ΜΠΑΣΚΕΤ

Μελίσσι(α) πρωταθλητών

Μελίσσι(α) πρωταθλητών

Τα Μελίσσια μετά από ένα χρόνο στη Β' ΕΣΚΑ επέστρεψαν άμεσα στην Α' αποδεικνύοντας ότι ο ρομαντικός αθλητισμός μπορεί ακόμα να διαπρέπει και να συνδυάζεται με τον πρωταθλητισμό. Ο κόουτς Στέλιος Σταϊκόπουλος μίλησε στο Sport24

Οι μέλισσες είναι από τα είδη ζώων που παρουσιάζουν σαφή κοινωνική ιεράρχηση και οι ρόλοι μέσα στις κυψέλες είναι ξεκάθαροι. Υπάρχει η "βασίλισσα", οι κηφήνες και οι εργάτες. Ποιος είναι, όμως, ο λόγος που σε ένα αθλητικό σάιτ κάνουμε επανάληψη στην ύλη της βιολογίας; Στα βορειοανατολικά προάστια υπάρχει μία κυψέλη, όμως δεν είναι σαν τις άλλες. Πρόκειται για μία... αθλητική κυψέλη που ξεχωρίζει γιατί στην κοινωνική της ιεράρχηση όλοι είναι εργάτες, εργάτες του μπάσκετ. Αυτή είναι η πορεία πρωταθλητισμού στη Β' ΕΣΚΑ των Μελισσίων, του πιο "μπασκετικού μελισσιού".

Μελίσσι(α) πρωταθλητών

" Η φετινή μας πορεία θεωρώ πως είναι άκρως πετυχημένη" είναι τα πρώτα λόγια του τεχνικού της ομάδας, Στέλιου Σταϊκόπουλου, ο οποίος αναλύοντας τα όσα πέτυχαν οι παίκτες του στο πρωτάθλημα εξήγησε πως " μόνο στο πρώτο και στο τελευταίο μας επίσημο παιχνίδι δεν πήραμε αυτό που θέλαμε. Μέσα στη σεζόν είχαμε σταθερή πορεία, βγάλαμε πνεύμα νικητή και το σημαντικότερο είναι ότι οι καλοί παίκτες που είχαμε ήταν και εξαιρετικοί χαρακτήρες. Υπάρχει ένα στοιχείο που είναι εξαιρετικά σημαντικό και δύσκολο να το πετύχεις, όμως τα παιδιά κατάφεραν να το "παντρέψουν" με αρμονία. Ήξεραν να κάνουν χαβαλέ χωρίς να επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την απόδοση τους στην προπόνηση. Τις περισσότερες φορές όταν μία ομάδα κάνει χαβαλέ αυτό μεταφέρεται εντός γραμμών, όμως όλοι οι παίκτες κατάφεραν να βρουν την ισορροπία κι έξω να κάνουν ωραίο χαβαλέ σαν παρεούλα, όμως μέσα στις γραμμές του γηπέδου ήταν άπαντες απόλυτοι επαγγελματίες. Ούτε μία φορά δεν έδειξαν σημάδια χαλαρότητας. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό κι αυτό το παραδέχονται όλοι".

"Χτίζοντας ομάδα από την αρχή"

Μελίσσι(α) πρωταθλητών

Αν και πολλές ομάδες μετά τον υποβιβασμό δείχνουν στοιχεία... διάλυσης δεν συνέβη το ίδιο και με τα Μελίσσια. Οι "πορτοκαλί" μόλις για μία σεζόν έμειναν στη Β' ΕΣΚΑ και άμεσα επέστρεψαν στην πρώτη κατηγορία. " Έχει παρατηρηθεί σε πολλές ομάδες που πέφτουν κατηγορία ότι σχεδόν διαλύονται και δύσκολα επανέρχονται, όμως αυτό δεν συνέβη με εμάς αφού στόχος, τόσο της διοίκησης όσο και δικός μου αλλά και των φιλάθλων που είναι κοντά μας, ήταν η ομάδα να πρωταγωνιστήσει ξανά " εξηγεί ο έμπειρος κόουτς, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτός κι η διοίκηση. "Η αλήθεια είναι ότι σκοπός μας ήταν να κρατήσουμε κάποιους παίκτες και με την προσθήκη 3-4 ακόμα να κάνουμε μια ανταγωνιστική ομάδα, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Με εξαίρεση τους Βαγγέλη Δήμο, Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον εξαιρετικά ελπιδοφόρο Θανάση Κοντό οι υπόλοιποι παίκτες που θέλαμε να διατηρήσουμε προτίμησαν να συνεχίσουν αλλού. Όπως καταλαβαίνετε έπρεπε να κτίσουμε μια ομάδα από την αρχή! Το εξαιρετικά ευχάριστο ήταν πως η διοίκηση μας έδωσε ένα budget που ήταν αρκετό για να δημιουργήσουμε μια ομάδα όχι μόνο για τη χρονιά στη Β’ ΕΣΚΑ αλλά για τις επόμενες, δημιουργώντας έναν κορμό ικανό να πρωταγωνιστήσει ", τόνισε.

Μελίσσι(α) πρωταθλητών

Οι προπονητές συνηθίζουν να λένε πως η μισή χρονιά κρίνεται στο στήσιμο τότε που το προπονητικό όραμα αναζητά τους κατάλληλους παίκτες για να μπορέσει να το εκφραστεί στο παρκέ. Ο κόουτς Σταϊκόπουλος εκ του αποτελέσματος πέτυχε διάνα, όμως όπως αποκαλύπτει οι επιλογές του κυμάνθηκαν σε δύο άξονες. " Στόχος μου είναι πάντα να βρίσκω παίκτες που εκτός από καλοί, είναι και σωστοί χαρακτήρες με προσωπικότητα. αυτό προσπάθησα να κάνω και τώρα" εξηγεί και προσθέτει αναλύοντας έναν προς έναν τα κομμάτια του "πορτοκαλί" παζλ " καταφέραμε να εντάξουμε στην ομάδα στη θέση "1" τον Παντελή Καλογερόπουλο, έναν οξυδερκή playmaker με ποιοτικά χαρακτηριστικά στην οργάνωση του παιχνιδιού. Ανεβάσαμε από το εφηβικό της περσινής χρονιάς τον Κυπαρίσση, ο οποίος στη μεταβατική περίοδο έδειξε πως διαθέτει πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως είναι η ταχύτητα και η σοβαρότητα παρά το νεαρό της ηλικίας του (18). Η αμάδα προχώρησε στην αγορά του Τζωρτζόπουλου, ο οποίος αγωνίζεται με επιτυχία τόσο στη θέση "2" όσο και στη θέση του playmaker, δαπανώντας ένα αρκετά μεγάλο ποσό για την εποχή. Αποκτήσαμε επίσης τους, Κωτίδη έναν δυναμικό γκαρντ και εξαιρετικό αθλητή που μαζί με τον μαχητικό και πολύτιμο Δημητρη Παπαμιχαηλ κάλυψαν τις θέσεις των γκαρντ.

Μελίσσι(α) πρωταθλητών

Στη θέση "3" αποκτήθηκε ο Λάμπρος Μπάρτζος, ένας σκόρερ που προερχόταν από μια πετυχημένη χρονιά στη Γ’ Εθνική και μαζί με τον Κοντό θα κάλυπταν τη θέση. Στο "4" ήρθε ο Μάκης Χαρακτηνός, ο οποίος φημίζεται για το καλό του σουτ κάτι που απέδειξε και στη διάρκεια της χρονιάς, ενώ η θέση έκλεισε με τον Γιώργο Φρίμα που σε κάθε παιχνίδι έδινε και τη ψύχη του για την αμάδα. Δυναμικός, καλός αμυντικός και ριμπάουντερ, ένας πραγματικά χρήσιμος παίκτης για κάθε αμάδα. Κλείνοντας, στους σέντερ έμεινε ο μαχητικός και πεισματάρης αρχηγός, Βαγγέλης Δήμος, και πλαισιώθηκε από τον Κύριο, ο οποίος μέσα στο παρκέ είναι αρκετά δυναμικός, όμως αγαπήθηκε από όλους μας όχι μόνο για την προσφορά του στο παιχνίδι αλλά και για τον χαρακτήρα και το αξεπέραστο χιούμορ του.

Από εκεί και πέρα δεν θα ήθελα να παραλείψω τη μεγάλη βοήθεια που είχαμε στις προπονήσεις από τους Λαουρδέκη, Πανταζή και Παπακωνσταντίνου αλλά και των εφήβων Ορφανίδη και Γουναράκη. Όλοι τους βοήθησαν για να υπάρχει μια καλή χημεία στην ομάδα και να γίνεται πολύ καλή προπόνηση. Αποτέλεσμα αυτών ήταν μια αξιοζήλευτη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της χρονιάς ".

"Όλοι μαζί μία αγκαλιά"

Μελίσσι(α) πρωταθλητών

Σε κάθε ομάδα οι παίκτες είναι η βιτρίνα του συλλόγου κι αυτοί που παίρνουν τα εύσημα, όμως από πίσω τους κρύβεται μία ομάδα ανθρώπων που είτε από μεράκι είτε από... τρέλα καταθέτουν λίγη από την καρδιά τους και πολύ από τον χρόνο τους προκειμένου να λειτουργήσει. " Όλα αυτά δε θα ήταν εφικτά χωρίς την στήριξη της διοίκησης που ήταν πάντα δίπλα μας σε όλους τους τομείς", λέει αρχικά ο κόουτς και προσθέτει " αξίζει ειδική μνεία στους, Γιώργο Χατζόπουλο, υπεύθυνο και αντιπρόεδρο που ήταν καθημερινά μαζί μας για να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαζόταν, τον Αντώνη Ζερβό, έφορο της ομάδας αλλά και στους υπόλοιπους ανθρώπους της διοίκησης που είναι πάντα διατεθειμένοι να διαθέσουν τον λιγοστό προσωπικό τους χρόνο για την επιτυχία της ομάδας της γειτονιάς τους, τα Μελίσσια. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πλαισιωθεί αρμονικά με τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στο Σύλλογο και ήταν στο γήπεδο για να μας συμπαρασταθούν σε όλους σχεδόν τους αγώνες. Στο τέλος κάθε αγώνα κατευθυνόμασταν προς αυτούς στην εξέδρα γιατί το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να πανηγυρίσουμε αγκαλιά μαζί τους ως πραγματική οικογένεια. Τους ευχαριστούμε όλους "!

"Αυτό το όραμα υπάρχει"

Μελίσσι(α) πρωταθλητών

Το κίνητρο προέρχεται από την αγάπη και το μεράκι, όμως γεννιέται από το όραμα. Στα Μελίσσια μπορεί να βλέπουν την γυναικεία ομάδα να βρίσκεται στην Α2 και την αντρική στην Α΄ ΕΣΚΑ, όμως το... καμάρι του συλλόγου είναι οι ακαδημίες κι αυτές συνδέονται άμεσα με την πρώτη ομάδα. Κι αυτό δεν είναι μόνο στα λόγια. Ο κόουτς Σταϊκόπουλος με τα χρόνια εμπειρίας που διαθέτει στους πάγκους εκτός από την επάνοδο στην Α' κατηγορία ανέλαβε και την οργάνωση των υποδομών. " Είναι φανερό πως οι άνθρωποι στα Μελίσσια έχουν ένα όραμα: Να δουν την ομάδα στις εθνικές κατηγορίες. Πολύ σωστά, όμως, όλα ξεκινούν από τη δημιουργία δυνατών ακαδημιών", εξηγεί αρχικά και προσθέτει: " με την πολύτιμη βοήθεια του δήμου και προσωπικά του δημάρχου κ. Δημήτρη Στεργίου Καψάλη, μας έχει παραχωρηθεί το κλειστό γήπεδο κι έτσι ο αριθμός των αθλητών-τριών έχει φτάσει αισίως στους 420. Είναι σημαντικό για εμάς ότι τα τελευταία 2 χρόνια η εφηβική ομάδα έχει καταφέρει να βρίσκεται στην 1η κατηγορία "!

Μελίσσι(α) πρωταθλητών

Ένας πρωταθλητής Ευρώπης, ο Γιώργος Καλαϊτζής, είναι τεχνικός διευθυντής

Οι στόχοι του συλλόγου, όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς "σ κοπός μας είναι να κάνουμε τους αθλητές να αγαπήσουν το μπάσκετ, να υποβοηθήσουμε στην τεχνική τους ανάπτυξη έτσι ώστε η ανδρική αμάδα να στελεχωθεί στο μέλλον από όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές από τις ακαδημίες. Αυτή τη στιγμή το εφηβικό μας τμήμα βρίσκεται αγωνίζεται στην Α' κατηγορία κάτι που αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο! Μάλιστα, αυτή την περίοδο το εφηβικό μας τμήμα είναι σε διαδικασία ανοικτών προπονήσεων γιατί θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους νέους πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους".

Μελίσσι(α) πρωταθλητών

Αν νομίζετε πως τα Μελίσσια είναι μόνο γένους αρσενικού τότε κάνετε λάθος. Ο έμπειρος τεχνικός σπεύδει να συμπληρώσει πριν προλάβουμε να τον ρωτήσουμε οτιδήποτε άλλο. " Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα Μελίσσια είναι ένα σωματείο που ασχολείται με όλη την πυραμίδα του μπάσκετ, καθώς διακρίνεται και στις γυναίκες", λέει και μας εξηγεί τι εννοεί. "Η πρώτη ομάδα, τις εδώ και 4 σεζόν βρίσκεται στις εθνικές κατηγορίες πρωταγωνιστώντας στην Α2, ενώ οι Νεάνιδες κι οι κορασίδες τα τελευταία χρόνια αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη στην Α' κατηγορία της ΕΣΚΑ. Σε όλα αυτά προσθέστε ότι τα Μίνι κορίτσια μας για δεύτερη φορά φέτος έφτασαν στο Final Four της ΕΣΚΑ.

Όπως καταλαβαίνετε ο κόουτς Γιάννης Κουκής, ο οποίος είναι ο προπονητής της γυναικείας ομάδας αλλά παράλληλα υπεύθυνος όλων των ακαδημιών στις γυναίκες, έχει εκπονήσει ένα εξαιρετικό προπονητικό πλάνο που επιτυγχάνει να παντρεύει με εξαιρετική αποτελεσματικότητα τον υγιή αθλητισμό με τις πρωταγωνιστικές βλέψεις. Το γεγονός ότι ο σύλλογος έχει στο δυναμικό του 110 κορίτσια θεωρώ ότι είναι η πιο τρανή επιβεβαίωση της σοβαρής δουλειάς που γίνεται. Κι αν αυτός ο αριθμός φαντάζει μεγάλος για άλλες ομάδες για εμάς δεν είναι, καθώς αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού αυτή την περίοδο γίνονται ανοικτές προπονήσεις για κορίτσια γεννημένα από το 2000 έως το 2004 .

Όπως καταλάβατε το όραμα των ανθρώπων που βρίσκονται στα Μελίσσια στηρίζεται σε καλές βάσεις και είμαι σίγουρος ότι με επιμονή και υπομονή θα πραγματοποιηθεί στα επόμενα χρόνια", είναι τα λόγια του αρχιτέκτονα της φετινής επιτυχίας, Στέλιου Σταϊκόπουλου, στο κλείσιμο της κουβέντας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ