ΚΙΝΑ

Ο Μπουρούσης και οι άλλοι

Ο Μπουρούσης και οι άλλοι

Με το 1/3 της regular season στην Κίνα να αποτελεί ιστορία, το Sport24.gr καταγράφει τα πεπραγμένα των παικτών που άφησαν την Ευρώπη για χάρη του CBA το καλοκαίρι. Ο Γιάννης Μπουρούσης και οι άλλοι.

Η Κίνα αποτέλεσε το καλοκαίρι την επιλογή αρκετών παικτών που έκαναν τη διαφορά πέρσι στην Ευρώπη. Είτε μιλάμε για την EuroLeague, είτε για διάφορα εθνικά πρωταθλήματα. Φυσικά, το μεγαλύτερο ελληνικό ενδιαφέρον αφορά στην απόφαση του Γιάννη Μπουρούση να ακολουθήσει το παράδειγμα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη και να υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Zhejiang Lions.

Ο διεθνής σέντερ δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην καριέρα του μακριά από την Ευρώπη, αποδεχόμενος μία πρόταση - πρόκληση για τον ίδιο. Τόσο σε οικονομικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Αν κρίνουμε απ όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής μάλιστα, θα λέγαμε πως η παρουσία του είναι αρκετά καλή. Δεδομένου ότι μιλάμε για έναν παίκτη που προσφέρει στην ομάδα του 20.8 πόντους και 9.2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι στο CBA.

Με το 1/3 (και κάτι παραπάνω) της regular season να έχει ολοκληρωθεί στην Κίνα, το Sport24.gr κάνει τον πρώτο απολογισμό από τα πεπραγμένα των παικτών που αποχαιρέτησαν την Ευρώπη για χάρη της Κίνας. Από τον Γιάννη Μπουρούση στον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και από τον Σόνι Ουίμς στον Κιθ Λάνγκφορντ -και όχι μόνο.

Ο Μπουρούσης και οι άλλοι

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ (ZHEJIANG LIONS)

Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού Superfoods δεν άργησε να βρει ρυθμό, παρά τη δεδομένη κούραση από το Eurobasket και το γεγονός πως μπήκε αργά στην προετοιμασία της ομάδας του. Με εξαίρεση το τρίτο του παιχνίδι στο CBA, αυτό με τη Xinjiang, όπου είχε 10 πόντους (με 3/14 σουτ και 3/4 βολές) και 9 ριμπάουντ, σημειώνει σταθερά κοντά στους 20 πόντους ανά αγώνα. Έξι φορές έχει καταγράψει νταμπλ νταμπλ, ενώ η καλύτερη εμφάνισή του ήταν αυτή με αντίπαλο τους Shanghai Sharks, όπου είχε 34 πόντους (με 13/22 σουτ) και 10 ριμπάουντ. Χάρη στη δική του παρουσία, οι Zhejiang Lions έχουν καταφέρει να σταθεροποιηθούν στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης από την αρχή του πρωταθλήματος.

ΑΑΡΟΝ ΤΖΑΚΣΟΝ (BEIJING DUCKS)

Η απόφασή του να μετακομίσει στην Κίνα δεν ήταν ακριβώς αναμενόμενη, παρόλ' αυτά ο ίδιος δείχνει να απολαμβάνει την παρουσία του εκεί, αγωνιζόμενος υπό τις οδηγίες των Γιάννη Χριστόπουλου και Χάρη Μαρκόπουλου. Με 20.7 πόντους και 8.6 ασίστ ανά αγώνα δείχνει συνεπής για την ομάδα του, έχοντας σημειώσει μερικές εντυπωσιακές εμφανίσεις στο πρώτο δίμηνο του CBA. Συγκεκριμένα, σε δύο αγώνες είχε 30+ πόντους, ενώ σε έξι περιπτώσεις έχει μοιράσει 10+ ασίστ μέχρι στιγμής. Η πληθωρική του παρουσία στο πρωτάθλημα επιβεβαιώνεται επίσης από το γεγονός πως απέναντι στη Shanghai (22 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 12 ασίστ) και τη Qingdao (27 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 14 ασίστ) έφτασε πολύ κοντά στο να "γράψει" τριπλ νταμπλ στην στατιστική του.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / UNICS KAZAN - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / UNICS KAZAN - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΚΙΘ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ (SHENZHEN LEOPARDS)

Μετά την ανάδειξή σε πρώτο σκόρερ της EuroLeague, ο Κιθ Λάνγκφορντ πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει το ταξίδι για την Κίνα, φιλοδοξώντας να "γράψει" αντίστοιχα υψηλές επιδόσεις. Κάποια προβλήματα τραυματισμών δεν του έχουν επιτρέψει ακόμη να κάνει αισθητή την παρουσία του, αφού μετράει μόλις 13.8 πόντους και 2.1 ασίστ ανά αγώνα. Μέσοι όροι που είναι πολύ μακριά από αυτά που μας έχει συνηθίσει την τελευταία πενταετία στην Ευρώπη, την ώρα που σε τέσσερις αγώνες έχει σημειώσει μονοψήφιο αριθμό πόντων. Οι Leopards ευελπιστούν πως σύντομα θα τον δουν να βρίσκεται στην επιθυμητή κατάσταση, αφού είναι σαφές πως η δική του αγωνιστική άνοδος μπορεί να φέρει τη διάκριση στο CBA.

ΡΑΣ ΣΜΙΘ (FUJIAN STURGEONS)

ΟΚ, δεν έφυγε ακριβώς απευθείας από την Ευρώπη για την Κίνα το καλοκαίρι. Τον είδαμε όμως στην αρχή της περσινής σεζόν στα μέρη μας, για χάρη της Γαλατάσαραϊ. Το πέρασμά του από την Τουρκία μπορεί να μην ήταν το καλύτερο δυνατό, η εικόνα του στην EuroLeague δεν ήταν αντιπροσωπευτική του ταλέντου και του βιογραφικού του, στο CBA όμως κάνει τρομερά πράγματα. Δεν είναι τυχαίο πως σημειώνει 34.1 πόντους ανά αγώνα, ούτε το γεγονός πως σε πέντε παιχνίδια είχε 40+ πόντους μέχρι στιγμής. Τα νούμερά του είναι σταθερά υψηλά από την πρεμιέρα κιόλας, ενώ η Guangsha ήταν αυτή που τον... ένιωσε περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, αφού τον είδε να τελειώνει τη μεταξύ τους αναμέτρηση με 42 πόντους, 15 ριμπάουντ και 6 ασίστ! Όσο για τη χειρότερη εμφάνισή του; Είχε... μόλις 23 πόντους (με 10/19 σουτ), 7 ριμπάουντ και 9 ασίστ, δείγμα του ταλέντου και των δυνατοτήτων του.

ΕΝΤΟΥΙΝ ΤΖΑΚΣΟΝ (GUANGDONG SOUTHERN TIGERS)

Η μεταγραφή του στην Κίνα δεν ήταν ένα γεγονός που προέβλεψαν πολλοί, από την άποψη πως πέρσι αγωνιζόταν στην Εστουδιάντες, κι όχι κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα. Η ανάδειξή του σε κορυφαίο σκόρερ της Liga Endesa όμως αποτέλεσε το διαβατήριό του για το CBA, εκεί όπου φέτος έχει 17.1 πόντους, 4.5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1.3 κλεψίματα ανά αγώνα. Η αλήθεια είναι πως τα νούμερά του δεν είναι τόσο εντυπωσιακά (δεδομένου ότι ο ρυθμός είναι πολύ γρήγορος), αλλά προς το παρόν φαίνεται πως κάνει τη δουλειά που πρέπει. Σε δύο περιπτώσεις φέτος σημείωσε μονοψήφιο αριθμό πόντων, ενώ κόντρα στη Jiangsu έκανε την καλύτερη εμφάνισή του με 30 πόντους (με 12/26 σουτ και 3/4 βολές), την ώρα που η πιο "γεμάτη" εμφάνιση ήρθε απέναντι στην Qingdao, όταν είχε 26 πόντους και 12 ριμπάουντ.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÌÁÊÁÌÐÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - MACCABI
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÌÁÊÁÌÐÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - MACCABI EUROKINISSI SPORTS

ΣΟΝΙ ΟΥΪΜΣ (ZHEJIANG GOLDEN BULLS)

Η περσινή περιπετειώδης σεζόν με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ τον οδήγησε στην Κίνα, όπου κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις μέχρι στιγμής. Δεν είναι μόνο ότι σε τρεις αγώνες έχει σημειώσει 40+ πόντους, ούτε ότι κόντρα στην Qingdao έκανε τριπλ νταμπλ με 41 πόντους, 14 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Είναι ότι με την εικόνα του πείθει πως μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο CBA, έχοντας αυτή την στιγμή 29.3 πόντους, 8.4 ριμπάουντ και 6.1 ασίστ κατά μέσο όρο.

ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΡΑΝΤΟΥΛΙΤΣΑ (JIANGSU TONG XI)

Στη δική του περίπτωση, μιλάμε για έναν παίκτη με εμπειρία από το CBA, τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες. Έχει ξαναπεράσει άλλωστε από εκείνα τα μέρη στο παρελθόν (2014, ShanDong Lions), οπότε δεν είναι πρωτάρης. Οι αριθμοί του μοιάζουν αρκετά με αυτούς του Γιάννη Μπουρούση, αφού έχει 20.3 πόντους και 9.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, πλην όμως η ομάδα του δεν βρίσκεται -προς το παρόν- εντός της πρώτης οκτάδας της κατάταξης. Κι αυτό είναι ένα... θεματάκι, την ώρα που κι ο ίδιος προσπαθεί να κάνει το κάτι παραπάνω για να φέρει τη Jiangsu εντός των playoffs.

ΝΙΚ ΜΙΝΕΡΑΘ (SHANGHAI SHARKS)

Είναι ο λιγότερο διαφημισμένος παίκτης που άφησε την Ευρώπη για την Κίνα, την ίδια ώρα όμως κι αυτός με τη μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του. Οι Sharks στηρίζουν πολλά στο επιθετικό ταλέντο του πρώην παίκτη της Άβτοντορ, ο οποίος μέχρι στιγμής κάνει θραύση. Με 30.2 πόντους και 8 ριμπάουντ ανά αγώνα, δεν υπάρχει αμφιβολία επί τούτου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για έναν ψηλό που σουτάρει με 52.8% στα σουτ τριών πόντων. Το ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό του δεν προκύπτει μάλιστα από τις λίγες προσπάθειες που παίρνει, αφού σκοράρει κατά βάση από τα 6μ75. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής έχει "γράψει" 9/12 τρίποντα (με Xinjiang), 8/11 τρίποντα (με Fujian) και 9/17 τρίποντα (με Tianjin). Παρεμπιπτόντως, δύο φορές έχει σημειώσει 40+ πόντους, ενώ εννέα φορές έχει σημειώσει 30+ πόντους.

TAGS ΚΙΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ