ΜΠΑΣΚΕΤ

Ήπιε ... πικρή σανγκρία (πάλι) από την Ισπανία η Ελλάδα

Ήπιε ... πικρή σανγκρία (πάλι) από την Ισπανία η Ελλάδα
INTIME SPORTS

Για μια ακόμη φορα οι Ισπανοί μας κέρασαν πικρή σανγκρία. Ένα καλάθι; Ένα. Αυτή ήταν η διαφορά του προημιτελικού στην Λιλ. Πικρό αντίο από την τετράδα παρά το τεράστιο παιχνίδι του Αντετοκούμπο

Ναι μπορούσε η Εθνική. Ακόμη και τώρα που έχει τελειωσει το ματς, το πιστεύουμε. Οι Ισπανοί δεν ήταν καλύτεροι, αλλα μας ξανακέρασαν μια πικρή σανγκρία. Και το 73-71 αφήνει ακόμη πιο πικρή γεύση στο στομα, γιατι δείχνει ότι όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες

Να μας έλεγαν ότι η Ισπανία θα εβάζε 72 πόντους και θα χαναμε δεν θα το πιστεύαμε. Κι όμως αυτο συνεβη. Το καταστροφικό ξεκινημα της τεταρτης περιόδου, μας στοιχισε εις διπλούν. Η ελληνικη ομαδα ηττήθηκε, ήθελε, μπορουσε άλλα δεν τα καταφερε. Βρεθηκε με την πλατη στον τοιχο, προσπαθησε να κανει ενα θαύμα, στο τελος δεν ήρθε ούτε αυτο και θα πάει, πλεον, να παιξει για τις θεσεις 5-8

Ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Μεγάλη. Η Ισπανία δεν ήταν καλύτερη, ή αν θέλετε ήταν στις μικρές λεπτομέρειες. Σε εκείνες που δίνουν τις νίκες σε τέτοια ματς. Και είχε ένα τεράστιο παίκτη, όπως ο Πάου Γκασόλ, που στα 35 του παίζει σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, λες και είναι ... δέκα χρόνια νεότερος!

Ναι, ξενερώσαμε πάλι. Θα μας μείνει η δειδκίκηση της 5ης θέσης και η πρόκριση στο προολυμπιακό. Αν πάντως μέσα στην πίκρα ψάχνει κανείς να βρει και κάτι να τον παρηγορήσει, εμείς θα σημειώσουμε το όνομα του Γιάννη Αντετοκούμπο. Στο πρόσωπό του η Ελλάδα βρίσκει τον ηγέτη της επόμενης δεκαετίας. Τώρα, που οι παλιοί ετοιμάζονται για το αντίο, αυτός είναι που θα σηκώσει το βάρος και θα γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Αυτός ο προημιτελικός ήταν η προειδοποιητική του βολή γιατί με 12π, 17ρ (!) 1 ασ, 2κοψ και 4λ, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της γαλανόλευκης ομάδας. Τα έκανε όλα. Μόνο στο τελευταίο σουτ από το κέντρο του γηπέδου δεν κατάφερε να βρει τον στόχο. Αλλά αν το έβαζε κι αυτό, τι θα κάνει την επόμενη δεκαετία (τουλάχιστον), όπου θα ηγείται της Εθνικής;

Όπως συνηθίζεται μετά από τέτοια παιχνίδια το ανάθεμα θα πέσει στον προπονητή. Ο Κατσικάρης δεν διάβασε λάθος το ματς. Στους 72 πόντους το πήγε. Ίσως δεν ρίσκαρε όσο απαιτούσαν, ειδικά οι συνθήκες του τελευταίου δεκαλέπτου. Δεν ... ξεχείλωσε το ροτέισον και έπαιξε με 7 παίκτες (έξι επί της ουσίας γιατί ο Μπουρούσης χρεώθηκε γρήγορα με φάουλ). Ναι το ξέρουμε. Θα μπορούσαν να παίξουν περισσότερο ο Μάντζαρης και ο Σλούκας στο δεύτερο μέρος. Μόνο, που όταν στο δεύτερο δεκάλεπτο προσπάθησε να πάει μέχρι την άκρη του πάγκου, ο προπονητής πήρε μηδενική βοήθεια. Και φυσικά ποιος ... θα ρίσκαρε στην θέση του με το ματς στον πόντο;

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Σίγουρα, οι πόντοι του Γκασόλ και τα ποσοστά του είναι αξιομημόνευτα. Όπως και το νταμπλ-νταμπλ του Αντετοκούμπο. Αλλά το ματς κρίθηκε από την δυστοκία της ελληνικής ομάδας στα πρώτα οκτώ λεπτά του τέταταρτου δεκαλέπτου. Είχε 1/10 σουτ και στο 38 το ταμπλό έγραφε 68-61. Όταν ξαναξύπνησε, έκανε μεν ένα τρομερό καμ-μπακ αλλά το τέλος δεν ήταν ευτυχές.

Ο ΜVP

Χωρίς αμφιβολία, ο Πάου Γκασόλ. Είναι ακόμη ... ο Γκασόλ που ξέρουμε και τελείωσε με 27π, έχοντας 10/16 σουτ και 9 ριμπάουντ σε 30:55 λεπτά συμμετοχής. Που να μην ήταν "τραυματίας" και "κουρασμένος"!

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Στην ανατροπή που έκανε η Ελλάδα στο τρίτο δεκάλεπτο (το καλύτερο της ομάδας) ο Σκαριόλο πήρε σημαντικές λύσεις από τον Ρέγιες (5π-5ρ) και τον Κλαβέρ (2π-8ρ) η παρουσία του οποίου ισορρόπησε τη μάχη του αέρα. Εμείς τέτοιους παίκτες δεν ...βρήκαμε

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η Ισπανία ξεκίνησε με 6-0 και 8-2, με τον Γιουλ να ρίχνει νωρίς-νωρίς δυο βόμβες. Η καρδιά μας πήγε γρήγορα στη θέση της, καθώς η ελληνική ομάδα προσαρμόστηκε γρήγορα στο παιχνίδι. Δεν άφησε άλλα σουτ, πήρε τα ριμπάουντ πρώτα με τον Κουφό και με τον Αντετοκούμπο και έδειξε ότι δεν είχε μπει ... σαν κομπάρσος. Η Εθνική έκανε ένα σερί 6-0, ισοφάρισε και παρακολουθούσε την Ισπανία. Το ότι δέχθηκε 14 πόντους σε ένα δεκάλεπτο, ήταν μάλλον θετικό για τους στόχους της. Γι αυτό που επιζητούσε η ομάδα. Να μην αφήσει, δηλαδή, το σκορ να πάει ψηλά. Ο Σπανούλης την ξεμπλόκαρε, ενώ έγιναν και επιθέσεις για να κουραστεί ο Γκασόλ...

Ο Πάου βγήκε έξω από την πεντάδα της Ισπανίας. Ο Σκαριόλο θέλησε να του δώσει ανάσες. Άφησε στον πάγκο τον σταρ της ομάδας, έβαλε τον Ρέγιες για να ισορροπήσει λίγο τα ριμπάουντ. Ο Αντετοκούμπο, έδωσε ρεσιτάλ γιατί απαγόρευε οποιαδήποτε σκέψη για επιθετικό ριμπάουντ, παραλίγο να κάνει νταμπλ-νταμπλ στο πρώτο ημίχρονο. Ο Κουφός με μια βολή έβαλε την ομάδα μας μπροστά με 18-17.

Στα μισά της περιόδου, ο Κατσικάρης επιχείρησε να παίξει με τρεις κοντούς. Με το σχήμα, δηλαδή, που πήρε η Εθνική τις νίκες.

Δεν του βγήκε, γιατί δεν πήρε βοήθειες. Ούτε από τον Σλούκα, ούτε από τον Ζήση. Οι Ισπανοί με τον Σέρχιο να οργανώνει όσο καλύτερα μπορούσε, τον Μίροτιτς να εκτελεί από τη γωνία και τον Γκασόλ να κάνει πάρτι, έκαναν πρώτα ένα 7-0 (περνώντας με 27-20) και να προηγηθεί ακόμη και με +9π πριν ο Μπουρούσης μειώσει σε 39-32.

Οι 25 πόντοι των Ισπανών ήταν πολλοί. Και είχαν επιβάλλει, κατ' αρχήν, το παιχνίδι τους...

Το μαύρο άλογο της ελληνικής ομάδας, ωστόσο, ήταν εκεί. Ο Αντετοκούμπο, έδωσε ρεσιτάλ. Μάζευε ριμπάουντ, έριχνε τάπες (μέχρι και στον Γκασόλ!) κατέβαζε την μπάλα. Ήταν εκεί, αυτός ο 20χρονος γίγαντας, για να σπρώξει την ομάδα. Να δώσει θάρρος σε Σπανούλη και Καλάθη, που έβαλαν τα πρώτα τρίποντα.

Η Ελλάδα όχι μόνο ισοφάριζε αλλά περνούσε και μπροστά στο σκορ με +4. Σε αυτή την περίοδο, η Εθνική γύριζε τούμπα το παιχνίδι και ήταν μπροστά στο σκορ με 57-55.

Κι εκει που έπρεπε να πατήσουμε το γκαζι, η ομδα κόλλησε. Ξεκίνησε με 1/10 σουτ και ...την πάτησε. Για οκτώ λεπτα έίχε σημειώσει μόλις 4 πόντους, με αποτελεσμα το σκορ στο 38 να είναι 68-61. Όταν επιστρεψαμε οι Ισπανοί είχαν τον πρώτο λόγο. Προσπαθήσαμε με ένα καταπληκτικό δίλεπτο να αλλάξουμε τα πάντα. Αλλά ο Γκασόλ, ο τρομερός Γκασόλ, ήταν εκεί για να σφραγίσει τη νίκη, εστω κι αν έχασε τη βολή στο τελος. Η μπάλα πήγε εν τέλει στον Αντετοκούμπο που επιχείρησε το σουτ από τη σέντρα. Δεν μπήκε. Χαιρετίσαμε και πάμε για τις θέσεις 5-8.

Τα δεκάλεπτα:14-14, 39-32, 55-57, 73-71.

Ισπανία(Σκαριόλο): Γκασόλ 27 (1), Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ 10 (1), Ρίμπας 3 (1), Ρέγιες 5, Κλαβέρ 2, Γιουλ 8 (2), Μίροτιτς 18 (2).

Ελλάδα(Κατσικάρης): Μπουρούσης 5, Ζήσης 5, Σπανούλης 10 (1), Καλάθης 14 (2), Περπέρογλου, Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου, Κουφός 9, Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 12 (2).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ