ΜΠΑΣΚΕΤ

Ένας Έλληνας στη Μ. Βρετανία

Ένας Έλληνας στη Μ. Βρετανία

Από την Κυψέλη και τον Δούκα, στις μικρές εθνικές ομάδες της Μ. Βρετανίας και στους νεοφώτιστους στην BBL, Μπρίστολ Φλάιερς. Αυτή είναι η εξέλιξη του Ανδρέα Κάπουλα, ενός ακόμα δικού μας ανθρώπου που διαπρέπει στο εξωτερικό.

Ο Ανδρέας Καπούλας είναι ο κόουτς της εθνικής U20, που παρουσίασε η Μεγάλη Βρετανία στο πρόσφατο Eurobasket της Κρήτης. Παρεμπιπτόντως, ήταν και μια από τις ομάδες που μας νίκησαν, αλλά ας συνεχίσουμε με το θέμα μας.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Δαπόντε

Γέννημα θρέμμα Κυψέλης, όσο βρισκόταν στην Ελλάδα έπαιζε μπάσκετ, πρώτα στον Πανελλήνιο και μετά στον Δούκα. Στα 18 του αποφάσισε να σπουδάσει και έτσι μετακόμισε στην Αγγλία και στο πανεπιστήμιο του Μπαθ, οπού αρχικά μελέτησε το πεδίο των οικονομικών και της πολιτικής, για να καταλήξει με PhD στα οικονομικά των σπορ.

Οι σπουδές δεν ήταν το μόνο που έκανε στη "Γηραιά Αλβιώνα". Δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται και με το μπάσκετ, στην ομάδα του κολεγίου του (Μπαθ Ρόμανς), αλλά και στους Μπρίστολ Ακάντεμι Φλάιερς.

Το πρόγραμμα του για παιδιά 16-19 ετών αποτέλεσε καταλύτης στην πορεία της προπονητικής του καριέρας, καθώς ο δρόμος του συνέκλινε με την εθνική Παμπαίδων της Αγγλίας το 2009. Σειρά το 2011 είχε η ομάδα Παίδων και ύστερα ήρθαν οι Έφηβοι το 2014 μαζί με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κρήτης.

Πέρα όμως από την πορεία του με τις μικρές εθνικές ομάδες του "Νησιού", ο Καπούλας "έχτιζε" και εξακολουθεί να "χτίζει" την ομάδα του Μπρίστολ. Ο Έλληνας κόουτς βρίσκεται εκεί από τον Σεπτέμβριο του 2005 και τη σεζόν 2014-15, θα κοουτσάρει τους Φλάιερς στην πρώτη τη τάξει κατηγορία, όπου θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Σε συνέντευξή του μίλησε τόσο για την παρουσία της U20 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κρήτης, όσο και για την πρόκληση της BBL.

Αναφορικά με τα όσα έγιναν στην Κρήτη, στο Eurobasket U20, είπε ότι " ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Η όλη προετοιμασία και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν φανταστικά. Ήταν πραγματική ευχαρίστηση να συνεργαστώ με τον Douglas Leichner και James Vear. Είμαι πολύ περήφανος για την εμφάνιση των παικτών μου. Νομίζω ότι έχουμε κερδίσει τον σεβασμό στην Division A. Ήταν φανταστικό το γεγονός πως νικήσαμε τρεις παραδοσιακές δυνάμεις του μπάσκετ (Λετονία, Ιταλία και Ελλάδα) και είχαμε την ευκαιρία να φτάσουμε στα προημιτελικά. Τον αγώνα με την Ελλάδα θα τον θυμόμαστε, υπάρχουν πολλές αναμνήσεις που διαρκούν, επειδή ήταν τόσο μεγάλη εμπειρία".

Όταν τον ρώτησαν για την... απόσυρση της αγγλικής ομοσπονδίας, από τη χρηματοδότηση του προγράμματος "British Basket" που αφορά τα τμήματα υποδομής, είπε ότι " το μέλλον για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πραγματικά ελπιδοφόρο, δεν τίθεται θέμα. Το ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, ακόμη και με την απουσία παικτών, είναι ένα σημάδι των πραγμάτων που θα έρθουν. Ας ελπίσουμε ότι το και άλλους ανθρώπους πως οι υπεύθυνοι του αθλήματος της χώρας, που παίρνουν σημαντικές αποφάσεις θα αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός".

Μετά την επιστροφή του από την Κρήτη, το μυαλό του βρίσκεται στην προσεχή περίοδο στο BBL και στους Μπρίστολ Φλάιερς, οι οποίοι θα κάνουν ντεμπούτο στη λίγκα: "Η εμπειρία που κέρδισα αυτό το καλοκαίρι με την U20, χωρίς αμφιβολία θα με βοηθήσει στην πρώτη μου εμφάνιση ως προπονητής στη BBL. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία για μένα, το να συνεργάζομαι με μεγάλους προπονητές, οι οποίοι έχουν στην εξέλιξη μου. Ανυπομονώ να προπονήσω στο υψηλότερο επίπεδο και το να βρίσκεται η ομάδα στην BBL είναι σπουδαίο για την πόλη του Μπρίστολ".

Όσον αφορά την πρώτη σεζόν στην... Α1 της Μεγάλης Βρετανίας, αρνήθηκε να θέσει ως στόχο την πρόκριση στα play- offs, όπως και να μιλήσει για κάποια συγκεκριμένη θέση. Αρκέστηκε στο να πει ότι " θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πανηγυρίσουμε τις περισσότερες δυνατές νίκες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ