ΜΠΑΣΚΕΤ

Μουρατόρε: "Δεν γίνεται να κυριαρχεί η μειοψηφία!"

Μουρατόρε: "Δεν γίνεται να κυριαρχεί η μειοψηφία!"

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Οράσιο Μουρατόρε, εξήγησε τους λόγους που η FIBA προωθεί τη δική της διοργάνωση ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ισπανίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ ζει ξανά ημέρες 2000, οι λίγκες και οι σύλλογοι καλούνται να επιλέξουν παράταξη μεσούσης της χρονιάς ενώ η διαμάχη της FIBA με την Euroleague κορυφώνεται, με τις απειλές-προειδοποιήσεις προς τις ομοσπονδίες και τις ομάδες που θα προτιμήσουντις διοργανώσεις της δεύτερης!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Οράσιο Μουρατόρε εξήγησε ότι η FIBA προσπάθησε να προσεγγίσει την Euroleague ωστόσο η πλευρά του Τζόρντι Μπερτομέου εξήγησε πως προτιμά να τραβήξει τον δικό της δρόμο!

Το Sport24.gr εξασφάλισε τη συνέντευξη του Οράσιο Μουρατόρε στον ραδιοφωνικό σταθμό Copa της Μαδρίτης που θα "παίξει" απόψε (26/4) και την παρουσιάζει.

Ο πρόεδρος της FIBA κλήθηκε, αρχικά, να σχολιάσει τις διεργασίες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και την αντιπαράθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με την Euroleague Basketball: "Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για πόλεμο. Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας τις προσεγγίσεις δυο οργανισμών με διαφορετικούς στόχους και τρόπο λειτουργίας. Από τη μια βρίσκεται ένας κλειστός θεσμός, η Euroleague. Από την άλλη έχουμε τη FIBA, μια δημοκρατική και ανοιχτή οντότητα. Πρέπει να δουλέψουμε για όλους και όχι για τη μειοψηφία! Δεν γίνεται να κυριαρχεί η μειοψηφία! Είναι η απαίτηση που προτάσσουν οι ομοσπονδίες μας και οι εθνικές λίγκες στην Ευρώπη! Μίλησα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ώστε να συνεργαστούμε και να προωθήσουμε τις αξίες της FIBA. Οι θέσεις τους είναι διαφορετικές".

Μουρατόρε: "Δεν γίνεται να κυριαρχεί η μειοψηφία!"

Εν συνεχεία ο Αργεντινός παράγοντας πρόσθεσε: "Οι ομοσπονδίες μας είναι αυτές που καλούνται να εφαρμόσουν και να προωθήσουν μια διαφορετική διοργάνωση, εκεί όπου τα εθνικά πρωταθλήματα θα έχουν άμεση πρόσβαση με τα ευρωπαϊκά τουρνουά σε συλλογικό επίπεδο. Παρουσιάσαμε το πρότζεκτ μας στην Euroleague που το μελέτησε ωστόσο μας εξήγησαν ότι προτιμούν να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο. Θέλαμε να συνυπάρξουμε με την Euroleague Basketball και γι' αυτό δημιουργήσαμε το Basketball Champions League. Εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα και περιμένουμε να βρεθεί λύση...".

Παραδέχτηκε, δε, πως: "Οι διεργασίες από την πλευρά της ACB, της VTB United League και της Αδριατικής Λίγκας μάς υποχρέωσαν να ενεργοποιηθούμε, από τη στιγμή που ξεκίνησαν να δίνουν απευθείας προσκλήσεις στις ομάδες για τη δεύτερη διοργάνωση (σ.σ. Eurocup)! Υπάρχει, επίσης, ένα σημαντικό πρόβλημα, ένα ποσό που πληρώνει κάθε χρόνο η Euroleague στη FIBA (σ.σ. 400.000 ευρώ ετησίως) το οποίο όμως έχει σταματήσει να καταβάλει. Μιλάμε πλέον για νομικό ζήτημα".

O Moυρατόρε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποκλεισμού της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ισπανίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο: "Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η FIBA Europe θα αποφασίσει αν η Ισπανία αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και εκφράζει τον προβληματισμό της για τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Ελπίζω να βρεθεί λύση. Καλέσαμε την πλευρά της Euroleague σε μια συνάντηση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ