ΜΠΑΣΚΕΤ

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας (όχι πάντα για καλό)

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας (όχι πάντα για καλό)

Από "εκ των καλύτερων κοντών παικτών στην ιστορία" έγινε πρωταγωνιστής σε σκάνδαλο και η μόνη επιλογή σε Νο1 του ΝΒΑ draft που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του σε παρκέ του ΝΒΑ. Διαβάστε την ιστορία του Gene Melchiorre, ο οποίος καταστράφηκε από έναν Έλληνα.

Οι ενστάσεις που 'χουν οι παίκτες του NCAA, σε ό,τι αφορά τα έχουν λαμβάνειν από την κολεγιακή τους καριέρα, όντες οι πρωταγωνιστές της ιστορίας (στην καλύτερη, είναι υποτροφίες από πανεπιστήμια -άρα δεν χρειάζεται να πληρώσουν τα υψηλά δίδακτρα) δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Υπάρχουν από καταβολής του NBA draft. Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι στο χρόνο που αφορά το μοναδικό Νο1 που δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ και έναν Έλληνα. Γιατί παντού υπάρχει ένας Έλληνας.

Τον περασμένο Μάρτιο, σας είχαμε μεταφέρει την είδηση για την τελευταία αγωγή που κατατέθηκε από Αμερικανό εργατολόγο κατά του NCAA, στην οποία ζητούσε αποζημιώσεις για τους παίκτες. Η βάση της μήνυσης ήταν τα κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει η λίγκα και από τα οποία δεν δίνει μία στους πρωταγωνιστές της.

Το 1951 τα κέρδη δεν ήταν ακριβώς δισεκατομμύρια, αλλά και πάλι το NCAA δεν υπήρχε... για τη ψυχή της μάνας του. Το ΝΒΑ draft βρισκόταν στην 5η του χρονιά και άρα είχε δομηθεί το σύστημα που απολαμβάνουν στην άλλη ακτή του Ατλαντικού ακόμα και σήμερα. Αυτό της άμεσης εξάρτησης αυτών που γίνονται στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα και στην πιο θεαματική λίγκα του πλανήτη.

Γιατί θέσαμε ως ορόσημο το 1951; Διότι τότε επελέγη στο Νο1 της διαδικασίας ο Gene Melchiorre, ο οποίος θα περνούσε στην ιστορία ως η μόνη κορυφαία επιλογή που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του σε παρκέ του ΝΒΑ.

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας (όχι πάντα για καλό)

έρει κάθε τρικ που μπορεί να αφήσει ελεύθερο έναν παίκτη. Πρόκειται για εκπληκτικό χειριστή της μπάλας", ενώ ήταν γνωστός ως " ο καλύτερος κοντός του μπάσκετ"), αν δεν βρισκόταν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή.

Ο Nick the Greek και η αλλαγή πορείας

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας (όχι πάντα για καλό)

α κολέγια γίνονται πλούσια από το μπάσκετ και οφείλουμε να κάνουμε κάτι". Τι ήταν αυτό το κάτι;

Οι... ειδικοί εξήγησαν στους παίκτες πως μπορούσαν να ελέγξουν τον αριθμό των πόντων που θα σκόραραν (ανάλογα με το τι "'έδινε" το στοίχημα) και ότι αν το έκαναν, να επωφελούνταν όλοι. " Έτσι κι αλλιώς, δεν θα στήσετε κάποιο αποτέλεσμα", επέμεναν, όπως τους διευκρίνιζαν πως με τα χρήματα που θα "έβγαζαν" από την ιστορία, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις, μετά την αποφοίτηση τους, χωρίς να 'χουν ανάγκη κανέναν. Η κυριότερη δέσμευση τους ήταν πως "δεν θα μάθει ποτέ κανείς τίποτα". Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.

Είχε τον -άλλον- πλανήτη, στα πόδια του

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας (όχι πάντα για καλό)

Στη δεύτερη χρονιά του ήταν ο ηγέτης του 32-5 της ομάδας του, ένεκα του οποίου βρέθηκε στο N.I.T και τον τελικό του NCAA. Το ματς έγινε σε ειδικά διαμορφωμένο υπόστεγο αεροπλάνων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα υπερυψωμένο γήπεδο που θύμιζε σκηνή.

Ως τελειόφοιτος έδειξε στο κολέγιο του το δρόμο για το 32-6 και έγινε το σημείο αναφοράς για τους Bullets που είχαν τελειώσει με το χειρότερο ρεκόρ τη σεζόν στο ΝΒΑ. Η Washington είχε αποφασίσει να στηρίξει πάνω του την ανοικοδόμηση της και είχε διαδώσει πως θα τον "τραβήξει" στο Νο1 του ντραφτ. Αυτό και έγινε και... τότε ήταν που "έσκασε" η βόμβα.

"Γιατί το έκανα;"

Η εισαγγελία του Μανχάταν διέταξε έρευνα που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1951, με αντικείμενο τη σύλληψη και την ανάκριση των υπόπτων. Οι πρώτοι που φόρεσαν "βραχιολάκια" ήταν παίκτες των City College και Long Island University. Τον Ιούλιο προστέθηκαν αυτή του Bradley. Mεταξύ αυτών ο Melchiorre, ο οποίος χρόνια μετά εξήγησε " έπαιρνα τα λεφτά, αλλά δεν ρύθμιζα αναλόγως τους πόντους μου. Γιατί το έκανα; Τότε κανείς από εμάς δεν είχε χρήματα. Η δικαιολογία μας ήταν πως τα κολέγια κερδίζουν πολλά από εμάς και εμείς τίποτα. Λέγαμε πως δεν κάνουμε κάτι κακό, γιατί δεν ρυθμίζαμε αποτελέσματα".

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας (όχι πάντα για καλό)

H επόμενη μέρα

Ο Melchiorre πέρασε τους έξι επόμενους μήνες της ζωής του, κλεισμένος στο σπίτι του. Όταν αποφάσισε να ξαναβγεί στον κόσμο "ήταν γιατί έπρεπε να βρω δουλειά. Δεν ήταν εύκολο. Κανείς δεν ήθελε να με προσλάβει". Τελικά, βρήκε μια θέση σε εργοστάσιο και μετά επέστρεψε στη γενέτειρα του (Highland Park), όπου δούλεψε ως ταχυδρόμος. Συνέχισε για λίγο, να παίζει μπάσκετ, ερασιτεχνικά, αλλά δεν είχε πια νόημα. Για δυο χρόνια, τίποτα δεν είχε νόημα. Μετά... έγινε το κλικ στο μυαλό του.

"Αποφάσισα να κάνω οικογένεια και να μείνω απασχολημένος". Πώς; Έγινε συνιδιοκτήτης καταστήματος που πωλούσε τηλεοράσεις και γυναικεία αθλητικά ρούχα, ενώ ξέδινε στο πρωτάθλημα softball, της γειτονιάς του. "Ό λοι σέβονταν τόσο πολύ τον Squeaky, που ουδείς μίλησε ξανά για το σκάνδαλο" διαβεβαίωνε... συναθλητής του. "Είχε αποφασίσει να προχωρήσει" διαβεβαίωσε η κόρη του, Martha Fied.

Παρένθεση: παντρεύτηκε την Kay, που ήταν η college sweetheart και δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια που στέγασαν "σε ονειρικό σπίτι", στο Riverwoods. Η ζωή τα έφερε έτσι που η Kay έπαθε πριν οκτώ χρόνια εγκεφαλικό και παρέλυσε όλη η αριστερή πλευρά. Για τα επόμενα επτά χρόνια, ο Melchiorre ανέλαβε τα πάντα. Από την φροντίδα της συζύγου του έως το νοικοκυριό. Ώσπου πέρυσι η Κay έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων.

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας (όχι πάντα για καλό)

Πλέον ο 86χρονος Gene ζει με τον αδελφό του, Deno. Παίζουν golf (εκείνος έχει ένα με το σήμα του κολεγίου του), παρακολουθούν αγώνες στην flat οθόνη τους, ενώ κοουτσάρουν την ομάδα μπάσκετ μιας εγγονής τους (έχουν 15). Το 2012 μπήκε στο Hall of Fame του σχολείου του, με την τελετή να γίνεται στο ημίχρονο αγώνα μπάσκετ. "Νομίζω πως αυτό σήμαινε πολλά για εκείνον" εξήγησε ο γιος του Mark. Ο πατέρας του αρνείται πεισματικά ακόμα και σήμερα να παρακολουθήσει ΝΒΑ. "Δεν μου αρέσει το επαγγελματικό μπάσκετ" εξηγεί, αλλά όλοι γνωρίζουν πως η αλήθεια του είναι διαφορετική και επώδυνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ