BASKETBALL CH. LEAGUE

Αυτή είναι η Νίμπουρκ

Αυτή είναι η Νίμπουρκ
CHAMPIONS LEAGUE

Πιστή στην τσεχική σχολή, η Νίμπουρκ είναι μία ομάδα ρυθμού, που σουτάρει πολύ και τρέχει... ακόμα περισσότερο. Έχει όμως και χτυπητές αδυναμίες κι εκεί πρέπει να χτυπήσει η ΑΕΚ.

Η τσεχική σχολή δεν είναι ακριβώς η πιο γνωστή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει. Τουναντίον. Η τσεχική σχολή υπάρχει και έχει και ξεκάθαρη φιλοσοφία, με την Νίμπουρκ – που θα τεθεί αντίπαλος της ΑΕΚ στην φάση των 16 του Basketball Champions League – να την ακολουθεί... κατά γράμμα.

Η πρωταθλήτρια Τσεχίας είναι βατός αντίπαλος, αλλά δεν είναι εύκολος. Και ο κυριότερος λόγος που ισχύουν αυτά τα δύο δεδομένα είναι ότι πρόκειται για μία ομάδα που έχει εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από την ΑΕΚ. Η “Ένωση” στηρίζεται – ή τουλάχιστον προσπαθεί να στηριχθεί – στο λεγόμενο σκεπτόμενο μπάσκετ, ενώ οι Τσέχοι συνήθως πρώτα πράττουν και μετά σκέφτονται. Και ομάδες αυτού του στυλ είναι πάντα επικίνδυνες, κυρίως επειδή είναι... απρόβλεπτες.

ΑΥΤΟΙ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

O Κέντρικ Ρέι (1.88 μέτρα) είναι ο ηγέτης των Τσέχων. Ο βραχύσωμος Αμερικανός γκαρντ σημειώνει 14 πόντους α νά αγώνα, με την ικανότητά του στο σουτ μετά από ντρίμπλα να τον χαρακτηρίζει. Στο πλευρό του βρίσκεται ο Πολωνός Ντάρνταν Μπερίσα (1.91 μέτρα), που επίσης σκοράρει 14 πόντους ανά αγώνα, σουτάροντας με το εξαιρετικό 42.6% στα τρίποντα, με τον Γιουτζίν Λόρενς (1.84 μέτρα) να συμπληρώνει την περιφέρεια, έχοντας κυρίως οργανωτικό ρόλο, αριθμώντας παρόλα αυτά 11 πόντους και 5.9 ασίστ ανά αγώνα.

Αυτή είναι η Νίμπουρκ
CHAMPIONS LEAGUE

Την τετράδα των... επικίνδυνων παικτών της Νίμπουρκ συμπλρώνει ο 35χρονος Πετρ Μπέντα (2.03 μέτρα). Ο βετεράνος φόργουορντ/σέντερ είναι αυτός που δίνει τις μάχες κάτω από το καλάθι, έχοντας 11.6 πόντους και 4.2 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ ενίοτε βγαίνει και αυτός στην περιφέρεια για να σουτάρει και να τραβήξει τους αντίπαλους ψηλούς στην περιφέρεια.

ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΑΦΕΛΕΙΑ

Στη Νίμπουρκ το πλάνο είναι αρκετά ξεκάθαρο: Τρέξιμο, σουτ και πάλι τρέξιμο.Στο ρόστερ δεν υπάρχει παίκτης ψηλότερος του ύψους 2.06 μέτρων Άλεξ Ντέιβις, ενώ η άμυνα δεν έχει ακριβώς τον πρώτο λόγο για τους Τσέχους (αλλά δεν την αμελούν κιόλας), που τους ενδιαφέρει κυρίως να δημιουργούν ανισορροπία με κάθε τρόπο στην επίθεση, σκοπεύοντας κυρίως να... σκάσουν τους αντιπάλους τους. Κάτι που στην έδρα τους συνήθως συμβαίνει.

Ξεκινώντας με τους... ξερούς αριθμούς, η Νίμπουρκ έχει την 8η επίθεση στην διοργάνωση με 82.3 πόντους ανά αγώνα, αλλά μόλις την... 16 άμυνα με 78.6 πόντους παθητικό. Αυτά τα νούμερα ωστόσο αποκτούν λίγο περισσότερο νόημα όταν κάποιος κοιτάξει πιο βαθιά στην στατιστική.

Αυτή είναι η Νίμπουρκ
CHAMPIONS LEAGUE


Η Νίμπουρκ λοιπόν είναι η ομάδα που επιχειρεί τα περισσότερα σουτ ανά αγώνα από κάθε άλλη ομάδα στην διοργάνωση με 67.8 ανά παιχνίδι. Είναι ακόμα η 5η σε σουτ που επιχειρεί πίσω από τα 6.75 μέτρα με 26.7 ανά αγώνα, αλλά μόλις η 11η σε εύστοχα τρίποντα με 9 ανά αγώνα και... 23η σε ποσοστό με 33.7%, ενώ εκτελεί μόλις 17.1 βολές ανά αγώνα (21η ανάμεσα σε 32 ομάδες).

Με λίγα λόγια: Η Νίμπουρκ είναι μία ομάδα που της αρέσει να τρέχει. Στο μυαλό της δεν υπάρχει αυτό που λέμε “κακό σουτ”. Όλοι οι παίκτες έχουν το ελεύθερο να σουτάρουν από την περιφέρεια, ακόμα και στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης. Αυτό βέβαια ενίοτε γυρίζει μπούμερανγκ όταν δεν μπαίνουν τα σουτ και – σε μεγάλο βαθμό στην φάση των ομίλων – τα σουτ... δεν έμπαιναν. Όταν όμως μία ομάδα επιχειρεί σχεδόν 27 τρίποντα ανά αγώνα και ευστοχεί σε 9, αρκεί απλώς μία καλή βραδιά για να εκτοξευτεί ο αριθμός των εύστοχων σουτ στα 13 και το πρόβλημα να μεγαλώσει.

Η ΑΕΚ οφείλει απλώς να είναι σοβαρή κόντρα στη Νίμπουρκ και να προσέξει. Αν μπορέσει και κάνει το παιχνίδι της και δεν παρασυρθεί από τον ρυθμό των Τσέχων, τότε έχει όλα τα φόντα για να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Basketball Champions League και από εκεί να κοιτάξει ακόμα ψηλότερα. Έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα. Τώρα οφείλει να το δείξει αυτό και μέσα στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ