ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Χ.Α.Ν.Θ γιόρτασε τα 10 χρόνια από την κατάκτηση του Eurobasket

Η Χ.Α.Ν.Θ γιόρτασε τα 10 χρόνια από την κατάκτηση του Eurobasket
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Μουσείο Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ τίμησε την επέτειο των 10 χρόνων από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το 2005 στο Eurobasket του Βελιγραδίου. Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης , ο Λευτέρης Κακιούσης, και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. "Η ανάμνηση εκείνου του Ευρωπαϊκού θα μας συντροφεύει για πάντα", είπαν μεταξύ άλλων.

Στο Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι αφιερωμένο στα επιτεύγματα του ελληνικού μπάσκετ, τιμήθηκαν οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Λευτέρης Κακιούσης και Λάζαρος Παπαδόπουλος. Αφορμή η συμπλήρωση 10 ετών από την κατάκτηση του δεύτερου Πρωταθλήματος Ευρώπης της Εθνικής μας ομάδας, στο Eurobasket του 2005, το οποίο διεξήχθη στο Βελιγράδι.

Οι Παναγιώτης Γιαννάκης και Λευτέρης Κακιούσης ήταν στο προπονητικό-τιμ της Εθνικής μας ομάδας σε εκείνο στο Eurobasket και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος ο βασικός σέντερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, στο οποίο η Ελλάδα επέστρεψε στη κορυφή της Ευρώπης, ύστερα από 18 χρόνια (από το 1987).

Το δελτίο Τύπου:

"Το Μουσείο Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ τίμησε με μια λιτή εκδήλωση, που όμως προκάλεσε έντονα συναισθήματα στους παρευρισκόμενους την επέτειο των 10 χρόνων από την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2005 στο Βελιγράδι. Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο “αρχιτέκτονας” εκείνης της επιτυχίας , ο “δράκος” της Εθνικής μας Παναγιώτης Γιαννάκης , ο στενός του συνεργάτης σε εκείνη την ομάδα Λευτέρης Κακιούσης, και η “κολόνα” της Εθνικής μας , ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης οι Γιαννάκης, Κακιούσης και Παπαδόπουλος μίλησαν σε εκατοντάδες παιδιά των Ακαδημιών Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ δίνοντας τους χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το άθλημα που επέλεξαν να ασχοληθούν.

Η Χ.Α.Ν.Θ γιόρτασε τα 10 χρόνια από την κατάκτηση του Eurobasket
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

“Το Μουσείο Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ θα συνεχίσει μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις όπως είναι η σημερινή να προβάλλει την ιστορία όχι μόνο του μπάσκετ της ΧΑΝΘ αλλά και του αθλήματος γενικότερα βοηθώντας στην διάδοση του”, είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χ.Α.Ν.Θ. Ιωάννης Σωσσίδης για να προσθέσει: “Πολύ σημαντικό θεωρούμε όλοι μας εδώ στην ΧΑΝΘ τον εκπαιδευτικό ρόλο του Μουσείου που επιτυγχάνεται με τις καθημερινές επισκέψεις σχολείων μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρέχουμε. Προχωρούμε σύντομα στην κατασκευή ειδικής πτέρυγας με αναφορά στο επαγγελματικό μπάσκετ σε συνεργασία με τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε, όπως και στην επέκταση του Μουσείου ώστε να στεγαστεί η πληθώρα των εκθεμάτων που έχουμε συλλέξει χάρις την εκπληκτική ανταπόκριση ανθρώπων του μπάσκετ. Προχωρούμε επίσης στην δημιουργία βιβλιοθήκης για το μπάσκετ και σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους”.

Η Χ.Α.Ν.Θ γιόρτασε τα 10 χρόνια από την κατάκτηση του Eurobasket
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Γιαννάκης: "Η ανάμνηση εκείνου του Ευρωπαϊκού θα μας συντροφεύει για πάντα"

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μετά την βράβευση του από τον κ. Σωσσίδη δήλωσε: “ Το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ που είδα στην ζωή μου σε ηλικία 8-9 ετών ήταν σε μια ΧΑΝ , αυτήν της Νίκαιας. Οι ρίζες του μπάσκετ στην Ελλάδα βρίσκονται στην ΧΑΝΘ και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει είναι πολύ σημαντικές για το καλό του αθλήματος”. Για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 2005 είπε: “Όσο χρόνια κι αν περάσουν η ανάμνηση εκείνης της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού θα μας συντροφεύει για πάντα. Είναι πολύ διδακτικές εκείνες οι στιγμές για τον τρόπο με τον οποίο καταφέραμε να αναδείξουμε τα προτερήματα που είχαμε ως ομάδα”. Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος θα επιθυμούσε να επιστρέψει στην ενεργό δράση απάντησε: “Δεν είναι σωστό να μιλάμε για αυτό, η ομάδα μόλις επέστρεψε από μια προσπάθεια. Αυτή είναι δουλειά των ανθρώπων που καθημερινά νοιάζονται για την ομάδα, αυτοί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να γίνει”.

Η Χ.Α.Ν.Θ γιόρτασε τα 10 χρόνια από την κατάκτηση του Eurobasket
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κακιούσης: "Εκείνες οι στιγμές θα είναι για πάντα γαντζωμένες στην ψυχή μας"

Ο Λευτέρης Κακιούσης, που βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΚΑΣΘ, Σάββα Λόρτο είπε: “Εκείνες οι στιγμές θα είναι για πάντα γαντζωμένες στην ψυχή μας, έχω την γνώμη πως εκείνη η ομάδα ήταν η πληρέστερη που είχαμε”. Για την κατάκτηση της 5ης θέσης στο Ευρωμπάσκετ είπε: “Ο κόσμος περίμενε κάτι παραπάνω όμως δεν χρειάζεται να κατηγορούμε κανέναν. Νομίζω πως η Εθνική βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο αλλαγών. Πρέπει να τιμήσουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που πήραν την απόφαση να σταματήσουν και να δώσουμε χώρο και χρόνο στα παιδιά που έρχονται από πίσω”.

Η Χ.Α.Ν.Θ γιόρτασε τα 10 χρόνια από την κατάκτηση του Eurobasket
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παπαδόπουλος: "Το δικό μας χρυσό ήρθε μετά από 10 χρόνια αδράνειας"

Τον Λάζαρο Παπαδόπουλο τίμησε ο πρώην Πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Νίκος Χαρατσάρης με τον διεθνή σέντερ να δηλώνει: “Η ΧΑΝΘ συνεχίζει να αναλαμβάνει ωραίες πρωτοβουλίες για το μπάσκετ όπως είναι τα εκπαιδευτικά της πρόγραμμα, η δημιουργία βιβλιοθήκης και άλλα με στόχο την καταγραφή της ιστορίας του αθλήματος και την διάδοση του”. Για την Εθνική ομάδα είπε: “Η Εθνική προσπάθησε να παίξει ωραίο μπάσκετ επιχειρεί τώρα μια ανανέωση κι αυτό που χρειάζεται είναι πίστωση χρόνου και εμπιστοσύνη. Το δικό μας χρυσό στο Ευρωμπάσκετ ήρθε μετά από 10 χρόνια αδράνειας όπου δεν μπορούσαμε να περάσουμε στα χιαστοί ματς για να πάμε στα μετάλλια. Υπάρχει ταλέντο και προοπτική στην Εθνική”.

Ο υπεύθυνος του Μουσείου μας, Γιωργής Μπουσβάρος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την στήριξη που προσφέρουν στην προσπάθεια της ΧΑΝΘ αλλά και στα μελλοντικά σχέδια όπως και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει στο μέλλον το Μουσείο. Τον χαιρετισμό του μέσω γραπτού μηνύματος έστειλε στην ΧΑΝΘ και ο Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ , Γιώργος Χαλβατζάκης. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και την αυθεντική μπάλα του τελικού του Ευρωμπάσκετ 2005 με τις υπογραφές όλων των παικτών την οποία πρόσφερε στο Μουσείο μας ο Παναγιώτης Γιαννάκης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ