ΜΠΑΣΚΕΤ

Τα παιδιά-θαύματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Τα παιδιά-θαύματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Ο Τζανάν Μούσα έκλεψε την παράσταση στο πρόσφατο τουρνουά U-16. Το Sport24.gr θυμίζει και τους άλλους αμούστακους που έκαναν την Ευρώπη να παραμιλάει. Πιοος ήταν ο MVP που είχε σε τελικό 51 πόντους, 24 ριμπάουντ και 12 ασίστ;

Ο Τζανάν Μούσα έδωσε μια εντυπωσιακή παράσταση στο Πανευρωπαϊκό Παίδων (U16) και οδήγησε τη Βοσνία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο νεαρός, ο οποίος είχε βρεθεί στο ραντάρ του Ολυμπιακού τους τελευταίους μήνες, τέλειωσε το παιχνίδι με 33 πόντους, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ, κερδίζοντας πανάξια τον τίτλο του MVP.

Ακόμη κι αν φαίνεται περίεργο, όμως, αυτή η απόδοση δεν ήταν η πιο ξεχωριστή που έχουμε συναντήσει ποτέ στην ιστορία του θεσμού. Υπάρχουν κι άλλα παιδιά-θαύματα που άφησαν τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό, αλλά κι ένας συγκεκριμένος που σημείωσε μια επίδοση που δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Το άτυπο quadruple double του Σάριτς

Ο Ντάριο Σάριτς ήταν ο τελευταίος 16χρονος που είχε κυριαρχήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο νυν παίκτης της Εφές είχε οδηγήσει το 2010 την Κροατία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, κατακτώντας τον τίτλο του MVP με κερασάκι στην τούρτα τη συγκλονιστική του εμφάνιση στον τελικό: είχε 30 πόντους, 11 ριμπάουντ, 11 ασίστ (αλλά και 12 λάθη).

Τα παιδιά-θαύματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Την επόμενη χρονιά η Κροατία κατέκτησε και πάλι το χρυσό με μεγάλο πρωταγωνιστή τον "σούπερ Μάριο", τον πρώην παίκτη της Μπαρτσελόνα και νυν των Ορλάντο Μάτζικ, Μάριο Χεζόνια. Στον τελικό είχε 21 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Αντίστοιχα επιβλητικός ήταν και πριν πολλά πολλά χρόνια ένας συμπατριώτης τους, που έχει αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση. Ο Νίκολα Βούισιτς που στον τελικό του 1995 είχε 18 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Με την υπογραφή του Μούσλι

Ένα γνήσιο τέκνο της μεγάλης των πλάβι σχολής ήταν και ο Ντέγιαν Μούσλι, ένας σέντερ ύψους (τότε) 2.12 με μπόλικο ταλέντο. Στον τελικό του 2007 ο Μούσλι (που φέτος έπαιξε στη Μέγκα Λεκς) είχε 19 πόντους, 12 ριμπάουντ και 5 κοψίματα.

Ο ασυναγώνιστος Ρίκι Ρούμπιο

Τα παιδιά-θαύματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Οι εμφανίσεις του Ρίκι Ρούμπιο στο Πανευρωπαϊκό του 2006 έχουν περάσει στην ιστορία. Ο Ισπανός γκαρντ είχε "τρομοκρατήσει" αντιπάλους στο τουρνουά, τελειώνοντας ως πρώτος σκόρερ, πρώτος ριμπάουντερ και πρώτος πασέρ της διοργάνωσης. Φρόντισε, ωστόσο, να κρατήσει το καλύτερο για το τέλος. Στον τελικό απέναντι στη Σερβία (110-105) μέτρησε 51 πόντους, 24 ριμπάουντ, 12 ασίστ και 7 κλεψίματα (!!!!!!) Αν αυτό δεν είναι ο τέλειο παιχνίδι, τότε ποιο είναι;

Οι άλλοι MVP

Πέρσι τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη κατέκτησε ο Κιλιάν Τιγί, ο μικρός αδερφός του Κιμ (του διεθνούς σέντερ της Λαμποράλ) και γιος του ομοσπονδιακού προπονητή βόλεϊ της Γαλλίας. Στον τελικό είχε 25 πόντους, 18 ριμπάουντ και 2 κοψίματα. Στο 2012 ο Τούρκος Όκμπεν Ουλουμπάι αναδείχτηκε MVP, αν και στον τελικό δεν έκανε κάποια σπουδαία εμφάνιση. Είχε 5 πόντους με 2/8 σουτ.

Το 2008 ο ΝΒΑερ Γιόνας Βαλαντσιούνας κέρδισε... περπατώντας το ατομικό βραβείο. Στον τελικό, ωστόσο, δεν χρειάστηκε να φορτσάρει. Η Λιθουανία επικράτησε εύκολα με 75-33 της Τσεχίας, με τον ίδιο να σημειώνει 10 πόντους και 15 ριμπάουντ.

Υπήρχαν κι άλλες ομάδες που κατέκτησαν το χρυσό, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό σύνολο από το οποίο δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ένας και μόνο παίκτης. Όπως για παράδειγμα η Σερβία του 2003 (η ομάδα των 87άρηδων) που κέρδισε τον τίτλο με MVP τον Νεμάνια Αλεξάντροφ. Είναι η ίδια ομάδα που είχε ως βασικό πλέι-μέικερ τον Μίλος Τεόντοσιτς, πάουερ-φόργουορντ τον Ντράγκαν Λάμποβιτς (27 πόντοι στον τελικό) και περιφερειακό τον Μιλένκο Τέπιτς (31 πόντοι στον τελικό).

Τα παιδιά-θαύματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Το ίδιο ισχύει και για τις αμέσως προηγούμενες ομάδες της Σερβίας. Εκείνη που πήρε το χρυσό το 2001. είχε για πολυτιμότερο παίκτη τον Βέλικο Τόμοβιτς, που είχε 10 πόντους και 9 ριμπάουντ στον τελικό. Αντίστοιχα η ομάδα του 1999 είδε τον Αλεξάντερ Γκάγιτς να ξεχωρίζει, παρότι στον τελικό απέναντι στην Ελλάδα έμεινε στους 6 πόντους με 2/9 σουτ. Για την ιστορία πρώτοι σκόρερ για τη δική μας Εθνική σε εκείνο το παιχνίδι ήταν οι Νίκος Ζήσης και Φάνης Κουμπούρας.

Οι MVP που έχασαν

Υπάρχουν και παίκτες που έκαναν σπουδαία τουρνουά, αλλά στον τελικό έφτασαν στην πηγή χωρίς να πιουν νερό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Στέφανο Πένο της Σερβίας, που το 2013 (στο τουρνουά που η δική μας ομάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο) είχε 10 πόντους και 10 ριμπάουντ, αλλά είδε την Ισπανία να κατακτά τον τίτλο, χάρις στους 15 πόντους του Σάμουελ Ροντρίγκεθ.

Το 2009 η Ισπανία κατάφερε να κερδίσει και πάλι τον πολυτιμότερο παίκτη του τουρνουά. Αυτή τη φορά ήταν ο Λιθουανός Ταούρας Γιογκέλα, που έμεινε στους 12 πόντους στο παιχνίδι του χρυσού μεταλλίου. Το 2005 αντίστοιχα με την πικρή γεύση έμεινε ο Αντουάν Ντιό. Εκείνος αναδείχτηκε MVP, αλλά η Γαλλία έχασε από την Τουρκία, παρά τους 15 πόντους, τα 5 ριμπάουντ και τις 2 ασίστ του.

Τέλος, ο MVP του τουρνουά του 2004, ο Βιτάλι Κουζνέτσοφ δεν κατάφερε να οδηγήσει τη Ρωσία στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Παρότι στον ημιτελικό πέτυχε 35 πόντους, στον τελικό απέναντι στη Γαλλία έμεινε στους 10 πόντους έχοντας 3/15 σουτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ