ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μάρκο Κέσελ προσπαθεί να σώσει την καριέρα του

Ο Μάρκο Κέσελ προσπαθεί να σώσει την καριέρα του

Ο Μάρκο Κέσελ προσπαθεί να σώσει την καριέρα του στην Οστάνδη, έχοντας πάρει την κατιούσα από τότε που έφυγε από τον Ολυμπιακό, χάνοντας και την θέση του από την εθνική Σερβίας.

Στις 11 Αυγούστου του 2010, με τον Ολυμπιακό να διαθέτει στην τεχνική ηγεσία του τον Ντούσαν Ίβκοβιτς (ο οποίος μόλις είχε αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη), οι Πειραιώτες ανακοίνωσαν επίσημα την απόκτηση του 22χρονου (τότε) σμολ-φόργουορντ, Μάρκο Κέσελ, από τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος ήταν και διεθνής με την εθνική ομάδα της Σερβίας, έχοντας την φήμη του "εκτελεστή" από την περιφέρεια.

Έκανε πάταγο έχοντας 60% στα τρίποντα

Ο Μάρκο Κέσελ, παράλληλα, εκείνο το καλοκαίρι, είχε ενεργό ρόλο στο Μουντομπάσκετ του 2010 με την Σερβία, η οποία αφού απέκλεισε στα προημιτελικά τους Ισπανούς (με εκείνο το "καυτό" τρίποντο του Μίλος Τεόντοσιτς), ακολούθως τερμάτισε στην τέταρτη θέση του τουρνουά. Ο 22χρονος φόργουορντ είχε πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις στην διοργάνωση, έχοντας μέσο όρο 11.1 πόντους, 70% ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα και 60% (!) στα τρίποντα (είχε 21/35), σημειώνοντας από τουλάχιστον ένα τρίποντο σε κάθε ματς. Μάλιστα, κόντρα στην ομάδα του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, μέτρησε 5/6 σουτ από την περιφέρεια, κάνοντας επίδειξη της ικανότητας του να "πυροβολεί" πίσω από τα 6.75 μέτρα.

Το κρίσιμο τρίποντο μπροστά στον Φερνάντεθ

Δεν ήταν ο "φονιάς" που έψαχνε

Related content είναι τιμή μου να είμαι μέλος του Ολυμπιακού, μιας τεράστιας ομάδας με μεγάλες φιλοδοξίες. Είμαι χαρούμενος που θα δουλέψω με τον κόουτς Ίβκοβιτς και πραγματικά αισθάνομαι πολύ τυχερός", με τον 22χρονο φόργουορντ να συναντά και πάλι τον "Ντούντα", τον οποίο είχε για προπονητή και στην εθνική Σερβίας.

O Mάρκο Κέσελ, στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, μοιράστηκε με τον Κώστα Παπανικολάου την θέση "3" στο ρόστερ, με τον Σέρβο φόργουορντ να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του και σε καμία περίπτωση δεν έδειξε πως διαθέτει το επιθυμητό... φονικό ένστικτο από την περιφέρεια, δίνοντας ελάχιστη επιθετική ώθηση στους Πειραιώτες. Τέλειωσε την σεζόν με 3.8 πόντους και 0.9 ριμπάουντ, ενώ από την περιφέρεια ναι μεν είχε ποσοστό που έφτασε το 43.5% (10/23) στην Euroleague, αλλά δεν έπαιρνε πάνω του πολλές προσπάθειες. Δεν κατάφερε να ενθουσιάσει με την απόδοση του στα παιχνίδια των "ερυθρολεύκων", οι οποίοι περίμεναν περισσότερα πράγματα από εκείνον, σε μία σεζόν που οι Πειραιώτες έμειναν εκτός Final-Four γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Σιένα, ενώ ακολούθως έχασαν το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό, αν και είχαν το πλεονέκτημα έδρας στην Basket League, κατακτώντας μόνο το Κύπελλο. Στην κανονική περίοδο του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Σέρβος σουτέρ είχε 5.2 πόντους και 35.4% (11/31) πίσω από τα 6.75 μέτρα.

Με την Σερβία έπαιζε καλά όχι και με τον Ολυμπιακό

Ο Μάρκο Κέσελ προσπαθεί να σώσει την καριέρα του

Στο μεγάλο λιμάνι, λοιπόν, στην δεύτερη σεζόν του Μάρκο Κέσελ στον Ολυμπιακό, περίμεναν από εκείνον να δείξει στο παρκέ τις πραγματικές του δυνατότητες, την ικανότητα του στο περιφερειακό του σουτ, αλλά και την αγωνιστική του εξέλιξη. Η σεζόν μπορεί να είχε ονειρικό τέλος για τους Πειραιώτες, κατακτώντας το πρωτάθλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη με εντυπωσιακό τρόπο, αλλά ο Σέρβος φόργουορντ δεν κατάφερε να διακριθεί και να ξεχωρίσει, αν και πήρε ευκαιρίες. Ήταν απογοητευτικός στα περισσότερα παιχνίδια. Έδειχνε στάσιμος, δεν δούλευε ατομικά όσο οι συμπαίκτες του, δεν βελτίωσε κανέναν τομέα στο παιχνίδι του, ενώ ακόμη και το πλεονέκτημα του, το περιφερειακό σουτ, είχε παρουσιάσει πτώση. Παράλληλα, ήταν κοινό μυστικό πως η... καλοπέραση δεν μπορούσε να τον αφήσει συγκεντρωμένο και αφοσιωμένο στο αγωνιστικό κομμάτι. Ολοκλήρωσε την σεζόν στην Euroleague μετρώντας 3.9 πόντους και 2 ριμπάουντ, έχοντας ποσοστό 27% (10/37) από την περιφέρεια (είχε μάλιστα 3/14, δηλαδή 21.4%, στα playoffs με την Σιένα το 2012), με τα τρίποντα του πλέον να βρίσκουν κυρίως στεφάνι και όχι δίχτυ, μη μπορώντας παράλληλα να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του και στους άλλους τομείς του παιχνιδιού της.

"Δύσκολο να εξηγήσω πως κάναμε την ανατροπή στην Πόλη"

Ο Μάρκο Κέσελ προσπαθεί να σώσει την καριέρα του

Σε παλαιότερη συνέντευξη του στο Sport24.gr , μιλώντας για τον εντυπωσιακό τρόπο που ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, μας είχε πει τα εξής: "Είδα μια-δυο φορές ολόκληρο το παιχνίδι. Ξέρεις, δεν χρειάζεται να το ξαναδώ στο Youtube. Απλώς, κλείνω τα μάτια μου και σε δυο δευτερόλεπτα βλέπω μπροστά μου τον Σπανούλη να δίνει την μπάλα στον Πρίντεζη! Πριν από αυτό, νομίζω στο πρώτο ημίχρονο, έχασα ένα ή δυο τρίποντα. Μετά σκέφτηκα πως δεν θα ήταν… δίκαιο να τελειώσω το Final Four χωρίς να σκοράρω ένα τρίποντο! Ευτυχώς για όλους μας, πέτυχα το σημαντικό. Ακόμα είναι δύσκολο να εξηγήσω πως κάναμε εκείνη την ανατροπή. Έγιναν πολλά πράγματα στο δεύτερο ημίχρονο, πριν φτάσουμε στο σημείο να κρατάμε την τύχη στα χέρια μας όταν ο Σισκάουσκας αστόχησε στις τελευταίες δυο βολές. Παίξαμε μπάσκετ σε τρομερό επίπεδο στο δεύτερο ημίχρονο, με καλές άμυνες και σκοράροντας με ελεύθερα σουτ! Ίσως η ΤΣΣΚΑ να χαλάρωσε και ξεκίνησε να κάνει λάθη. Νομίζω πως ένα από τα πλεονεκτήματά μας ήταν ότι ο Μπίλι παίζει σαν πραγματικός ηγέτης σε αυτές τις καταστάσεις".

Πρωταθλητής σε Ελλάδα και Ευρώπη

Related content Το καλοκαίρι του 2012, με τον Ολυμπιακό να είναι πρωταθλητής σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχοντας στο "3" σε τρομερή αγωνιστική κατάσταση τον Κώστα Παπανικολάου, οι Πειραιώτες αποφασίζουν να μην ανανεώσουν το συμβόλαιο του Μάρκο Κέσελ και τον άφησαν ελεύθερο, μη έχοντας μείνει ικανοποιημένοι από την παρουσία του στην ομάδα. Αντικαταστάτης του ο Στράτος Περπέρογλου, ένας παίκτης με μεγαλύτερη εμπειρία και ποιότητα, ο οποίος βοήθησε ουσιαστικά και ενεργά τους "ερυθρόλευκους", ειδικά με το παιχνίδι του στην επίθεση, δίνοντας λύσεις τόσο στο χαμηλό πόστο, όσο και από την περιφέρεια, έχοντας ενεργό ρόλο στην κατάκτηση του δεύτερου σερί πρωταθλήματος Ευρώπης στο Final Four του Λονδίνου.

Απέτυχε στην Βαλένθια, δεν ξεχώρισε ούτε στην Γαλλία

Related content

Οι "νυχτερίδες" δεν μένουν ικανοποιημένες από την παρουσία του και τον Φεβρουάριο του 2013, πριν καν τελειώσει η σεζόν, αφήνουν ελεύθερο τον Μάρκο Κέσελ. Αν και μεσούσης της σεζόν, καταφέρνει να βρει ομάδα στην Γαλλία. Υπογράφει με την Λε Μαν και βγάζει εκεί την σεζόν, ενώ το καλοκαίρι του 2013 συμφωνεί με την Βιλερμπάν. Τα ποσοστά του είναι φτωχά στην Γαλλία, παρουσιάζει αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, δεν είναι σταθερός σε απόδοση, ούτε προσφέρει εγγύηση από την περιφέρεια, με τους Γάλλους να τον αφήνουν επίσης ελεύθερο. Έχει ήδη καταφέρει να αποχωρήσει από τέσσερις ομάδες (Ολυμπιακό, Βαλένθια, Λε Μαν, Βιλερμπάν), χωρίς καμία ομάδα να του έχει προσφέρει συμβόλαιο ανανέωσης.

Στην Μέγκα Λεκς του Μίσκο και το Λαύριο

Related content

Τον Γενάρη του 2016, ο άνθρωπος που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό, επιστρέφει στην Ελλάδα ώστε να συνεχίσει την καριέρα του στο Λαύριο, το οποίο είχε μόλις ανέβει κατηγορία. Ολοκληρώνει την σεζόν με 9.5 πόντους και1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, με ποσοστό ευστοχίας που έφτασε το 38.4% (20/52) από την περιφέρεια. Κατάφερε να πραγματοποιήσει ορισμένες καλές εμφανίσεις, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον είτε άλλων μεγάλων ελληνικών ομάδων, είτε συλλόγων που αγωνίζονται σε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Σε παλαιότερη συνέντευξη του στο Sport24.gr, μιλώντας για την επιστροφή του στην χώρα μας , σχολίασε πως: "Νιώθω σαν στο σπίτι μου στην Ελλάδα, είναι το μέρος που αγαπώ να ζω και να παίζω μπάσκετ, επομένως δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση ξένος. Αν θες να το λες κάρμα, πες το έτσι.

μετά την αποχώρησή μου από τον Ολυμπιακό δεν βρέθηκα στο περιβάλλον που θα ήθελα. Επομένως, πρέπει να ξεκινήσω από την αρχή και το Λαύριο είναι η ευκαιρία μου. Οι άνθρωποι της ομάδας με βοηθούν πολύ. Ο προπονητής, οι συμπαίκτες μου και το τεχνικό τιμ είναι πάντα στο πλευρό μου. Διασκεδάζω το μπάσκετ εδώ. Είναι αυτό ακριβώς που θέλω για να είμαι ευτυχισμένος!".

Ο Μάρκο Κέσελ επαναπαύθηκε και δεν εξελίχθηκε

Related content Τελικά, πριν λίγες μέρες, ο Μάρκο Κέσελ υπέγραψε συμβόλαιο με την βελγική Οστάνδη, με την οποία και θα αγωνίζεται στο Champions League της FIBA. Ενδεχομένως, αυτή η συμφωνία του, να αποτελεί και την ίσως τελευταία ευκαιρία του 28χρονου σμολ-φόργουορντ ώστε να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ απόδοσης του για να σώσει την καριέρα του, η οποία έχει πάρει την κατιούσα την τελευταία τριετία. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν και έχουν δουλέψει μαζί του, έχουν να λένε πως το πρόβλημα του ήταν πως επαναπαύθηκε στα όσα κατάφερε σε μικρή ηλικία, μη δείχνοντας τον απαιτούμενο ζήλο ώστε να δουλέψει, να εξελιχθεί και να βελτιωθεί σε ατομικό επίπεδο. Γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να μείνει στάσιμος, αλλά και να πέσει η απόδοση του.

Οι κακές γλώσσες έχουν να λένε πως... τον έφαγε και η λατρεία του για την νυχτερινή ζωή, μη αποτελώντας πρότυπο επαγγελματία μπασκετμπολίστα. Μπορεί ο Μάρκο Κέσελ να μην είχε το ταλέντο να εξελιχθεί σε παίκτη-πρωταγωνιστή στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά αναμφίβολα, αν δούλευε με συνέπεια και όπως πρέπει, θα μπορούσε να έχει μία αξιόλογη πορεία και ενεργό ρόλο (έστω και σαν τον παίκτη που έρχεται από τον πάγκο) σε ομάδα που αγωνίζεται στην Euroleague.

Ο Μάρκο Κέσελ εν δράσει με τον Ολυμπιακό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ