ΜΠΑΣΚΕΤ

Δημήτρη (Κατσίβελη), πίστεψε στον εαυτό σου

Δημήτρη (Κατσίβελη), πίστεψε στον εαυτό σου

Στα 20 του, έπαιζε 20 λεπτά στην EuroLeague. Στα 25 του, πηγαίνει στην Ιταλία για να δοκιμαστεί και να κερδίσει ένα συμβόλαιο. Τι συνέβη στον Δημήτρη Κατσίβελη και γιατί δεν έφτασε εκεί που όλοι περίμεναν;

Σεζόν 2009-2010. Ο Μαντουλίδης, ένα από τα διασημότερα, αν όχι το διασημότερο "φυτώριο" ταλέντων στην Ελλάδα, αγωνιζόταν στο σκληρό πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Ένας ψηλόλιγνος νεαρός, 18 ετών τότε, έκανε τη διαφορά με το all around παιχνίδι του, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο των κορυφαίων ομάδων της χώρας. Δημήτρης Κατσίβελης το όνομά του. Ο Ολυμπιακός τον είχε παρακολουθήσει και από τη στιγμή που είπε "τον θέλω", τον έκανε δικό του. Οι σχέσεις των δυο ομάδων ήταν εξαιρετικές από παλαιότερες συμφωνίες και κάπως έτσι ο διεθνείς με τις μικρές εθνικές ομάδες γκαρντ, κατηφόρισε το 2010 στον Πειραιά.

Τον αποκάλεσαν " διάδοχο του Διαμαντίδη", όμως η φράση ήταν βαριά για να την αντέξει ο Κατσίβελης. Με ύψος κοντά στα δυο μέτρα, είχε το μέγεθος, τα μακριά άκρα και την όψη για να θυμίσει σε πολλούς τον "Μήτσο" του ελληνικού μπάσκετ. Δεν ήταν σε καμία περίπτωση τέτοιου επιπέδου παίκτης, όσο κι αν στον Ολυμπιακό επένδυσαν στο ταλέντο του.

Τη σεζόν 2010-2011, την πρώτη του στο Λιμάνι, δεν έπαιξε ιδιαίτερα. Για την ακρίβεια, πήρε ένα λεπτό στο ματς με τη Λοτομάτικα Ρόμα (1 λάθος, 1 φάουλ) και άλλα 17 στα playoffs απέναντι στη Σιένα όπου έβαλε 7 πόντους με 1/1 δίποντο, 1/2 τρίποντα και 2/2 βολές. Είχε επίσης 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ και έκανε καλή προσπάθεια στην άμυνα, εκεί όπου έβρισκε τρόπους για να επιβιώνει. Στη δεύτερη χρονιά του, την περίοδο 2011-2012, ξεκίνησε πολύ δυνατά. Επαιξε 17 λεπτά στο Μπιλμπάο, 24 απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, 22 στη Λαμποράλ και άλλα 16 στο Καντού. Σε σύνολο 80 λεπτών, είχε 9 πόντους με 3/9 δίποντα κλαι 1/4 τρίποντα. Δεν ήταν καλός, δεν άρπαξε την ευκαιρία και είδε τον χρόνο του να μειώνεται.

Δημήτρη (Κατσίβελη), πίστεψε στον εαυτό σου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι αριθμοί του ήταν απογοητευτικοί. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον πίστευε, του έδωσε ευκαιρίες, αλλά ο Κατσίβελης δεν τις άρπαξε ποτέ. Ήταν υπερβολικά διστακτικός για να επιβιώσει και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο. Στις προπονήσεις έβαζε το ένα τρίποντο μετά το άλλο, όμως στα ματς πάσαρε ακόμη κι αν ήταν ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ μόνος. Κάτι του φώναζε " μη σουτάρεις". Και μαζί του φώναζαν και οι προπονητές του, όπως ο Ντούντα που μια φορά τον έδιωξε από την προπόνηση γι' αυτόν τον λόγο. Η περίπτωση του ήταν ιδιαίτερη. Πάντα πάλευε, πάντα έβγαζε ενέργεια στην άμυνα, όμως δεν πίστευε στον εαυτό του. Και όταν δεν πιστεύεις στις ικανότητές σου, τότε γρήγορα χάνεις τη θέση σου. Στο rotation, στη δωδεκάδα, στην ομάδα...

Το καλοκαίρι του 2015 έφτασε η στιγμή να αποχαιρετήσει τον Ολυμπιακό. Πέντε χρόνια έμεινε στο Λιμάνι, δυο EuroLeagus κατέκτησε και μάλιστα είχε και καθοριστική συμβολή σε εκείνη του 2013, στο Λονδίνο. Επαιξε μόλις 4:15, αλλά έβγαλε όση ενέργεια χρειαζόταν για να σπρώξει τους Πειραιώτες στο back-to-back. Μέχρι εκεί. Δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, δεν άντεξε τον πρωταθλητισμό, ίσως και να αδικήθηκε, κανείς δεν ξέρει πως αισθάνεται ο ίδιος. Το σίγουρο είναι πως χρειαζόταν νέες προκλήσεις, νέα κίνητρα και μια νέα ομάδα που θα του προσέφερε έναν σημαντικότερο ρόλο.

Δημήτρη (Κατσίβελη), πίστεψε στον εαυτό σου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τελικά συμφώνησε με τους κιτρινόμαυρους και μετακόμισε από το ΣΕΦ στο ΟΑΚΑ. Πήρε και εκεί τις ευκαιρίες του, αλλά...

Σε 8 αγώνες στο Eurocup είχε 3.6 πόντους με 62.5% στα δίποντα και 0% στα τρίποντα. Αστόχησε και στα δέκα σουτ που επιχείρησε πίσω από τα 6μ.75. Τα 2.9 ριμπάουντ και οι 2.3 ασίστ που έγραφε το κοντέρ του δεν έκαναν τη διαφορά, καθώς στα 22 λεπτά που έπαιζε σε κάθε ματς, θα περίμενε κανείς πολλά περισσότερα από καλές άμυνες, εύστοχα lay-ups και ένα-δυο ριμπάουντ. Η ΑΕΚ είχε το δικαίωμα να τον κρατήσει για έναν ακόμη χρόνο, όμως μετά το τέλος της σεζόν οι παράγοντές της αποφάσισαν πως ήταν καλύτερο να αναζητήσουν κάτι διαφορετικό. Κάπως έτσι, ο Κατσίβελης βρέθηκε να είναι free agent και χρειάστηκε να φτάσουμε στα μέσα Σεπτέμβρη για να μάθουμε πως βρήκε ομάδα.

Για να είμαστε ακριβείς, βρήκε ομάδα, αλλά όχι με εγγυημένο συμβόλαιο. Η Ρέτζιο Εμίλια τον κάλεσε να παλέψει στην προετοιμασία της, ώστε να διεκδικήσει μια θέση στο ρόστερ της σεζόν 2016-2017. Στα 25 του, ο Κατσίβελης πήγε στην Ιταλία για να πείσει μια καλή ομάδα ότι έχει πολύ μπάσκετ μέσα του. Κι εμείς είμαστε σίγουροι πως αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δημήτρη (Κατσίβελη), πίστεψε στον εαυτό σου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

είμαι εδώ για να παλέψω, να επιβιώσω και να γυρίσω στην elite της Ευρώπης". Αν το κάνει, είμαστε σίγουροι πως θα έχει κι άλλη ευκαιρία για να διεκδικήσει τίτλους και διακρίσεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Twitter @harris_stavrou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ