ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο πρώτος θρίαμβος επί της Γιουγκοσλαβίας

Ο πρώτος θρίαμβος επί της Γιουγκοσλαβίας

Πριν από 30 χρόνια, η Εθνική μας ομάδα νίκησε στο Ευρωμπάσκετ του 1987 την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία με 84-78, με τον Νίκο Γκάλη να σημειώνει 44 πόντους, κάνοντας το "2 στα 2" στον όμιλο της.

Στις 4 Ιουνίου του 1987, για το δεύτερο παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας στο Ευρωμπάσκετ που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Ελλάδα σημείωσε μία σπουδαία νίκη, καθώς επικράτησε της ισχυρής ενωμένης Γιουγκοσλαβίας με σκορ 78-84. Με αυτόν τον τρόπο έκανε το "2 στα 2" στον όμιλο της, έχοντας πάρει νωρίτερα και το θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Ρουμανία.

Η Εθνική μας ομάδας, βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο (41-44), αλλά στο δεύτερο μέρος βελτιώθηκε, ανέβασε την απόδοση της και έρχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον συγκλονιστικό Νίκο Γκάλη, ο οποίος ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 44 πόντους, νίκησε την παρέα του Ντράζεν Πέτροβιτς με 84-78. Άξιος συμπαραστάτης του ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 11 πόντους, ακολούθησε ο Φάνης Χριστοδούλου με 9. Από τους "πλάβι" ξεχώρισε ο Ζάρκο Πάσπαλ με 24 πόντους, ενώ 18 σημείωσε ο "γιος του διαβόλου".

Ήταν μία μεγάλη και σημαντική νίκη για την Εθνική μας ομάδα, η οποία έδειξε το πάθος, αλλά και τις δυνατότητες της, απέναντι σε ένα ταλαντούχο, νεανικό και ποιοτικό ρόστερ, έχοντας παίκτες όπως τους Ντράζεν Πέτροβιτς, Ζάρκο Πάσπαλ, Στόικο Βράνκοβιτς, Τόνι Κούκοτς, Βλάντε Ντίβατς και Ντίνο Ράτζα. Με το τέλος της αναμέτρησης, το ενθουσιασμένο κοινό μπήκε μέσα στο γήπεδο, γιορτάζοντας την επικράτηση μαζί με τους παίκτες.

Γιουγκοσλαβία: Ντρ. Πέτροβιτς 18, Α. Πέτροβιτς 5, Τζόρτζεβιτς, Κούκοτς 2, Πάσπαλ 24, Γκρομποβιτς 11, Ράντοβιτς 2, Βράνκοβιτς 2, Ραντοβάνοβιτς 10, Ντίβατς, Ράτζα, Σβετίτσανιν.

Ελλάδα: Γκάλης 44, Σταυρόπουλος 1, Γιαννάκης 11, Καμπούρης 5, Λινάρδος, Καρατζάς, Ρομανίδης, Φιλίππου 4, Ανδρίτσος 2, Φασούλας 8, Ιωάννου, Χριστοδούλου 9.

Ο δημοσιογράφος του Sport24.grκαι διευθυντής στο «Φως των Σπορ», Γιάννης Φιλέρης, έζησε από κοντά τον θρίαμβο του 1987 και τον εξιστορεί, μέσα από τις αναμνήσεις και τις αφηγήσεις των μεγάλων πρωταγωνιστών, στο βιβλίο "Τίποτα δεν μας σταμάτησε", που κυκλοφορεί από την «Physical Goods» της 24Media σε αποκλειστική συνεργασία με τα Public. Πέρασαν 30 χρόνια από τότε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ