BASKETBALL CH. LEAGUE

Αυτή είναι η Μονακό

Αυτή είναι η Μονακό

Η ΑΕΚ δεν θα αντιμετωπίσει απλά την κορυφαία γαλλική ομάδα στους "16" του Basketball Champions League. Θα αντιμετωπίσει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (VIDEOS).

Η Γιουβέντους Ουτένα αποδείχθηκε "λίγη" για τα δόντια της ΑΕΚ στην πρώτη φάση των Playoffs του Basketball Champions League. Δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο και με την αντίπαλο του "δικεφάλου" στη φάση των "16". Οι λόγοι; Πολλοί. Ο κυριότερος πάντως είναι ο εξής: Η Μονακό έχει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης.

Η Μονακό είναι μία από τις ομάδες που άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, κατακτώντας απευθείας το "εισιτήριο" για τη φάση των "16". Το Sport24.gr επιχείρησε να αναλύσει τι έχουμε δει μέχρι τώρα από τη γαλλική ομάδα, η οποία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση φόβητρο, αλλά είναι ικανή να προχωρήσει αρκετά.

Τι κάνει στη Γαλλία

Η Μονακό είναι σε γενικές γραμμές η καλύτερη σύγχρονη γαλλική ομάδα. Παρότι ανέβηκε μόλις πέρυσι στην πρώτη κατηγορία, τερμάτισε πρώτη στην κανονική περίοδο και έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς των Playoffs (όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Βιλερμπάν), ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Γαλλίας του 2016. Φέτος πηγαίνει... τρένο στη Γαλλία, έχοντας απολογισμό 17-2 και οκτώ σερί νίκες. Στο γήπεδο της, δε, η ομάδα του Μίτροβιτς δύσκολα χάνει. Έχει 9-1 στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Τι έχει κάνει στο Champions League

Ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της διοργάνωσης με απολογισμό 12 νίκες και 2 ήττες, τερματίζοντας στην κορυφή του 1ου ομίλου, σε αυτόν δηλαδή όπου συμμετείχε και ο Αρης. Καμία ομάδα δεν δέχτηκε λιγότερους πόντους από αυτήν του Ζβέζνταν Μίτροβιτς στην πρώτη φάση του Basketbal Champions League. Η Μονακό επέτρεπε στους αντιπάλους της μόνο 65,4 πόντους κατά μέσο όρο, ένας αριθμός που έπεφτε ακόμα περισσότερο (στους 65 πόντους μ.ό.) στα επτά παιχνίδια που έδωσε στο 2.500 θέσεων "Σαλ Γκαστόν Μεντεσέν", όπου παραμένει αήττητη έπειτα από επτά αγώνες.

Το αγωνιστικό της προφίλ

Αν και δεν έχει πολλά ψηλά κορμιά και αρέσκεται να παίζει πολύ με κοντά σχήματα (ειδικά με τους Μποστ, Ράιτ, Σούλερ ταυτόχρονα, τρεις γκαρντ κάτω από 1,90μ. δηλαδή), η Μονακό ήταν 5η στον τομέα των ριμπάουντ στην πρώτη φάση του Basketball Champions League. Κι αυτό διότι πρόκειται για μία πολύ αθλητική και ταχύτατη ομάδα, η οποία παίζει επιθετική άμυνα, αλλάζει πολύ καλά στα σκριν, κλέβει αφειδώς μπάλες (2η σε κλεψίματα με 9,4 μ.ό.) και επιπλέον είναι πέμπτη σε κοψίματα στη διοργάνωση (3,4 μ,ό.).

Συν τοις άλλοις, έχει μεγάλο rotation. Ουδείς αγωνίζεται πάνω από 27,1 λεπτά ανά αγώνα στο Champions League, ενώ υπάρχουν 11 παίκτες που έχουν μέσο όρο πάνω από 14 κατά μέσο όρο! Επιπλέον, ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς διαθέτει οκτώ παίκτες που πετυχαίνουν 6,5 έως 12,9 πόντους ανά αγώνα, δείγμα του ότι δεν υπάρχει ένας ή δύο παίκτες που χρίζουν προσοχής, αλλά όλη η ομάδα. Στον αντίποδα, η Μονακό δεν διακρίνεται για την επιθετική της δημιουργία, ούτε για την ικανότητα της στην εκτέλεση. Στην πρώτη φάση ήταν 27η σε ασίστ και η 4η χειρότερη στη διοργάνωση σε συνολικό ποσοστό ευστοχίας (45%) και τρίποντα (30%).

Ο σταρ

Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε έναν παίκτη σε μία ομάδα που διακρίνεται για το σύνολο της, αυτός είναι ο Ντι Μποστ. Ο 27χρονος Αμερικανός γκαρντ είναι ο πρώτος σκόρερ (12,9π. μ.ό.) και πασέρ (3,8ασ. μ.ό.) της ομάδας, αλλά και αυτός που παίρνει τις περισσότερες επιθέσεις (11,9σ. μ.ό.) στην επίθεση της Μονακό.

Η Μονακό... σχηματικά

Πέρα από τον Ζακ Ράιτ (τον γνωστό μας από το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκο) ουδείς άλλος παίκτης έχει σταθερή θέση στην αρχική πεντάδα της Μονακό. Ο Μίτροβιτς αρέσκεται να προσαρμόζει τα σχήματα του ανάλογα με το παιχνίδι και τον αντίπαλο. Στη θέση "2" έχουν ξεκινήσει οκτώ φορές ο Μποστ, πέντε ο Σούλερ και μία ο Ριγκό, ενώ το βασικό τριάρι ήταν στα περισσότερα παιχνίδια ο Ουαταρά, αν και έχουν ξεκινήσει ακόμα και οι Σούλερ, Αμπούντου, Γκλάντιρ.

Ο Γιακούμπα Ουαταρά είναι εν πολλοίς ο παίκτης-μπαλαντέρ της Μονακό, καθώς παίζει από το "3" έως το "5", όπου εναλλάσσονται οι Ντέιβις, Φοφανά, Μπράιαντ, Σι και Κάνερ-Μέντλι. Στα τελευταία παιχνίδια, πάντως, ο Μίτροβιτς προτιμάει να παίζει με κοντά σχήματα και συγκεκριμένα με τους Ράιτ, Μποστ, Σούλερ στην περιφέρεια, τον Ουαταρά στο "4" και τον Κάνερ-Μέντλι στο "5".

Οι ημερομηνίες των αγώνων με την ΑΕΚ: 28 Φεβρουαρίου (ΟΑΚΑ) και 8 Μαρτίου (Μονακό)

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ