ΜΠΑΣΚΕΤ

Η παρουσίαση του "87: Τίποτα δεν μας σταμάτησε"

Η παρουσίαση του "87: Τίποτα δεν μας σταμάτησε"

Η νοσταλγία, η συγκίνηση και η περηφάνια γέμισαν - μαζί με τον κόσμο - την αίθουσα των Public για την παρουσία του βιβλίου του Γιάννη Φιλέρη, "87: Τίποτα δεν μας σταμάτησε", παρουσία των πρωταγωνιστών της βραδιάς του '87, προεξέχοντος του Παναγιώτη Φασούλα, που έκλεψε την παράσταση.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων των Public στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η παρουσίαση του βιβλίου "87: Τίποτα δεν μας σταμάτησε" που έγραψε ο Γιάννης Φιλέρης και εξέδωσε η "Physical Goods". Η βραδιά γέμισε ιστορίες από την προ-30ετίας επιτυχία της Εθνικής ομάδας, ανέκδοτα περιστατικά, χιούμορ και αποκαλύψεις από τον Παναγιώτη Φασούλα, που όπως αναμενόταν έκλεψε την παράσταση.

Η παρουσίαση του "87: Τίποτα δεν μας σταμάτησε"

Η "αράχνη" του ελληνικού μπάσκετ που επιμελήθηκε τον πρόλογο του βιβλίου, βρέθηκε στο πάνελ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μαζί με τον συγγραφέα, τον παρουσιαστή Πάνο Βόγλη, την εκδότρια της εφημερίδας "Φως", τον διευθυντή περιεχομένου της 24MEDIA Μάνο Μίχαλο και τον δημοσιογράφο Θανάση Κρεκούκια. Στο ακροατήριο βρέθηκαν δόξες της Εθνικής ομάδας, όπως ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Αργύρης Καμπούρης, ο Νίκος Λινάρδος και ο Μιχάλης Ρωμανίδης, πλήθος δημοσιογράφων και απλοί φίλαθλοι της Εθνικής ομάδας, που έσπευσαν μόλις έκλεισαν τα μικρόφωνα να πάρουν τις υπογραφές των πρωταθλητών Ευρώπης.

Η παρουσίαση του "87: Τίποτα δεν μας σταμάτησε"

Προηγήθηκαν τα σχόλια των ομιλητών με τον Παναγιώτη Φασούλα να παραδέχεται ότι "δεν θυμάται την εποχή πριν το '87" σε ότι αφορά την σχέση του με το φίλαθλο ελληνικό κοινό. "Έχουμε αναπτύξει βαθμούς συγγένειας με τα παιδιά του '87, αλλά και με τον κόσμο, που βλέπει στο πρόσωπο μας έναν φίλο, έναν ξάδερφο, έναν αδερφό". Ο παλαίμαχος σέντερ αναφέρθηκε ακόμη στην ιδιαίτερη δεκαετία του '80, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία της Εθνικής είχε σκεπάσει ακόμη και την τραγική είδηση του θανάτου 1.200 συνανθρώπων μας στην Αθήνα από τον καύσωνα. Στάθηκε στην ώθηση που έδωσε το χρυσό μετάλλιο στην ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού και ιδιαίτερη στην άνθιση του ελληνικού μπάσκετ, κάνοντας παράλληλα αποκαλύψεις για το ουίσκι μασκαρεμένο με κοκακόλα που έπιναν οι συμπαίκτες του, ενώ εκείνος προτιμούσε να το πίνει σκέτο και να "μείνω στην ιστορία".

Η παρουσίαση του "87: Τίποτα δεν μας σταμάτησε"

Η Όλγα Νικολαΐδου παραδέχτηκε ότι ξεκίνησε την δημοσιογραφική της καριέρας από το μπάσκετ, έχοντας την τιμή να πάρει συνεντεύξεις από αυτά τα ιερά τέρατα του αθλήματος. Η εκδότρια της εφημερίδας "Φως των Σπορ" υπογράμμισε ότι με εκείνη την ομάδα "αποκτήσαμε εθνική συγγένεια, αυτό το γεγονός άμβλυνε αυτό που έγραψε ο Μάριος Τόκας περί εθνικής μοναξιάς και δημιούργησε μια πολύ ωραία παρέα. "Αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε αυτό που ονομάζουμε συλλογική μνήμη" και σχολίασε αποσπάσματα από το βιβλίο που της έκαναν εντύπωση, όπως η διαπίστωση του Παναγιώτη Φασούλα ότι δεν υπάρχει Έλληνας που να μην θυμάται τι έκανε εκείνη την ημέρα.

Η παρουσίαση του "87: Τίποτα δεν μας σταμάτησε"

Ο Μάνος Μίχαλος αναφέρθηκε στην απόφαση της 24MEDIA να δημιουργήσει την "Physical Goods" και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στις εκδόσεις, αρχής γενομένης από την ιδέα του Γιάννη Φιλέρη. Εξάλλου ο συγκεκριμένος "ήταν ο κατάλληλος για να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο". Και πρόσθεσε ότι "το οξύμωρο είναι ότι συνήθως τους παιδικούς σου ήρωες τους συναντάς στο χαρτί, ή στις ταινίες. Εμείς τους παιδικούς μας ήρωες τους γνωρίσαμε στο γήπεδο να παίζουμε και στη συνέχεια τους βάλαμε στο χαρτί".

Η παρουσίαση του "87: Τίποτα δεν μας σταμάτησε"

Τελευταίος πήρε το λόγο ο δημοσιογράφος της 24MEDIA, Θανάσης Κρεκούκιας, που έχει "δανείσει" και μια προσωπική ιστορία στο βιβλίο από το μακρινό 1987, όταν ως φίλαθλος είχε στηθεί 14 ώρες στην ουρά για να πάρει στα χέρια του εισιτήρια για τον τελικό. Μοιράστηκε -με τον δικό του μοναδικό τρόπο- ιστορίες από εκείνη την εποχή, όπως το καλοκαίρι του 1988 όταν λίγο έλειψε να τρακάρει σε χωματόδρομο της Αστυπάλαιας προκειμένου να σταματήσει και να φιλήσει τον Αργύρη Καμπούρη.

Η βραδιά έκλεισε με ευχές το βιβλίο "87: Τίποτα δεν μας σταμάτησε" να διαβάζεται για 30 χρόνια ακόμα, καθώς αποτελεί την ιδανική αποτύπωση μιας άλλης εποχής, όπως θα παραφραζόταν το τραγούδι του Πορτοκάλογου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ