ΜΠΑΣΚΕΤ

Η FIBA ρώτησε τη Γερμανία για Προολυμπιακό τουρνουά!

Η FIBA ρώτησε τη Γερμανία για Προολυμπιακό τουρνουά!

Η κόντρα της FIBA με τις ομοσπονδίες που τάχθηκαν στο πλευρό της Euroleague κορυφώνεται αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία διερευνά εναλλακτικές επιλογές για τα Προολυμπιακά τουρνουά, απευθυνόμενη στη Γερμανία! Προειδοποίηση για Ελλάδα.

Το γεγονός ότι οι ομάδες της Σερβίας και της Ιταλίας τάχθηκαν στο πλευρό της Euroleague Basketball ενδεχομένως να κοστίσει τη διεξαγωγή των Προολυμπιακών τουρνουά που έχουν οριστεί σε Βελιγράδι και Τορίνο, αντίστοιχα, το διάστημα 4-10 Ιουλίου! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Αργά χθες (15/4) το βράδυ, η FIBA έκανε πράξη την απειλή να τιμωρήσει τις ομοσπονδίες που οι σύλλογοί τους προτίμησαν τις διοργανώσεις της Euroleague Basketball, ενημερώνοντας ότι οι εθνικές ομάδες τους χάνουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις διεθνείς διοργανώσεις. Η αρχή έγινε με τη Σλοβενία , η οποία ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2016.

Όπως, αναφέρεται, χαρακτηριστικά: " Ως αντίδραση στις πράξεις της Euroleague, το συμβούλιο της FIBA Europe πήρε την απόφαση, η οποία είναι τελική και αναφέρει: Κάθε ομοσπονδία που υποστηρίζει τις παράνομες πρακτικές της Euorleague επιτρέποντας στις ομάδες να υπογράψουν συμφωνία μαζί τους ή συνδέονται άμεσα ή έμμεσα μαζί τους, θα χάνουν αυτομάτως το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εθνικές διοργανώσεις που οργανώνονται από την FIBA Europe.

Η ομοσπονδία σας έχει χάσει το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εθνικές διοργανώσεις ανδρών που οργανώνονται από τη FIBA, όπως το Ευρωμπάσκετ 2017. Σε περίπτωση που η ομοσπονδία σάς έχει αποδείξει πως τα προαναφερθέντα δεν είναι αληθή, καλείται να υποβάλλει την διαφωνία της στην FIBA Europe μέχρι την Τετάρτη, 20 Απριλίου".

Η FIBA ρώτησε τη Γερμανία για Προολυμπιακό τουρνουά!

Προειδοποίηση στην Ελλάδα

Η FIBA προειδοποίησε για κυρώσεις και την ελληνική πλευρά, λόγω της απόφασης της ΑΕΚ να δηλώσει συμμετοχή στο Eurocup της επόμενης περιόδου (σ.σ. οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια 10ετούς διάρκειας με την Euroleague Basketball). Η επιστολή που έφτασε στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας είναι προειδοποιητικού χαρακτήρα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που οι ομάδες τους συμμετέχουν στην Αδριατική Λίγκα και οι απειλές έχουν χαρακτήρα τελεσίγραφου.

Σερβία, Κροατία, Τουρκία, Ρωσία, Ισπανία, Λιθουανία, Ιταλία, Ισραήλ, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία, Πολωνία, Σλοβενία και η Ελλάδα είναι οι ομοσπονδίες που φέρονται να έχουν δεχτεί τις επιστολές της FIBA. Αιτία, η συμμετοχή ομάδων τους στο Eurocup που διοργανώνει η ECA δηλαδή η εταιρεία που έχει συστήσει η Euroleague.

Η FIBA ρώτησε τη Γερμανία για Προολυμπιακό τουρνουά!

Ρώτησαν τη Γερμανία για Προολυμπιακό τουρνουά!

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η Σερβία και η Ιταλία βρίσκονται στη "μαύρη" λίστα, η FIBA εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για τη διεξαγωγή των Προολυμπιακών τουρνουά που έχουν οριστεί να διεξαχθούν σε Βελιγράδι και Τορίνο, αντίστοιχα (4-10/7)! Οι ομάδες της Σερβίας συμμετέχουν στην Αδριατική Λίγκα που τάχθηκε στο πλευρό της Euroleague Basketball, στέλνοντας μια ομάδα στην Euroleague της επόμενης περιόδου (σ.σ. ο νικητής των τελικών ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και τη Μέγκα Λεκς) και άλλες τρεις στο Eurocup. Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, οι Τρέντο, Ρέτζιο Εμίλια και Σάσαρι αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή στο Eurocup (σ.σ. η Αρμάνι θα αγωνίζεται στην Euroleague) παρά τη δηλωμένη στήριξη της ομοσπονδίας στην FIBA.

Έτσι, λοιπόν, η FIBA είναι έτοιμη να τιμωρήσει τις δυο χώρες, παίρνοντας πίσω τα Προολυμπιακά τουρνουά! Σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε σχετική επιστολή στη Γερμανία ρωτώντας για το αν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τη διεξαγωγή ενός Προολυμπιακού ! Μάλιστα οι Γερμανοί έχουν προθεσμία να απαντήσουν ως τις 21 Απριλίου, από τη στιγμή που στις 23-24/4 έχει οριστεί Γενική Συνέλευση της Εκτελεστικής Επιτροπής ώστε να εξεταστούν οι εναλλακτικές επιλογές.

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα επρόκειτο να συμμετάσχει στο Προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο , αντιμετωπίζοντας αρχικά το Μεξικό και το Ιράν στη μάχη για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ