ΜΠΑΣΚΕΤ

Το κάρφωμα του αιώνα

Το κάρφωμα του αιώνα

Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια ο Βινς Κάρτερ πηδούσε (κυριολεκτικά) πάνω από τον ύψους 2.17 μέτρων Φρεντερίκ Βάις και κάρφωνε. Το Sport24 θυμάται.

Είναι το κάρφωμα που σημάδεψε δύο καριέρες: Αυτή του Βινς Κάρτερ και αυτή του Φρεντερίκ Βάις. Ο ένας έγινε Θρύλος. Ο άλλος ανέκδοτο.

Σίδνεϊ, Αυστραλία, 25 Σεπτεμβρίου 2000. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Γαλλία στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής της φάσης των Ομίλων. Το παιχνίδι κυλάει φυσιολογικά, με τις ΗΠΑ να έχουν ένα άνετο προβάδισμα. Το δεύτερο ημίχρονο έχει ξεκινήσει. Και μετά έγινε... αυτό

Ο κόσμος δεν πίστευε αυτό που μόλις είχε δει! Ο Βινς Κάρτερ είχε μόλις περάσει πάνω από τον ύψους 2.17 μέτρων Φρεντερίκ Βάις και είχε καρφώσει! Ήταν το κάρφωμα του αιώνα, αν και στην Γαλλία το ονόμασαν αλλιώς: " Le dunk de la morte", που στα ελληνικά σημαίνει " το κάρφωμα του θανάτου". Οι ΗΠΑ κέρδισαν το παιχνίδι με 106-94, έκαναν το 5/5 και εν τέλει έφτασαν ασθμαίνοντας μέχρι τον Τελικό, όπου και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, επικρατώντας της Γαλλίας με 85-75 την 1η Οκτωβρίου 2000. Η φάση του τουρνουά όμως, αλλά και μία από τις πιο θεαματικές φάσεις στην ιστορία του μπασκετικού αθλητισμού είχε γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου 2000. Θύτης ήταν ο Βινς Κάρτερ και θύμα ο Φρεντερίκ Βάις.

Το συγκεκριμένο κάρφωμα ακολουθούσε και ακόμα ακολουθεί και τους δύο. Ο Κάρτερ παραδέχθηκε κάποια στιγμή ότι δεν έχει ξανασηκωθεί τόσο ψηλά. Ο Βάις τόνισε ότι πέρασε μία 10ετία για να δει το replay της φάσης. Ο Κάρτερ έγινε σταρ. Ο Βάις ανέκδοτο κι ας ήταν ένας κατά τεκμήριο χρήσιμος παίκτης. Αν έχεις υπάρξει όμως "θύμα" του ίσως πιο γνωστού καρφώματος στην σύγχρονη ιστορία του μπάσκετ, τότε δεν γίνεται να την γλιτώσεις. " Του Κάρτερ του άξιζε να γράψει ιστορία. Δυστυχώς για εμένα, βρέθηκα κι εγώ στο ίδιο βίντεο. Έμαθα ότι οι άνθρωποι μπορούν να πετάξουν" δήλωσε μετά από χρόνια ο Βάις σε συνέντευξή του, δείχνοντας ότι πλέον το έχει ξεπεράσει. Αυτοί που σίγουρα δεν το έχουν ξεπεράσει και ακόμα εντυπωσιάζονται όταν βλέπουν αυτό το βίντεο είναι οι φίλοι του μπάσκετ. Και επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως, ας ξαναδούμε το κάρφωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ