ΜΠΑΣΚΕΤ

Με στόχο την ξεκούραση των παικτών το νέο σύστημα της FIBA

Με στόχο την ξεκούραση των παικτών το νέο σύστημα της FIBA

Αυτό είναι το νέο σύστημα διεξαγωγής των διοργανώσεων της FIBA. To σύνθημα είναι "πρώτα οι παίκτες". Ένα ελεύθερο καλοκαίρι κάθε 4 χρόνια. Στόχος η μείωση καταπόνησης των αθλητών.

Η FIBA γνωστοποίησε το νέο σύστημα διεξαγωγής των διοργανώσεων της, τονίζοντας πως το σύνθημα είναι "πρώτα οι παίκτες". Θα υπάρξει 26% λιγότερος φόρτος εργασίας στην διάρκεια ενός Ολυμπιακού Κύκλου, αλλά και ένα ελεύθερο καλοκαίρι κάθε 4 χρόνια.

Θα υπάρξουν μάξιμουμ 4 εβδομάδες προετοιμασίας πριν από κάθε μεγάλο event. Στόχος, η δομή του νέου συστήματος των διοργανώσεων, να μειώσει την καταπόνηση των παικτών. Η δομή του νέου συστήματος διεξαγωγής και το καλεντάρι σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, όχι μόνο για να εξασφαλίσει το μάξιμουμ της δύναμής του, αλλά και να ωφελήσει τους παίκτες, μειώνοντας την καταπόνησή τους.

Με βάση το παλιό σύστημα, οι κορυφαίοι παίκτες καλούνταν κάθε χρόνο να υπηρετήσουν τη δέσμευσή τους με την Εθνική ομάδα τους, στο τέλος μίας πολύ απαιτητικής σεζόν με τους συλλόγους τους. Το μπάσκετ είναι οι παίκτες. Το δικό τους ταλέντο γεμίζει τα γήπεδα, εκτινάσσει τις τηλεοπτικές θεαματικότητες, δημιουργεί έσοδα και εμπνέει τους νέους να ασχοληθούν με το μπάσκετ.

Ένα ελεύθερο καλοκαίρι σε κάθε Ολυμπιακό Κύκλο

Τώρα, για πρώτη φορά, οι παίκτες μπορούν να γνωρίζουν ότι θα έχουν ένα ολόκληρο καλοκαίρι ελεύθερο από υποχρεώσεις με τηνΕθνική ομάδα. Επιπλέον, θα έχουν τουλάχιστον έναν ολόκληρο μήνα ελεύθερο στις χρονιές που διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIBA και τα Ηπειρωτικά Πρωταθλήματα.

Μειωμένος χρόνος προετοιμασίας

H FIBA κατέληξε πως το νέο Φορμάτ για την πρόκριση στα κορυφαία μπασκετικά events θα έχει ως αποτέλεσμα μία πεντακάθαρη μείωση στo φόρτο εργασίας, με έναν καταμετρημένο, παγκοσμίως, μέσο όρο της τάξεως του 26%. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι μειώνεται ο χρόνος προετοιμασίας που απαιτείται για τους αγώνες πρόκρισης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη θα μειώσει και το ρίσκο του κινδύνου ενός τραυματισμού, που αποτελεί μία βασική ανησυχία για τη FIBA και τους παίκτες συνάμα.

Πως δουλεύει

Η περίοδος προετοιμασίας περιορίζεται τώρα στις 28 ημέρες (4 εβδομάδες) πριν από κάθε μεγάλο γεγονός της FIBA. Πριν, αντίστοιχα ήταν 5 εβδομάδες. Στους αγώνες πρόκρισης, τα “Παράθυρα’” του Νοεμβρίου (2017-2018), του Φεβρουαρίου (2017-2018) και του Ιουνίου (2017-2018) θα υποδεχτούν παίκτες στις Εθνικές ομάδες τους μόνο για δύο ημέρες προπόνησης πριν τους αγώνες.

Μόνο στο “Παράθυρο” του Σεπτεμβρίου 2018, προερχόμενοι από μία περίοδο διακοπών, οι παίκτες θα έχουν μάξιμουμ περίοδο 14 ημερών προετοιμασίας. Καθότι το νέο σύστημα διεξαγωγής επιτρέπει την αλλαγή παικτών στο ρόστερ κάθε “Παραθύρου” ο φόρτος εργασίας θα μοιράζεται μεταξύ ενός μεγαλύτερου αριθμού παικτών.

Επίσης, δεδομένου ότι οι αγώνες των “Παραθύρων” θα διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, περισσότεροι παίκτες θα έχουν ευκαιρία να αγωνιστούν στην Εθνική ομάδα της χώρας τους. Αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για τους παίκτες να αναπτύξουν το ταλέντο τους και τα μονοπάτια της καριέρας τους.

Αυτές οι καινούργιες ευκαιρίες για νέους παίκτες, σε περισσότερες χώρες, θα επιτρέψουν σε αυτούς που προέρχονται από λιγότερο διακεκριμένες μπασκετικά χώρες, να αναπτύξουν τις ικανότητες και το ταλέντο τους. Οσοι περισσότεροι αγώνες γίνονται εναντίον ισχυρών αντιπάλων, τόσο περισσότερο θα βελτιώνονται τα στάνταρντς τους. Η απουσία των παικτών του ΝΒΑ σε δυο περιόδους “Παραθύρων” θα εμφανίσει ευκαιρίες για άλλους ταλαντούχους παίκτες να διακριθούν με τις εθνικές ομάδες τους και ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μία ολόκληρη νέα γενιά νέων μπασκετικών αστέρων

Ευρωμπάσκετ φιλικό για τους παίκτες

Ενώ το νέο σύστημα θα έχει δραματική και επωφελή επιρροή, δεν είναι η πρώτη φορά που η FIBA αντέδρασε ακούγοντας τη γνώμη των παικτών. Ο αριθμός των αγώνων που δίνει μία ομάδα μέχρι να φτάσει στον τελικό του Ευρωμπάσκετ μειώθηκε από τους 11 το 2013 και στους 9 το 2015. Το 2017 έχουν προβλεφθεί δύο επιπλέον ημέρες ξεκούρασης και το Πρόγραμμα περισσότερη ανάπαυση για τους παίκτες, ενώ εγγυάται ότι ο μάξιμουμ αριθμός συνεχόμενων αγώνων για κάθε ομάδα δεν ξεπερνάει τους δύο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ