, σε τετραετή κύκλο".

Ναι, αλλά θα προστεθούν παιχνίδια μέσα στη σεζόν

"Θα έχουν όμως, ένα ελεύθερο καλοκαίρι μέσα σε κάθε τετραετή κύκλο. Αυτό θα μειώσει και την πίεση των ΝΒΑers, οι οποίοι είναι και αυτοί που δίνουν τα περισσότερα ματς κάθε σεζόν. Επίσης, τα προκριματικά προϋποθέτουν μικρότερης διάρκειας προετοιμασία. Αυτό στα δεδομένα των παικτών στην Ευρώπη θα σημαίνει ότι θα 'χουν -25% χρόνου σε προετοιμασία, παιχνίδια και επίσημες διοργανώσεις".

Γιατί οι ομάδες από 24 θα γίνουν 32;

" Την τελευταία 20ετία, το επίπεδο του παιχνιδιού παρουσίασε κατακόρυφη βελτίωση και τώρα έχουμε 32 ομάδες που μπορούν να διαγωνιστούν στην πρώτη τη τάξει διοργάνωση της FIΒΑ. Η αύξηση των ομάδων, σημαίνει μεγαλύτερο πρεστίζ, προβολή, θεατές και έσοδα για όσους εμπλέκονται".

Η FIBA αποφάσισε για το νέο σύστημα, χωρίς να το συζητήσει προηγουμένως με τους άμεσα εξαρτώμενους;

ταν η απόλυτη προτεραιότητα της τελευταίας διετίας, για την Παγκόσμια ομοσπονδία. Η διαδικασία του να αναζητήσουμε τρόπους να βελτιώσουμε το καλεντάρι και τον τρόπο διεξαγωγής των διοργανώσεων, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011. Από τότε, έγινε ένας μεγάλος αριθμός συσκέψεων με επιλεγμένες εθνικές ομοσπονδίες από κάθε ζώνη της FIBA. Κατά τη διάρκεια αυτών, συνέβησαν και τα κάτωθι:

*Μια μελέτη με τις οικονομικές παραμέτρους, από εξωτερικούς συνεργάτες.

*Μοιράστηκαν πληροφορίες, ενώ έγιναν συσκέψεις με τα μέλη των εθνικών ομοσπονδιών και αυτά των ζωνών της FIBA. Τρία διαφορετικά format προτάθηκαν, με το ένα που επελέγη να αναλύεται και να εξελίσσεται.

*Η FIBA έκανε εσωτερικές επανεκτιμήσεις, αφότου έλαβε το feedback από τις εθνικές ομοσπονδίες και τις ζώνες της FIBA. Ακολούθως, έγιναν συσκέψεις με το ΝΒΑ, τη Euroleague και επιλεγμένες εθνικές λίγκες (Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία).

*Η FIBA επανεκτίμησε εκ νέου όλα τα ζητήματα, πριν διαμορφώσει την πρόταση που επρόκειτο να παρουσιάσει στην Κεντρική Επιτροπή.

*Στις 10/11 του 2012, έπειτα από δεκαοκτώ μήνες ενδελεχών μελετών και συσκέψεων με τους μετόχους, η Κεντρική Επιτροπή της FIBA αποφάσισε να προχωρήσει και να παρουσιάσει το νέο format και το καλεντάρι της διοργάνωσης.

*Μια ολοκληρωμένη διαδικασία αξιολόγησης και διαβούλευσης προηγήθηκε της απόφασης που πήρε η Κεντρική Επιτροπή".

Πώς θα επωφεληθούν οι εθνικές ομοσπονδίες από την όλη ιστορία;

" Οι εθνικές ομάδες είναι ο κινητήριος μοχλός του μπάσκετ. Υπό το νέο σύστημα, θα έχουν μια νέα βελτιωμένη έκθεση, παίζοντας συχνά παιχνίδια με ουσία, μπροστά στο κοινό τους. Είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για τις εθνικές ομοσπονδίες να αναπτύξουν και να προωθήσουν το παιχνίδι στις περιοχές τους, με την ανάπτυξη ικανοτήτων, με τη δόμηση μιας συμπαγούς δομής και ενός δικτύου που θα παρέχει επιπρόσθετη έκθεση στους εμπορικούς συνεργάτες".

Οι ΝΒΑers είναι πόλος έλξης για όλες τις διοργανώσεις. Είστε έτοιμοι να μην τους έχετε κοντά σας;

" Φυσικά και θα θέλαμε να έχουμε πάντα στις διοργανώσεις μας τους παίκτες του ΝΒΑ. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και πολλοί άλλοι καλοί παίκτες. Επιπροσθέτως, τα προκριματικά παιχνίδια θα προσφέρουν μια νέα πλατφόρμα για την ανάπτυξη νέων ταλέντων. είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αναδειχθούν νέοι σταρ. Μη ξεχνάτε ότι η εθνική ομάδα είναι πάντα ένα brand που δημιουργεί ενδιαφέρον".

Παρ' όλα αυτά, όταν οι περισσότερες εθνικές δεν θα 'χουν τους ΝΒΑers στα περισσότερα προκριματικά παιχνίδια, μπορείτε να πείτε ότι θα υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος. Ενδεχομένως δε, κάποιες από τις παραδοσιακές δυνάμεις να μην μπορούν να προκριθούν.

" Αν σκεφτείτε πως οι ίδιοι κανονισμοί αφορούν όλες τις εθνικές ομάδες, θα καταλάβετε ότι πρόκειται για δίκαια διοργάνωση. Οι δυνάμεις του αθλήματος μπορούν πάντα να υπολογίζουν στους αρκετούς καλούς παίκτες που θα έχουν έτσι κι αλλιώς, ώστε να προκριθούν στο εκάστοτε τουρνουά, όπου σε κάθε περίπτωση θα εμφανίζονται οι καλύτεροι. Πάντως, για την περαιτέρω διευκόλυνση του συστήματος θα γίνει και η αύξηση από 24 στις 32 ομάδες".

Wild card τέλος-όποιος νικά, θα παίζει

Γιατί αλλάξατε το δεδομένο που ήθελε τα πρωταθλήματα των ηπείρων να στέλνουν ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο; Αυτή η εξέλιξη δεν θα κλέψει κάτι από το πρεστίζ των διοργανώσεων;

" Όχι, γιατί κάθε εθνική θα πρέπει να παίζει στα εν λόγω πρωταθλήματα, για να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η διοργανώτρια χώρα επίσης θα μετέχει στα προκριματικά, αλλά θα περνά απευθείας στο τουρνουά. Εδώ, θα ήταν χρήσιμο να επισημανθεί ότι τα πρωταθλήματα των ηπείρων θα ακολουθήσουν τις ίδιες αρχές με το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά αντί για έξι "παράθυρα" μέσα στο χρόνο, θα έχουν τέσσερα, για την Division A, όπου θα βρίσκονται 32 ομάδες της Ευρώπης, 16 από την Αφρική, 16 από την Αμερική και 16 από την Ασία/Ωκεανία.

Ο υπέρτατος στόχος και το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος της ηπείρου, όχι απαραίτητα για να προκριθείς σε άλλη διοργάνωση, αλλά για να βρεθείς στην κορυφή. Οπότε, μπορείτε να πείτε ότι τα πρωταθλήματα των ηπείρων θα αποκτήσουν μεγαλύτερο πρεστίζ. Αυτό γίνεται και στο ποδόσφαιρο".

Ναι, αλλά οι ζώνες της FIBA θα χάσουν και κάτι, δεδομένου ότι ο κύκλος των πρωταθλημάτων θα είναι πια τετραετής και όχι διετής.

" Το νέο σύστημα δεν αφορά τη FIBA και τις ζώνες της, αλλά το πώς θα αναπτυχθεί το μπάσκετ παγκοσμίως, μέσω των μελών μας που είναι οι εθνικές ομοσπονδίες. Αυτές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για έσοδα, μέσω της οργάνωσης και του marketing των επίσημων αγώνων. Ενδεχομένως να κερδίσουν και την κυβερνητική υποστήριξη".

Πώς θα προκρίνονται οι ομάδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

" Για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 θα παίξουν η νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019, συν οι ομάδες που θα τερματίσουν στις επτά πρώτες θέσεις -εφόσον αυτές διατηρούν την αρχή περί συμμετοχής εκπροσώπων όλων των ηπείρων. Με πιο απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως θα προκρίνονται οι δύο καλύτερες ομάδες της Αμερικής, της Ευρώπης και η καλύτερη από την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία. Οι θέσεις που μένουν (και είναι από 4 έως 8) θα αποφασίζονται από την εξέλιξη των τεσσάρων προκριματικών τουρνουά για τους Ολυμπιακούς αγώνες -με τη συμμετοχή έξι ομάδων στο κάθε ένα. Αυτά τα τουρνουά θα αφορούν τις 16 ομάδες που βρίσκονται στις αντίστοιχες θέσεις της κατάταξης στο Παγκόσμιο Κύπελλο, συν δυο από κάθε ζώνη".

Wild card τέλος-όποιος νικά, θα παίζει

Η χρυσή Ολυμπιονίκης γιατί δεν θα έχει μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

" Διότι η γενικότερη ιδέα είναι να μπορούν όλοι να προκριθούν. Ένας από τους στόχους του νέου συστήματος είναι να δημιουργήσουμε έναν "Δρόμο προς το Παγκόσμιο Κύπελλο", σε περίοδο 18 μηνών. Για αυτό χρειάζεται η συμμετοχή όλων των κορυφαίων μπασκετικών εθνών".

Σε περίπτωση που μια μεγάλη δύναμη (όπως για παράδειγμα, οι ΗΠΑ) μείνει εκτός διοργάνωσης, έχει προβλεφτεί το ενδεχόμενο των wild card;

"Οι wild card δεν υπάρχουν στα μελλοντικά σχέδια. Δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά. Κάθε ομάδα που θα βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει κερδίσει την παρουσία της, μέσω των προβλεπόμενων οδών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ