ΜΠΑΣΚΕΤ

Τζαμάνι Σουάνσον: Ο Μάικλ Τζόρνταν του 1,35!

Τζαμάνι Σουάνσον: Ο Μάικλ Τζόρνταν του 1,35!

Το μπάσκετ είναι άθλημα των ψηλών. Συμφωνούμε όλοι; Ναι. Εκτός από τον ύψους 1,35 (!!!) Τζαμάνι Σουάνσον, τον "Μάικλ Τζόρνταν των νάνων", που μας κάνει να αναθεωρήσουμε! (VIDEO)

"Αν ήμουν 15 πόντους ψηλότερος θα ήμουν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο". Ότι του λείπει σε ύψος, το έχει πάρει σε αυτοπεποίθηση. Είναι ο Τζαμάνι Σουάνσον, η διασημότητατου YouTube , ο σόουμαν των ανοιχτών γηπέδων, ο "Μάικλ Τζόρνταν των νάνων", ο κοντύτερος σούπερ-σταρ του μπάσκετ. Κι αν τον συναντήσετε απλά μην του πείτε ότι δεν αρκετά καλός.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Sport24.gr στον Τρόι "Escalade" Τζάκσον, την μπαλαρίνα των 225 κιλών!

Το ύψος του; Μόλις 1,35. Αυτό δεν τον εμποδίζει να τα βάζει με πολύ ψηλότερους αντιπάλους, να παίζει στα ανοιχτά της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια και φυσικά να είναι μια διασημότητα, που του ζητούν selfies ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Κέβιν Ντουράντ. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και κληρονόμησε τον νανισμό από τη μητέρα του. "Από μικρός έμαθα να μην με επηρεάζουν τα βλέμματα. Ο κόσμος τη λάτρευε, λόγω του χαρακτήρα της" θυμάται ο Σουάνσον, που είχε πάρει πολύτιμα μαθήματα από αυτή: "μας απαγόρευε να βρίσκουμε δικαιολογίες και μας έλεγε ότι είμαστε διαφορετικοί, αλλά απλά είμαστε πολύ κοντοί".

Μεγάλωσε αγκαλιά με τη μπάλα του μπάσκετ και θυμάται ότι "κοιμόμουν μαζί της. Άλλα παιδιά κοιμόντουσαν με αρκουδάκια, εγώ με τη μπάλα του μπάσκετ". Πρότυπο του; Ποιος άλλος; Ο Μάικλ Τζόρνταν. Προσπαθούσε να τον μιμηθεί. Στο γήπεδο, αλλά και στο σπίτι. "Μου φώναζε τα μεσάνυχτα η μητέρα μου να σταματήσω να ντριμπλάρω, γιατί την κούραζε που έσκαγε συνεχώς τη μπάλα και έσπαγα πράγματα".

Από μικρός έμαθε να τα βάζει με μεγαλύτερους αντιπάλους. Ήταν μάλιστα τόσο καλός που δέχτηκε και μια πρόταση από κολέγιο δεύτερης κατηγορίας. Δεν την αποδέχτηκε ποτέ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι σταμάτησε να παίζει μπάσκετ. Πλέον στα 29 του αγωνίζεται στα ανοιχτά της Νέας Υόρκης, στο πρωτάθλημα Νάνων (η ομάδα του Νιου Γιορκ Τάουερς έχει κατακτήσει τέσσερις σερί χρονιές το πρωτάθλημα) και στο πρωτάθλημα της Βίνις Μπιτς στην Καλιφόρνια.

Τζαμάνι Σουάνσον: Ο Μάικλ Τζόρνταν του 1,35!

Στο πρωτάθλημα νάνων είναι ένας αληθινός γίγαντας. Οι Τάουερς, ωστόσο, παίζουν και με ομάδες ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, μόνο που σ' αυτά τα παιχνίδια ισχύουν ιδιαίτεροι κανονισμοί: η κάθε ομάδα μπορεί να διεκδικήσει το ριμπάουντ μόνο όταν η μπάλα γκελάρει στο παρκέ, ενώ οι αντίπαλοι υποχρεωτικά κάνουν μόνο σκαστές πάσες.

"Κάθε φορά που τον βλέπω με εντυπωσιάζει. Κάνει κάθε φορά και κάτι καινούργιο" λέει γεμάτος θαυμασμό ο συμπαίκτης του, Στιβ Κατόια. "Είναι το πρότυπο μου. Όχι μόνο αθλητικά, αλλά και από άποψη εξυπνάδας. Είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας" προσθέτει ο βενιαμίν της ομάδας, Τέντι Τίλκιν. Το εγκώμιο του πλέκει κι ο προπονητής του, Πάτρικ Φέιβα: "είναι απίστευτος! Κάθε φορά που πηγαίνει στο καλάθι, δεν φοβάται κανέναν".

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την πάλη, κάνει εμφανίσεις στην τηλεόραση και μιλάει σε σχολεία. "Λέω στα παιδιά για τα εμπόδια που έχω υπερπηδήσει και τους εξηγώ ότι μπορούν κι εκείνοι να ξεπεράσουν τα δικά τους εμπόδια και να πετύχουν ότι θέλουν". Το μήνυμα που στέλνει προς όλους είναι ότι "μπορείς να κάνεις ότι θέλεις να κάνεις".

Το φρόνημα του παραμένει πάντα υψηλό: "Ο κόσμος με υποτιμά συνεχώς, αλλά αυτό μου δίνει έξτρα κίνητρο. Είμαι κοντός, αλλά δεν είμαι αδύναμος. Ο κόσμος νομίζει ότι δεν είμαι αρκετά καλός, αλλά αυτή είναι η ιστορία μου από δύο ετών. Το αντιμετωπίζω παντού, στο δρόμο, στο γήπεδο. Λατρεύω ότι μου δείχνουν τι δεν μπορώ να κάνω".

Και εξηγεί ότι "μπορείς να αφήσεις τις συνθήκες να γίνουν μειονέκτημα, επειδή ακριβώς αυτό περιμένει από σένα ο κόσμος. Μπορείς όμως να τα χρησιμοποιήσεις και ως κίνητρο". Αυτά τα "λέει" και στο γήπεδο. Όταν ο ψηλότερος αντίπαλος προσπαθεί να τον ποστάρει . "Μπορώ να μαρκάρω οποιονδήποτε. Αρκεί να ντριμπλάρει. Αν ντριμπλάρει, θα πρέπει να προστατεύσει τη μπάλα. Αν δεν το κάνει, θα τη φάω σαν μπισκότο".

Τζαμάνι Σουάνσον: Ο Μάικλ Τζόρνταν του 1,35!

Πάντως δεν θα άλλαζε με τίποτα το ύψος του, παρότι θεωρεί ότι "αν ήμουν 15 πόντους ψηλότερος θα ήμουν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο". Όλα αυτά αν ήταν 1.50! Δέκα πόντους δηλαδή κοντύτερος από τον κοντύτερο παίκτη που έπαιξε στο ΝΒΑ (τον Μάγκσεϊ Μπογκς) ή 15 από τον δεύτερο κοντύτερο (Ερλ Μπόουκινς). Προσθέτει όμως ότι "δεν θα άλλαζα το ύψος μου. Το μπάσκετ με έφερε εδώ που είμαι τώρα και θα συνεχίσει να μου δίνει πράγματα. Ποτέ στη ζωή μου δεν μίσησα τον εαυτό μου, επειδή είμαι κοντός".

Αντίθετα όπως λέει: "Όταν περπατάω στο δρόμο νιώθω 1,80. Νιώθω 2,10. Νιώθω 2,30". Και συνεχίσει να δίνει το σόου του στα ανοιχτά γήπεδα. Τα κατορθώματα του κάνουν το γύρου του κόσμου μέσω του YouTube και του Instagram και εκείνος καταλήγει: "ο κόσμος μας είναι μια σκηνή και εγώ είμαι εδώ για να δώσω παράσταση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ