ΜΠΑΣΚΕΤ

Πες το, αν μπορείς

Πες το, αν μπορείς

Το Sport24 έψαξε σε όλη την Ευρώπη, αναζητώντας τα 20 πιο “δύσκολα” ονόματα παικτών και ομάδων στο χώρο του μπάσκετ.

Η ελληνική γλώσσα δεν είναι και η πιο εύκολη του κόσμου. Τυχαία λέτε να σκαρφίστηκε ο Γουίλιαμ Σέξπιρ τη φράση “it's all greek to me” σε ένα από τα θεατρικά έργα του, προκειμένου να περιγράψει κάτι που μοιάζει ή ακούγεται δυσνόητο;

Οι πολυσύλλαβες λέξεις μπορούν να κάνουν τη ζωή δύσκολη κάποιου μη εξοικειωμένου και η ελληνική γλώσσα περιέχει πάρα πολλές από αυτές. Φερ' ειπείν, φανταστείτε έναν Αμερικανό να προσπαθεί να πει “Χαραλαμπόπουλος” ή “Παπανικολάου”... Κι όμως, αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα ονόματα που θα διαβάσετε παρακάτω.

Με τη νέα σεζόν να βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, το Sport24 έκανε μία βόλτα εκτός Ελλάδας και αναζήτησε τα πιο δύσκολα σε προφορά ονόματα που μπορεί να συναντήσει κανείς στο χώρο του μπάσκετ. Στις γραμμές που ακολουθούν θα διαβάσετε πολλά ονόματα παικτών και ομάδων που δεν έχετε ξανακούσει στη ζωή σας. Το ερώτημα όμως είναι άλλο: μπορείτε να τα προφέρετε;

1) Chukwudiebere Maduabum

(Τσουκ-γουντ-ιε-μπέ-ρε Μα-ντουά-μπουμ)

Το μεγαλύτερο... τρολάρισμα στη σύγχρονη ιστορία του Ντραφτ; Πιθανότατα. Τον επέλεξαν οι Λέικερς στο Νο. 56 το 2011 και μάλλον ούτε οι ίδιοι κατάλαβαν γιατί το έκαναν. Ο Νιγηριανός σέντερ έπαιξε πέρυσι μπάσκετ στη Μογγολία.

2) Wezen Vrienden Geraardsbergen

(Γέ-ζεν Βρί-εν-ντεν Γκέ-ραρτζ-μπέρ-γκεν)

Μεταφερόμαστε στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στην 5η -και τελευταία- εθνική κατηγορία της χώρας. Εκεί όπου θα αγωνιστεί τη νέα χρονιά η Γέζεν Βρίεντεν Γκέραρτζμπέργκεν, η βελγική ομάδα με την ονομασία-σιδηρόδρομο.

3) Johan Randriamananjara

(Zo-άν Ρα-ντρι-α-μα-να-νζα-ρά)

Γάλλος φόργουορντ που πήρε μέρος στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων του Ράντομ. Ο 16χρονος Ζοάν είναι μάλιστα από τα αξιόλογα prospects της γενιάς του. Αν φτάσει μέχρι την Εθνική Ανδρών, σπίκερς φυλαχτείτε...

4) Büyükçekmece

(Μπου-γιούκ-τσεκ-με-τσε)

Τουρκική ομάδα που ανέβηκε το 2015 για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία και πέρυσι τερμάτισε στη 10η θέση. Θα μπορούσαν να είναι πολλές άλλες τουρκικές ομάδες στη θέση της. Αυτό είναι απλά ένα τυχαίο, πλην όμως ενδεικτικό, παράδειγμα γλωσσοδέτη.

5) Jonathan Ghebreigziabiher

(Γιό-να-ταν Γκε-μπρα-ιχ-ζι-α-μπί-ερ)

Γερμανός 25χρονος πόιντ γκαρντ ύψους 1,74μ. που ανήκει στους Αρτλαντ Ντράγκονς, ομάδα που αγωνίζεται πια στην τρίτη κατηγορία της χώρας. Την προηγούμενη χρονιά έπαιζε 11,2 λεπτά ανά αγώνα και έβαζε μόνο 2,0 πόντους μ.ό. Δύσκολα θα τον ξανακούσετε.

6) Riccardo Totagiancaspro

(Ρι-κάρ-ντο Το-τα-τζιαν-κά-σπρο)

Γεννήθηκε το 1998, αγωνίζεται στη θέση “1” και εντοπίστηκε στην Μπισκέλιε, ομάδα τρίτης κατηγορίας στην Ιταλία. Όχι, δεν είναι κάποιο εκκολαπτόμενο ταλέντο του ιταλικού μπάσκετ και λογικά δεν θα τον ξανακούσετε ποτέ. Το επίθετο του πάντως είναι ένα αριστούργημα.

7) Uusikaupunki

(Ου-ου-σι-κα-ου-πούν-κι)

Εντάξει, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Ξυπνάει όμως αναμνήσεις από το παρελθόν. Από το Νοέμβριο του 1990 συγκεκριμένα, όταν ο Αρης είχε νικήσει την (τότε) πρωταθλήτρια Φινλανδίας 140-91, με τον Νίκο Γκάλη να έχει 25 πόντους με 10/10 δίποντα, 5/5 βολές και 23 ασίστ! Εν έτει 2016 η Ουουσικαουπούνκι επέστρεψε στην Α1 Φινλανδίας.

8) Vrijednosnice Osijek

(Βρι-γιεντ-νό-σνι-τσε Ό-σι-γιεκ)

Ομάδα της Κροατίας που ιδρύθηκε το 1980 και μέχρι το 2014 είχε ως έδρα την πόλη Ντάρντα. Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στο Όσιγιεκ και αγωνίζεται στην Α1 της Κροατίας. Πέρυσι τερμάτισε στη 12η θέση.

9) Craig Osaikhwuwuomwan

(Κρεγκ Ο-ζά-ι-κβου-βου-όμ-βαν)

Είναι 26 ετών, έχει ύψος 2,11μ. και την ερχόμενη σεζόν θα παίζει στον Αρη της Ολλανδίας, την Αρις Λεουβάρντεν. Δεν είναι κάνα μεγάλο ταλέντο, ωστόσο έχει παίξει στην Εθνική Νέων της Ολλανδίας και το 2011 αναδείχθηκε ο κορυφαίος rookie της πρώτης κατηγορίας.

10) Herzogenaurach

(Χέρ-τσο-γκε-νάου-ραχ)

Ομάδα του νοτιοανατολικού ομίλου στην 4η κατηγορία της Γερμανίας. Κάτι σαν τη δική μας Γ' Εθνική. Είναι η ομάδα του Μάθιου Μέρεντιθ, ενός πολύ καλού (16χρονου) ταλέντου που έχουν οι Γερμανοί, αλλά και το “σπίτι” της Adidas και της Puma.

11) Jarvenpaan Koripalloseura

(Γιάρ-βεν-παν Κο-ρι-πα-λο-σε-ού-ρα)

Ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της Φινλανδίας. Τερμάτισε στην 3η θέση του περσινού πρωταθλήματος και δεν κατάφερε να ανέβει στην Κορισλίγκα -όπως ονομάζεται η πρώτη κατηγορία. Μεγάλο της αστέρι είναι ένας... 42χρονος Αμερικανός φόργουορντ ονόματι Ειτς Ελ Κόλμαν.

12) Rihards Kuksiks

(Ρί-χαρντς Κούξ-σιξ)

Τέσσερις συλλαβές έχει όλες κι όλες. Αυτά τα μαζεμένα “κ” και “σ”, πάντως, είναι ικανά να σου μπερδέψουν τη γλώσσα. Ο διεθνής Λετονός (με όλες τις εθνικές ομάδες της πατρίδας του) είναι πια 28 ετών και τη σεζόν 2016-17 θα αγωνίζεται στην Βέντσπιλς.

13) Asier Zengotitabengoa

(Α-σι-έρ Θέν-γκο-τι-τα-μπεν-γκό-α)

Στην Ισπανία αγωνίζονται πάνω από 2.000 παίκτες στις εθνικές κατηγορίες. Μεταξύ αυτών είναι και ο Θένγκοτιταμπενγκόα. Πρόκειται για έναν 28χρονο σμολ φόργουορντ που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στη δευτεραθλήτρια της LEB Gold (Α2 Ισπανίας) Μελίγια, όντας μάλιστα ο τρίτος καλύτερος σκόρερ της. Τη νέα σεζόν μετακόμισε στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

14) Wojciech Majchrzak

(Βό-ι-τσι-εχ Μά-ιχ-ζακ)

Μόνο που βλέπεις όλα αυτά τα σύμφωνα (12 στον αριθμό), με πέντε φωνήεντα να στριμώχνονται μεταξύ τους, αρκεί για να σκεφτείς καλά πώς θα το προφέρεις. Η αλήθεια πάντως είναι ότι πρόκειται περισσότερο για οπτικό τρικ. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο ονοματεπώνυμο. Πληροφοριακά, πρόκειται για 20χρονο Πολωνό φόργουορντ που αγωνίζεται στην 3η κατηγορία της πατρίδας του με την Νόβα Σολ.

15) Wilhelmshaven

(Βίλ-χελμς-χά-βεν)

Παραλιακή γερμανική πόλη που βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία, με πλυθυσμό κοντά στους 75.000 κατοίκους. Το Βίλχελμσχάβεν έχει επίσης παραπάνω από μία ομάδες μπάσκετ. Η μία εξ αυτών, η ομώνυμη, αγωνίζεται στην Όμπερλιγκα, την 6η κατηγορία της Γερμανίας.

16) Tomasz Krzywdzinski

(Τό-μας Κζιβ-τζί-νσκι)

ΕΔΩ σε θέλω! Ο Τόμας Κζιβτζίνσκι είναι 21 ετών, παίζει στις θέσεις “3”-”4” και αγωνίζεται στην Στάρογκαρντ Γκντάνσκι, ομάδα 1ης κατηγορίας στην Πολωνία. Δεν πρόκειται για κάποιο σπουδαίο ταλέντο, ωστόσο εάν θέλεις να κάνεις εξάσκηση στη φωνητική, τότε είναι αναμφίβολα ο άνθρωπος σου.

17) Tayfun Erülkü

(Τα-ι-φούν Ε-ριουλ-κιού)

Αν νομίζεις ότι θα την σκαπουλάρεις με ένα απλό “Ερουλκού”, είσαι γελασμένος... Οι δύο τελίτσες πάνω από το γράμμα “u” σημαίνουν ότι ακούγεται περισσότερο σαν το γαλλικό “u”. Δοκίμασε λοιπόν να το πείς έτσι και θα καταλάβεις ότι ο 22χρονος διεθνής (με όλες τις “μικρές” ομάδες της Τουρκίας) γκαρντ της Μπουγιούκτσεκμετσε έχει πολύ δυσκολότερο όνομα απ' ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

18) Xabier Iruretagoyena

(Σά-μπι-ερ Ι-ρου-ρε-τα-γκο-γιέ-να)

Βάσκος (εξ ου και το όνομα του προφέρεται Σάμπιερ και όχι Τσάμπιερ) φόργουορντ που αγωνίζεται στην Ζαράουτς Ουλάσια, ομάδα της 4ης κατηγορίας στην Ισπανία. Δεν θεωρείτο ποτέ ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του βασκικού μπάσκετ και φυσικά δεν έγινε τώρα, στα 27 του χρόνια.

19) Michal Jedrzejewski

(Μί-χαλ Γιεντ-ζε-γιέβ-σκι)

Τα πολωνικά ονόματα έχουν την τιμητική τους, αν δεν το έχετε ήδη καταλάβει. Ο περί ου ο λόγος είναι ένας 18χρονος πόιντ γκαρντ που προέρχεται από τις ακαδημίες της Γκλίβιτσε, ομάδας 2ης κατηγορίας στην Πολωνία. Έχει μάλιστα αρκετά μεγάλο χρόνο συμμετοχής τη φετινή χρονιά.

20) Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo

(Ντι-κέ-μπε Μου-τό-μπο Εμ-πο-λό-ντο Μου-κά-μπα Ζάν-Ζακ Γου-α-μου-τό-μπο)

Ο Μουτόμπο αποτελεί ειδική περίπτωση, καθώς είναι ο μόνος από τους παίκτες της λίστας που δεν παίζει πια μπάσκετ. Δεν θα μπορούσε όμως να μην συμπεριληφθεί με τέτοιο όνομα. Για την ακρίβεια, έχει... επτά ονόματα, τα οποία αποτελούνται από 20 συλλαβές και 50 γράμματα! Πες το όπως το λέει ο ίδιος ο Μουτόμπο στο παρακάτω video, αν μπορείς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ