ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Γκάλης, ο Ντράζεν, ο Μαρτίν και οι άλλοι

Ο Γκάλης, ο Ντράζεν, ο Μαρτίν και οι άλλοι

Με αφορμή τη μετονομασία του ΟΑΚΑ σε "Νίκος Γκάλης", το Sport24.gr εντόπισε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπου ένα γήπεδο παίρνει το όνομα αθλητή, προπονητή ή παράγοντα.

Η απόφαση του Σταύρου Κοντονή να μετονομαστεί το ΟΑΚΑ σε "Νίκος Γκάλης" δεν ήταν αυτό που λέμε... αναμενόμενη. Η Πολιτεία θέλει να τιμήσει τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών με τον δέοντα τρόπο, δίνοντας το όνομά του στο μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Ελλάδας. Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα γήπεδο μπάσκετ να παίρνει το όνομα ενός τόσο σπουδαίου αθλητή.

Το Sport24.gr έψαξε και βρήκε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Κορυφαίοι παίκτες, προπονητές και παράγοντες που αποτελούν τους "νονούς" ουσιαστικά κλειστών γηπέδων μπάσκετ.

Polideportivo Fernando Martin (5.100 θέσεις)

Ο Φερνάντο Μαρτίν είναι ο Νίκος Γκάλης της Ισπανίας. Δοξάζεται, δηλαδή, σαν Θεός στην Ιβηρική. Μπορεί να "έφυγε" νωρίς (στα 27 του), αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Ειδικά από τη στιγμή που το 1986 έγινε ο πρώτος Ισπανός που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για τους συμπατριώτες του, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αποτελούν... σταθερή αξία για τον "μαγικό κόσμο". Χάρη σε αυτόν άλλωστε η Ισπανία ήρθε πιο κοντά -και έμαθε- τι εστί ΝΒΑ.

Το αξιοσημείωτο στην περίπτωσή του είναι ότι η ομάδα που έχει δώσει το όνομά του στο γήπεδό της είναι η Φουενλαμπράδα, τη φανέλα της οποίας δεν φόρεσε ποτέ. Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Φερνάντο Μαρτίν αγωνίστηκε με τα χρώματα της Εστουδιάντες και της Ρεάλ Μαδρίτης, με τη "Βασίλισσα" να αποτελεί μάλιστα τον τελευταίο σταθμό της καριέρας του. Κι όμως: δεν έδωσε το όνομά του στο γήπεδό της, το οποίο για... εμπορικούς λόγους ονομάζεται BarclayCard Center.

Ο Γκάλης, ο Ντράζεν, ο Μαρτίν και οι άλλοι

λόγω του απίθανου τριπόντου του Τζουάν Σάστρε από τα είκοσι μέτρα .

Για την ιστορία, ο Φερνάντο Μαρτίν σκοτώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1989 σε τροχαίο, σοκάροντας τον άπαντες στην Ισπανία. Για να τιμήσει μάλιστα τη μνήμη του ο Ρούντι Φερνάντεθ, φόρεσε τη φανέλα του με το Νο10 από την εποχή που αγωνιζόταν στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς στον διαγωνισμό καρφωμάτων του ΝΒΑ το 2009.

Παρεμπιπτόντως, το Polideportivo Fernando Martin ήταν η έδρα της Παρτίζαν το 1992, όταν η σερβική ομάδα "υποχρεώθηκε" να αγωνιστεί μακριά από τη Γιουγκοσλαβία λόγω του εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει στη χώρα.

Hall Aleksandar Nikolic (8.150 θέσεις)

Ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα γήπεδα της Σερβίας μετονομάστηκε πριν από τρεις μήνες σε "Hall Aleksandar Nikolic" για να τιμηθεί η μνήμη του... προπονητών των προπονητών, του "πατέρα" του Ντούσαν Ίβκοβιτς, του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και πολλών άλλων. Η ιστορία του Άτσα Νίκολιτς είναι γνωστή παγκοσμίως, αφού μέσα από τα δικά του μάτια "γεννήθηκαν" οι κορυφαίοι προπονητές των τελευταίων δεκαετιών. Όποιος έχει ακούσει τον "Ζοτς" να μιλά για τον άνθρωπο που τον συμβούλευε διαρκώς, ειδικά στα πρώτα του βήματα, θα καταλάβει για τι πράγμα μιλάμε.

Ο "καθηγητής", όπως τον αποκαλούσαν όλοι ήταν αυτός που οφείλεται για τη "δημιουργία" πολλών προπονητών, αλλά κι εκείνος που αποτέλεσε τη βάση για να γιγαντωθεί η σερβική προπονητική σχολή, έως ότου μετατραπεί στη μεγαλύτερη δεξαμενή παραγωγής προπονητών στον κόσμο. Ο θάνατός του στις 12 Μαρτίου 2000 (σε ηλικία 76 ετών) βύθισε σε θλίψη όλο τον μπασκετικό κόσμο της Σερβίας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του μάλιστα ταλαιπωρήθηκε αρκετά αφού έπασχε από Parkinson.

Η απόφαση να μετονομαστεί λοιπόν η "Hala Pionir" σε "Hall Aleksandar Nikolic" είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Ο Γκάλης, ο Ντράζεν, ο Μαρτίν και οι άλλοι

Drazen Petrovic Basketball Hall (5.400 θέσεις)

Ο Θεός του μπάσκετ στην Κροατία. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Έγινε ο πρώτος παίκτης από τη "γηραιά ήπειρο" με τόση επιρροή στο ΝΒΑ, αυτός που -μαζί με τον Βλάντε Ντίβατς- "άνοιξαν τις πόρτες" για τους επόμενους. Όταν έπαιξε το τελευταίο κονσέρτο του , ο "Μότσαρτ" τα πάντα έσβησαν στην Κροατία. Κι όχι μόνο εκεί, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πλανήτη. Οι στιγμές που ακολούθησαν την είδηση του θανάτου του ήταν συγκλονιστικές. Ένα ολόκληρο έθνος έκλαιγε για τη μεγαλύτερη προσωπικότητα που είχε γεννήσει.

Ακολούθως άρχισαν να τιμούν τη μνήμη του. Σε αυτό το πλαίσιο, το γήπεδο της Τσιμπόνα, της ομάδας με τα χρώματα της οποίας έκανε τα πρώτα του βήματα στο υψηλότερο επίπεδο, μεγαλουργώντας, άλλαξε όνομα. Δεν ήταν πια η έδρα της Τσιμπόνα. Δεν ήταν πια ένα ακόμη γήπεδο. Έγινε το "Drazen Petrovic Basketball Hall", το "σπίτι" του μπάσκετ στην Κροατία.

Το γήπεδο χτίστηκε το 1987, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την Πανεπιστημιάδα, ενώ μετονομάστηκε έξι χρόνια αργότερα, το 1993. Λίγο καιρό μετά τον θάνατο του Ντράζεν Πέτροβιτς. Έξω από αυτό μάλιστα υπάρχει το άγαλμά του, ολοκληρώνοντας το ιστορικό του πράγματος.

Ο Γκάλης, ο Ντράζεν, ο Μαρτίν και οι άλλοι

Κλειστό "Δημήτρης Διαμαντίδης" (400 θέσεις)

Πριν από μερικούς μήνες, ο Δήμος Καστοριάς θέλησε να τιμήσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη για όσα έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, για όσα έχει προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό. Πάρθηκε η απόφαση να μετονομαστεί το κλειστό γυμναστήριο της πόλης σε "Δημήτρης Διαμαντίδης", ως ο ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που έκανε παγκοσμίως γνωστή τη μικρή μακεδονική πόλη. Η μοίρα τα έφερε έτσι μάλιστα ώστε πριν από δύο εβδομάδες, η εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού να κατακτήσει εκεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Η πιο ιδιαίτερη εικόνα μάλιστα ήταν αυτοί των παικτών του Κώστα Παπαδόπουλου να φωνάζουν το όνομα του αρχηγού του Παναθηναϊκού δυνατά, με το τρόπαιο στα χέρια, μετά την απονομή. Όπως δήλωσε ο ίδιος άλλωστε " είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει τόσα πολλά. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποτελεί πρότυπο για τα νέα παιδιά".

Κλειστό "Παύλος Γιαννακόπουλος" (2.000 θέσεις)

Στην αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα ακόμη βήμα για να κρατήσει αιώνια ζωντανό το όνομα του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ο κατά πολλούς κορυφαίος παράγοντας στην ιστορία του Παναθηναϊκού, ανεξαρτήτως αθλήματος, αποτελεί πλέον τον πατέρα του κλειστού γηπέδου μπάσκετ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το ιστορικό κλειστό, ο πάλαι ποτέ "Τάφος του Ινδού" μετονομάστηκε σε "Παύλος Γιαννακόπουλος" προς τιμήν του ανθρώπου που δημιούργησε την πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Τα εγκαίνια έγιναν μάλιστα στις 23 Σεπτεμβρίου, σε ζωντανή σύνδεση με το ΟΑΚΑ, όπου διεξαγόταν η μεγάλη εκδήλωση των "πρασίνων" με τίτλο "Honouring Our Legacy".

Κλειστό "Μπόμπαν Γιάνκοβιτς"

Στις αρχές του μήνα, η περιφέρεια Αττικής ενέκρινε την κατασκευή νέου γυμναστηρίου στη Νέα Σμύρνη που θα έχει προϋπολογισμό 18.850.000 ευρώ. Έτσι έγινε ακόμα ένα βήμα προς τη δημιουργία του κλειστού "Μπόμπαν Γιάνκοβιτς", το οποίο θα έχει χωρητικότητα 3.500 θέσεων.

Κλειστό "Γιώργος Βασιλακόπουλος"

Το κλειστό του Πύργου χτίστηκε το 1995, αποτελώντας -κατά κύριο λόγο- την έδρα του Πανηλειακού. Πριν από μερικά χρόνια μετονομάστηκε σε "Γιώργος Βασιλακόπουλος". Εκεί διεξήχθη το 2011 το All Star Game του ΕΣΑΚΕ. Σε αυτό έγιναν μάλιστα αγώνες των ομίλων της τελικής φάσης του Eurobasket Γυναικών του 2003, όπως και του Πανευρωπαϊκού Παίδων του 2004, αλλά και του Πανευρωπαϊκού Εφήβων του 2008.

Κλειστό "Ζαχαρίας Αλεξάνδρου"

Το κλειστό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας έχει το όνομα του επίτιμου προέδρου της ΕΟΚ, Ζαχαρία Αλεξάνδρου. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους παράγοντες του ελληνικού μπάσκετ, διατελώντας πρόεδρος της ομοσπονδίας από τον Ιούλιο του 1977 έως τον Φεβρουάριο του 1998.

Κλειστό "Πέτρος Καπαγέρωφ"

Ο Πέτρος Καπαγέρωφ διετέλεσε κι αυτός με τη σειρά του πρόεδρος της ΕΟΚ, για μερικούς μήνες (από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο 2002).

Κλειστό "Γιώργος Μελισσινός"

Το γήπεδο που στεγάζει εδώ και πολλά χρόνια τη Νήαρ Ηστ, έχει πάρει το όνομά του από τον επί σειράς ετών παίκτη της ομάδας των "κυανέρυθρων".

Ανοιχτό "Βασίλης Σπανούλης"

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είδε το περασμένο καλοκαίρι να εγκαινιάζεται στο Βελιγράδι ένα ανοιχτό γήπεδο που φέρει το όνομά του. Ο ατζέντης του, Μίσκο Ραζνιάτοβιτς, ανέλαβε να φτιάξει το ανοιχτό γήπεδο στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης της εταιρείας που διοικεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ