ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπουρούσης: "Δεν με πείραξε το πούλμαν"

Μπουρούσης: "Δεν με πείραξε το πούλμαν"

Ο Γιάννης Μπουρούσης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Το 10 το κακό" και μίλησε για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, την Εθνική και φυσικά την υπόθεση με το πούλμαν.

Χείμαρρος ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Sport24 Radio 103,3 και στην εκπομπή “Το 10 το κακό” με τον Παντελή Διαμαντόπουλο. Ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού και νυν της κινεζικής Τσεζιάνγκ Γκουάνγκσα Λάιονς μίλησε για τον Παναθηναϊκό, την υπόθεση με το πούλμαν, την εθνική ομάδα και πολλά άλλα, σε μία συνέντευξη γεμάτη χιούμορ αλλά και πολλά... μηνύματα.

Αναλυτικά ο διεθνής σέντερ μίλησε:

Για το αν περίμενε το χρυσό μετάλλιο των Νέων:

"Πάνω απ” όλα παίζεις για να κερδίζεις. Δεν είδα όλα τα παιχνίδια. Παρακολούθησα τα τρία τελευταία. Τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα και αυτοπεποίθηση. Το πήραν καθαρά και αυτό τους κάνει μάγκες. Και εμάς περίμεναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν κάναμε κάτι. Είναι θέμα συγκυριών και τύχης είναι".

Για την παραγωγική διαδικασία:

"Εγώ από το πουθενά βρέθηκα στην Εθνική Νέων το 2002.Ήμουν πολύ τυχερός που βρέθηκα εκεί. Δεν είχα μπασκετικές εικόνες. Δεν έπαιζα σχεδόν καθόλου τότε στην ΑΕΚ. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ταλέντα και προπονητές που αγαπάνε το μπάσκετ. Το θέμα είναι τι ευκαιρίες θα πάρουν οι νέοι και αυτοί πως θα αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που υπάρχουν και στην ατομική βελτίωση. Δεν είναι μόνο να μπεις να παίξεις. Πρέπει να βελτιώνεσαι"

Για την Εθνική Ανδρών:

"Τα τελευταία τρία χρόνια παρά τις απουσίες προσπάθησε η ομάδα να φτιάξει τη χημεία. Έρχεται η νέα γενιά που πρέπει να βγει μπροστά. Ο Σλούκας, ο Μάντζαρης, ο Αντετοκούνμπο και ο Αγραβάνης ακόμα. Να τη νιώσουν ως ομάδα τους. Να βγουν μπροστά. Εμείς τη βλέπαμε σαν το σπίτι μας. Είναι μεγάλη διαφορά. Υπήρχαν παίκτες όπως ο Σπανούλης και ότι γινόταν τα ρίχναμε σε αυτούς. Εγώ τους το έχω πει ήδη. Έχουν πλέον τις εμπειρίες".

Για την καθυστέρηση στο θέμα του προπονητή:

"Πάνε κάτω ξέραμε ποιοι θα είναι. Αν η ΕΟΚ έκανε πιο γρήγορα και απορρίφθηκαν προτάσεις, δεν μπορεί να φταίει. Καταλήξαμε στον κόουτς Μίσσα που ξέρει την ομάδα πολύ καλά. Γνωρίζει τον καθένα προσωπικά και τι μπορεί να προσφέρει. Ο Μίσσας είναι χρόνια προπονητής και ξέρει πολύ καλά το μπάσκετ. Θεωρώ ότι θα βγάλει πάνω κάτω το στιλ του κόουτς Γιαννάκη".

Για το αν τον ανησυχεί κάτι στην Εθνική:

"Τίποτα δεν με ανησυχεί. Πριν ένα δύο χρόνια ήθελα να σταματήσω. Κάθε φορά που το λέω όμως σαν να κωλώνω. Μετά το Ευρωμπάσκετ θα δούμε τι θα κάνω. Η Εθνική δεν έχει ανάγκη, ούτε τον Γιάννη, ούτε τον Κώστα".

Για το γεγονός ότι δεν πήγε στο ΝΒΑ:

"Δεν έχω μετανιώσει που δεν πήγα Είμαι τυχερός που έκανα οικογένεια. Αν ήμουν ελεύθερος ίσως το είχα μετανιώσει. Το κυνήγησα είναι αλήθεια. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω διετές συμβόλαιο κλειστό. Δεν με τρελαίνει το ΝΒΑ. Για τα λεφτά πάνε όλοι".

Για το πρωτάθλημα στην Κίνα:

"Οι Κινέζοι προσπαθούν να φτάσουν στο επίπεδο του ΝΒΑ, σε ότι αφορά το στιλ, το μάρκετινγκ και τα παιχνίδια. Πάνε πολλοί από το ΝΒΑ και Ευρωπαίοι. Και στη Ρωσία πληρώνουν, αλλά δεν είναι το ίδιο. Εγώ πήγα συνειδητά. Έχω παίξει 16 χρόνια συνεχόμενα στην Ευρωλίγκα. Είχα προτάσεις από Ισπανία και Τουρκία. Είπα όμως ότι δεν ήθελα να παίξω στην Ευρώπη τη νέα σεζόν. Ήμουν αποφασισμένος για το τι θα κάνω. Τρία χρόνια με είχε ζαλίσει ένας τζένεραλ μάνατζερ εκεί. Είναι ωραίο να δεις μια άλλη κουλτούρα. Για παράδειγμα στην Ισπανία θα μπορούσα άνετα να ζήσω μόνιμα. Το μόνο που με ανησυχεί είναι για τα παιδιά. Είναι μικρά και δεν θα είναι εύκολο. Το πρωτάθλημα τελειώνει τον Φεβρουάριο. Αν θέλω θα παίξω στην Ευρωλίγκα. Ο Άνταμς που είναι φίλος μου και έχει παίξει στην Κίνα μου έχει πει τα καλύτερα".

Για το αν το διαζύγιο με τον Παναθηναϊκό ήταν βελούδινο:

"Γιατί να μην είναι; Από παντού έφυγα ωραία".

Για τον Τσάβι Πασκουάλ:

"Ο άνθρωπος κράτησε την ομάδα στα πόδια της στα δύσκολα και αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Για το θέμα με το πούλμαν και την αντίδραση του Πασκουάλ:

"Τι θα μπορούσε να κάνει δηλαδή; Όταν η διοίκηση λέει λεωφορείο, τότε πας με λεωφορείο. Αν πει με καράβι, με καράβι. Την άλλη μέρα ο κόουτς μίλησε με τη διοίκηση. Τα έβαλαν κάτω και κερδίσαμε το πρωτάθλημα. Αυτό κρατάω εγώ. Αν έφευγε, η ομάδα μπορεί να είχε διαλυθεί. Δεν γνωρίζω αν η διοίκηση θα το εκτιμούσε. Εμένα δεν με πείραξε. Χαβαλές ήταν. Μας κοροϊδεύουν ούτως ή άλλως, τι να αλλάξουμε τώρα;"

Για τους λόγους που έφυγε από τον Παναθηναϊκό:

"Από τη στιγμή που κατέκτησα το πρωτάθλημα και με την αγωνιστική διάρκεια που είχα ήθελα να φύγω με ψηλά το κεφάλι. Μίλησα με τον πρόεδρο, το σεβάστηκε και έγινε αυτό που έγινε. Ήταν καθαρά δική μου επιθυμία. Εγώ το βλέπω και σαν δουλειά γιατί έχω ζήσει πολύ στο εξωτερικό. Γιατί να φύγω; Θα μπορούσα να μείνω αφού είχα συμβόλαιο. Πήγα όμορφα και ωραία, μίλησα με τον πρόεδρο και έφυγα".

Για το όσα έγιναν στα μπουζούκια μετά το πρωτάθλημα και τα συνθήματα:

"Μετά τα μπουζούκια έβγαλαν ότι Έλληνες έβριζαν τον Βασίλη (Σπανούλη). Για να το ξεκαθαρίσω κανένας Έλληνας παίκτης δεν έχει βρίσει τον Σπανούλη. Κανένας. Το παίρνω πάνω μου. Το πει και στον Βασίλη. Έχω και εγώ ακούσει πολλά. Και πριν τους τελικούς πάλι άκουγα. Από τον κόσμο είναι φυσιολογικό να ακούσεις. Από πιο σοβαρούς άκουγα ότι με Μπουρούση δεν κερδίζει καμία ομάδα. Όταν έρχεται στα αυτιά μου είμαι και εγώ άνθρωπος. Όλους τους έδειξε η κάμερα, εγώ μπορεί να είχα τον λόγο μου".

Για το πως κύλησε η σεζόν:

"Ήταν πιο δύσκολο απ” όσα θα περίμενα. Με τον Πεδουλάκη είχα άλλο ρόλο, όταν όμως ήρθε ο Πασκουάλ ο ρόλος μου αναβαθμίστηκε".

Για το ποια ομάδα υποστήριζε στην Καρδίτσα:

"ΑΕΚ ήμουν".

Για το αν ο Παππάς μπορεί να γίνει ο νέος ηγέτης του Παναθηναϊκού:

"Θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη".

Για το που ευχαριστήθηκε περισσότερο σε Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό:

"Παντού και στη Μπασκόνια και στο Μιλάνο και στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ. Είναι οι εμπειρίες ου μετράνε. Για κάθε ομάδα είμαι ευχαριστημένος για διαφορετικούς λόγους".

Για τη σειρά με την Φενέρμπαχτσε:

"Δεν έπρεπε να αλλάξει ο προπονητής την ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο του πρώτου αγώνα. Αυτή είναι η γνώμη μου σαν Γιάννης. Γυρίσαμε το παιχνίδι και ήμασταν έτοιμοι, αλλά με τις αλλαγές χάσαμε. Στη συνέχεια έγινε και το 0-2 και ήταν δύσκολο για εμάς".

Για την Ευρωλίγκα και το σύστημα:

"Μου άρεσε πάρα πολύ παρά το δύσκολο πρόγραμμα. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να δίνεις παιχνίδια παρά να κάνεις προπονήσεις. Το μόνο κακό είναι ότι κάποιες ομάδες δεν έχουν τσάρτερ. Για τις ελληνικές ομάδες το καλό είναι ότι το πρωτάθλημα δεν είναι τόσο δύσκολο για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Για σκεφτείτε τις δύο ομάδες αυτές να έπαιζαν στην Ισπανία όπου τα παιχνίδια είναι πολύ δυνατά".

Για τις κινήσεις του Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στις μεταγραφές:

"Δεν έχω παρακολουθήσει σχεδόν καθόλου. Ο Ντένμον πάντως που πήρε ο Παναθηναϊκός είναι καλός παίκτης".

Για τον Τιλί που είχε συμπαίκτη στην Μπασκόνια:

"Εργαλείο και εξαιρετικό παιδί. Μου αρέσει. Είναι παίκτης ομάδας. Κανένας ξένος όταν έρχεται δεν σκέφτεται ότι όταν χάνει δεν μπορεί να βγει για καφέ. Πρέπει και τον Τιλί να τον ενημερώσουν. Είναι δυνατός χαρακτήρας. Δεν είναι σκόρερ, αλλά δίνει τα πάντα για την ομάδα. Μαζί του έχω παίξει επτά μήνες σούπερ".

Για τους Έλληνες παίκτες του Ολυμπιακού:

"Ο Ολυμπιακός έχει σε σύνολο τους καλύτερους Έλληνες παίκτες. Του έχουν βγει και κάποιοι ξένοι παίκτες. Για τον Λο είχα πει ότι δεν έχει βάλει ούτε γκολ σε δύο παιχνίδια, αλλά εδώ ήταν τρομερός".

Για το αν υπάρχουν καλοί Έλληνες ψηλοί:

"Ο Παπαγιάννης έπαιξε ορισμένα παιχνίδια στο ΝΒΑ. Είναι ψηλό κορμί. Όπως είπα πριν και από τους νέους είναι στο μυαλό να πάρουν παιχνίδια και να βελτιθούν. Ο Μπόγρης είναι 27 χρονών. Από τον ΠΑΟΚ και μετά έδειξε βελτίωση. Βγήκε το καλύτερο πεντάρι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το μυαλό του έχει πήξει. Πρέπει όμως να παίζει, αυτό είναι το κλειδί. Εδώ και εγώ έχασα κάποια στιγμή την αυτοπεποίθησή μου πέρσι. Οι ψηλοί αργούν αν δείξουν το ταλέντο τους. Κάποιοι έβριζαν τον Μιλουτίνοφ. Αν παίξει και φέτος θα φύγει για το ΝΒΑ. Έχει κινήσεις, είναι εργαλείο. Βρήκε εμένα τον παππού και έβαλε κάποια καλάθια στα πρώτα παιχνίδια των τελικών. Μετά ο παππούς ξύπνησε. Πάντως είχα πει πριν τρία χρόνια ότι θα βελτιωθεί ο Μιλουτίνοφ".

Για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο:

"Ο Βασίλης πρέπει να γίνει πιο σκληρός και του το έχω πει. Είναι εξαιρετικό παιδί, αλλά θα πρέπει να γίνει πιο αποφασιστικός Δεν είναι πλέον ταλέντο. Να βγει μπροστά".

Για την τιμωρία από τον Ίβκοβιτς το 2011:

"Ποτέ δεν έπαθα το γιατί. Να ρωτήσουμε τη διοίκηση του Ολυμπιακού να μας πει. Για μένα έχει τελειώσει το θέμα. Αν με καλούσαν σε απολογία δεν θα είχε γίνει τίποτα".

Για τους ψηλούς του Παναθηναϊκού την επόμενη σεζόν:

"Ο Γκιστ το ξέρει πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα. Θα γυρίσει και θα είναι καλά γιατί είχε σοβαρό τραυματισμό. Ο Σίνγκλετον επιστρέθει και θα παίξει. Ο Ίαν (Βουγιούκας) πάνω κάτω θα κάνει ότι και εγώ. Τον Όγκαστ δεν τον ξέρω παικτικά. Δεν τον έχω δει. Για να τον πάρουν όμως θα έχει θετικά στοιχεία. Ο Γκάμπριελ είναι αθλητικός. Δεν μπήκε στο πούλμαν, αλλά έμεινε στην ομάδα, γιατί πρόσφερε. Χαίρομαι για τον Μάικ (Τζέιμς) που πήγε στο ΝΒΑ. Αν είναι σοβαρός στη συμπεριφορά του θα παίξει για χρόνια στο ΝΒΑ".

Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης:

"Θα αδικήσουμε πολλούς. Θα πω ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Είναι αδερφός".

Για το ποιος είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος:

"Σκόλα και Μπατίστ αν και ήμουν πιο μικρός τότε".

Για τις προβλέψεις του στα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά παιχνίδια:

"ΑΕΚ-ΤΣΣΚΑ θα πω 2-0. Παρτίζαν-Ολυμπιακός 1-2. Παναθηναϊκός-Γκαμπάλα 2-0. Μακάμπι-Πανιώνιος 0-2″.

Για το αν θα ξανάπαιζε στην Ελλάδα:

"Θα δούμε μετά την Κίνα. Μπορεί να πάω στην Καρδίτσα στον ΑΣ να τον ανεβάσω στην Α1. Φτιάχνει και νέο γήπεδο".

Για το τι πρέπει να αλλάξει στο μπάσκετ στην Ελλάδα:

"Το μάρκετινγκ πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα. Να ασχοληθεί σοβαρά μια ομάδα ανθρώπων. Στην Ισπανία για παράδειγμα η διαφορά είναι χαώδης. Δεν κατηγορώ αυτούς που προσπαθούν. Απλά λέω σαν Γιάννης τι πιστεύω".

Για το αν θα γινόταν προπονητής:

"Δεν νομίζω. Μπορεί σε ατομικό επίπεδο. Σε ομαδικό δεν νομίζω".

Για το ποιος προπονητής τον έχει βοηθήσει περισσότερο:

"Πιο πολύ από προπονητές με έχει βοηθήσει ο Γιαννάκης. Επίσης ο Σκουρτόπουλος όταν ήμουν πιτσιρικάς. Ο Γιαννάκης έχει δύσκολη αποστολή στον Άρη. Είναι και τα διοικητικά στη μέση".

Για το αν ήταν δύσκολη η μετά-Διαμαντίδη εποχή:

"Δεν ξέρω. Αυτό καλύτερα μπορεί να το πω κάποιος παίκτης που ήταν μαζί με τον Δημήτρη στον Παναθηναϊκό. Δεν μπορώ να πω. Εγώ ξέρω ότι πήραμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο στη μετά-Διαμαντίδη εποχή".

Για το χόμπι του:

"Το χόμπι μου είναι να τραγουδάμε Στράτο Διονυσίου. Το τραγούδι από μικρός μου άρεσε πολύ".

Για το αν θα άλλαζε κάτι στην ΕΟΚ:

"Τι να αλλάξω. Χρυσό πήραν προχθές. Έχω πει ότι πρέπει να πλαισιωθεί από κάποιους ανθρώπους. Το έχω πει εκατό φορές. Αν το πάρουμε στο Ευρωμπάσκετ θα ανοίξουμε τα μπουζούκια εδώ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ