ΜΠΑΣΚΕΤ

Το παρκέ είναι η σκηνή των αθλητών

Το παρκέ είναι η σκηνή των αθλητών

Το Sport24.gr ακολούθησε μία ομάδα μπάσκετ για μία εβδομάδα, μπαίνοντας στα... άδυτα προκειμένου να μάθει πως ακριβώς προετοιμάζεται πριν από ένα παιχνίδι. Η εκγύμναση, η ανάλυση του αντιπάλου, η τακτική και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα παρασκήνια (pics).

Ένας αγώνας μπάσκετ είναι σαν μια παράσταση. Η προπόνηση για τη βελτίωση των αδυναμιών είναι καθημερινή, η ανάλυση των λαθών επίσης, την ώρα που η παρουσία στη σκηνή (βλ. παρκέ) αποτελεί αυτό για το οποίο κοπιάζουν όλοι για μία εβδομάδα. Τα πράγματα σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκα απ όσο φαντάζεστε, αφού η σωστή προετοιμασία δεν αφορά μόνο τα τεχνικά κομμάτια. Αφορά τη σωστή εκγύμναση, τη διατροφή και την καθοδήγηση των παικτών από τους προπονητές τους προκειμένου να είναι έτοιμοι για οτιδήποτε πρόκειται να αντιμετωπίσουν.

Σε αυτό το τελευταίο, πρέπει να συμπεριλάβουμε τους εξωγενείς παράγοντες (βλ. κόσμος, διαιτητές). Όχι γιατί υπάρχει προκατάληψη, αλλά γιατί ο αθλητής πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμος για κάθε τι που μπορεί να τον επηρεάσει στη διάρκεια του αγώνα. Τι σημαίνει αυτό; Να μπορεί να διαχειριστεί ένα σφύριγμα των διαιτητών με το οποίο δεν συμφωνεί, ένα αντιαθλητικό χτύπημα αντιπάλου, ή -ακόμη- την αντιμετώπιση της εξέδρας προς το πρόσωπό του.

Είναι σαφές άλλωστε πως το γήπεδο δεν είναι... εκκλησία στην πλειονότητα των περιπτώσεων, με κάθε αθλητή να οφείλει να παραβλέπει όλα τα παραπάνω και να συνεχίζει την προσπάθεια για να ολοκληρώσει την αποστολή του, όντας απόλυτα συγκεντρωμένος -στον βαθμό του εφικτού.

Αν μπορούσαμε λοιπόν, να διαχωρίσουμε την προετοιμασία της ομάδας σε τρία στάδια, αυτά θα ήταν τα εξής: εκγύμναση και φυσική κατάσταση, τακτική και scouting, πνευματική προετοιμασία. Σκεφτείτε το δηλαδή σαν ένα start-up του Προγράμματος Νεανικής Επιχειρηματικότητας EGG της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia , το οποίο "γεννιέται" στην αρχή της εβδομάδας, υλοποιείται στη διάρκεια αυτής και παρουσιάζεται ολοκληρωμένο στο φινάλε.

Το Sport24.gr ακολούθησε για μία εβδομάδα μία ομάδα μπάσκετ προκειμένου να δει πως λειτουργεί αυτή και να μάθει τον τρόπο (σε γενικές γραμμές) με τον οποίο πορεύονται στο... παρκέ.

Εκγύμναση και φυσική κατάσταση

Ο τρόπος και η ένταση με την οποία γίνεται η εκγύμναση των αθλητών διαφέρει σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν προπονητές οι οποίοι θέλουν να δώσουν έμφαση σε αυτή, αφιερώνοντας σημαντικό κομμάτι της προπόνησης σε αυτό, κυρίως στις αρχές της εβδομάδας. Σε γενικές γραμμές μετά το απαραίτητο ρεπό (την επομένη του αγώνα), ακολουθεί προπόνηση με σταδιακά αυξανόμενη ένταση, στην οποία ενδείκνυται η παρουσία του γυμναστή, για να δοθεί έμφαση στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και της εκγύμνασης. Αυτό κατά περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει και δεύτερη ημέρα, όπου δίνεται η ίδια έμφαση, με μικρότερη όμως ένταση στο πρόγραμμα.

Το παρκέ είναι η σκηνή των αθλητών

Ακολούθως, το σημείο του σώματος στο οποίο δίνεται έμφαση είναι ανάλογο της προτίμησης και του πλάνου του γυμναστή. Αν δηλαδή θα αφορά στον κορμό, τα πόδια, ή την αθλητικότητα.

Το παρκέ είναι η σκηνή των αθλητών
@GEORGIAPANAGOPOULOU

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τη σημασία της καλής αποκατάστασης των αθλητών, είτε αυτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τραυματισμού είτε αυτών που είναι καταπονημένοι από την προπόνηση και τους συνεχόμενους αγώνες. Για όλα τα παραπάνω, πλέον έχει μείζονα ρόλο στη δομή μιας ομάδας η παρουσία φυσικοθεραπευτή κατάλληλα καταρτισμένου.

Τακτική και scouting

Το παρκέ είναι η σκηνή των αθλητών
@GEORGIAPANAGOPOULOU

Κατόπιν της πλήρους ανάλυσης του αντιπάλου, ο προπονητής αποφασίζει για την τακτική προσέγγιση. Δηλαδή εστιάζει στα κομμάτια που πρέπει να δουλέψει περισσότερο η ομάδα του. Αν, για παράδειγμα, ο αντίπαλος έχει πολύ καλούς περιφερειακούς, δίνει έμφαση στον τρόπο περιορισμού της δράσης τους, όπως επίσης στο να τους "οδηγεί" σε αποφάσεις που εκείνη θέλει (βλ. βιαστικά σουτ, γρήγορος/αργός ρυθμός, απομόνωση από τους ψηλούς). Ομοίως, αν το δυνατό σημείο του αντιπάλου αφορά τους ψηλούς, η τακτική εστιάζει στα δικά τους χαρακτηριστικά.

Το παρκέ είναι η σκηνή των αθλητών
@GEORGIAPANAGOPOULOU

Πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας EGG της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia .

Πνευματική προετοιμασία

Το παρκέ είναι η σκηνή των αθλητών
@GEORGIAPANAGOPOULOU

Με δεδομένο λοιπόν πως ο αθλητής που βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης, δεν έχει τη δυνατότητα να συγκρατήσει την ψυχραιμία του, οι προπονητές συνηθίζουν να τους ενημερώνουν εκ προοιμίου για τυχόν παγίδες την ώρα του αγώνα. Επισημαίνεται δηλαδή η πιθανότητα η εξέδρα να έχει εχθρική συμπεριφορά απέναντί τους (συνθήματα, βωμολοχίες), η στάση των διαιτητών, όπως επίσης το ενδεχόμενο κάποιος από τους αντιπάλους να παρουσιαστεί προκλητικός με μοναδικό σκοπό να επηρεάσει το μυαλό τους.

Η πνευματική προετοιμασία, λοιπόν, είναι πολύ πιο σημαντική απ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Γιατί, πως να αποτυπώσει στο παρκέ ένας παίκτης αυτό που έχει "διδαχθεί" από τους προπονητές του, αν δεν παραμένει ήρεμος και νηφάλιος την ώρα του αγώνα; Αν δεν έχει την ψυχραιμία να διακρίνει τις καταστάσεις που διαμορφώνονται στη διάρκεια του αγώνα, τότε όλο το πλάνο της τεχνικής ανάλυσης... πάει στράφι!

Η ώρα του αγώνα

Το παρκέ είναι η σκηνή των αθλητών

Photo Credits: Action Images

*Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα μπάσκετ του Ψυχικού για τη δυνατότητα που δόθηκε να παρουσιαστεί πλήρως το θέμα, με την απαραίτητη βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ