ΜΠΑΣΚΕΤ

''Το έγκλημα της αστυνομίας!''

''Το έγκλημα της αστυνομίας!''

Ο Σέρβος δημοσιογράφος της Sportski žurnal, Μίλουν Νέσοβιτς, τονίζει στο SPORT24 ότι ο Μάρκο Ίβκοβιτς ήταν ένα παιδί που έχασε τον πατέρα του στον πόλεμο, αποκαλύπτει το ''έγκλημα'' της αστυνομίας και μιλάει για τις σημαίες της Αλβανίας στο Abdi Ipekci.

Η δολοφονία του 25χρονου οπαδού του Ερυθρού Αστέρα , Μάρκο Ίβκοβιτς, στην Κωνσταντινούπολη κι όσα ακολούθησαν από πλευράς των οπαδών της Γαλατάσαραϊ συγκλονίζουν.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει, οι οπαδοί της Παρτίζαν καίνε σημαίες της Γαλατά ενώ οι Τούρκοι υπενθυμίζουν σε πανό τους ''ηρωισμούς'' τους και στέλνουν απειλητικά μηνύματα ακόμα και προς τους φίλους του Ολυμπιακού !

Ο Μίλουν Νέσοβιτς, δημοσιογράφος της κορυφαίας σέρβικης εφημερίδας Sportski žurnal, εξηγεί στο SPORT24 τα βαθύτερα αίτια της δολοφονίας, χαρακτηρίζει ηλίθιες τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν περί τρομοκρατών κι εκφράζει την οργή των Σέρβων αφού ουδείς εκ των Τούρκων παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος. Παράλληλα αποκαλύπτει το ''έγκλημα'' της αστυνομίας που έστειλε τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα, πάνω σε αυτούς της Γαλατάσαραϊ!

Ποια είναι τα βαθύτερα αίτια των όσων έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ της Παρασκευής;

''Από τη στιγμή που προηγήθηκαν ανάλογα περιστατικά με μαχαιριές οπαδών στην Τουρκία (Γαλατάσαραϊ – Λιντς, Γαλατάσαραϊ - Τσέλσι), δεν μπορούμε να μιλάμε για βαθύτερα αίτια, παρά για το μίσος μεταξύ οπαδών. Με τη μόνη διαφορά ότι στην περίπτωση του Μάρκο Ίβκοβιτς, τα επεισόδια συνδυάστηκαν με κάτι… παράλογο. Όλα προέρχονται από το μίσος των Τούρκων απέναντι στη Σερβία! Όπως ενημερωθήκαμε, κατά τη διάρκεια του αγώνα στο Abdi Ipekci οι οπαδοί της Γαλατάσαραϊ προκαλούσαν φωνάζοντας συνθήματα για το Κόσοβο, έβριζαν στα σέρβικα, είχαν υψώσει αλβανικές σημαίες μετά από ότι έγινε στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι… Ξέρετε κάτι; Όλα αυτά θα ήταν ''φυσιολογικά'' και ουδείς θα έλεγε κάτι, αν δεν μεσολαβούσε το τραγικό περιστατικό με τη δολοφονία του Μάρκο''.

Τι έγινε πραγματικά με τους Σέρβους οπαδούς που ταξίδεψαν στην Τουρκία; Είναι αλήθεια ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν εισιτήρια;

''Είναι γεγονός ότι πολλοί από τους φιλάθλους δεν είχαν εισιτήρια. Οργανώθηκαν μόνοι τους και ταξίδεψαν στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα, Νεμπόισα Τσόβιτς, εξήγησε ότι η Γαλατάσαραϊ δεν ήθελε να πουλήσει εισιτήρια στον Ερυθρό Αστέρα, τονίζοντας ότι το Abdi Ipekci θα ήταν γεμάτο. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν. Επισήμως υπήρχαν 8.143 άτομα στο γήπεδο, που χωράει 12.270 φιλάθλους. Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημά μας, είναι κάτι που αφορά τις ομάδες. Το ερώτημα είναι γιατί η αστυνομία συνόδευσε τους οπαδούς του Ερυθρού Αρένα στο Abdi Ipekci; Η αστυνομία θα μπορούσε να τους είχε σταματήσει πολύ πιο μακριά από το γήπεδο, καθώς δεν είχαν εισιτήρια. Παρ' όλα αυτά, τους έβαλε απέναντι από τους οπαδούς της Γαλατάσαραϊ και δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη δολοφονία!''.

''Το έγκλημα της αστυνομίας!''

Οι Σέρβοι δέχτηκαν προειδοποιητικά μηνύματα πριν από το παιχνίδι; Για παράδειγμα, υπήρχε ενημέρωση ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο… ήσυχα στην Κωνσταντινούπολη;

''Δεν το γνωρίζω. Από τη στιγμή που δεν γνώριζαν ακριβώς τον αριθμό των οπαδών που θα ταξίδευαν στην Τουρκία, υποθέτω πως δεν υπήρξαν τέτοια μηνύματα''.

Οι Τούρκοι της Γαλατά έκαναν παράπονα για το παιχνίδι στο Βελιγράδι; Για παράδειγμα, για τη φιλοξενία;

''Όχι, εξ όσων γνωρίζω. Δεν νομίζω ότι υπήρχαν προβλήματα. Αν για παράδειγμα η Γαλατά είχε οποιοδήποτε παράπονο, η Euroleague θα τιμωρούσε σίγουρα τον Ερυθρό Αστέρα''.

Θέλω να μου περιγράψεις τις αντιδράσεις στον Τύπο της Σερβίας, μετά την πρώτη ανεπίσημη ενημέρωση ότι υπάρχει νεκρός στην Τουρκία.

''Αμέσως έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα Μέσα. Δεν ήταν ένας χούλιγκαν που σκοτώθηκε, αλλά ένα παιδί 25 χρονών, που έχασε τον πατέρα του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ένας πολύ καλός μαθητής, που γιόρταζε στην Κωνσταντινούπολη, αφού θα γινόταν θείος! Επομένως, η θλίψη ήταν η πρώτη αντίδραση. Έπειτα, υπήρχε θυμός για τη δήλωση του Αταμάν προς τους φίλους της Γαλατάσαραϊ και όλους τους Τούρκους''.

Θεωρείς πως όλα όσα έγιναν στην Πόλη έχουν σχέση με όσα προηγήθηκαν στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι, ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία; Από τη στιγμή, μάλιστα, που είδαμε αλβανικές σημαίες στο Abdi Ipekci.

''Οι οπαδοί της Γαλατάσαραϊ ήταν έτοιμοι να ''φιλοξενήσουν'' ομάδα από τη Σερβία, αυτό είναι σίγουρο. Η κατάσταση ήταν διαφορετική, λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Κάθε φορά που μια ομάδα από τη Σερβία ή η εθνική μας ομάδα πηγαίνει στην Τουρκία, υπάρχουν σημαίες από το Κόσοβο ή την Αλβανία. Έχουμε συνηθίσει. Όμως αυτή τη φορά η κατάσταση ξέφυγε. Αυτή τη φορά, ένα νέο παιδί σκοτώθηκε. Όπως είπα και πριν, είναι απίστευτο το ότι η αστυνομία οδήγησε τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα στο Abdi Ipekci και τους άφησε εκεί, να περιμένουν''.

''Το έγκλημα της αστυνομίας!''

Φοβάσαι το ενδεχόμενο εκδίκησης στο μέλλον;

''Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι τρελή! Οι οπαδοί της Γαλατάσαραϊ έφτιαξαν πανό στο οποίο ρωτούν τους φίλους του Ολυμπιακού, της Παρτίζαν και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ποιος είναι ο επόμενος! Δεν γίνεται να έχουν περισσότερη δύναμη από την αστυνομία και το κράτος. Επίσης, οι Σέρβοι φίλαθλοι έδειξαν πως αντιδρούν χωρίς να ξεφύγουν, όταν βρέθηκαν μπροστά από την τούρκικη πρεσβεία κι άρχισαν να τραγουδούν. Σε καμία περίπτωση δεν είπα προκλητικά τραγούδια! Επομένως, δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι στο μέλλον, εκτός αν η αστυνομία κάνει πάλι κάποια ηλιθιότητα''.

Πως εξηγείς τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν μετά το παιχνίδι; Ειδικά αν σκεφτείς ότι έχει στην ομάδα του δυο Σέρβους (Έρτσεγκ, Μίτσοφ) ενώ ο Ομπράντοβιτς και ο Ίβκοβιτς δουλεύουν στην Τουρκία.

''Αυτές οι δηλώσεις ήταν ηλίθιες! Το να αποκαλείς 300 ανθρώπους τρομοκράτες δεν είναι ό,τι πιο έξυπνο για έναν προπονητή και παιδαγωγό, από τη στιγμή μάλιστα που έχεις στην ομάδα σου δυο Σέρβους ενώ συνάδελφοί σου είναι ο Ομπράντοβιτς, ο Ίβκοβις και ο Λούκιτς. Όμως δεν πιστεύω ότι ήταν κακόβουλος. Είπε στη συνέχεια ότι δεν ήξερε πως κάποιο παιδί δολοφονήθηκε. Πρέπει να τον πιστέψουμε. Αλλιώς, θα έπρεπε να αποβληθεί για πολύ καιρό. Ακόμα και τώρα η Euroleague πρέπει να σκεφτεί έναν τρόπο τιμωρίας αυτών των εμετικών δηλώσεων''.

Το κυρίαρχο συναίσθημα αυτή τη στιγμή στη Σερβία, λίγες μέρες μετά το τραγικό περιστατικό; Εκδίκηση; ''Γιατί''; Αγανάκτηση;

''Νομίζω, οργή. Ο λόγος; Ουδείς από την Τουρκία παραδέχτηκε ότι ''Είναι δικό μας λάθος''. Οι οπαδοί της Γαλατάσαραϊ δεν σεβάστηκαν το ενός λεπτού σιγή. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι δείχνουν τη συμπόνια τους. Όταν ένας Γάλλος φίλαθλος πέθανε στο Βελιγράδι, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, πενθούσαν κι ένιωθαν ντροπή για το ότι ένας ξένος σκοτώθηκε στην πόλη τους. Δεν το βλέπουν έτσι στην Τουρκία. Φυσικά κάποιοι μιλούν για εκδίκηση, όμως δεν νομίζω ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο''.

Το βίντεο - αφιέρωμα στον Μάρκο Ίβκοβιτς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ