ΜΠΑΣΚΕΤ

Ντζανάν Μούσα: Ο νέος superstar του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Ντζανάν Μούσα: Ο νέος superstar του ευρωπαϊκού μπάσκετ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από το Μπίχατς στον... Ολυμπιακό, από εκεί στην Τσεντεβίτα και τώρα, στα 18 του χρόνια, στο ρόλο του σούπερ σκόρερ στα προ-προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019. Ο Ντζανάν Μούσα μεγάλωσε.

Ήταν φθινόπωρο του 2014 , όταν ο Ολυμπιακός έφερε στην Ελλάδα έναν άγνωστο τότε 15χρονο για να τον δοκιμάσει. Οι σκάουτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ γνώριζαν ποιος είναι ο Ντζανάν Μούσα, καθώς ο νεαρός Βόσνιος είχε ήδη αφήσει τα διαπιστευτήριά του σε τουρνουά ομάδων της ηλικίας του, όμως οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν να τον αποκτήσουν και να τον βάλουν στο ρόστερ τους. Τώρα, τρία χρόνια μετά, ο 18χρονος πλέον άσος είναι ο ορισμός του σούπερ σκόρερ και ο άνθρωπος που έχει πάρει τη Βοσνία από το χέρι για να την οδηγήσει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019.

Ντζανάν Μούσα: Ο νέος superstar του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Στα 16 του, έναν χρόνο μετά το πολύ σύντομο πέρασμά του από την Ελλάδα, ο Μούσα ήταν μέλος της Τσεντεβίτα και έπαιξε με τη φανέλα της σε 10 αγώνες της EuroLeague την περίοδο 2015-2016. Αντιμετώπισε μάλιστα και τον Ολυμπιακό, στον οποίο έβαλε τέσσερις και τρεις πόντους αντίστοιχα, μαρκάροντας τον Βασίλη Σπανούλη. Θάρρος και θράσος έχει και με το παραπάνω, γι' αυτό και σιγά σιγά γίνεται ένα από τα σημαντικότερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Θεωρείται ό,τι καλύτερο υπάρχει πίσω από τον Λούκα Ντόντσιτς σε αυτές τις ηλικίες, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Τσεντεβίτα την επομένη της ενηλικίωσής του, όμως για κακή του τύχη η ομάδα του Ζάγκρεμπ θα παίξει την ερχόμενη σεζόν στο EuroCup και όχι στη EuroLeague.

Ας είναι. Ούτως ή άλλως, στόχος του είναι τον Ιούνιο του 2018 να δηλώσει συμμετοχή στο Draft του ΝΒΑ, αν και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να τον δούμε να κάνει έναν ακόμη χρόνο υπομονή για να περιμένει την λιγότερο καλή "φουρνιά" παικτών του 2019. Προς το παρόν, ψηλόλιγνος περιφερειακός κάνει θραύση στα προ-προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη φανέλα της Βοσνίας, την οποία θέλει να στείλει στην προκριματική φάση του χειμώνα.

Με τη Σουηδία: 17 πόντοι (3/8 σουτ, 8/10 βολές), 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ σε 31 λεπτά.

Με τη Σλοβακία: 32 πόντοι (12/15 σουτ, 4/6 βολές), 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ σε 26 λεπτά.

Με την Αρμενία: 28 πόντοι (8/14 σουτ, 10/11 βολές), 1 ριμπάουντ, 4 ασίστ σε 26 λεπτά.

Με τη Σουηδία: 12 πόντοι (4/10 σουτ, 3/3 βολές), 1 ριμπάουντ, 3 ασίστ σε 29 λεπτά.

Με τη Σλοβακία: 27 πόντοι (8/15 σουτ, 8/10 βολές), 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ σε 28 λεπτά.

Μέσοι όροι: 23.2 πόντοι με 69% στα δίποντα, 43.3% στα τρίποντα, 82.5% στις βολές, 3 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 2 λάθη ανά 27.9 λεπτά συμμετοχής σε πέντε αγώνες.

Ντζανάν Μούσα: Ο νέος superstar του ευρωπαϊκού μπάσκετ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μούσα μεγάλωσε και μεγάλωσε απότομα, έχει όμως μπροστά του τον αγώνα που μπορεί να τον εκτοξεύσει και ως αθλητή και ως ηγέτη. Βλέπετε, στην έκτη και τελευταία αγωνιστική της προ-προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Βοσνία θα ταξιδέψει στην Αρμενία με στόχο τη νίκη που θα τη στείλει στον επόμενο γύρο. Σουηδία, Βοσνία και Αρμενία έχουν ρεκόρ 3-2, με τους πρώτους να έχουν ήδη προκριθεί ακόμη και σε περίπτωση ήττας από την αδύναμη Σλοβακία. Οι άλλοι δυο θα δώσουν τον δικό τους "τελικό", λίγες μέρες μετά το χορταστικό 98-85 της πρώτης τους συνάντησης. Αν ο Μούσα πάρει αυτό το παιχνίδι, τότε θα γίνει Βασιλιάς στη χώρα του, αν και είναι ήδη από το 2015 , όταν οδήγησε την εθνική ομάδα των παίδων στην κορυφή της Ευρώπης και έζησε μια ιστορική, μνημειώδη υποδοχή στην πατρίδα του .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ