ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι ξένοι πρόεδροι ξέρουν πολύ μπάσκετ!

Οι ξένοι πρόεδροι ξέρουν πολύ μπάσκετ!

Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα ήταν ο επόμενος... μπασκετάνθρωπος που ανέλαβε την προεδρία ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ακολουθώντας τα πρόσφατα παραδείγματα του Άρβιντας Σαμπόνις και του Αντρέι Κιριλένκο (PHOTOS).

Η αποκάλυψη της εφημερίδας "El Mundo" σχετικά με μεγάλες ατασθαλίες, οικονομικές και μη, στα ενδότερα της ισπανικής ομοσπονδίας προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο μπάσκετ της χώρας που κορυφώθηκαν με την έρευνα που ξεκίνησε το ανώτατο συμβούλιο αθλητισμού για να διερευνηθεί το σκάνδαλο.

Η FEB απάντησε άμεσα, δηλώνοντας προς τις αρχές ότι είναι στη διάθεση τους για να τους παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Έπειτα, λοιπόν, από 12 χρόνια κι αφού μεσολάβησε αυτή η... άτυχη στιγμή στη θητεία του, ο Χοσέ Λουίς Σάεθ έδωσε τη σκυτάλη στον Χόρχε Γκαρμπαχόσα, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της ομοσπονδίας κι έπιασε αμέσως δουλειά!

Ο 38χρονος βετεράνος φόργουορντ και άλλοτε ΝΒΑer ήταν ενεργό μέλος της εθνικής Ισπανίας στις μεγαλύτερες επιτυχίες της "φούρια ρόχα", με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας απέναντι στην Ελλάδα και το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, εκεί όπου οι Ίβηρες έφτασαν στο σημείο να κοντράρουν την Team USA!

Οι ξένοι πρόεδροι ξέρουν πολύ μπάσκετ!

Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο συγχαίρει τον άλλοτε συμπαίκτη του και νυν πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας, Χόρχε Γκαρμπαχόσα!

"Έχω δουλέψει πολύ για αυτή τη στιγμή! Όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, αλλά τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής μου" εξήγησε στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρόεδρος της FEB, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί, μεταξύ άλλων, την επόμενη ημέρα της εθνικής Ισπανίας αφού τα τελευταία μέλη της "χρυσής" γενιάς του '80 (άου Γκασόλ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Φελίπε Ρέγιες) ολοκληρώνουν σταδιακά τον κύκλο τους.

Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα ακολούθησε τα πρόσφατα παραδείγματα δυο ακόμα τεράστιων προσωπικοτήτων του μπάσκετ που αποχώρησαν από τα παρκέ και ανέλαβαν την προεδρεία στις χώρες τους.

Το 98/98 του Σαμπόνις!

Απ' όταν κρέμασε τη φανέλα του, δοκίμασε διάφορες θέσεις, εκτός αυτής του κόουτς. Διότι όπως εξήγησε σε παλαιότερη συνέντευξή του, "πολύ σπάνια ένας καλός παίκτης γίνεται καλός κόουτς". Τον Οκτώβριο του 2011, ο 47χρονος, τότε, Άρβιντας Σαμπόνις εξελέγη ομόφωνα στη θέση του επικεφαλής της λιθουανικής ομοσπονδίας, συγκεντρώνοντας 98/98 ψήφους και παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Βλάντας Γκαράστας! "Όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία του μπάσκετ, που ενώνει το λαό μας. Είμαι χαρούμενος που με την εμπειρία και την επιθυμία μου να βοηθήσω θα έχω τη δυνατότητα να συμβάλω στην ανάπτυξη του αθλήματος", ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις του "Σάμπας", ο οποίος αναδείχτηκε νικητής και στις πρόσφατες εκλογές, ανανεώνοντας τη θητεία του για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ο πρόεδρος που νίκησε τους πάντες

Ο Σαμπόνις νίκησε τους πάντες. Ακόμη και τις δυο εγχειρήσεις στους αχίλλειους τένοντες, τα προβλήματα στο γόνατο και στη μέση. Ο γιατρός του Πόρτλαντ όταν ήταν να πάει στο ΝΒΑ, εξέτασε τα πόδια του και είπε "δεν θα παίξει". Τον διέψευσε κι αυτόν. Όχι μόνο πήγε στην Αμερική, αλλά έκανε και σπουδαία καριέρα. Έπαιξε μπάσκετ μέχρι τα 40 του υποχρεώνοντας τον Πάτρικ Γιούν να παραδεχτεί πως "αν είχε έλθει νωρίτερα, θα μας είχε κατατροπώσει"! Πλέον έχει βάλει σκοπό να διατηρήσει το λιθουανικό μπάσκετ στο πιο υψηλό επίπεδο.

Οι ξένοι πρόεδροι ξέρουν πολύ μπάσκετ!

O Άρβιντας Σαμπόνις εκλέχτηκε πρόεδρος το 2011 έχοντας 98/98 ψήφους!

"Είμαστε τρίτοι στην παγκόσμια κατάταξη μετά τις ΗΠΑ και την Ισπανία και θα πάρουμε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες για έβδομη διαδοχική φορά. Πρόκειται για μοναδικό επίτευγμα για μια μικρή χώρα, όπως η Λιθουανία. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά, λειτουργούμε σαν ομάδα. Ελπίζω στην υποστήριξή σας, ώστε να καταφέρουμε να κρατήσουμε τη Λιθουανία στην ελίτ του μπάσκετ".

Η νοθεία στη Ρωσία έφερε τον Κιριλένκο

Ο Αντρέι Κιριλένκο αποφάσισε να τερματίσει την τεράστια καριέρα του στα 34 του, ώστε να αναλάβει την προεδρεία της ρωσικής ομοσπονδίας τον περασμένο Αύγουστο. Ο "ΑΚ-47", ο οποίος οδήγησε τη Ρωσία στο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2007 στα γήπεδα της Ισπανίας, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, θέτοντας ως προτεραιότητα την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων με τη FIBA. Θυμίζουμε πως η Ρωσία βρέθηκε πολύ κοντά στον αποκλεισμό από το περσινό Ευρωμπάσκετ λόγω του σκανδάλου για νοθεία στις προηγούμενες εκλογές.

"Θέλουμε να βελτιώσουμε την ατμόσφαιρα γύρω από την ομάδα και να λύσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν" τόνισε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Κιριλένκο, ο οποίος τάχθηκε εξ αρχής στο πλευρό της FIBA στην κόντρα της με την Euroleague Basketball.

Οι ξένοι πρόεδροι ξέρουν πολύ μπάσκετ!

Ο "ΑΚ-47" αποσύρθηκε στα 34 του και ανέλαβε πρόεδρος στη ρώσικη ομοσπονδία

Λίγες ώρες, μάλιστα, μετά την ανακοίνωση των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο εφετινό Eurocup, ο άλλοτε ΝΒΑer ανακοίνωσε τις ποινές στους "αποστάτες": "Η Χίμκι, η Λοκομοτίβ Κουμπάν, η Ζενίτ και η Νίζνι θα αποβληθούν από όλες τις διοργανώσεις που βρίσκονται υπό την αιγίδα της ρωσικής ομοσπονδίας! Όλες οι μεταγραφές τους είναι άκυρες. Είναι στενάχωρο, αλλά θα επιμείνουμε σε αυτές τις ποινές".

Ενημέρωσε, δε, πως οι Ρώσοι παίκτες των ομάδων που θα παίξουν στο Eurocup αποβάλλονται από τις εθνικές ομάδες αφού "η ρωσική ομοσπονδία ενημέρωσε για τη θέση της πριν από δυο μήνες και παραμένει αμετακίνητη".

Τομάσεβιτς, Ρακότσεβιτς στη Σερβία

Στα της Σερβίας, ο επικεφαλής της ομοσπονδίας, Ντράγκαν Τζίλας, έχει πολιτικό background. Βλέπετε, ήταν ο δήμαρχος Βελιγραδίου πριν από τον νυν δήμαρχο Σίνισα Μάλι ενώ ήταν μέλος της πολιτικής παράταξης που κέρδισε την πλειοψηφία στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, πριν από το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Χρέη αντιπροέδρων στην σέρβικη ομοσπονδία αποτελούν δυο βετεράνοι του σέρβικου μπάσκετ, ο δις πρωταθλητής κόσμου (1998, 2002) και άλλοτε σέντερ του Παναθηναϊκού, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, και ο πρώην σκόρερ Ίγκορ Ρακότσεβιτς!

Οι ξένοι πρόεδροι ξέρουν πολύ μπάσκετ!

O Nτέγιαν Τομάσεβιτς εκτελεί χρέη αντιπροέδου στη Σερβία, μαζί με τον Ρακότσεβιτς

Ερντενάι, ένας... σκόρερ στην Τουρκία

Από το 1985 έως το 2006 δήλωνε επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, ενώ ως διεθνής η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν το χάλκινο μετάλλιο, στο Ευρωμπάσκετ του 2001, που διεξήχθη στην Τουρκία. Ακολούθως, ο Χαρούν Ερντενάι ανέλαβε χρέη μάνατζερ στην εθνική της χώρας και από τον Μάρτιο του 2015 είναι ο νέος πρόεδρος της γειτονικής ομοσπονδίας, καθώς ο Τουργκάι Ντεμιρέλ αποσύρθηκε για να αναλάβει χρέη προέδρου στη FIBA Europe. Τα μέλη του ΔΣ της TBF συναντήθηκαν και κατέληξαν στο ότι αυτή θα ήταν η καταλληλότερη επιλογή, με τον Ερντενάι να δηλώνει πως "στόχος είναι να συνεχίσουμε την πρόοδο και να ανεβάσουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη". Ο Ερντενάι έκανε καριέρα στην Ούλκερ ενώ ήταν γνωστός για το καλό του τρίποντο, μαζί με τον Κουτλουάι.

Twitter @Giannis_Stavr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ