ΜΠΑΣΚΕΤ

"Θα σας κρεμάσω στο δέντρο και θα σας αφήσω να κρέμεστε από εκεί"

"Θα σας κρεμάσω στο δέντρο και θα σας αφήσω να κρέμεστε από εκεί"

Ο βοηθός προπονητής στην ομάδα football του Centennial High School -στο Τέξας- εκτόνωνε τα ρατσιστικά του συναισθήματα, με όποιον τρόπο διέθετε, πριν γίνουν αναρίθμητες οι καταγγελίες και παυθεί.

Η σχολική περιφέρεια του Frisco, πόλη που βρίσκεται στο Texas, πληθυσμού 151.960 κατοίκων, δημοσίευσε την Τετάρτη (16/3) έγγραφα, σχετικά με την έρευνα που κάνει για σχόλια ρατσιστικού περιεχομένου που απηύθυνε προπονητής ομάδας football, προς τους παίκτες του. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για καθημερινό παραλήρημα.

Ο Todd Campbell, ο οποίος έχει "παυθεί" από τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν βοηθός προπονητή στο Centennial High School. Σχολείο στο οποίο το 10% των μαθητών είναι μαύροι, αριθμός που σε επίπεδο καθηγητών γίνεται 4%. Ο Campbell ήταν και αυτός που αναφέρθηκε σε ουκ ολίγες επίσημες καταγγελίες γονέων, για σχόλια και φραστικές επιθέσεις προς τα παιδιά τους.

Στα έγγραφα περικλείονται και οι επίσημες αναφορές των φράσεων που χρησιμοποιούσε προς τους Αφροαμερικανούς παίκτες. Για παράδειγμα, στην προσπάθεια του να κάνει τους παίκτες να μη μιλούν, τους είπε " πρέπει να ηρεμήσετε. Βλέπετε το σκοινί που είναι εκεί; Βλέπετε το δέντρο; Θα σας κρεμάσω από εκεί και θα σας αφήσω να κρέμεστε από τα πόδια". Όταν έτρεχαν γρήγορα, σχολίαζε " πρέπει να είναι γιατί τρώτε τηγανητό κοτόπουλο και πίνετε Koll-Aid". Ναι, πιο στερεότυπο, πεθαίνεις.

Μια άλλη διαμαρτυρία αναφέρει ότι κάποια στιγμή σύγκρινε μια ομάδα μαύρων μαθητών με το μουσικό γκρουπ της R&B, New Edition, λέγοντας "είναι όλοι ίδιοι". Σε μια τρίτη καταγγελία, μαθητής έχει καταθέσει πως ο Campbell του είχε πει πως " τα γυαλιά σου σε κάνουν σαν τον Malcom X". Ο ίδιος -ας πούμε- εκπαιδευτικός χρησιμοποιούσε τη λέξη "cracker" (στη slang είναι ο φτωχός λευκός) για τους λευκούς μαθητές και το "esé" για τους Λατίνους -είναι το "nigga" που χρησιμοποιούν μεταξύ τους οι Αφρικανοί, για τους Λατίνους. Δηλαδή, τύπου "homeboy".

Ο head coach ήταν ενήμερος

Στα έγγραφα της έρευνας γίνεται ξεκάθαρο ότι τα πρώτα παράπονα -και οι ανησυχίες των γονιών- εμφανίστηκαν τον Απρίλιο του 2015 και είχαν εκφραστεί στον head coach της ομάδας, Ronny Mullins. Εκείνος συναντήθηκε με τον συνεργάτη του, κατ' ιδίαν "και ζήτησε συγγνώμη από τα παιδιά. Εκείνα τη δέχθηκαν. Νιώθω πως χειρίστηκα σωστά το θέμα", κατέληξε. Μόνο που δεν έθεσε θέμα έρευνας. Το έθεσε η σχολική περιφέρεια, τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτή ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, ο Campbell παραιτήθηκε στις 29/2 από το σχολείο και ο Mullins μεταφέρθηκε στη σχολική περιφέρεια του Irving και στο MacArthur High. Τα ΜΜΕ αποπειράθηκαν να εντοπίσουν τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, αλλά δεν ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο. Στην έρευνα είπε πως "όλα είναι ψέματα".

Στην επίσημη τοποθέτηση της Frisco ISD αναφέρεται " η πολυπολιτισμικότητα είναι η δύναμη της περιφέρειας και όλοι πιστεύουμε στην πρόσληψη του καλύτερου υπαλληλικού προσωπικού, στην πρόσληψη ανθρώπων που μπορούν να γίνουν παραδείγματα προς μίμηση, των οποίων το ηγετικό πνεύμα μπορεί να κάνει αντανάκλαση στους μαθητές. Επίσης πιστεύουμε σε μια καλύτερη κατανόηση και επίγνωση της πολυπολιτισμικότητας και των κουλτούρων μέσα στο σχολείο και στην κοινότητα. Θεωρούμε πως αυτό είναι το κλειδί για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες όλων των μαθητών και να συνδεδούμε με τις οικογένειες. Επιπροσθέτως, πιστεύουμε στο δικαίωμα των μαθητών να εκφράζουν την άποψη τους. Είναι η πιο σημαντική άποψη που έχουμε να ακούσουμε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ