ΜΠΑΣΚΕΤ

"Έφυγε" ο Παντελής Δέδες

"Έφυγε" ο Παντελής Δέδες

Ο Παντελής Δέδες, παλαιός παίκτης της θρυλικής ΧΑΝΘ, αντιπρόεδρος της ΕΟΚ επί σειρά ετών και διαπρεπής νομικός, "έφυγε" χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Έμπειρος παράγοντας και άριστος γνώστης του διεθνούς αθλητικού δικαίου, πρόσφερε πολλά στο ελληνικό μπάσκετ. Διετέλεσε δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS) και άφησε πλούσιο συγγραφικό υλικό πάνω σε αθλητικά θέματα.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (7 Ιουλίου) και ώρα 12.30 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κηφισίας (Τατοΐου 28).

Παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της ΧΑΝΘ και του Παναθηναϊκού (με τον οποίο κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ελλάδας στη δεκαετία του ’60), έγινε γνωστός τόσο για την ενασχόλησή του με τα κοινά του μπάσκετ όσο και ως ένας από τους πρωτεργάτες του αθλητικού δικαίου στην Ελλάδα.

Διατέλεσε επί δεκαετία Αντιπρόεδρος της ΕΟΚ, εκπροσωπώντας την σε διεθνή συνέδρια και επιτροπές της FIBA. Από τις πλέον χαρακτηριστικές στιγμές η συμμετοχή του στην Επιτροπή Εφέσεων του Eurobasket 1983, όπου εισηγήθηκε τη σκληρή τιμωρία αθλητών της Γιουγκοσλαβίας και της Ιταλίας που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του ημιτελικού.

Μετά την αποχώρησή του από την ΕΟΚ αξιοποίησε την πλούσια δικηγορική εμπειρία του στον αθλητισμό και αφοσιώθηκε στην παροχή νομικών συμβουλών σε αθλητές, προπονητές και συλλόγους σε όλα τα αθλήματα, ιδίως ενώπιον του ΑΣΕΑΔ και της ΕΕΟΔΑΚ. Έγινε γνωστός για την ανεξαρτησία των απόψεών του του και εκπροσώπησε δικαστικά εκατοντάδες Έλληνες και διεθνείς καλαθοσφαιριστές, από τη «χρυσή» δεκαετία του Ελληνικού μπάσκετ μέχρι και πρόσφατα, πετυχαίνοντας μεταξύ άλλων να κηρυχτεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο περιβόητος νόμος Βενιζέλου που «εξαφάνιζε» τα χρέη των ΚΑΕ.

Το 1995 υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που διορίστηκε διαιτητής στο διεθνές δικαστήριο CAS της Λωζάννης, μετά από πρόταση του τότε Γενικού Γραμματέα της FIBA Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, θέση την οποία κράτησε έως το θάνατό του. Διετέλεσε μάλιστα μέλος του 12μελούς ειδικού τμήματος του CAS κατά τη διάρκεια των Ολυμαπιακών Αγώνων του 2004.

Ο Παντελής Δέδες αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο και ένα σπάνιο αθλητικό και νομικό αρχείο που θα αξιοποιηθεί, κατόπιν επιθυμίας του, από αθλητικά μουσεία και κέντρα έρευνας αθλητικού δικαίου.

Στη φωτό, από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μουσείο της ΧΑΝΘ, μαζί με τον Γιωργή Μπουσβάρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ