ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο τελικός των... τριών δευτερολέπτων!

Ο τελικός των... τριών δευτερολέπτων!

Σαν σήμερα πριν από 40 ακριβώς χρόνια (9/09/72) η Σοβιετική Ένωση νίκησε την Αμερική στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά με 51-50 στον τελικό των... τριών δευτερολέπτων (video & picts)! Το Sport24.gr θυμάται...

Πέρασαν 40 χρόνια (9/09/72) από το πρώτο αμφισβητούμενο... στοπ της Σοβιετικής Ένωσης στους Αμερικανούς.

Σαν σήμερα, λοιπόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 η Σοβιετική Ένωση σε έναν τελικό για γερά νεύρα επικράτησε της Αμερικής με 51-50. Οι πρώτοι που πανηγύρισαν ήταν οι παίκτες των ΗΠΑ, τα μετάλλια όμως πήγαν στην ομάδα του Αλεξάντερ Γκομέλσκι!

Το μακρινό πλέον 1972 η Γερμανία ήταν η οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους φιλοξενούσε για πρώτη φορά μετά το 1936 στο Βερολίνο. Εκείνη τη σεζόν, λοιπόν στο Μόναχο η Δυτική Γερμανία οργάνωσε τους Ολυμπιακούς σε μία προσπάθεια να δείξει το νέο προφίλ της χώρας.

Όλοι, πάντως θα θυμούνται τη συγκεκριμένη διοργάνωση για τον τελικό του τουρνουά μπάσκετ μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ. Τον τελικό των 3 δευτερολέπτων, ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια της ιστορίας...

Ο τελικός των... τριών δευτερολέπτων!

Στο παιχνίδι οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ για σχεδόν ολόκληρη την αναμέτρηση. Ο Νταγκ Κόλινς από πλευράς Αμερικανών ευστόχησε σε δύο βολές, σημειώνοντας το 49-50 για τις ΗΠΑ. Η μπάλα στη συνέχεια περνάει στην κατοχή των Σοβιετικών, οι οποίοι πάντως δεν κάνουν καλή επαναφορά, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αρχίσουν τα πανηγύρια.

Ο διαιτητής, όμως του τελικού είχε σφυρίξει πριν γίνει η επαναφορά από την ομάδα του Αλεξάντερ Γκομέλσκι. Η μπάλα, λοιπόν θα βρεθεί εκ νέου στα χέρια των Σοβιετικών και το χρονόμετρο θα γυρίσει στο ένα δευτερόλεπτο.

Η Σοβιετική Ένωση κάνει την επαναφορά, αλλά η κόρνα της λήξης ακούγεται την ώρα που είχε δοθεί η πάσα. Για ακόμα μία φορά η φάση είναι σαν να μην έγινε, ενώ ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ουίλιαμ Τζόουνς γυρίζει το χρονόμετρο στα τρία δευτερόλεπτα.

Ο τελικός των... τριών δευτερολέπτων!

Έτσι, αυτή την φορά η πάσα στον Ιβάν Εντέσκο βρίσκει στόχο. Ο Αλεξάντερ Μπέλοφ την πιάνει στον αέρα και την αφήνει στο καλάθι των Αμερικανών, διαμορφώνοντας το τελικό 51-50! ΟΙ ΗΠΑ δεν δέχτηκαν να πάρουν το ασημένιο μετάλλιο, την ώρα που η Σοβιετική Ένωση έγραφε ιστορία.

Ο Αλεξάντερ Μπέλοφ, ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον συμπαίκτη του και μεγάλο Σοβιετικό αθλητή Σεργκέι Μπέλοφ δοξάστηκε όσο κανένας, ενώ η Σοβιετική Ένωση σταμάτησε τις ΗΠΑ που είχε ήδη εφτά χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο τελικός των τριών δευτερολέπτων ήταν πλέον γεγονός...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ