ΜΠΑΣΚΕΤ

Top 16: Ένας γύρος κόντρα στα προγνωστικά για τους "αιωνίους"

Top 16: Ένας γύρος κόντρα στα προγνωστικά για τους "αιωνίους"

Λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του β' γύρου του Top 16, το Sport24.gr έκανε τον απολογισμό όσων είδαμε στα εφτά πρώτα παιχνίδια με τη βοήθεια των infographics.

Η άμυνα ή η επίθεση κάνει τη διαφορά έως τώρα για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο Top 16; Αυτό και άλλα (πολλά) ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το Sport24.gr μετά απ όσα είδαμε στον α' γύρο και τα εφτά πρώτα παιχνίδια της β' φάσης. Κι όλα αυτά, λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του β' γύρου που θα κρίνει τα πάντα, με τον Παναθηναϊκό να τον ξεκινά με εντός έδρας αναμέτρηση κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και τον Ολυμπιακό να δοκιμάζεται στην Ισπανία από την Μπαρτσελόνα.

Το πρώτο ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος σε ό,τι αφορά τις δύο ομάδες έχει να κάνει με την επιθετική τους παραγωγικότητα. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται μάλιστα (βάσει των όσων είδαμε στη regular season), οι "ερυθρόλευκοι" είναι αυτοί που παρουσιάζονται πιο... συνεπής στο επιθετικό κομμάτι, σημειώνοντας 1.1 πόντους περισσότερους από τους "πράσινους" (75.9 έναντι 74.8).

Τούτο βέβαια δεν σημαίνει πως έχουν κέρδος στο +/- με την άμυνα, αφού αυτό είναι το σημείο που η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς παρουσιάζεται εξαιρετική μέχρι στιγμής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως διαθέτει την τρίτη καλύτερη αμυντική επίδοση μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν στο Top 16 (με 73.6 πόντους ανά παιχνίδι), την ώρα που ο Ολυμπιακός απέχει αρκετά. Πιο συγκεκριμένα, δέχεται 77.6 πόντους κατά μέσο όρο, έχοντας αρνητικό πρόσημο στο σύνολο.

Για να τα συνοψίσουμε, θα σας πούμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει +1.2 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ ο Ολυμπιακός μετρά -1.7 πόντους. Εξ ου η διαφορά στο ρεκόρ τους (4-3 οι "πράσινοι", 3-4 οι "ερυθρόλευκοι). Όλα έχουν εξήγηση.

Από εκεί και πέρα, οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς παρουσιάζονται ανώτεροι σε δίποντα και τρίποντα (53% και 35.4% αντίστοιχα) έναντι αυτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου (49.8% και 34.7% αντίστοιχα), όχι όμως και στις ελεύθερες βολές, όπου υπολείπονται (70.9% έναντι 72%).

Μέσα σε όλα, ο Ολυμπιακός κάνει λιγότερα λάθη (12.3 έναντι 14.2), αλλά συνολικά μοιράζει λιγότερες ασίστ (16.6 έναντι 19.6). Όπερ και σημαίνει ότι η μεγαλύτερη... προσοχή που δείχνουν οι παίκτες του στο παρκέ δεν έχει επί της ουσίας αντίκρισμα, αφού δεν δίνουν μεγάλο αριθμό τελικών πασών.

Όσο για το PIR (σύστημα αξιολόγησης κατά το κοινώς λεγόμενον); Ο Παναθηναϊκός έχει το πάνω χέρι κι εδώ (85.2 έναντι 82.8).

Όση σημασία βέβαια έχει το τι κάνουν, άλλη τόση έχει κι η (αντι)δράση των αντιπάλων τους. Ήτοι, τα δικά τους ποσοστά όταν αντιμετωπίζουν τους "αιωνίους". Γιατί κι αυτά δείχνουν πολλά, κυρίως σε ό,τι αφορά την αμυντική συμπεριφορά των "δικών μας".

Για παράδειγμα, το γεγονός πως οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού παίρνουν μόλις 31.4 ριμπάουντ στα μεταξύ τους παιχνίδια (σ.σ.: τρίτη καλύτερη επίδοση) λέει πολλά για την προσήλωση του "τριφυλλιού" στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού. Ομοίως αυτή του Ολυμπιακού στον περιορισμό της δημιουργίας των αντιπάλων του, οι οποίοι μοιράζουν μόλις 15.1 ασίστ ανά παιχνίδι (έναντι 17.1 αυτών του Παναθηναϊκού). Δίχως όμως να τους οδηγούν σε λάθη (11.4 οι "ερυθρόλευκοι", τρίτοι από το τέλος).

Η στατιστική απεικόνιση κι αυτής της πλευράς του παιχνιδιού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βλέποντας πως η αξιοπιστία μιας άμυνας μπορεί να φανεί από πολλούς περισσότερους παράγοντες, πέραν του παθητικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ