ΜΠΑΣΚΕΤ

Η νέα Ευρωλίγκα και το "FIBA Champions League"

Η νέα Ευρωλίγκα και το "FIBA Champions League"

Ο Τζόρντι Μπερτομέου μοίρασε τις... ασίστ και το Sport24.gr παρουσιάζει πώς αναδιαμορφώνεται ο ευρωπαϊκός μπασκετικός χάρτης. Οι "σίγουροι" της Euroleague, οι εθνικές ομάδες, το σύστημα διεξαγωγής στα τουρνουά και το μέλλον των ΠΑΟΚ, Άρη, ΑΕΚ.

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ ζει ημέρες... 2000, οι ομοσπονδίες, οι λίγκες και οι ομάδες καλούνται να επιλέξουν "στρατόπεδο" μεσούσης της χρονιάς ενώ ο Τζόρντι Μπερτομέου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Euroleague Basketball δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν!

Ο πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης βρίσκεται στην Ελλάδα και σήμερα (16/3) παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρότζεκτ της νέας Euroleague ενώ προανήγγειλε σημαντικές ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το μέλλον του τουρνουά.

Παράλληλα ο ιθύνων νους της Euroleague εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η FIBA θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να βρεθεί λύση σε σημαντικές εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα το πιεσμένο καλεντάρι και οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων στα μέσα της σεζόν.

Η νέα Ευρωλίγκα και το "FIBA Champions League"

Sport24.gr καταγράφει τα δεδομένα που προκύπτουν από τις εξηγήσεις του Μπερτομέου στην Αθήνα ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου.

Οι 16 ομάδες της Euroleague

- "Αν κάθε εβδομάδα παίζουν οι κορυφαίες ομάδες μεταξύ τους θα είναι κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που παρουσιάζουμε μέχρι τώρα"

Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Εφές Αναντολού, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Αρμάνι Μιλάνο, η Μπαρτσελόνα, η Φενέρμπαχτσε, η Λαμποράλ Κούτσα, η Μακάμπι και η Ζάλγκιρις Κάουνας είναι οι 11 από τις 16 ομάδες που θα συμμετάσχουν στην νέα Euroleague, υπογράφοντας συμβόλαια δεκαετούς διάρκειας με τη διοργανώτρια αρχή.

Οι υπόλοιπες πέντε θέσεις θα προκύψουν από τρία εθνικά πρωταθλήματα (σ.σ. Αδριατική Λίγκα, Γερμανία, VTB United League), τον νικητή του Eurocup και μια ομάδα που θα πάρει wild card. Από τη σεζόν 2017-18 καταργείται η wild card αφού η Ισπανία θα έχει ακόμα μια ομάδα στην Euroleague.

Η νέα Ευρωλίγκα και το "FIBA Champions League"

Οι 11 σίγουροι και οι υπόλοιποι

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΑ
Liga Endesa (Ισπανία) Ρεάλ Μαδρίτης
Liga Endesa (Ισπανία) Μπαρτσελόνα
Liga Endesa (Ισπανία) Λαμποράλ Κούτσα
Basket League ΣΚΡΑΤΣ (Ελλάδα) Παναθηναϊκός
Basket League ΣΚΡΑΤΣ (Ελλάδα) Ολυμπιακός
Serie A (Ιταλία) Αρμάνι Μιλάνο
LKL (Λιθουανία) Ζάλγκιρις Κάουνας
TBL (Τουρκία) Αναντολού Εφές
TBL (Τουρκία) Φενέρμπαχτσε
VTB United League ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Winner League (Ισραήλ) Μακάμπι
Eurocup Νικητής διοργάνωσης
Bundesliga (Γερμανία) Νικητής διοργάνωσης
Αδριατική Λίγκα Νικητής διοργάνωσης
VTB United League Νικητής ή φιναλίστ (αν το πάρει η ΤΣΣΚΑ)
Wild Card *Από τη σεζόν 2017-18, η θέση πάει στην Ισπανία

Το σύστημα διεξαγωγής στη Euroleague

Το νέο σύστημα διεξαγωγής της Euroleague προβλέπει πρωτάθλημα με 16 ομάδες, οι οποίες θα συμμετέχουν σε λίγκα 30 αγωνιστικών. Θα παίζουν όλοι με όλους ενώ θα ακολουθούν τα playoffs (θέσεις 1-8, 2-7, 3-6, 4-5) που θα κρίνονται στις τρεις νίκες (σ.σ. στις δυο πρότεινε η παγκόσμια ομοσπονδία) κι εν συνεχεία το Final Four.

Το σύστημα διεξαγωγής στο Eurocup

Το Eurocup θα έχει επίσης νέα μορφή με 24 ομάδες. Οι 21 θα προκρίνονται απευθείας από το ranking στα εθνικά πρωταθλήματα και τρεις μέσω wild cards, ενώ θα εφαρμοστεί το σύστημα διεξαγωγής που ισχύει στην εφετινή Euroleague. Συγκεκριμένα, τέσσερις όμιλοι των έξι ομάδων στην πρώτη φάση, Top-16 με δύο ομίλους των οκτώ ομάδων, αλλά στη συνέχεια οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί θα είναι σε σειρά best of three (στις τρεις νίκες) όπως κι ο τελικός.

Το φορμάτ του "FIBA Champions League"

Η επίσημη παρουσίαση του "FIBA Champions League" θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την προσεχή Δευτέρα (21/3). Ονομάζεται "Champions League", μολονότι δεν θα συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες. Η έναρξη της διοργάνωσης είναι προγραμματισμένη για τις 27 Σεπτεμβρίου με τη διεξαγωγή του προκριματικού γύρου (27/9-29/9, 4/10-6/10) ενώ θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2017. Η regular season θα ξεκινήσει με 32 ομάδες, οι 28 εκ των οποίων απευθείας και οι υπόλοιπες τέσσερις θα προκύψουν μέσω προκριματικών.

Οι ομάδες θα κατανεμηθούν σε τέσσερα γκρουπ των οκτώ. Οι τέσσερις πρώτοι από κάθε όμιλο θα προκριθούν στους "16" ενώ οι 5οι και οι 6οι θα "υποβιβαστούν" στη β' διοργάνωση της FIBA. Οι ομάδες που θα προκριθούν στη β' φάση της διοργάνωσης και τα προημιτελικά θα δώσουν διπλούς νοκ άουτ αγώνες, στον δρόμο για το Final Four. Το συγκεκριμένο σύστημα διεξαγωγής θα επισημοποιηθεί κατά την παρουσίαση της νέας διοργάνωσης, όπου θα γίνει γνωστός και ο αριθμός των ομάδων που θα εκπροσωπήσουν κάθε χώρα.

Παρεμπιπτόντως, η Βιλερμπάν και η Αβελίνο εκφράστηκαν ανοικτά υπέρ της Ευρωλίγκας, παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδίες της Γαλλίας και της Ιταλίας τάσσονται υπέρ της FIBA.

Η νέα Ευρωλίγκα και το "FIBA Champions League"

Τι γίνεται με ΠΑΟΚ, Άρη, ΑΕΚ

- "Η ελληνική λίγκα δεν είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο όπως στο παρελθόν, επομένως ο μοναδικός τρόπος για κάποια άλλη ελληνική ομάδα να αγωνιστεί στην Euroleague είναι μέσω το Eurocup" .

Η τελευταία συμμετοχή τρίτης ελληνικής ομάδας στην Euroleague σημειώθηκε τη σεζόν 2009-'10, όταν ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι το Μαρούσι θα έφτανε στο σημείο να κοιτάξει στα μάτια την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, να μετατρέψει σε θρίαμβο τον αγώνα με τη Μακάμπι και να λυγίσει τον εν ενεργεία πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό! Έκτοτε η ελληνική παρουσία περιορίζεται στους μόνιμους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Πλέον το ζητούμενο είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους ΠΑΟΚ, Άρη, ΑΕΚ. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" θα παραβρεθεί μέσω του Μπάνε Πρέλεβιτς στην επίσημη παρουσίαση του FIBA Champions League στο Παρίσι την προσεχή Δευτέρα (21/3). Από 'κει και πέρα, ο Μπερτομέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Άρη, Νίκο Λάσκαρη , στην Αθήνα και τον ενημέρωσε για τα πλάνα του για την Euroleague και το Eurocup.

Η νέα Ευρωλίγκα και το "FIBA Champions League"

επιθυμία του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, είναι οι ελληνικές ομάδες να συνεργαστούν με την FIBA και όχι με την Euroleague .

Οι εθνικές ομάδες και τα προκριματικά

- "Οι εθνικές ομάδες είναι σημαντικό κομμάτι. Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε το καλύτερο αλλά δεν μπορούμε ν’ απογοητεύσουμε τους φιλάθλους. Υποστηρίζουμε τις εθνικές ομάδες αλλά πολλοί καλοί παίκτες δεν θα είναι εκεί"

Το νέο καλεντάρι της FIBA προβλέπει προκριματικούς αγώνες για τις εθνικές ομάδες στα μέσα της χρονιάς (σ.σ. καταργείται η wild card), την ώρα που η Euroleague αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δυο αναμετρήσεων μέσα στην εβδομάδα.

Από το 2017, λοιπόν, η FIBA έχει αποφασίσει σύστημα που θα... αποδεσμεύει ένα καλοκαίρι κάθε τέσσερα χρόνια για την ξεκούραση των παικτών. Πέραν του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξάγεται σε τετραετή κύκλο, κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και με τα πρωταθλήματα των ηπείρων (2017, 2021, 2025 κλπ).

Η νέα Ευρωλίγκα και το "FIBA Champions League"

Η συνεργασία με την IMG

- "Είναι επίσης σημαντικό ότι παρουσιάζουμε τη συνεργασία για πρώτη φορά με την IMG Media"

Η Euroleague και η πολυεθνική εταιρεία IMG ενώνουν τις δυνάμεις τους και αλλάζουν την κορυφαία διοργάνωση για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η πολυεθνική εταιρεία IMG, ειδικευμένη σε sports και fashion media - maketing γίνεται ισχυρός συνεργάτης της Euroleague Basketball και καλύπτει το μπάτζετ των 30 εκατομμυρίων ευρώ που πρόσφερε η FIBA ώστε να πείσει τις ομάδες να συμμετάσχουν στο Champions League.

"Έχουμε μια πολύ σημαντική συμφωνία και μπορώ να πω ότι με το συγκεκριμένο deal, βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση" εξήγησε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της IMG, Άνταμ Κέλι, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο πλευρό του Μπερτομέου.

Οι 24 θέσεις στο Eurocup

- "Για το Eurocup (σ.σ. προβλέπεται συμμετοχή 24 ομάδων), έχουμε ήδη ομάδες για την επόμενη αγωνιστική σεζόν και συζητάμε με τις χώρες για τις υπόλοιπες θέσεις"

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η Ισπανία, η VTB United League, η Γερμανία και η Αδριατική Λίγκα θα δίνουν τουλάχιστον τρεις θέσεις ενώ οι υπόλοιπες θα προέρχονται από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία και την Τουρκία, μεταξύ άλλων. Οι συγκεκριμένες προτάσεις για την Euroleague και το Eurocup θα επισημοποιηθούν στο επόμενο συμβούλιο των μετόχων.

PHOTO CREDITS: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ