ΜΠΑΣΚΕΤ

Η FIBA ανακοίνωσε μια νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση

Η FIBA ανακοίνωσε μια νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση

Η FIBA Europe ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να λανσάρει μια δεύτερη τη τάξει διοργάνωση και εγγυήθηκε πως θα... ελαφρύνει το κόστος των ομάδων, για τη συμμετοχή σε αυτό το τουρνουά. Αναγνωρίστηκε η ABA Liga. Τι υπάρχει για την επόμενη σεζόν.

Την Κυριακή (28/7) συγκλήθηκε σύσκεψη της FIBA Europe στη Βουδαπέστη, όπου ολοκληρώθηκε εκείνη την ημέρα το Eurobasket γυναικών. Στη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής, αποφασίστηκε το project που ήδη έχει ξεκινήσει η παγκόσμια ομοσπονδία, σε συνεργασία με τη FIBA Europe και αφορά την ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, σε συλλογικό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις των δυο γκρουπ εργασίας που ασχολήθηκαν με το θέμα, κατόπιν σχετικής εντολής των FIBA και FIBA Europe, προκειμένου να προετοιμαστούν οι προτάσεις για την κορυφαία και τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση.

Η όλη ιστορία κατέληξε στο γεγονός ότι " η FIBA Europe είναι έτοιμη να διοργανώσει τουρνουά κορυφαίου επιπέδου, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Επισημάνθηκε η τεράστια οικονομική υποστήριξη που διασφαλίστηκε από το γκρουπ εργασίας για τη βιωσιμότητα του νέου πρωταθλήματος, σε μακροπρόθεσμη βάση και αποφάσισε να επενδύσει από τα κεφάλαια της ίδιας της FIBA Europe, μαζί με αυτά της FIBA για το νέο project. Η Επιτροπή συμφώνησε πως το γκρουπ εργασίας θα υποβάλει την πρόταση στους συλλόγους και στα άλλα ενδιαφερόμενα μέλη, προκειμένου να βελτιωθεί και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό" αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου.

Στην πράξη, αυτό που ανακοινώνει η FIBA Europe είναι πως για τη σεζόν 2015-16 θα λανσάρει μια νέα δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, που θα περιλαμβάνει όλους τους συλλόγους που δεν αγωνίζονται στην κορυφαία διοργάνωση. Περί τις 100 ομάδες, από 40 χώρες θα εμπλακούν σε αυτό το νέο πρωτάθλημα, που θα 'χει διάφορες φάσεις. Κατ' αρχάς, προκριματικά, που θα τα διαδεχθεί πρώτη φάση ομίλου, με 64 μετέχοντες, που θα χωριστούν σε 16 ομίλους των τεσσάρων. Οι δυο πρώτοι κάθε γκρουπ θα προχωρήσουν στους 32, που θα μοιραστούν σε 8 ομίλους των τεσσάρων. Από εκεί, πάλι οι δυο πρώτοι θα βρεθούν στα playoffs που θα αφορά αρχικά 16 ομάδες και μετά 8 και από αυτές θα προκύψουν οι φιναλίστ που θα διαγωνιστούν σε Final Four.

Οι θέσεις θα δοθούν βάσει αθλητικών αποτελεσμάτων των συλλόγων, στις εθνικές λίγκες και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ένας αριθμός θα καλυφθεί από ομάδες που δεν προκρίθηκαν στην κορυφαία διοργάνωση, μέσω του προκριματικού γύρου αυτής, αλλά και όσοι έμειναν εκτός της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης από τα προκριματικά.

"Η FIBA Europe θα επενδύσει αρχικά ένα μεγάλο ποσό για τις οικονομικές ανάγκες της διοργάνωσης. Ο κύριος στόχος είναι να μειωθεί το κόστος για τις ομάδες που θα μετάσχουν στη διοργάνωση, ενώ θα εγγυηθεί μπόνους για αυτούς που θα προχωρούν -θα υπάρχει ποσό που θα δίνεται για κάθε πρόκριση από φάση σε φάση. Όλες οι εθνικές ομοσπονδίες, μέλη της FIBA Europe έχουν δεσμευτεί να δηλώσουν τις ομάδες τους στη διοργάνωση και να δουλέψουν με τις λίγκες τους (εκεί όπου χρειάζεται), για να το επιτύχουν αυτό".

Στο πλάνο της FIBA -σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr- είναι και μια πρώτη τη τάξει διοργάνωση, που θα 'χει 16 ομάδες -προκειμένου να εξυπηρετηθεί και το νέο καλεντάρι με τα δυο "παράθυρα", μέσα στη σεζόν, για τις εθνικές ομάδες. Εξ αυτών, οι 6 θα 'χουν άδεια τύπου Α (θα είναι οι μόνιμες). ενώ οι άλλες 10 θα προκύπτουν από προκριματικό γύρο. Η παγκόσμια ομοσπονδία διευκρίνισε πως όλες οι λίγες θα 'χουν την ευκαιρία της συμμετοχής.

Αναγνωρίστηκε η ABA Liga

Κατόπιν κύκλου διαπραγματεύσεων (που αφορούσαν και... προειδοποιήσεις του τύπου της αποβολής εθνικών ομάδων από τις διοργανώσεις, για τις χώρες που αρνούνταν να αφήσουν λίγκα που δεν είχε την αναγνώριση της FIBA), η FIBA Europe ενημερώνει πως η νέα ΑΒΑ Liga, όπως δομήθηκε πια, με την ιδιοκτησία να ανήκει στα clubs και όχι σε ιδιώτες, έλαβε την αναγνώριση της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Το αυτό ισχύει για τη Βαλτική λίγκα ανδρών και γυναικών, όπως και για την Κεντρική λίγκα γυναικών.

"Η Επιτροπή θα ενημερώσει την ULEB για αυτές τις εξελίξεις, προκειμένου να υπάρξουν οι ανάλογες εξελίξεις στη Γενική Συνέλευση -δηλαδή, θα υπάρχουν ομάδες της ΑΒΑ στην ULEB. Επίσης, θα ζητήσει από την ULEB να προτείνει μια μικρή λίστα με τέσσερις υποψηφίους που θα γίνουν εκπρόσωποι των δυο λιγκών στην Επιτροπή της FIBA Europe και έξι υποψηφίους για να πάρουν μέρος στο Μόνιμο Γκρουπ Εργασίας της FIBA, για όλα τα θέματα που θα αφορούν τους οργανισμούς. Ο ακριβής αριθμός εκπροσώπων θα ανακοινωθεί στη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής της FIBA, τον Αύγουστο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ