ΜΠΑΣΚΕΤ

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Καλοκαίρι και διάβασμα πάνε μαζί. Το μπάσκετ πάει με τα πάντα. Οπότε είναι η ιδανική στιγμή για τη λίστα με τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία που μπορείς να διαβάσεις στις διακοπές σου.

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για διάβασμα βιβλίων. Αφενός γιατί δεν μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου με τις δικαιολογίες που χρησιμοποιείς τον χειμώνα (ακούς εκεί δεν έχεις ελεύθερο χρόνο) και αφετέρου γιατί θα έχεις πολλές φορές την ευκαιρία να ξεκουραστείς με ένα βιβλίο στο χέρι. Στην παραλία για παράδειγμα. Ή κατά τη διάρκεια της πρωινής ρέκλας πριν χωνέψεις το πρωινό και ετοιμαστείς για μπάνιο. Ακόμη και το απόγευμα, πριν την απαιτούμενη σιέστα. Σε μια ξαπλώστρα μπρος στο κύμα ή σε μια καρέκλα μπρος από μια ωραία θέα. Όρεξη να 'χεις. Και το κατάλληλο βιβλίο, φυσικά.

Οπότε καλοκαίρι = η καλύτερη εποχή για διάβασμα. Ένα το κρατούμενο. Το μπάσκετ; Το καλύτερο πράγμα στον κόσμο. Χωρίς ημερομηνία λήξεως. Όλο το χρόνο, έστω κι αν το καλοκαίρι μας τα χαλούν λίγο τα πρωταθλήματα που έχουν σταματήσει. Αλλά και πάλι είναι εύκολο να φτιάξουμε τη νέα συνθήκη: αφού το διάβασμα ταιριάζει στο καλοκαίρι και το μπάσκετ είναι για όλο το χρόνο, τότε είναι εύκολο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να διαβάσεις βιβλία για μπάσκετ.

Ιδού, λοιπόν, η λίστα με τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία που κυκλοφορούν που ξέρω. Οπότε α) συγγνώμη αν ξεχνάω κάποιο β) για αυτό έχουμε τα σχόλια από κάτω και γ) αφήνω εκτός βιβλία που αφορούν καθαρά την προπονητική, την προπόνηση, ή έχουν αποκλειστικά ιστορικό χαρακτήρα (λευκώματα ή αφιερωματικά).

Μόνο η νίκη δεν αρκεί

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Του: Sarunas Jasikevicious (Pietro Scibetta)

Περίληψη της περίληψης: Η (γαμάτη) ζωή του Σάρας

Δεν το κρύβω ότι αυτή ήταν η αφορμή για αυτό το κείμενο. Έπεσε στα χέρια μου (καθυστερημένα), αλλά αποτέλεσε ιδανικό βιβλίο για "ζέσταμα". Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι easy going έξω από το γήπεδο και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Προς τα μέσα, δηλαδή. Μέσα στις σελίδες. Έχει πολύ ωραίες ιστορίες (όπως αναμενόταν) και αναπάντεχα ενδιαφέρουσες περιγραφές για τα χρόνια που μεγάλωνε στη Σοβιετική Ένωση, αλλά και την 4ετία που πέρασε στην Αμερική, μια πτυχή της καριέρας του που δεν είναι τόσο γνωστή. Στις σελίδες αυτές ανακαλύπτεις τόσο το άγνωστο πρόσωπο του "Σάρας", αλλά και καταλαβαίνεις γιατί έγινε αυτός που έγινε.

The Book of Basketball

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Του: Bill Simmons

Περίληψη της περίληψης: Όλο το ΝΒΑ στο μίξερ του Simmons

Τον Bill Simmons τον ξέρετε. Όσοι δεν τον ξέρετε είναι ο πιο διάσημος αθλητικός δημοσιογράφος στον κόσμο (εξ ου και το Sports Guy , που είναι το παρατσούκλι του). Πρωτοπόρος στα podcast, στο γράψιμο, αλλά και στην digital εποχή ("παιδιά" του είναι τόσο το Grantland , όσο και το Ringer ). Τι τον κάνει μοναδικό; Ο τρόπος που βλέπει και κυρίως παρουσιάζει τα πράγματα. Στο βιβλίο, ο δηλωμένος οπαδός των Celtics, δεν διστάζει "να τα βάλει" με τα ιερά τέρατα, να αποτυπώσει τις προτιμήσεις και τις εμμονές του, να αναλύσει σε βάθος (και χιλιάδες λέξεις) τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ΝΒΑ. Δεν είναι ιστορικό βιβλίο. Είναι το ΝΒΑ με μια διαφορετική ματιά. Επίσης υπήρξε το Νο1 στη λίστα των bestseller των New York Times.

Jordan Rules

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Του: Sam Smith

Περίληψη της περίληψης: Jordan, Jordan και ε... Jordan

Κάποιες φορές δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Το όνομα Michael Jordan αρκεί. Όπως λέει και η περιγραφή "The Inside Story of a Trubelent Season with Michael Jordan and the Chicago Bulls" . Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Κρυφές ματιές πίσω από την κουρτίνα, όπου πρωταγωνιστούν φιγούρες όπως αυτή του Jordan, του Phil Jackson και των υπόλοιπων "Ταύρων" τη χρονιά που κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα (1990-1991). Αν γίνεται πιο ενδιαφέρον δεν είναι μια "αγιογραφία" του "Air", μάλλον το αντίθετο.

Last Season

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Του: Phil Jackson

Περίληψη της περίληψης: Άγριο κράξιμο στον Kobe

"Μια ομάδα ψάχνει την ψυχή της". Έτσι είναι, γιατί έτσι πάει. Ο Phil Jackson περιγράφει την περιπετειώδη χρονιά των Lakers (2003-2004), επικεντρώνεται στις σχέσεις του Kobe Bryant και του Shaquille O'Neal και δικαιολογεί πως η ομάδα που είχε αυτούς τους δύο αλλά και τους Karl Malone, Gary Payton όχι μόνο δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά διαλύθηκε κιόλας. Ο Jackson τα γράφει χύμα και τσεκουράτα για τον Bryant και αυτό είναι το απολαυστικό κομμάτι του βιβλίου, συν την πάντα ενδιαφέρουσα προσέγγιση του στα πράγματα. Να σημειωθεί ότι ο "Ζεν Μάστερ" έχει γράψει άλλα 7 βιβλία. Από αυτό έχουν μεσολαβήσει άλλα δύο για τους Lakers και το τελευταίο του "Eleven Rings: The Soul of Success", που έχει να κάνει περισσότερο με τον βουδισμό και λιγότερο με το μπάσκετ. Σε όποιον αρέσει να ψαχουλεύει τις άπλυτες εμφανίσεις στα αποδυτήρια (ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ), αυτό είναι το βιβλίο του Jackson που πρέπει να διαβάσει.

Η ιστορία ενός πρωταθλητή

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Του: Mike Batist (Κώστας Σωτηρίου)

Περίληψη της περίληψης: Πως είναι να είσαι ο πιο επιτυχημένος Αμερικάνος στην Ευρώπη

Να κάτι που δεν βλέπουμε συχνά. Έναν παίκτη -και μάλιστα του πρόσφατου παρελθόντος- να γυρνάει πίσω το ρολόι και να διηγείται ιστορίες. Πολλές εκ των οποίων μαθαίνουμε για πρώτη φορά. Ο Αμερικάνος που αγαπήθηκε όσο κανείς στο "τριφύλλι" ψαχουλεύει και βρίσκει τις βάσεις πάνω στις οποίες χτίστηκε η δυναστεία του Παναθηναϊκού. Και ναι το όνομα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι αυτό που θα συναντήσεις συχνότερα από κάθε άλλο σ' αυτή την αυτοβιογραφία .

The Miracle of ST. Anthony

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Του: Andrian Wojnarowski

Περίληψη της περίληψης: Το βιβλίο που έγραψε ο Woj πριν ανακαλυφθεί το Twitter

Η ιστορία από μόνη της μπορεί να μη λέει πολλά στο ελληνικό κοινό. Ο coach Bob Hurley, οι δρόμοι του Jersey και η επιτυχημένη σεζόν της ομάδας γυμνασίου του St. Anthony είναι μια ακόμη αμερικάνικη ιστορία. Οι δυσκολίες, τα εμπόδια (εντός και εκτός γηπέδου) μιας ομάδας μπάσκετ, η αποφασιστικότητα των παιδιών να μη χαθούν στους δρόμους, αλλά αντίθετα να βρουν τον δικό τους μέσω του μπάσκετ. Το πιο ενδιαφέρον όλων έχει η υπογραφή του συγγραφέα. Το έγραψε ο "Woj" το 2006. Ποιος είναι ο κύριος; Το χρυσό παιδί του Yahoo, ο πρωταγωνιστής του Vertical, ο δημοσιογράφος που αποκαλύπτει τις μεταγραφές πριν αυτές καν γίνουν, ο μύθος του Twitter με τους 1.450.000 followers.

Leading with the Ηeart

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Του: Mike Krzyzewski

Περίληψη της περίληψης: Συνταγές για επιτυχημένες καριέρες

Όχι το τυπικό βιβλίο μπάσκετ. Και σίγουρα ότι το τυπικό βιβλίο μπάσκετ που υπογράφει προπονητής. Όπως άλλωστε το περιγράφει και ο τίτλος είναι οι "επιτυχημένες στρατηγικές του Coach K για το μπάσκετ, τις επιχειρήσεις και τη ζωή". Θα το βρεις το ίδιο χρήσιμο αν σου αρέσει το μπάσκετ, αν σου αρέσουν τα βιβλία με συνταγές επιτυχίες και εγχειρίδια για το σωστό τρόπο δουλειάς, ή αν διαχειρίζεσαι μια ομάδα ανθρώπων, ή έστω προσπαθείς να διαχειριστείς τον ίδιο σου τον εαυτό στο να κάνει ένα βήμα μπρος. Ο "Κόουτς Κ" αφήνει στην άκρη το πινακάκι. Δεν είναι ένα βιβλίο για άμυνες ζώνης και συστήματα για pick-n-roll επίθεση. Είναι ένα βιβλίο για το πως μπορείς να πετύχεις.

They Call me Coach

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Του: John Wooden

Περίληψη της περίληψης: Μαθήματα ζωής από τον καλύτερο προπονητή του κόσμου

Άλλο ένα βιβλίο προπονητή. Λανθασμένη διατύπωση. Είναι το "βιβλίο του κορυφαίου προπονητή μπάσκετ". Στον κόσμο. Και στην ιστορία. Ο John Wooden είναι ένας θρύλος. Οπότε το συγγραφικό του πόνημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Ούτε αυτό μένει τόσο πολύ σε συστήματα και τακτικές. Αφορά τη ζωή, τους παίκτες του, τη φιλοσοφία του και το πνεύμα νικητή. Επί της ουσίας είναι η αυτοβιογραφία του πιο επιτυχημένου κολεγιακού προπονητή. Έζησε μια γεμάτη ζωή, αν και το μεγαλύτερο του παράσημο είναι ότι άλλαξε εκατοντάδες. Ενδεχομένως και χιλιάδες. "Μια ιστορία μεγαλύτερη από το μπάσκετ" όπως περιγράφουν η "Chicago Tribune". Ένα βιβλίο που δείχνει τους ανθρώπους πίσω από τους αθλητές.

Παλαιότερα βιβλία...

Ένας θρύλος όπως τον έζησα

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Του: Γιώργου Ραμπότα (Περικλή Στέλλα)

Περίληψη της περίληψης: Να τι την έκανε τη μπάλα ο Θεός

Το πρώτο βιβλίο μπάσκετ που έπιασα στα χέρια μου, το μακρινό 2003. Ο προσωπικός γυμναστής και στενός φίλος (τότε) του Νίκου Γκάλη περιγράφει τον παίκτη-φαινόμενο. Ανέκδοτες ιστορίες από το πρίσμα ενός τρίτου, που βρισκόταν όμως πολύ κοντά στα γεγονότα. Διαβάζεται μονορούφι από όσους θέλουν να θυμηθούν, ή απλά να μάθουν. Με τον Γκάλη ισχύει ότι γράφτηκε παραπάνω και για τον Jordan. Το όνομα του και μόνο αρκεί.

Όνειρα και αλήθειες

Τα καλύτερα μπασκετικά βιβλία για τις διακοπές σου

Του: Μιχάλη Κακιούζη (Βασίλη Παπαθεοδώρου)

Περίληψη της περίληψης: Ο Κακιούζης δεν μασάει τις λέξεις του

"Αν πάρουμε το χρυσό θα γράψω βιβλίο". Πήραμε χρυσό και έτσι ο Μιχάλης Κακιούζης έγραψε βιβλίο. Η αφορμή ήταν το χρυσό στο Βελιγράδι, αλλά ο τότε αρχηγός της Εθνικής, που δεν συνηθίζει να μασάει τα λόγια του, δεν μασάει ούτε τις λέξεις του. Περιέχει πολλές ανέκδοτες ιστορίες, μπόλικη κριτική (ειδικά στους προπονητές του), αλήθειες και παραδοχές από τότε που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ,ως το κεφάλαιο ΑΕΚ και το πέρασμα του από τη Σιένα και τη Μπαρτσελόνα. Διαβάζοντας τις γραμμές νιώθεις κι εσύ ότι βρίσκεται τόσο κοντά. Σαν να μυρίζεις το πρώτο αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ