ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ιωαννίδης για Γκάλη και Αντετοκούμπο

Ο Ιωαννίδης για Γκάλη και Αντετοκούμπο

Ο Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε για την εκδήλωση που θα γίνει προς τιμήν του Νίκου Γκάλη στις 7/5 και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούμπο για την ελληνοποίηση του, παραδεχόμενος πως έχει παγώσει

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, μίλησε στον Sentra 103,3 και την εκπομπή «Σφύρα καλά» με τους Αρη Λαούδη και Σάββα Λιβάνιο και μίλησε, μεταξύ άλλων, για τον Νίκο Γκάλη και φυσικά την υπόθεση του Αντετοκούμπο.

Παράλληλα, επισήμανε πως ετοιμάζει ένα δώρο στον Νίκο Γκάλη, καθώς αναμένεται να δώσει το όνομα του κορυφαίου κατά πολλούς Έλληνα καλαθοσφαιριστή σε κάποιο κλειστό, πιθανότατα στο "Αλεξάνδρειο".

Για την περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούμπο: "Είναι ένα παιδί που και αυτό και τα αδέλφια του γεννήθηκαν εδώ και σπούδασαν εδώ. Αυτά που είχαμε πει ως παράταξη είναι να είναι εμποτισμένος κάποιος από την ελληνική παιδεία και να διαλέξει υπηκοότητα στην ενηλικίωση. Αθλητικά είναι τεράστιο ταλέντο, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα την εθνική ομάδα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο μέσος του ΠΑΟΚ ο Κάτσε, που θέλει να τον καλέσει στην Εθνική.

Απ' ό,τι ξέρω, υπάρχει εντολή από το υπουργείο Εσωτερικών, από τον αρμόδιο Υπουργό που έχει σταματήσει, έχει παγώσει τη διαδικασία, γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις άλλες, όχι αθλητικές που κοιτάζουν κάποιοι για να πάρουν την υπηκοότητα. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος και πρέπει να το πούμε στον υπουργό, αν γενικότερα δεν υπάρχει πρόβλημα, να ανοίξει το πάγωμα, ώστε να προχωρήσει οποιαδήποτε κατάσταση που είναι σύννομη".

Για το γεγονός ότι τα αδέλφια Αντετοκούμπο έχουν όλες τις προδιαγραφές για να γίνουν Ελληνες: "Συμφωνώ, τα παιδιά γεννήθηκαν εδώ, σπούδασαν εδώ. Η ζωή τους είναι εδώ, έχουν αποκτήσει ελληνική κουλτούρα. Η Νιγηρία τους δίνει τα διαβατήρια κατευθείαν. Θέλουν να είναι υπό τη σκέπη της δικής μας πατρίδας, αυτό αισθάνονται και κάνουν.

Να σας πω και κάτι. Εγώ αγαπώ πολύ τον Στογιάκοβιτς, όχι επειδή είναι παικταράς, αλλά επειδή παντρεύτηκε Ελληνίδα, έκανε παιδιά, ζει στην Ελλάδα. Είπε από την πρώτη στιγμή ότι εντάξει γεννήθηκα στην Σερβία αλλά κέρδισα τα μέγιστα από την κουλτούρα την ελληνική. Αυτό υπάρχουν Ελληνες που δεν το είπαν. Και αυτός ήρθε εδώ, έκατσε και μίλησε έτσι. Αυτό είναι διαφήμιση για μας, ότι ήταν στο εξωτερικό, στο ΝΒΑ και μιλάει για την Ελλάδα.

Είναι τεράστιο το κέρδος, τα παιδιά αγαπούν την Ελλάδα και μιλούν σα να είναι και οι δύο γονείς Ελληνες. Πρέπει να βρούμε τρόπους που να είναι σύννομοι, να μη γίνουν ανομίες, ώστε και βάσει των νόμων να καλυφθούμε και να αναγνωρίζουμε όλα αυτά τα παιδιά που αισθάνονται Ελληνες".

Για το αν τα εμπόδια προκύπτουν και από τις αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής: "Μη με βάζετε σε τέτοια. Εγώ λέω ότι αισθάνομαι και δε φοβάμαι την αντίδραση κανενός. Εγώ λέω ό,τι πιστεύω. Σε λίγο ο Αντετοκούμπο θα είναι στο ΝΒΑ, έρχονται ήδη για να τον πάρουν. Εχουν εκπληκτικό σκάουτινγκ, είδαν τα προσόντα του. Αν δεν αγαπάει την Ελλάδα, γιατί δεν πάει στην Αμερική, εκεί που θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα; Πρέπει να εκτιμούμε κάποια πράγματα. Να είμαστε μέσα στο πνεύμα του νόμου, οπωσδήποτε, γιατί αλλιώς θα καταλυθεί η δημοκρατία".

Για το αν βλέπει τα ματς της Ευρωλίγκα: "Ναι, τα βλέπω. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ χάλια, τώρα έχει τεράστια βελτίωση. Χθες νίκησε πανάξια. Η Μπαρτσελόνα έμεινε με τα τρία φάουλ στο τέλος και κράτησε τα υπόλοιπα για τα επόμενα παιχνίδια".

Για τις «δύο γιορτές» που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, την εκδήλωση για τη βράβευση 400 ανθρώπων που προσέφεραν στην πόλη, στις 27 Απριλίου και τη γιορτή για τον Νίκο Γκάλη στις 7 Μαϊου και αν θα είναι εκεί: "Είναι δυνατόν να μην είμαι στη γιορτή του Γκάλη; Είναι κομμάτι από τη ζωή μου. Ας τα δούμε χρονικά. Πρώτα η γιορτή της 27ης Απριλίου, είναι Σάββατο του Λαζάρου. Επειδή η πόλη δε γιόρτασε όπως έπρεπε τα 100 χρόνια ελευθερίας, από το 1912 ως το 2012, στον αθλητισμό δεν κάναμε το παραμικρό.

Εμείς και ο ΟΠΑΠ φτιάξαμε ένα λεύκωμα, που είναι τα 100 αθλητικά χρόνια ελεύθερης πόλης κα αναφέρει ποιοι άνθρωποι και ποιες ομάδες έκαναν την πόλη να γνωρίσει δόξα. Μιλάμε για μια ομάδα που πήρε πρωτάθλημα, ευρωπαϊκό, ή για μετάλλια αθλητών σε οποιοδήποτε αγώνισμα. Εχουμε την υποχρέωση να τα τιμήσουμε.

Οι άνθρωποι που δεν θα είναι, που έχουν κάνει το μεγάλο ταξίδι, θα έρθουν οι απόγονοί τους για να πάρουν τα βραβεία που τους ανήκουν. Θα τα βάλουμε με τη σειρά που έχει δοξαστεί η κάθε ομάδα. Πρώτα οι παραολυμπιονίκες που είναι παράδειγμα θάρρους και επιμονής και αποδεικνύουν τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος, μετά είναι οι Ολυμπιονίκες και μετά από τα ατομικά θα πάμε στις ομάδες. Εγώ θα είμαι υποχρεωτικά εκεί, θα είμαι εκεί γιατί εκτός της συνδιοργάνωσης με τον ΟΠΑΠ, αλλά επειδή θα τιμηθώ.

Στη γιορτή του Γκάλη θα του κάνω δώρο, καλό δώρο, θα το μάθετε όταν έρθει η ώρα. Είναι δύο μεγάλες εκδηλώσεις, έπρεπε τον Γκάλη να τον έχουν τιμήσει πολύ πιο νωρίς και άλλους μεγάλους αθλητές. Δυστυχώς θα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε μεγαλόψυχοι".

Για το αν το κλειστό του ΟΑΚΑ ή το Αλεξάνδρειο θα αποκτήσει το όνομα του Νίκου Γκάλη: "Κάτι θα γίνει, κάτι θα γίνει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ