ΜΠΑΣΚΕΤ

Σκάνδαλο μεγατόνων στο ΝΒΑ

Σκάνδαλο μεγατόνων στο ΝΒΑ

Έναν πανικό τον έχει προκαλέσει ο Ντόναλντ Στέρλινγκ, ιδιοκτήτης των LA Clippers στο ΝΒΑ, μετά το ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε, στο οποίο κάνει ρατσιστικά σχόλια που έχουν για πρωταγωνιστή τον Μάτζικ Τζόνσον!

Στα 80 του, είναι δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας (πέρυσι είχε καθαρό εισόδημα 1.9 δισ. δολ.), πρώην δικηγόρος και ιδιοκτήτης των Los Angeles Clippers. Αν δεν είναι κάτι ο Ντόναλντ Στέρλινγκ, αυτό είναι άνθρωπος που δεν δημιουργεί εντάσεις. Εκκεντρικός γαρ, έχει γίνει τίτλος ουκ ολίγες φορές για συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στην εικόνα του θεαματικότερου πρωταθλήματος στον κόσμο.

Το 2005 το ESPN είχε αποκαλύψει πως συμφώνησε να πληρώσει 2.73 εκάτ. δολ., σε συμβιβασμό υπόθεσης που αφορούσε ρατσιστική συμπεριφορά (δεν ενοικίαζε τα σπίτια του σε ισπανόφωνους, μαύρους και οικογένειες με παιδιά). Τέσσερα χρόνια μετά, υπάλληλος των Clippers του έκανε μήνυση για διάκριση υπαλλήλων, σε θέματα ηλικίας και φυλής. Στη μηνυτήρια αναφορά, γράφτηκε πως "μου είχε πει ότι θέλει να γεμίσει την ομάδα με " φτωχά μαύρα παιδιά από το Νότο και έναν caucasian χεντ κόουτς".

Τον Αύγουστο του 2009, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του έκανε μήνυση διότι πάλι αρνήθηκε πεισματικά να μην θέτει ως όρο για την ενοικίαση διαμερισμάτων, τη φυλή των ενδιαφερομένων. Στην έρευνα που έκανε η κυβέρνηση, έμαθε πως δεν έδινε σπίτια στην Koreatown σε μη Κορεάτες και σε Αφροαμερικανούς στο Beverly Hills, ενώ υπήρχαν μάρτυρες που τον άκουσαν να λέει ότι "οι ισπανόφωνοι καπνίζουν, πίνουν και αράζουν έξω από το κτίριο, ενώ οι μαύροι μυρίζουν και μαζεύουν κοντά τους ζωύφια".

Η τελευταία του... επιτυχία είναι αυτή που αποκάλυψε το ΤΜΖ (δημοφιλές site στις ΗΠΑ, με gossip). Τι έκανε; Μπορείτε να το διαβάσετε ή αν θέλετε μπορείτε και να το ακούσετε, στο video που ακολουθεί. Αφορά συζήτηση που έκανε με την κοπέλα του, V. Stiviano επί μιας φωτογραφίας που "ανέβασε" εκείνη στο Instagram και την έδειχνε να αγκαλιάζει τον Magic Johnson.

Εκ των πρώτων που αντέδρασαν στην αποκάλυψη, ήταν ο Ντόμινικ Ουίλκινς, ο οποίος δήλωσε πως " δεν εκπλήσσομαι! Ως αντιπρόεδρος των Hawks είχα ακούσει πολλά. Ως μαύρος που ζει στο Νότο είμαι πλήρως εξοικειωμένος με τον ρατσισμό, γιατί θριαμβεύει. Δεν πρέπει πια να το προσπερνάμε, ελαφρά την καρδία. Ελπίζω να τακτοποιηθεί το θέμα, με δικαιοσύνη".

Σκάνδαλο μεγατόνων στο ΝΒΑ

Το ΝΒΑ ειδοποίησε εν τω μεταξύ, πως θα ανακοινώσει λίαν συντόμως τη θέση του επί της αποκάλυψης. Αλλά τι είπε ο Στέρλινγκ στην κυρία της φωτογραφίας με την οποία διατηρούσε σχέση; Ιδού.

Το ηχητικό ντοκουμέντο του TMZ

Stiviano: Γλυκέ μου, συγγνώμη

Sterling: Λυπάμαι και εγώ

Stiviano: Μακάρι να μπορούσα να αλλάξω το δέρμα μου, το χρώμα του δέρματος μου

Sterling: Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Δεν έχεις καταλάβει

Stiviano: Ποιο είναι;

Sterling: Ότι δεν πρέπει να τα βγάζουμε όλα στη δημοσιότητα

Stiviano: Δεν δημοσιοποιώ κάτι. Δεν κάνω κάτι λάθος

Sterning: Κανείς δεν είπε πως κάνεις κάτι λάθος

Stiviano: Μα δεν κάνω κάτι λάθος. Αν έχουμε προβλήματα, είναι γιατί υπάρχουν τύποι που σου τηλεφωνούν και σου λένε διάφορα για εμένα, που δεν είναι αλήθεια.

Sterling: Τότε γιατί τα βγάζεις στη δημοσιότητα;

Stiviano: Δεν το κάνω

Sterling: Γιατί βγάζεις φωτογραφίες με μειονότητες; Γιατί;

Stiviano: Ποιο είναι το πρόβλημα με τις μειονότητες; Ποιο είναι το πρόβλημα με τους ανθρώπους που είναι μαύροι;

Sterling: Τίποτα

Stiviano: Ποιο είναι το πρόβλημα με τους ισπανόφωνους;

Sterling: Είναι σαν να μιλάς στον εχθρό. Δεν υπάρχει κάτι λάθος με τις μειονότητες. Είναι εκπληκτικοί. Γιατί εσύ είσαι εχθρός για εμένα.

Stiviano: Γιατί;

Sterling: Επειδή δεν καταλαβαίνεις

Stiviano: Τι δεν καταλαβαίνω;

Sterling: Τίποτα, τίποτα

Stiviano: Ότι ο ρατσισμός είναι ψέμα;

Sterling: Όχι, αλλά υπάρχει μια κουλτούρα

Stiviano: Ποια κουλτούρα;

Sterling: Ο κόσμος νιώθει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Οι ισπανόφωνοι νιώθουν συγκεκριμένα πράγματα για τους μαύρους, οι μαύροι νιώθουν συγκεκριμένα πράγματα για άλλα γκρουπ. Ιστορικά, έτσι είναι τα πράγματα. Και πάντα θα είναι έτσι.

Stiviano: Δεν είναι όμως, αυτός ο τρόπος που αισθάνομαι και που σκέφτομαι

Sterling: Ίσως όμως, να θες να προσαρμοστείς στον κόσμο

Stiviano: Και αν ο κόσμος δεν κάνει κάτι για μένα, αν δεν με θέλουν χαρούμενη;

Sterling: Έχεις δίκιο. Δεν θέλω να μαλώσω με εσένα

Stiviano: Δεν μπορώ να είμαι ρατσίστρια

Sterling: Και αυτό είναι καλό. Εγώ ζω σε μια κουλτούρα και πρέπει να ζω μέσα σε αυτήν την κουλτούρα. Έτσι είναι τα πράγματα. Αυτό είναι το θέμα. Καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω το μήνυμα. Εσύ ζεις όπως αισθάνεσαι. Δεν μπορείς να είσαι ευέλικτη.

Stiviano: Είμαι ευέλικτη. Καταλαβαίνω πως μεγάλωσες κατ' αυτόν τον τρόπο και ότι αυτή είναι η κουλτούρα σου. Το σέβομαι.

Sterling: Γιατί τότε δείχνεις ασέβεια;

Stiviano: Προς ποιους;

Sterling: Στον κόσμο, όπως υπήρχε πριν από εσένα

Stiviano: Γιατί δεν τους σέβομαι;

Sterling: Γιατί εκλαμβάνεσαι είτε ως Λατίνα, είτε ως λευκό κορίτσι. Γιατί μπορείς να περπατάς δημοσίως με μαύρους ανθρώπους; ΓΙΑΤΙ; Έχεις κάτι να κερδίσεις από αυτό;

Stiviano: Αν έχω να κερδίσω κάτι; Έχει σημασία αν είναι λευκοί ή μπλε ή κίτρινοι;

Sterling: Προφανώς, δεν ξέρεις. Ίσως να είσαι ηλίθια. Ίσως δεν ξέρεις τι σκέφτεται ο κόσμος για εσένα. ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ, ΣΗΜΑΣΙΑ

Stiviano: Ξέρεις ότι προέρχομαι από δυο φυλές

Sterling: Όχι, δεν το ξέρω.

Stiviano: Μα το ξέρεις

Sterling: Μου είπες ότι θα τους απομακρύνεις. Είπες "ναι, σε καταλαβαίνω". Αλλάζεις από μέρα σε μέρα. Wow. Είσαι οδυνηρή

Stiviano: Υπάρχει κόσμος που σου τηλεφωνεί και σου λέει πως έχω μαύρους ανθρώπους στο Instagram. Kαι σε ενοχλεί.

Sterling: Ναι, με ενοχλεί πολύ που διαφημίζεις, που δημοσιοποιείς ότι έχεις σχέσεις με μαύρους. Πρέπει να το κάνεις αυτό;

Stiviano: Και εσύ σχετίζεσαι με μαύρους ανθρώπους

Sterling: Δεν είσαι εγώ και εγώ δεν είμαι εσύ. Υποτίθεται ότι είσαι μια ντελικάτη λευκή ή μια ντελικάτη Λατίνα

Stiviano: Έχω δυο φυλές.

Sterling: ΟΚ. Εντάξει

Stiviano: Και εσύ είσαι ερωτευμένος μαζί μου. Και είμαι μαύρη και Μεξικανή. Είτε σου αρέσει, είτε όχι. Είτε το αποδέχεται ο κόσμος, είτε όχι. Και μου ζητάς να διαγράψω κάτι που είναι μέρος του ποια είμαι, μέρος του αίματος μου, γιατί ο κόσμος σκέφτεται διαφορετικά για εμένα και εσύ φοβάσαι τι θα σκεφτούν, δεδομένου του τρόπου που μεγάλωσες; Θέλεις να μισώ τους μαύρους;

Sterling: Δεν θέλω να πρέπει να τους μισείς. Αυτό όμως, είναι που κάνει ο κόσμος. Φέρνει τα πάνω κάτω. Θέλω θα τους αγαπάς -ιδιωτικά. Σε όλη σου τη ζωή, στην καθημερινότητα σου μπορείς να είσαι μαζί τους. Κάθε μέρα.

Stiviano: Όχι όμως, δημοσίως;

Sterling: Γιατί θες να δημοσιοποιείς αυτή τη σχέση στο Instagram και να τους φέρνεις στα παιχνίδια μου;

Stiviano: Γιατί να τους φέρνω;

Sterling: Δεν νομίζω ότι πρέπει να το συζητήσουμε περισσότερο. Τελείωσε.

Stiviano: Λυπάμαι που αισθάνεσαι έτσι

Sterling: Νιώθω κατ' αυτόν τον τρόπο, τόσο έντονα που ενδεχομένως να προκαλέσει το τέλος της σχέσης μας. Αν το κάνει, το έκανε. Είναι καλύτερα να χωρίσουμε τώρα, από το να χωρίσουμε αργότερα

Stiviano: Λυπάμαι που έχεις ακόμα ανθρώπους δίπλα σου, οι οποίοι είναι ρατσιστές και έχουν τόσο μίσος στις καρδιές τους. Λυπάμαι που εσύ είσαι ρατσιστής. Λυπάμαι που ζεις σε έναν κόσμο που σκέφτεται έτσι

Sterling: Σε όλη σου τη ζωή, κάθε μέρα, μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Μπορείς να κοιμάσαι μαζί τους, να τους πηγαίνεις σπίτι σου, να κάνεις ό,τι θες. Αυτό που σου ζητώ, η μικρή απαίτηση που έχω, είναι να μην εμφανίζεσαι δημοσίως μαζί τους. Να μην τους φέρνεις στα παιχνίδια μου.

Stiviano: Δεν φέρνω κανέναν στα παιχνίδια.

Sterling: Ωραία, τότε δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε. ΟΚ, έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν αισθάνομαι ότι θέλω να πάω κάπου. Δεν θέλω να πάω στην Ευρώπη, δεν θέλω να μιλήσω άλλο. Έχουμε ένα ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα. Αν δεν σου άρεσε κάποιος από αυτούς που κάνω παρέα, θα... Θα σταματούσα να τον βλέπω.

Stiviano: Λυπάμαι που δεν έχω φίλους, πια. Τι θα ήθελες να κάνω; Να βγάλω το δέρμα μου;

Sterling: Είναι αυτό πραγματικό πρόβλημα ή δημιουργείς μια κατάσταση;

Stiviano: Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα

Sterling: Δεν έχω πρόβλημα με εσένα ή το χρώμα του δέρματος σου. Γιατί λες αυτά τα πράγματα; Για να με εκνευρίσεις;

Stiviano: Γλυκέ μου, λυπάμαι

Sterling: Λυπάμαι και εγώ. Κάναμε ένα τεράστιο λάθος. Και οι δύο μας. Με πληγώνουν πολύ τα όσα μου λες. Αν θέλω να αλλάξω το χρώμα του δέρματος σου; Ξέρεις πραγματικά πώς να πληγώνεις κάποιον. Αντί να πεις "καταλαβαίνω"

Stiviano: Μα δεν καταλαβαίνω πώς μπορείς να έχεις τόσο μίσος, για τις μειονότητες;

Sterling: Δεν έχω μίσος, για τίποτα

Stiviano: Πώς ένας άνθρωπος σαν και εσένα, που έχει επίπεδο, που νιώθει πως είναι πιο ψηλά από τον υπόλοιπο κόσμο, δεν μπορεί καν να σκεφτεί ότι θα τον δουν με κάποιον που θεωρείται πως έχει διαφορετικό χρώμα στο δέρμα

Sterling: Μπορούν να είναι μαζί μου, όλη μέρα και όλη νύχτα

Stiviano: Δεν μπορώ να πιστέψω πως ένας άνθρωπος με παιδεία, ένας άνθρωπος που είναι λόγιος...

Sterling: Λοιπόν, πίστεψε το και σταμάτα να μιλάς για αυτό. Ας τελειώσουμε με μια τελεία τη συζήτηση μας, εντάξει; Δεν έχεις καλά επιχειρήματα, δεν μπορείς να πιστέψεις αυτόν τον άνθρωπο. Γιατί αυτό είμαι. Δεν είμαι καλός άνθρωπος στα μάτια σου. Αν ήμουν καλός, δεν θα έλεγες "δεν μπορώ να πιστέψω αυτό ή εκείνο", που είναι όλα ψέματα. Αγαπώ τους μαύρους.

Stiviano: Κοίτα όλον τον αρνητισμό που "βγάζεις"

Sterling: Δεν υπάρχει αρνητισμός. Αγαπώ τους πάντες. Απλά λέω ότι στο ηλίθιο γ... Instagram σου, δεν χρειάζεται να παρουσιάζεις τον εαυτό σου, περπατώντας με μαύρους ανθρώπους. Δεν πρέπει να το κάνεις. Αν θες να το κάνεις, κάνε το.

Stiviano: Και αν είναι λευκοί δίπλα μου, είναι όλα καλά; Αν ήταν ο Λάρι Μπερντ, θα είχε διαφορά;

Sterling: Είσαι όλο αντιρρήσεις. Ποιος θα ήθελε να ζήσει, με μια γυναίκα σαν εσένα; Το μόνο που θες, είναι να μαλώνεις. Έχεις γεννηθεί για να μαλώνεις.

Stiviano: Συγγνώμη που είσαι εκνευρισμένος

Sterling: Έχεις το χειρότερο στόμα

Stiviano: Γιατί είσαι τόσο θυμωμένος γλυκέ μου; Ποιο είναι το πρόβλημα;

Sterling: Πώς σου ήλθε να πεις το όνομα του Λάρι Μπερντ; Τι σχέση έχει, με αυτό που συζητάμε; Μπορείς να είσαι έξω όλη τη νύχτα, με τις αδελφές σου, με την οικογένεια σου

Stiviano: Είδα κάποιον που θαυμάζω. Θαυμάζω τον Μάτζικ Τζόνσον

Sterling: Οκ, ωραία

Stiviano: Λυπάμαι

Sterling: ΟΚ

Stiviano: Έκανε πολλά καλά για την κοινότητα του, για τον κόσμο, για τους ανθρώπους, για τις μειονότητες. Έχει βοηθήσει πλήθος κόσμου

Sterling: Γιατί με πιέζεις να συμφωνήσω μαζί σου; Δεν μιλάω άλλο μαζί σου. Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω

Stiviano: Έβγαλα απλά, μια φωτογραφία με κάποιον που θαυμάζω

Sterling: Ωραία

Stiviano: Έτυχε να είναι μαύρος και λυπάμαι

Sterling: Πιστεύω πως το γεγονός ότι τον θαυμάζεις... Τον ξέρω καλά και θα έπρεπε να τυγχάνει θαυμασμού. Το μόνο που λέω είναι πως είναι πολύ δύσκολο να τον θαυμάζεις ιδιωτικά και κατά τη διάρκεια όλη της γ... ζωής σου, να τον φέρνεις εδώ, να τον ταΐζεις, κάνε σεξ μαζί του, δεν με νοιάζει. Μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Αλλά μην τον ανεβάζεις στο Instagram, ώστε να το δει όλος ο κόσμος και μετά να με παίρνουν τηλέφωνα. Και μην τον φέρνεις στα παιχνίδια μου. Εντάξει;

Stiviano: Δεν τον ξέρω προσωπικά. Δεν τον έχω φέρει στα παιχνίδια

Sterling: Σε παρακαλώ, άσε με στην ησυχία μου. ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

Stiviano: Συγγνώμη. Μπορώ να κάνω κάτι για να αισθανθείς καλύτερα;

Sterling: Όχι. Ποτέ δεν κάνεις κάτι, για να αισθανθώ καλύτερα. Πάντα θες να διαφωνείς, να μαλώνεις...

Το audio και τα tweets του Μάτζικ Τζόνσον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ