BASKETBALL CH. LEAGUE

Αυλαία για το Champions League

Αυλαία για το Champions League

Με την κανονική περίοδο του Basketball Champions League να ξεκινάει σήμερα (18/10) με τη συμμετοχή των ΑΕΚ, Άρη και ΠΑΟΚ, το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα διοργάνωση της FIBA.

Το σχίσμα στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε την φετινή σεζόν τέσσερις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Την EuroLeague, το EuroCup, το FIBA Europe Cup και το Basketball Champions League. Το τελευταίο γίνεται υπό την αιγίδα της FIBA και έπειτα από δύο προκριματικούς γύρους που διεξήχθησαν τον προηγούμενο μήνα ετοιμάζεται πλέον να ξεκινήσει την δική του Regular Season.

Με δεδομένο λοιπόν ότι είναι λογικό ο κόσμος να έχει κάποιες απορίες σχετικά με το FIBA Basketball Champions League, το Sport24.gr αποφάσισε να σας παρουσιάσει όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τη νέα μπασκετική διοργάνωση μέσα από μερικές συνοπτικές απαντήσεις σε λογικές απορίες που μπορεί να υπάρχουν. Ξεκινάμε λοιπόν:

Τι είναι το Basketball Champions League; Είναι η νέα μπασκετική διοργάνωση που διεξάγεται υπό την αιγίδα της FIBA και προέκυψε έπειτα από την κόντρα που δημιουργήθηκε με την EuroLeague.

Τι πρεσβεύει η νέα διοργάνωση; Ισότητα! Στην FIBA τονίζουν ότι το Basketball Champions League είναι μία δίκαιη διοργάνωση, στην οποία οι συμμετέχουσες ομάδες προκρίνονται με βάση την κατάταξή τους στα δικά τους Πρωταθλήματα. Κοινώς, σε αντίθεση με την EuroLeague, εδώ δεν υπάρχουν εγγυημένα συμβόλαια.

Είναι το επίπεδο της διοργάνωσης τόσο υψηλό όσο αυτό της EuroLeague; Όχι. Κακά τα ψέματα. Οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, αυτές με τα μεγαλύτερα μπάτζετ, θα αγωνίζονται τη νέα σεζόν στην EuroLeague. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το Basketball Champions League δεν θα είναι ανταγωνιστικό. Απλώς την δεδομένη στιγμή η EuroLeague έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα.

Αυλαία για το Champions League
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πόσες ομάδες παίρνουν μέρος στο Basketball Champions League; Εδώ είναι που ξεκινούν τα… όμορφα. Στο φετινό Champions League θα πάρουν μέρος 40 ομάδες, χωρισμένες σε 5 ομίλους των 8 ομάδων. Συνολικά, εκπροσώπηση στην διοργάνωση θα έχουν 31 διαφορετικές χώρες.

Θα εκπροσωπηθεί το ελληνικό μπάσκετ στο Basketball Champions League; Σαφώς! Με τρεις ομάδες για την ακρίβεια: Η ΑΕΚ, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ ,οι οποίοι πήραν την πρόκριση κατευθείαν στους Ομίλους με βάση την κατάταξή τους στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ βέβαια αρχικά είχε επιλέξει να αγωνιστεί στο EuroCup, αλλά στο τέλος υποχρεώθηκε να αλλάξει διοργάνωση υπό τον φόβο τιμωρίας από την Ελληνική Ομοσπονδία. Την πρώτη αγωνιστική η ΑΕΚ υποδέχεται την Σολνόκι (18/10, 19:00), ενώ ο Άρης αγωνίζεται εκτός έδρας με την Χέλιος (18/10, 21:00) και ο ΠΑΟΚ εκτός έδρας με την Ρόζα Ράντομ (19/10, 19:30).

Υπάρχουν γνωστές ομάδες στην διοργάνωση; Βέβαια. Εκτός από τους τρεις ελληνικούς συλλόγους μπορεί κάποιος να συναντήσει τα ονόματα ομάδων όπως η Σερβική Παρτιζάν, η Κροατική Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, οι Τουρκικές Μπάνβιτ, Καρσίγιακα και Μπεσίκτας, οι Ιταλικές Βενέτσια, Αβελίνο και Σάσαρι και οι Γαλλικές Βιλερμπάν και Λε Μαν.

Αυλαία για το Champions League
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πότε θα διεξάγονται οι αγώνες; Κάθε Τρίτη και Τετάρτη προκειμένου να μην διαταραχθούν τα προγράμματα των ομάδων στα Εθνικά τους Πρωταθλήματα. Ακόμα, θα υπάρχει μία διακοπή δύο εβδομάδων τα Χριστούγεννα και θα προβλεφθούν κενές ημερομηνίες για τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων που πλέον θα υπάρχουν κατά την διάρκεια της σεζόν.

Ποιο είναι το σύστημα διεξαγωγής; Η κανονική περίοδος ξεκινάει με 5 Ομίλους των 8 ομάδων. Ακολούθως θα έχουμε τα πλέι-οφ, όπου θα προκριθούν 24 ομάδες (Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου - σύνολο 20 ομάδες - και οι 4 καλύτερες 5ες ομάδες που θα προκύψουν). Οι 5 ομάδες που θα αναδειχθούν πρώτες στους Ομίλους τους, καθώς και οι τρεις καλύτεροι δεύτεροι θα προκριθούν απευθείας στον δεύτερο γύρο των πλέι-οφ. Οι υπόλοιπες 16 ομάδες θα αναμετρηθούν σε διπλά παιχνίδια στα πλαίσια του πρώτου γύρου των πλέι-οφ, από όπου θα προκύψουν οι υπόλοιπες 8 ομάδες του δεύτερου γύρου, με τις 8 ομάδες που θα αποκλειστούν από αυτά τα ζευγάρια να συνεχίζουν στο FIBA Europe Cup. Με τις ομάδες του Basketball Champions League να γίνονται πλέον 16, θα δημιουργηθούν 8 ζευγάρια τα οποία θα δώσουν διπλούς αγώνες, με τους νικητές να προκρίνονται στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί θα έχουμε πάλι διπλούς αγώνες, με τους 4 νικητές να προκρίνονται στο Final Four του Basketball Champions League, το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο 28-30 Απριλίου 2017.

Έχουν ελπίδα οι ελληνικές ομάδες να προκριθούν στο Final Four; Είναι νωρίς για προβλέψεις. Με βάση πάντως την εικόνα των τριών ελληνικών ομάδων μέχρι στιγμής, το επίπεδο του ανταγωνισμού της διοργάνωσης και τις δηλώσεις των διοικούντων των συλλόγων μας, αυτή η σκέψη δεν είναι καθόλου ακραία.

Πού θα διεξαχθεί το Final Four; Αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό. Κι αυτό γιατί θα διεξαχθεί στο γήπεδο μίας εκ των 4 ομάδων που θα πάρουν την πρόκριση στης 4 Κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης.

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

Αυλαία για το Champions League
Αυλαία για το Champions League
Αυλαία για το Champions League
Αυλαία για το Champions League
Αυλαία για το Champions League
TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ